Tradycyjne pomidorki nadziewane, z jajecznym oczkiem. Składniki 4 duże pomidory 1 łyżka masła 10 dag szynki 10 dag żółtego sera 4 jaja sól do smaku tłuszcz do formy Wykonanie: Pomidory umyć, ściąć czubki, wydrążyć miąższ, ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem, posolić środki i włożyć po odrobinie masła. Szynkę z serem pokroić w kostkę i nadziać pomidory . Następnie do każdego
Tradycyjna Kuchniapyszny sposób podania spaghetti?? Otóż pochodzi z Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi- boczku, żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. U mnie wczoraj na obiad, może niezbyt dietetyczny ale za to pyszne carbonara :) Składniki: 2 jajka 5 dag parmezanu 1 opakowanie makaronu spaghetti(...)wędzonego boczku natka pietruszki 5 dag masła sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Jaja roztrzepać razem z startym serem, pieprzem i natką pietruszki. Boczek przysmażyć na maśle i wymieszać z makaronem. Następnie zalać masą jajeczną i po chwili podawać prosto z patelni na półmisku
Tradycyjna Kuchniabarszczu. Robi się je błyskawicznie i prosto, a w smaku są naprawdę wyborne. Długo zachowują świeżość i kruchość. Polecam- szczególnie w okresie świątecznym! Składniki: 15 dag masła 18 dag sera żółtego ½ szklanki śmietany ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag mąki 2 żółtka kminek, sezam Wykonanie: Masło utrzeć z serem, dodać śmietanę, sól, paprykę
Tradycyjna Kuchniasosie chrzanowym lub grzybowym smakują wybornie! Polecam również: Gołąbki z grochem Gołąbki jarskie z czerwonej kapusty Staropolskie gołąbki na kapuście kiszonej Składniki: 1 główka włoskiej kapusty 1 kg chudego sera 10 dag masła 4 jajka 1 szklanka bułki tartej sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku mielony kminek do smaku 1 pęczek szczypiorku olej przyprawa jarzynka(...)posypania gołąbków Przygotowanie: Kapustę podzielić na liście, delikatnie spłukać, zaparzyć we wrzątku i odcedzić. Masło ucierać w mikserze, dodawać po kolei jajka i ser. Następnie wsypać bułkę tartą i przyprawić według smaku podanymi przyprawami. Na końcu wsypać drobno posiekany szczypiorek i faszerować liście kapusty, formując gołąbki. Włożyć gołąbki do naczynia żaroodpornego, skropić olejem, posypać jarzyną i upiec
Tradycyjna KuchniaKolejny przepis na carbonara, tym razem urozmaicony zielonym groszkiem. Składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti 10 dag wędzonego boczku ½ litra śmietanki kremówki 5 dag sera żółtego (parmezan) 2 żółtka 1 łyżka masła ½ puszki groszku konserwowego sól do smaku pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie- odstawić. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Żółtka rozbić w śmietance, dodać starty(...)ser i doprawić do smaku. Następnie wymieszać z makaronem, lekko podsmażyć i posypać groszkiem oraz usmażonym chrupiącym boczkiem
Tradycyjna Kuchniaczasu do czasu na taką przyjemność można sobie pozwolić :) Składniki: ½ szklanki ryżu 1 szklanka bulionu ryżowego 4 łyżki wytrawnego białego wina 8 dag masła 1 cebula 10 dag żółtego sera 1 jajko bułka tarta do panierki olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę obrać, drobno pokroić i udusić na 2 łyżkach masła, po czym wsypać ryż i zeszklić razem. Następnie wlać wino(...)bulion i gotować 15 minut, mieszając w co kilka minut. Garnek z potrawą przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aby potrawa napęczniała. Do jeszcze ciepłego ryżu dodać starty ser, jajko, zamieszać i zwilżonymi dłońmi formować kulki. Gotowe kulki obtaczać w bułce tartej, smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać do obiadu
Tradycyjna Kuchniamąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka ½ kg pieczarek 20 dag cebuli 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka bułki tartej Sól do smaku Pieprz do smaku 10 dag żółtego sera 1 łyżka masła Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i utłuc. Do przestudzonych ziemniaków dodać obie mąki, 2 jajka i zagęścić ciasto. Cebulę i pieczarki pokroić(...)wałek, kroić w plastry i ręką formować placuszki. Napełniać nadzieniem pieczarkowym, sklejać w kulki i ugotować w osolonym wrzątku. Ugotowane pulpety polać stopionym masłem i ozdobić pokrojonym żółtym serem
