z rzodkiewka - 1500 przepisów (strona:58/100)

okoń morski 197

sztuk herbatników maślanych 6 łyżek majonezu garść posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej mięty mąka do obtoczenia ryby oliwa do usmażenia ryby  2 łyżki klarowanego masła DODATKOWO kolorowe marchewki rzodkiewki kiełki sałaty Groszek zielony blendujemy razem z koprem  i miętą  dodając na koniec majonez i sól , zostawiamy  kilka sztuk groszku zielonego do dekoracji .  Ciastka kruszymy. Rybę

na gazie
Chłodnik litewski na maślance 156

najczęściej przygotowuje się go na maślance, jednak z powodzeniem możemy użyć kefiru, czy zsiadłego mleka.Składniki:1 litr maślankikilka młodych buraków lub pęczek botwiny2 ogórki, pokrojone w kawałki1 pęczek rzodkiewki, pokrojonej w talarki1 pęczek koperku, posiekanego2-3 ząbki czosnku, starteświeżo mielony pieprzsólPrzygotowanie:Buraki ugotować w całości. Ostudzić. Następnie obrać i pokroić na małe kawałki, np. w paski lub w kostkę

Food Square
Chłodnik litewski 150

cytrynypęczek koperkupęczek szczypiorkusól, pieprzPrzygotowanie:Buraki obieramy, drobno kroimy i dusimy w 250 ml wody przez około 10 minut. Studzimy. Dodajemy jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, dodajemy do chłodniku. Podobnie jak posiekany koperek i szczypiorek. Przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z jajkiem na twardo

Smakowity Blog Kulinarny
Prosta surówka - fenkuł i granat 183

humor. Polecam! A tu inne sałatki i surówki z fenkułem: -  Fenkuł i czerwone pomarańcze - sałatka -  Sałatka z fenkułem, łososiem i truskawkami -  Turecka sałatka z fenkuła i rzodkiewki -  Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami  i szparagami składniki 1 fenkuł - koper włoski 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 limonki łyżka posiekanego koperku sól, pieprz papryka

Stare Gary
Najlepsze książki o fermentacji 2016 162

roku na później, ale też oszczędności na żywności i możliwość obdarowania najbliższych nawet, jeśli mamy ograniczony budżet. Co bym ukisiła z przepisów z tej książki? Dobrze wygląda kiszony soliród, rzodkiewki, sałatka z fenkuła i pomarańczy ze słoika, czy pikantne mieszanki warzywne typu piccalili. Smacznego! The Modern Preserver: Chutneys, Pickles, Jams and More Autorka: Kylee Newton Wydawnictwo: Square Peg Język: angielski

Ugotowane pozamiatane
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 148

korzenie pasternaku 1 kostka masła 50 ml śmietany 36 % 0,2 l śmietany 36% zwykłej lub podwójnie pasteryzowanej pół pęczka pietruszki 1 szczypta gałki muszkatołowej 10 sztuk kiszonej rzodkiewki (rzodkiew - 1 l wody 2 łyżki soli, szczypta pieprzu, 4 ząbki czosnku) 50 ml octu winnego Umyte jabłka wkładamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut

Wiem co jem
“Kiszonki i fermentacje” – recenzja 176

drzewo. Osobiście jestem jednak z bardziej plebejskiej szkoły – lubię kiszone ogórki nadziewane kabanosem. Mimo to chętnie popatrzę na przepisy w wersję ą ę np. tatar z kiszoną rzodkiewką, czosnkiem i grzybami. Książka zaczyna się od zachwytu charakterystycznym fenolowym zapachem, jakie mają wszelkie kiszonki, octy i marynaty i który jest wspólny dla wszystkim arcydzieł kulinarnych, także dla kakao i alkoholi

Ugotowane pozamiatane
3 proste sałatki makaronowe do pracy 2586

Składniki / dla 2 osób: 150 g makaronu penne (u mnie razowy) 200 g różyczek brokułu (u mnie mrożony) 2-3 czubate łyżki dowolnego pesto ( domowego bazyliowego , z liści natki rzodkiewki , można też dać do niego szpinak , natkę pietruszki czy szczaw) lub pesto ze słoika 8 suszonych pomidorów 100 g sera feta 2 łyżki pestek słonecznika Przygotowanie sałatki makaronowej z pesto

Chilli Czosnek i Oliwa
Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa 157

jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki Pełnoziarniste fusilli z pesto z rukoli Pęczotto ze świeżymi kurkami Placek jaglany z borówkami Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona

My Chcemy Jeść
Pomidorów czas. 158

dzieciństwa i grządek "na ogrodzie". Tak się w domu mówiło ;) "Na ogrodzie" a nie "w ogrodzie" jak dziś powiedziałabym. Rozpoczynając własny pierwszy sezon, nie uniknęłam błędów. Marchewkę i rzodkiewkę zasiałam tak gęsto, że musiałam później bardzo (ale to bardzo) mocno przerywać. Denerwowałam się jak młoda mama radami życzliwych kobiet na temat karmeinia, kiedy moja teściowa przy każdej okazji mówiła

bistro mama
Recenzja książki "Gotuj z dzieckiem" 145

bardziej zachęca dzieci do gotowania. Każdy przepis na pierwszej stronie karty zawiera listę składników oraz zdjęcie poglądowe potrawy. Składniki oprócz tego, że są po prosu zwyczajnie wypisane, np. mleko, rzodkiewki, to dodatkowo zawarty jest maleńki obrazek ukazujący dany produkt. Z drugiej zaś strony znajdziemy instrukcję wykonania krok po kroku, również zobrazowaną kolorowymi, pomocnymi rysunkami. Ponadto na każdej karcie znajdują się

Z miłości do słodkości
Śniadanie podano - jajko sadzone raz, dwa, trzy, .... ile trzeba :) 136

Widzisz, jak dziwną maszyną jest człowiek? Pakujesz w nią chleb, wino, ryby, rzodkiewki, a wychodzą z niej westchnienia, śmiech, sny. Cała fabryka! W naszych głowach mieści się zapewne takie kino, co gada." * Tak sobie myślę,  krocząc trochę za tą myślą, że dobrze będzie próbować tak ładować tę maszynę, by filmy w tym kinie były jak najprzyjemniejsze

I tu będę miała takie te
Chłodnik z botwiny 154

Zimny chłodnik z botwiny z ogórkami, rzodkiewką, koperkiem i jajkiem to odpowiednia zupa na upalny dzień. Jest syta i pełna witamin. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Spring rolls 139

nakładamy paluszek krabowy (można rozciąć na pół) oraz warzywa pokrojone w paski. Całość układamy w taki sposób, aby paluszek i warzywa były bliżej jednego brzegu.  Można dodać również rzodkiewkę, groszek cukrowy, podgotowaną fasolkę szparagową. Zawijamy papier ryżowy na warzywa, do środka zakładamy górę i dół, a następnie zawijamy do środka.Można obwiązać szczypiorkiem (u mnie w tej roli kolendra

bistro mama
Pulpety z indyka w zielonym sosie 119

Delikatne pulpety z mięsa indyczego, a wszystko zatopione w zielonym sosie. Sos zrobiony na bazie szpinaku i słodkiej śmietanki. Wspaniałe pyszne mięsko. Podałam je z ziemniakami i surówką z rzodkiewki. Może i Wy skusicie się na taki obiad? Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie pomidorowym, pulpety w sosie serowym i inne   również bardzo smaczne. Składniki

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania