z serem - 4000 przepisów (strona:90/267)

Suflet serowy 168

bułki tartej 3-4 białka szczypta soli kilka kropel soku z cytryny Baza sosu: 3 żółtka 1 łyżka musztardy sarepskiej lub dijon 250 ml mleka 10 dag twardego, utartego sera Baza: Do miski z żółtkami dodać musztardę, ostrą paprykę  i gałkę muszkatołową oraz sól. Ubijać  aż masa stanie się gęsta i jasna, dodać mąkę. Zagotować mleka, dodać(...)niego masę powoli wlewając i mieszając. Przelać do rondla, podgrzewać, mieszając aż masa zgęstnieje a na powierzchni pojawią się pęcherzyki.Wsypać ser, ewentualnie doprawić i wymieszać. Należy pamiętać, że po dodaniu białek masa stanie się bardziej delikatna. Przykryć dokładnie folią aluminiową docisnąć do masy. Wstawić do lodówki. Wyjąć dopiero jak ostygnie.  Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Natłuścić kokilki miękkim

Humanistka w kuchni
Prosta pizza domowa 258

regularnie. Po wstawieniu zdjęcia na FB-ku dostałam kilka e-maili z pytaniem o przepis, gdyż pizza wygląda „bardzo profesjonalnie” Na farsz wykorzystałam ajwar, szynkę dojrzewającą, żółty ser i czarne oliwki. Farsz ułożyłam w szachownicę. Samo ciasto jest bardzo łatwo zrobić, potrzebuje jednak 2 godzin na wyrośnięcie. Inne przepisy na Pizzę znajdziecie tutaj. Prosta pizza domowa dla laików(...)zostawiamy na 2 godz., potem już ciasta nie zagniatamy tylko cienko rozwałkowujemy, zawijamy brzegi ciasta. Ciasto posmarowałam 2 łyżkami ajwaru (może być inny sos) obłożyłam plastrami szynki dojrzewającej, plastrami sera i pokrojonymi oliwkami. Pizzę pieczemy ok. 10-15 min. w 250 stopniach. Wyjmujemy, obkładamy świeżą bazylią, kroimy i zajadamy ze smakiem. The post Prosta pizza domowa appeared first on Damsko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik puszysty 196

Składniki: 80dkg sera 100 ml śmietany 4 jajka 5 dkg masła 2 szkl cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Przygotowanie: Ser mieszamy z masłem, śmietaną i mąką Żółtka ucieramy z cukrem, obie masy łączymy ze sobą Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie dokładamy do masy serowej. Pieczemy ok 60 minut w temp

Luźna Kuchnia
Poniedziałkowy "fit" - sałatka z awokado i gotowanym kurczakiem 165

Dziś zapraszamy na sałatkę. Połączyłyśmy tu świeży szpinak z gotowanym kurczakiem, serem feta, oliwkami i uwielbianym przeze mnie awokado. Nam to połączenie bardzo pasowało, więc zachęcamy również do wypróbowania.   Sałatka z awokado i gotowanym kurczakiem     SKŁADNIKI:  2 garście świeżego szpinaku 1 ugotowany filet z kurczaka (np z zupy) 15 oliwek zielonych 150 g sera feta

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Sernik dyniowy z pajęczyną 345

żółtka 3 łyżki cukru pudru 130 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g rozpuszczonej czekolady 1 czubata szklanka mąki pszennej  Masa serowo-dyniowa 1 kg sera na sernik 1,5 szklanki puree z dyni (do przygotowania około 1kg świeżej dynii) 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklaki cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego(...)Dusimy całość przez około 30 minut do całkowitego rozgotowania. Blendujemy całość i odparowujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut. Puree studzimy.  Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wkładamy ser i dodajemy cukier puder i cukier waniliowy – miksujemy. Następnie dodajemy puree z dyni i mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy i dodajemy pojedynczo jajka na przemian z porcjami śmietany stale