Tradycyjna KuchniaMoje nowe okrycie kulinarne :) Tak przygotowane "krokieciki" smakują wybornie ! Polecam wszystkim, szczególnie amatorom kaszy jaglanej ! Składniki: 35 dag kaszy jaglanej 2,5 szklanki mleka 15 dag ostrego żółtego sera 5 łyżek tartej bułki 2 jajka natka pietruszka lub szczypiorek sól do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę opłukać w ciepłej wodzie, odsączyć, zalać wrzącym mlekiem i na słabym ogniu(...)gotować ok. 15 minut. Następnie ostudzić, dodać starty ser, posiekaną zieleninę i jajka. Przyprawić do smaku i formować owalne krokieciki. Panierować w bułce tartej i smażyć na oleju. Podawać do obiadu najlepiej z sosem pomidorowym i surówkami lub z ketchupem
Tradycyjna KuchniaKilka składników, 5 minut i gotowe! Pyszna sałatka z tuńczykiem! Składniki: 10 dag żółtego sera 5 jaj 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 cebula majonez Wykonanie: Wszystkie składniki zetrzeć na tarce i układać warstwowo: białka z ugotowanych jaj-ser żółty-połowa tuńczyka-połowa majonezu-cebula- druga połowa tuńczyka-reszta majonezu-żółtka
Tradycyjna Kuchniasmaczne połączenie- czyli hot -dog w naleśniku. Składniki: mleko 1/8 litra woda 1/8 litra 1 szt jajko 12 dag mąka pszenna słonina 1 kawałek 6 szt parówki 6 plasterków ser żółty olej do smażenia Wykonanie: Jajko ubić, dodawać po trochę mąki i mleko zmieszane z wodą, następnie posolić do smaku. Mocno rozgrzaną patelnię posmarować słoniną, po czym smażyć cienkie naleśniki(...)każdym naleśniku położyć połówki parówek, przykryć plastrem sera żółtego, zawinąć z dwóch stron naleśnik a następnie zwinąć w wałek. Zrumienić ze wszystkich stron na oleju
Tradycyjna Kuchniazdrową kaszą jaglaną Składniki: 4 szklanki bulionu (może być z kostki) 1 opakowanie mieszanki warzywnej (mrożonej) 5 ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy 10 dag żółtego sera 4 łyżki kaszy jaglanej sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku natka pietruszki Wykonanie: Do wrzącego bulionu wrzucić mrożone warzywa i drobno pokrojone ziemniaki. Gotować przez 10 minut(...)następnie wsypać kaszę jaglaną i gotować powoli przez następne 10 minut. Przyprawić zupę do smaku, dodać koncentrat, wsypać starty żółty ser i posypać natką pietruszki
Tradycyjna Kuchniamieszamy i tak w kółko... Ale warto ! Składniki: 1 – 1 i ¼ szklanki ryżu 2-3 kieliszki wina wytrawnego 3 szklanki rosołu (lub warzywnego wywaru) ½ szklanki suszonych grzybów 5 dag sera żółtego- najlepiej parmezan 1 cebula ½ seler 2 marchewki 1 pietruszka Ketchup kilka kropel olej do smażenia warzyw łyżka masła Sól, pieprz Czosnek do smaku Wykonanie: Grzyby umyć, namoczyć, ugotować(...)wykorzystania całego bulionu. Gotowy ryż wymieszać z warzywami i ketchupem, doprawić do smaku , solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i wywarem grzybowym. Gorącą masę wyłożyć na półmisek i posypać startym żółtym serem
Tradycyjna KuchniaPyszna, szybka sałatka w sosie chrzanowym. Składniki: 1 słoiczek pieczarek marynowanych (290 gram) 4 jajka 1 pomidor 10 dag żółtego sera 10 dag szynki konserwowej 1 puszka zielonego groszku 10 dag czarnych oliwek sól do smaku pieprz do smaku 1 słoiczek sosu chrzanowego (250 ml) Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę razem z szynką, żółtym serem
Tradycyjna KuchniaCoś na szybko, zdrowo i kolorowo :) Składniki: 4 pomidory 10 dag sera białego 2 łyżki śmietany 2 łyżki oliwy sól do smaku pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku Wykonanie: Pomidory opłukać i wydrążyć. Ser wymieszać z cząstkami pomidorów, przyprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką . Wymieszać składniki i napełnić wydrążone pomidory, następnie zalać śmietaną wymieszaną z oliwą
Tradycyjna Kuchniawyrobić ciasto dodając resztę składników. Ciasto podpiec w piekarniku na różowo. Na podpieczonym i ostudzonym placku rozsmarować konfiturę z płatków róży i zalać masą serową. Wykonanie masy serowej: Ser zmielić na bardzo gładko- odstawić. Masło utrzeć na pulchną masę z żółtkami i z cukrem. Następnie dodawać po łyżce sera cały czas ucierając. Na koniec ucierania dodać kaszę mannę, sztywno
Tradycyjna Kuchnia