delikatnym mięsem kurczaka. Mięso możecie zamarynować wcześniej i schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Danie najlepiej smakuje z lekką sałatką, u mnie to roszponka z kozim serem, skropiona oliwą z oliwek. Kurczaka z truskawkami wpisuję na listę najlepszych dań razem z kurczakiem w mozarelli i w ciescie fransuskim :) Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na 2 porcje): 2 filety z kurczaka(...)pokrojone na połówki truskawki i gotuj sos jeszcze 2-3 minuty. Gotowe filety rozłóż na talerzu i polej sosem w truskawkami. Podawaj je z sałatą, np. roszponką z kozim serem, fetą lub ricottą. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżki oleju lub oliwy 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 250 gramów liści szpinaku 300 gramów boczniaków ostrygowatych 1 duża czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 125 gramów sera ricotta 125 ml śmietany 12 lub 18% 1 jajko 1 łyżka masła 1 łyżka oleju sok z połowy cytryny sól, pieprz do smaku Opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka gałki(...)cytryny. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostudzenia. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, program góra/dół. Formę do tarty smarujemy olejem, wykładamy ciasto na spód. Mieszamy ser, śmietanę i jajko na jednolitą masę. Łączymy z pozostałymi składnikami, wykładamy całość na ciasto, wyrównujemy. Pieczemy naszą tartę przez około 30-35 minut, aż wierzch się zarumieni, a masa
Garniec MagalieSkładniki: 250 g ser sałatkowy półtłusty 1 mała cebula poł dużego pomidora 1 ogórek 22 oliwki 2-3 rzodkiewka cytryna przyprawy: sol, pieprz ziołowy, chili mielone, kapary,sos tabasco 1. Wyłożyć do miski ser sałatkowy półtłusty. 2.Przekroić w pól oliwki i pokrpic 3-4 kroplami sosu tabasco 2. Pokrojone w kostkę cebule, pomidory, ogórka
Idus Novosię tym ciastem w kuchni, to bardzo zachęcam. Z resztek ciasta zrobiłam przekąski, które widać na ostatnim zdjęciu. Paski ciasta składałam w harmonijkę, przesypując pomiędzy listkami starty żółty ser (w niewielkiej ilości), a pod ostatni płat ciasta włożyłam świeże zioła. składniki: 1 opakowanie (8-10 płatów) ciasta filo 200 g sera fety 200 g półtłustego twarogu 1 jajko
bistro mamazrehabilituję przepisem na sałatkę :) Składniki (2 porcje) 2 garście porwanej sałaty 2 pachnące dojrzałe pomidory 1 niewielki zielony ogórek sałatkowy 1 szalotka lub ćwierć czerwonej cebuli garść czarnych oliwek ser feta oliwa z oliwek sok z cytryny oregano świeże lub suszone sól i pieprz Sposób przygotowania Pomidory i ogórki pokroić w plastry. Szalotkę posiekać. Ser feta pokroić w kostkę
W kuchni wieczoremrandkę – gwarantuję , że traficie prosto do serca przez żołądek! SKŁADNIKI: SPÓD: * herbatniki – ok. 2 szkl * masło – 90 g * cukier puder – 2 łyżki MASA SEROWA: * ser biały 3x mielony – 300 g * jogurt grecki – 200 g * cukier puder – 60 g * wanilia – 1 laska * żelatyna – 3 łyżeczki * woda – 20 ml MUS: * truskawki(...)pokruszone herbatniki mieszamy z cukrem pudrem i roztopionym masłem, wyklejamy tortownicę ( u mnie 20 cm ). MASA SEROWA: Żelatynę zalewamy odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy cały czas mieszając, studzimy. Ser biały i jogurt grecki miksujemy z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Dodajemy żelatynę i wszystko bardzo dokładnie mieszamy, wylewamy na kruchy spód i odstawiamy do lodówki do stężenia. MUS TRUSKAWKOWY
Ostra na Słodkookresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienia z powodu dużej zawartości czosnku i witamin :). Składniki: 1 duży brokuł lub opakowanie mrożonych 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 1 ser feta majonez śmietana 2 duże ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: 1. Ugotuj brokuły. Świeżego brokuła podziel na różyczki i wrzuć na gorącą, osoloną wodę. Gotuj 8 minut. W przypadku(...)warstwę sałatki – Posól, popieprz i dodaj 2-3 łyżki sosu czosnkowego – Dodaj odsączoną fasolę i cebulę oraz 2-3 łyzki sosu czosnkowego – Ostatnią warstwę stanowi pokruszony ser feta. – Pozostałym sosem czosnkowym polać sałatkę z wierzchu, posolić, popieprzyć. Gotowe :).Sałatkę warto podawać w szklanym naczyniu ponieważ bardzo ładnie prezentuje sie na stole. The post Sałatka z brokułów
Kulinarna Patilogiakrojenia i już gotowa sałatka. Lekko kwaskowata ale i łagodna No cóż dużo gadać – lubię ją. Składniki: duży słoik pieczarek marynowanych puszka kukurydzy 5-6 jajek 20 dkg żółtego sera 1 por (biała część) 1-2 ząbki czosnku Sól pieprz majonez jogurt Przygotowanie: Sos – 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu lub śmietany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (lub dwa jeśli(...)miski równo rozprowadzając. Posolić, popieprzyć dodać 2 łyżki sosu Warstwa 3 – marynowane pieczarki odcedzić i pokroić w plasterki. Ułożyć jako kolejna warstwę. Polać 3 łyżkami sosu Warstwa 4 – ser zetrzeć na tarce i ułożyć w kolejna warstwę. Osolić, popieprzyć i wlać resztę sosu. Warstwa 5 – jajka ugotowane na twardo i wystudzone drobno posiekać i ułożyć w wierzchnia warstwę sałatki. Posolić