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ruskie pierogi - podpiekane 131

obiadu na pyszną kolację.  Ruskie pierogi - podpiekane   SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki  3/4 szklanki ciepłej wody 1/4 łyżeczka soli farsz: 1 kg ziemniaków 250 g sera białego 1 cebula olej do smażenia sól i pieprz białko jaja kurzego PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę(...)szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wraz z białym serem przeciskamy prze praskę lub mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz.  Przygotowujemy ciasto.  Mąkę wraz z solą zagniatamy z ciepłą wodą na elastycznie ciasto. Wałkujemy je na cienkie placki i wykrawamy szklanką kółka. Na każdym kółeczko układamy porcję farszu, zlepiamy pierogi. Pierogi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza z serem, oliwkami, kukurydzą i filetem z makreli 150

wakacji. Dzisiaj dla odmiany przygotowałam pizzę z rybką. Jako dodatek użyłam filet z makreli  firmy GRALL . Pizza zniknęła bardzo szybko i polecam taką wariację smakową.  Pizza z serem, oliwkami, kukurydzą i filetem z makreli  SKŁADNIKI: Ciasto: 340 g mąki pszennej 5 g drożdży ¾ łyżki soli ¾ łyżki cukru 2 łyżki oliwy 250 ml letniej przegotowanej wody Dodatki(...)sera mozzarella w bloku 2 puszki makreli w oleju GRAAL 1 mała puszka kukurydzy kilkanaście czarnych oliwek ketchup P RZYGOTOWANIE: Kamień do pizzy należy wcześniej nagrzać przez około 30 minut w 230 stopniach.  Do miski wsypać mąkę, sól i cukier, wymieszać. W letniej wodzie rozrobić drożdże, odstawić na 10 minut po czym wlać do mąki i wyrobić jednolite

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta ze szpinakiem 202

szpinaku (Hortex); 100 g pora; 10 sztuk suszonych pomidorów w oleju; 2 ząbki czosnku; szczypta pieprzu, gałki muszkatołowej; Dodatkowo: 1 białko; 1 łyżka jogurtu typu greckiego (Piątnica); 120 g sera feta. Zaczynamy !!            Na stolnicę mąkę, otręby, przyprawy, dodaję żółtko oraz pokrojone masło (schłodzone), całość siekam a następnie chwilę ugniatam do uzyskania(...)kroiłam w plastry. Gotowy spód wkładam do rozgrzanego piekarnika - 180 stopni na 15 minut. Następnie do farszu dodaję pomieszane białko z jogurtem, łączę dokładnie, wykładam na podpieczony spód, posypuję serem feta (kostka) i piekę jeszcze niecałe 15 minut. Gotowe ! Oczywiście najlepiej zjeść na ciepło, ale na zimno jest równie pyszna ! SMACZNEGO ! MIŁEGO WEEKENDOWANIA

Życie na widelcu
Hamburgery 136

świeże warzywa. Hamburgery Drukuj przepis Składniki4 duże bułki0,5kg łopatki wieprzowej (dobrej jakości mięso, mielone z kawałka)1 jajo troszkę bułki tartejsólpieprz1 pomidor malinowymix sałat (lub dowolna sałata)ser żółty8 plasterków cukiniicebulakiełki (dowolne) Sposób przygotowania Krok 1Mięso mielone włożyć do miski, dodać surowe jajo, przyprawić solą i pieprzem i dodać trochę bułki tartej, aby dało się uformować kształtne kotleciki. Wygnieść(...)się chrupkie. Krok 3Cebulkę podsmażyć na patelni. Przyprawić solą i pieprzem. Krok 4Podsmażyć plasterki cukinii. Krok 5Podpieczone bułki wyjmujemy z piekarnika. Układamy na dolnej połówce sałatę, plastry pomidora, kotleta, ser, plasterki cukinii, na to cebulę i kiełki. Podajemy

CoolinarniePL
Niebiańsko delikatny sernik, który rozpływa się w ustach 318

choć nie posiada magicznych mocy, nie naprawi dzisiejszej szkody, pozwoli każdemu z Was zatrzymać się na chwilę i spojrzeć na wszystko z innej perspektywy.Składniki:0,6 kg sera mielonego President (w wiaderku) lub innego wielokrotnie mielonego, niesłodzonego200 g serka naturalnego, np. Twój Smak7 jajek3/4 szklanki cukrułyżka cukru waniliowego2 łyżki mąkiskórka otarta z jednej cytryny i połowy pomarańczyew. paczka herbatnikówdo(...)podania: kilka truskawek, bita śmietana, cukier puderWykonanie:Żółtka wraz z połową cukru ubijamy na puszysta pianę, dodajemy do niej stopniowo sery i dalej ubijamy.Białka wraz z reszta cukru ubijamy na sztywna pianę i delikatnie, stopniowo dodajemy ją i mieszamy z masą serową.Następnie dodajemy mąką oraz skórkę otartą z cytrusów i dokładnie mieszamy.Tak powstałą masę wykładamy na wyłożoną papierem

