z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:3/231)

Jak zagospodarować resztki rabarbaru 162

można sobie zrobić krzywdę); jednak wczoraj nastąpiło odstępstwo od reguły. Co prawda do godziny dwudziestej siedziałam i błądziłam myślami Bóg wie gdzie, aż w końcu przyszedł mi do głowy rabarbar czekający cierpliwie w lodówce, brak ciasta na weekend i te lody, co to bardzo ich chciałam spróbować... W związku z tym zebrałam się w sobie, i zaczęłam działać. Szybkie zakupy(...)aktywność życiową, której by się po mnie nie spodziewał. Ot, jak łatwo zaskoczyć mężczyznę...Dziś jednak napiszę o czymś, co przygotowałam kilka dni wcześniej. Miałam akurat taką smętną resztkę rabarbaru - została po tarcie, pokrojona w jakieś dziwne kawałki; szczerze mówiąc, nie myślałam, że nada się do czegokolwiek... Aż przypomniałam sobie o ciasteczkach, które widziałam na blogu Domowe wypieki. Prześliczne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z rabarbarem. Bo dlaczego by nie...? 129

Rabarbar jadam głównie na słodko, jako dodatek do ciast, deserów czy lodów. Uwielbiam, gdy jego kwaśny smak równoważony jest przez słodkie dodatki. Świetnie komponuje się z mnóstwem innych smaków: oczywiście z truskawkami, ale też na przykład ze słodkimi malinami, z miodem czy z jeszcze kwaśniejszą cytryną. Wyśmienicie smakuje w serniku. A kiedy potrzebna mi odurzająca dawka rabarbaru, zanurzam łodygę(...)cukrze i przypominam sobie stare, dobre czasy. Mmm...Gdy w Bag brød zobaczyłam chleb z rabarbarem, nie mogłam mu się oprzeć. Ciekawiło mnie ogromnie, jak to wszystko będzie razem smakowało. Dodatek rozmarynu tylko przyśpieszył wdrożenie planów w życie.Smak chleba jest zaskakujący - nie ma w nim bowiem cukru, a miodu jest za mało, żeby zniwelować kwaśny smak. Jednak nawet

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Suszony rabarbar 217

Sezon na rabarbar w pełni, ale już teraz warto pomyśleć o tym, żeby jego smak został z  nami na dłużej, wtedy kiedy świeży zniknie ze straganów.  Możemy z niego zrobić mus rabarbarowy lub dżem rabarbarowo - truskawkowy, ale możemy też rabarbar ususzyć, a potem wykorzystać na przykład do zrobienia granoli kokosowo-rabarbarowej. Inspiracja Chillibite(...)Suszony rabarbar Składniki: 2 kg rabarbaru Wykonanie: Łodygi rabarbaru myjemy i wycieramy do sucha. Następnie kroimy je wzdłuż w cienkie paski, a potem dzielimy na kawałki o długości mnie więcej 5 cm.  Rabarbar układamy w suszarce do suszenia warzyw i suszymy przez około 4 godziny. Jeśli nie posiadamy suszarki, rabarbar układamy na blaszce wyłożonej

Kulinarne przygody Gatity
Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem 181

Rabarbar to hit o tej porze roku. Tym bardziej, że mój ekologiczny, prosto z ogrodniczej działki. Piotrek ma swój rewelacyjny przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką. A ja mam swój przepis na ciasto. Pyszny Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem waniliowym, obsypany płatkami migdałów i brązowym cukrem. To ciasto niektórzy nazywają skubańcem, gdyż ciasto ma taką konsystencję, że można(...)blachę. Kiedyś robiłam już podobne ciasto z jabłkami (jabłecznik) dodając kakao i wiórki kokosowe. Skubaniec można upiec w podłużnej formie lub  w tortownicy, wtedy jest wyższy. Letni Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem, jutro zabieram na kolejne spotkanie wielkopolskich blogerów. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru+ 2 łyżki do przesypania owoców+ 2 łyżki do budyniu 1 łyżka cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zbiór przepisów z wykorzystaniem rabarbaru 176

Sezon na rabarbar w pełni, a na moim blogu znajduje się dość sporo przepisów z jego wykorzystaniem. Dlatego postanowiłam je wszystkie zebrać w jednym miejscu:)   Placek z budyniem i rabarbarem    Ciasto serowe z rabarbarem Lody rabarbarowo - truskawkowe Kruszaniec jabłkowo - rabarbarowy Pomorska drożdżówka z rabarbarem Sernik z rabarbarem i truskawkami Tarta z jabłkami i rabarbarem posypana owsianą kruszonką(...)Babeczki z rabarbarem napełnione masą budyniową Risotto z rabarbarem Pancakes rabarbarowo - truskawkowe Konfitura rabarbarowo - truskawkowa

