mielony do smaku, sól do smaku, 2 łyżki kapary, 3-4 łyżki zielonych całych oliwek, 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, ok. 40 g sera żółtego wędzonego, kiełki słonecznika i rzodkiewki. Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim czosnek, cebulę z dodatkiem cukru, smażymy ok 2 min. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając
Moniki Smakołykiuzyskała lekkiej i puszystej konsystencji. Przekładam do miseczki, polewam oliwą z oliwek. Tak przygotowany hummus podaję ze świeżym pieczywem i harissą , warzywami (bardzo dobrze smakuje z zielonym ogórkiem i rzodkiewką), spróbujcie też do grillowanych warzyw lub karkówki. Co tu dużo mówić: palce lizać! ps. Pewnie ciekawi Was dlaczego dodaję zielone curry - nadaje ciekawej orzeźwiającej nuty - zupełnie innej, niż cytryna
Ale ProstePodobnie z konserwami czy słoikami - zamiast kupować np. soczewicę w puszcze, kup suchą i ugotuj. 3. KUPUJ SEZONOWE OWOCE I WARZYWA Korzystaj z polskich produktów takich jak jabłka, buraki, rzodkiewka, pietruszka itd. Kupuj je w sezonie, czyli wtedy kiedy są najtańsze. Pamiętaj, że owoce i warzywa świeżo po zbiorach mają najwięcej witamin. Polecam zapoznanie się z kalendarzem sezonowości warzyw
Powiedz dietom nieszczęście – już sama nazwa czwartego rozdziału, wywołuje wielki uśmiech na buzi. To podróż przez wszystkie pory roku. Moją uwagę zwróciły placki z kalarepy i marchewki z sałatką z rzodkiewek, pieczone bataty z orzechami makadamia i koprem włoskim oraz fasolowo-ziemniaczane burgery z pomidorową salsą. Na samą myśl dostaję ślinotoku Piąty rozdział poświęcony został zdrowym słodyczom. Zdrowym, bo każdą
Moja pasja smakuchcemy mieć mocniej spieczone wystarczy trochę dłużej potrzymać w piekarniku. Studzimy na kratce. Smacznego! Ps. Świetnie smakują zarówno na słodko z ulubionym dżemem jak i z białym serkiem i rzodkiewką
Tagebuch po polskujeszcze było ładnie i wiosennie, to codziennie chodziłam sobie na targ. A na targu fajne są rzeczy – rzodkiewki, szczypiorki, zielone cebulki, świeży szpinak. Kilka takich pęczków wraz z korzonkami i jakoś tak smaczniej się je. Teraz zimno, deszcz pada, muszę zmuszać się do spacerów, ale i tak szpinak nie zawodzi i rozjaśnia ... [Read more
Gotuj z Blue Ravendziękuję za zgłoszenia do udziału w akcji. Szczególne podziękowania kieruję do autorów poniższych przepisów : Niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swe kanapki mają - pajda z rzodkiewką autor: djdomin; blog: Kaflowa Kuchnia Konstytucyjny mus truskawkowo-rabarbarowy z bitą śmietaną i miętą. autorka: Fiolka; blog: Student w kuchni! Kryć się! Patriotyczny twarożek kanapkowy autorka: aaasikkk; blog: Grunt
Weekendy w domu i ogrodziespodoba i będziecie sięgać po niego często:) Składniki: sałata lollo (może być też mix sałat, do woli, oby było zdrowo i zielono) 180 g tofu naturalnego 35 g kiełków rzodkiewki 1 papryka czerwona 1 zielony ogórek kilka sztuk czarnych oliwek 2 suszone pomidory 0,5 szklanki ryżu ugotowanego w kurkumie 3 łyżki sosu sojowego (2 łyżki bezpośrednio
Zasmakuj Kuchnimaja do września Kukurydza - od lipca do października Ogórek - od maja do października Papryka - od lipca do września Pomidor - od kwietnia do października Rabarbar - od maja do lipca Rzodkiewka - od marca do sierpnia Szparagi - od maja do lipca Smacznego
Zasmakuj Kuchniwstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na środkową półkę i zapiekam około 5 minut, tak żeby kromki ładnie się zrumieniły. Gotową pastę nakładam na grzanki, na górę kładę rzodkiewkę, szczypiorek, pomidora to co mam akurat w lodówce. Pasta z tuńczykiem na kanapki jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujewłaśnie szlag trafił, i gapiąc się na warzywa w Biedrze, w nadziei, że może gdzieś ktoś upchnął te nieszczęsne kalarepki, mój wzrok padł na to dziwactwo. Nie przepadam za rzodkiewką, serio, a ta biała do tego jak mutant wygląda, ale raz miałam przyjemność ją skosztować i stwierdziłam, że jako zamiennik idealnie się nada. Nie myliłam się! Składniki
greenscarfSmaczny , lekki posiłek kolacyjny. sałata mix 0.5 puszki ryby w oleju roślinnym 5 rzodkiewek ***************************************** Na talerzu ułożyć sałatę , wyłożyć rybę wraz z olejem , a na wierzch pokroić plasterki rzodkiewki.Smacznego!.Podawać z kromką pieczywa chrupkiego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipastę z porem, jajkiem i żółtym serem. Jak zawsze prosto i smacznie. Spróbujcie. A jeżeli szukacie innych pomysłów na pasty do codziennych kanapek zajrzyjcie tutaj: delikatnie chrzanowa pasta z rzodkiewką , pasta na serkach topionych , pomidorowa pasta z tuńczyka z kiełkami , pasta koperkowa . Pasta kanapkowa z pora, jajek i sera. Do przygotowania mojej pasty użyłam majonezu Folwark Pasta kanapkowa z pora
Słodkie okruszkicoś zdrowego do pochrupania podczas filmu lub po prostu gdy mamy ochotę coś podjeść. Wystarczą ulubione warzywa. U mnie to były: czerwona papryka, ogórek, marchewka, seler naciowy, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia. Oprócz warzyw można dodać mozzarellę. U mnie to były mini kulki mozzarelli. Dodatkowo sos. Można zrobić swój ulubiony. Ja wczoraj zrobiłam sos tzatziki: starty ogórek świeży
W kuchni u Monikiwarzyw i owoców. Ale nie każdy wie co to jest porcja . Eksperci odpowiedzieli, że porcja to "garść", np. pół pomidora średnie jabłko 150 gram surówki szklanka soku owocowego 6 rzodkiewek. Przy czym 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce. Porcja owoców może być zastąpiona sokiem (szklanka soku). Warzywa i owoce to antyoksydacyjne wsparcie dla naszego organizmu. Podczas sytuacji stresowych narażamy
AZgotuj!