Kulinarna Patilogiapory (sparzone) 5 kiszonych ogórków groszek konserwowy 3 łyżki majonezu sól pieprz Druga sałatka: ugotowany seler 2 jabłka 3 łyżki majonezu sól pieprz Trzecia sałatka: 15 dag żółtego sera 4 ugotowane jajka 4 łyżki majonezu natka pietruszki sól pieprz Przygotowanie: Na pierwszą sałatkę kroimy pory i ogórki w kostkę, Wszystkie składniki mieszamy i układamy na spodzie salaterki. Na drugą(...)sałatkę kroimy drobno selera i jabłko i wszystko mieszamy. Wykładamy na pierwszą sałatkę. Na trzecią sałatkę ścieramy na tarce żółty ser i jajka. Wszystkie składniki mieszamy i wykładamy na drugą sałatkę. I w taki oto sposób sałatka jest gotowa
Lawendowe Niebosama siebie zaskoczyłam charakterem oraz harmonią tego dania. Wyszło rewelacyjnie, oryginalnie i aromatycznie. Mus czekoladowo-borówkowy okazał się idealnym partnerem nie tylko dla schabu ale i banana a ser pleśniowy ujednolicił cały ten kontrast smaków. Przygotowanie obiadu zajęło mi jakieś 15 minut. Przepis na syte dwie porcje. Składniki: - 4 plastry schabu wieprzowego - 1 duży banan - serek pleśniowy błękitny lazur - paczka(...)lekko roztłukujemy, kroimy w paski i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Posypujemy ostrą papryką chili oraz szczyptą mięty. Podsmażamy do zarumienienia się schabu. Szaszłyk: Na patyczek nadziewamy na zmianę kostkę sera pleśniowego oraz banana
upichconamąki 1 łyżeczka. soda oczyszczona 1 ½ łyżeczki. Cynamonu 1 ½ szklanki startej marchewki Polewa 100 g - kremowego słonego serka śmietankowego 2 łyżki - masła 4 łyżki - miodu Na sernik: Zmiksować ser, wanilię i cukier, na gladką masę Dodać budyń i jajka {pojedynczo}. Dokładnie wymieszać. Odłożyć na bok. ciasto z marchwi: Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym Powoli dolać olej(...)papierem do pieczenia. Wlać ciasto marchewkowe ,a na to serek i piec przez ok. 50-60 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w temp. 180 st. C. Masło utrzeć. Stopniowo dodać ser. Posłodzić miodem lub cukrem pudrem. Masą posmarować wierzch zimnego ciasta i schłodzić w lodówce. blacha 30x20cm
w mojej kuchniwypróbowania tego przepisu...? Kukurydziane muffiny z łososiem, serkiem i pesto Składniki: (na 14 sztuk) 230 g mąki pszennej 120 g kaszki kukurydzianej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 175 g żółtego sera 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki pieprzu 60 ml oliwy 250 ml maślanki 2 łyżeczki zielonego pesto 2 jajka 14 pomidorków koktajlowych kilka gałązek koperku do podania: łosoś wędzony serek kremowy(...)pesto koperek kiełki Mąkę przesiać, wymieszać z kaszką, sodą, serem, solą i pieprzem. Jajka roztrzepać, wymieszać z maślanką, pesto i oliwą. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, w każdą wcisnąć pomidorka i udekorować koperkiem. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Całkowicie ostudzone muffiny przekroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzePokojowej 500 g mąki pszennej grubo mielonej (Typ 740) 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Nadzienie: mały słoiczek koncentratu pomidorowego łyżka oliwy sól, pieprz, zioła prowansalskie 150 g sera żółtego kulka mozzarelli spora garść oliwek czarnych kilka listków świeżej bazylii Do posmarowania: oliwa, zioła prowansalskie Przygotowanie Drożdże mieszamy z mąka, dodajemy sól, oliwę i wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto(...)godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na cienkie, prostokątne placki. Koncentrat pomidorowy mieszamy z oliwą i przyprawami, rozsmarowujemy na plackach. Nakładamy na nie również starte sery, pokrojone w plasterki oliwki i posiekaną bazylię. Placki zwijamy w roladę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rolady smarujemy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Można je naciąć
e-PrzepisyKulinarneznikają w błyskawicznym tempie ;) Na 6 bułek 200 g mąki pszennej 4 g suszonych drożdży 125 ml ciepłej wody szczypta soli 0/5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 50 g startego sera cheddar łyżka oliwy 6 mini kulek mozzarelli 6 łodyg zielonych szparagów łyżeczka oliwy sól, pieprz Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, papryką i wodą. Wyrabiamy mikserem około 5 minut(...)ręcznie trochę dłużej). Następnie dodajemy oliwę oraz starty ser i wyrabiamy kolejne 5 minut. Formujemy 6 bułeczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie, szparagi myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy je chwilkę na patelni grillowej aby zmiękły. Gdy bułeczki wyrosną w środek każdej wciskamy kuleczkę mozzarelli
Mienta blogskładniki: 4 pomidory 120 g sera feta 8 plasterków boczku 2 – 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie oliwa sól, pieprz wykonanie: Pomidory myjemy, przekrawamy, wydążamy. Następnie skrapiamy oliwą, solimy i posypujemy pierzem. Ser mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami i faszerujemy pomidory. Każdą połówkę z osobna owijamy plasterkiem boczku. Grillujemy z każdej strony do chwili, aż boczek się
Domowy Smak Jedzenia