Z miłości do słodkości
Najlepsze ciasto z rabarbarem i kakao 163

Rabarbar rządzi! I ja nic nie mogę na to poradzić, że nie mogę się mu oprzeć 😎. Na blogu mamy już kolejny przepis z jego udziałem  w roli głównej. Tym razem jest to według mnie najlepsze ciasto z rabarbarem i kakao. Jest bardzo proste do przygotowania, robi się je bardzo prosto, a efekt końcowy jest bardzo smakowity. Ciasto jest wilgotne(...)lekko kwaskowe. Idealne na upalne dni. Na blogu znajdziecie również inne ciasta z rabarbarem  w roli głównej: Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem Kakaowe ciasto z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Kakaowe ciasto z rabarbarem i jogurtem 129

zbliżający się weekend mam dla Was super przepis na pyszne ciacho z rabarbarem w  roli głównej. Właśnie się zaczął sezon na to kwaskowe warzywo. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i robi się bardzo szybko. Tym razem dodałam do niego nieco kakao. Wyszło bardzo puchate i wilgotne,  w dużej mierze dzięki naturalnemu jogurtowi, który jest jednym ze składników(...)Kupcie więc koniecznie nieco rabarbaru i zróbcie to znakomite kakaowe ciasto z rabarbarem i jogurtem. Na blogu znajdziecie również inne ciasta z rabarbarem  w roli głównej: Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem Kakaowe ciasto z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno

Kulinarne przygody Gatity
Kompot z rabarbaru 128

Kompot z rabarbaru. To klasyka kuchni polskiej, najlepszy domowy, tradycyjny kompot rabarbarowy. Rabarbar uwielbiam, a szczególnie w postaci bardzo zimnego, kwaskowatego kompotu, który chłodzi i orzeźwia podczas upałów. Ma delikatny różowy kolor. Sezon na rabarbar oficjalnie uważam za rozpoczęty, gdyż Piotrek przywiózł mi sporą ilość tego przysmaku! W zeszłym roku postarałam się o flance rabarbaru, mój działkowy rabarbar będzie dopiero(...)czerwcu. Jeśli nie uprawiasz własnego rabarbaru to z pewnością w sezonie letnim znajdziesz go w każdym warzywnym sklepie. Nasze przepisy z rabarbarem w roli głównej: – Babeczki z rabarbarem – ucierane ciasto z rabarbarem – skubaniec z rabarbarem – Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem Ja podpowiem Wam jak wyczarować pyszny, orzeźwiający i tani kompot na upalne dni. składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowo-jogurtowe racuchy z rabarbarem i musli 169

dodajemy więcej mąki albo musli, a gdy zbyt gęste to więcej ciepłego mleka.Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na małym ogniu z obu stron.Konfitura z rabarbaruSkładniki:ok pół kilograma rabarbaru (20 -30  łodyg rabarbaru)pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)szklana wodyopakowanie kisielu agrestowego  (można pominąć kisiel)kilka kropel cytrynyUmyty rabarbar kroimy w małe kawałki.Wrzucamy pokrojony rabarbar(...)rondla, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy. Jak rabarbar zacznie być miękki (ok. 10 minut) to zaczynamy rozgniatać go. Następnie dodajemy opakowanie kisielu (możemy obyć się bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do wrzenia i gotowe. Racuchy z rabarbaremakcja rabarbar

Bon Appetit Małgorzaty
Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem 158

Dzisiaj na blogu kolejna wersja domowych lodów owocowych. Zasmakował nam karmelizowany rabarbar dodany do  lodów truskawkowych, więc postanowiłam go wykorzystać też do innych smaków. Tym razem miałam w planach lody wiśniowe. Zastanawiałam się tylko czy ten zestaw wiśnia i rabarbar nie będzie zbyt kwaskowy ? Wbrew moim obawom, okazało się(...)karmel idealnie zbalansował kwaśny smak rabarbaru. A tutaj lodowa ściągawka innych smaków, które pojawiły się na blogu.: Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody pomarańczowe Domowe lody gruszkowe Domowe lody żurawinowe Domowe lody wiśniowe Domowe lody morelowe Domowe lody porzeczkowe Domowe lody malinowe Domowe lody kawowe z rodzynkami Domowe lody cafe latte