Taste Of My Day
Gryczana zapiekanka z twarogiem, cebulą, pieczarkami i papryką 182

małą ilość sodu, co wpływa korzystnie na organizm przy wielu dolegliwościach.Składniki: - 250 g kaszy gryczanej (pełna szklanka)- 400 g twarogu półtłustego (2 kostki) + odrobina śmietany/jogurtu- ser żółty (do posypania wierzchu zapiekanki)- 3 duże jajka- 2 łyżki oleju- po łyżce koncentratu i ketchupu- cebula- papryka- kilka pieczarek (ok. 300 g)- sól, pieprz, papryka w proszku+ tłuszcz(...)naczynia żaroodpornego smaruję tłuszczem (w moim przypadku masłem), nakładam kolejno : pierwszą warstwę kaszy, warstwę serową i drugą warstwę kaszy. Na wierzchu kładę plasterki pozostałych pieczarek, posypuję tartym żółtym serem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piekę do 30 minut. Smacznego

Kuchnia Ellie
Szybka pizza - gorgonzola, szałwia i kilka zdań o europejskich znakach jakości 137

żywności pochodzi jednak z Włoch (268), Francji (219), Hiszpanii (180), Portugalii (125) i Grecji (101). Polska plasuje się na 8 miejscu z 36 produktami. Włochy to przede wszystkim oliwy, sery, owoce i warzywa. Francja to sery i mięsa. Po owocach, warzywach i zbożach, nabiał to drugi najczęściej wyróżniany przez UE produkt. W gąszczu marketingowych trików, takie oznaczenia są zawsze dobrym

W kuchni wieczorem
Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce 353

ravioli bo akurat miałam je pod ręką, zamiast nich można dodać tortellini, dopasowane smakowo pierogi czy po prostu zwykły makaron. Sos z mięsem mielonym ze szpinakiem i dużą ilością sera sprawdzą się zawsze. Uwielbiam!Scroll down for recipe in EnglishRavioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem(2-3 porcje)Składniki:250 g ravioli, pierogów lub podgotowanego do al dente makaronu200(...)zapiekania i posyp mozzarellą i parmezanem.Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez około 15 minut, po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj kolejne 5-10 minut, do zarumienienia się sera. Odstaw na kilka minut przed podaniem.Smacznego!English versionBaked ravioli with meat and spinach sauce (2-3 servings)Ingredients:250 g ravioli, dumplings or pasta200 g ground meat (pork, beef, turkey

karmelowy
Kluseczki ze szpinakiem i pomidorkami 167

Szpinak przesmaż na łyżce masła, odsącz z nadmiaru wody i jeśli jest w liściach, rozdrobnij za pomocą blendera.Wymieszaj go z serem, mąką, jajkiem, solą i pieprzem.Powstałe ciasto wyrabiaj, aż będzie elastyczne.Lep z niego cienkie wałeczki i krój je ukośnie na małe kawałki.Kluseczki wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj około 3-5 min od momentu wypłynięcia.Po ugotowaniu(...)dodaj posiekany czosnek, a po chwili kluseczki - smaż je na złoty kolor.Wtedy dodaj pokrojone pomidorki i liście szpinaku, smaż wszystko przez 2 minuty.Tuż przed podaniem posyp kluseczki pokruszonym serem pleśniowym.Przepis pochodzi z książki Anny Starmach SMACZNEGO

Kredowe Menu
Francuskie ślimaczki z szynką 273

Jakże banalne a zarazem ciekawe pomysły mogą przyjść do głowy gdy mamy jakieś dziwne smaki w lodówce ciasto francuskie.Składniki :opakowanie ciasta francuskiego150 g szynki150 g sera żółtego gouda2 łyżki gęstej śmietany kilka listków pietruszkiszczypiorek lub natkę z młodej cebuli1 jajko pieprzPrzygotowanie :Szynkę oraz ser kroję w małą kosteczkę, dodaję do nich śmietanę i poszatkowaną pietruszkę. Mieszam i doprawiam

Mechanik w kuchni