Kulinarne przygody Gatity
Puszyste ciasto z rabarbarem 218

Puszyste ciasto z rabarbarem to szybkie sezonowe ciasto, które przygotujecie w niecałą godzinę. Ciasto będzie puszyste, delikatnie słodkie… Rabarbar ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim jest bogactwem witamin A, C, E. Ma w sobie spore pokłady potasu, błonnika oraz zawiera kwas foliowy. Jednak oprócz tych pozytywnych właściwości nie powinien być spożywany przez osoby mające problemy z nerkami, bowiem zawiera(...)będzie potrzebne? Składniki 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500g rabarbaru cukier puder cynamon Puszyste ciasto z rabarbarem – przepis Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Wbijamy je do miski i razem z cukrem miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji. Dolewamy powoli

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Muffinki z rabarbarem 146

sobotniej wycieczki chciałam zrobić szybciutko muffinki, a że nie mogłam się zdecydować które przygotować, to zrobiłam bananowo-orzechowe, borówkowe i rabarbarowe Muszę powiedzieć, że te najbardziej niepozorne muffinki z rabarbarem cieszyły się największą popularnością:) To idealne muffinki na ciepłe dni… wilgotne i kwaskowe… dlatego zdecydowałam, że ten przepis na muffinki z rabarbarem wprowadzę w pierwszej kolejności, aby więcej(...)osób mogło cieszyć się ich smakiem….P.s Dzisiaj od mojego Sąsiada dostałam kilka łodyg rabarbaru więc pewnie coś jeszcze ukręcę..;) Muffinki z rabarbarem – składniki:250 g mąki150 g cukru2,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody240 ml mleka115 ml oleju rzepakowego2 jajka200 g rabarbaru 1. Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą

UgotujmyTo.pl
Jeszcze trochę rabarbaru... 134

wiem, jestem monotematyczna. Nie da się ukryć. Nic jednak nie poradzę na to, że rabarbar uwielbiam, i staram się nim nacieszyć na zapas. Truskawki, odkąd pojawiły się te pyszne, duńskie, naprawdę smakujące truskawkami, wyjadam bez dodatków prosto z miski w ilościach dowolnych. Rabarbaru saute nie jadam - chyba już z tego wyrosłam... Kwaśne łodygi maczane w cukrze jakoś(...)ciastach i deserach wszelakich nadal mnie zachwycają.Tę tartę miałam ochotę przygotować, odkąd zobaczyłam ją w gazetce Pieczenie jest proste, nr 3/2007, czyli ładnych parę lat temu. Połączenie rabarbaru z marcepanem kusiło mnie ogromnie, pewnie dlatego, że było mi całkowicie obce. Kwaśne łodygi to moi zdecydowani faworyci, marcepan lubię. C. odwrotnie - szaleje za marcepanem, rabarbar jada z przyjemnością

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny z rabarbarem 152

Muffiny z rabarbarem...Soczysty rabarbar zatopiony w puszystym cieście.Słodko-kwaśne połączenie smaków.Idealnie miękkie i wilgotne ciasto.Zapraszam!Zajadajcie ze smakiem! Składniki:2 szklanki mąki pszennej;2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;5 łyżek białego cukru;Szczypta soli;250 ml jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;100 ml oleju;1 jajo;200 g rabarbaru (waga(...)składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.Do drugiej miseczki wlać i wymieszać ze sobą składniki mokre tj. jogurt grecki, olej, roztrzepane jajo i aromat śmietankowy.Rabarbar umyć, osuszyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i dokładnie oprószyć mąką.Do miseczki z suchymi składnikami dodać mokre i wymieszać. Następnie dodać rabarbar i mieszać do połączenia składników.Blachę

Gospodyni Miejska
Sernik z rabarbarem na zimno 190

blogu troszkę słodyczy ! Maj w pełni, to i sezon rabarbarowy w pełni. Do tej pory piekłam różne ciasta rabarbarowe: truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno, jogurtowe ciasto z rabarbarem, kruche ciasto rabarbarowe i lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem, ale sernika na zimno jeszcze nie robiłam. Sernik jest wyśmienity, duet słodkiej masy serowej i kwaskowej rabarbarowej(...)galaretki jest doskonały. Inspiracja Plate of joy.  Sernik z rabarbarem na zimno Składniki Spód: 120 g okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty Masa serowa: 250 g mascarpone 300 ml kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody +  3-4 łyżki Galaretka: 5 łodyg rabarbaru 1/3 szklanki cukru 1 czerwona galaretka

Kulinarne przygody Gatity