łyżka bułki tartej sól, pieprz kolorowy KAMIS5-6 liści kapusty włoskiejsos :30 g masła2 łyżki mąki pszennej1/2 szkl mleka1 szklanka wody2 łyżki śmietanysól, pieprz kolorowy KAMISWYKONANIE:Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę.Na patelni rozgrzać masło z olejem, podsmażyć cebulkę.Do podsmażonej cebuli, dodać pokrojone pieczarki - usmażyć ( smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu(...)miski wsypać kaszę, dodać pieczarki z cebulką, kaszę manną i bułkę tartą - wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Na koniec dodać jajko - wyrobić masę.W garnku zagotować wodę, osolić.Na gotującą się wodę kłaść liście kapusty - gotować kilka minut ( około 5 min ) - żeby zmiękły.Obgotowane wyjmować na tacę, ostudzić.Z ugotowanych liści wyciąć twarde łodygi.Na środek liścia kłaść porcję
kolorowotorcikowoosob) 300g mielonego miesa 1 srednia cebulka 1 zoltko peczek koperku sol, pieprz ziolowy olej do smazenia sos pieczarkowy: 20g masla + 1 lyzka oliwy z oliwek 200g pieczarek 1 cebula 1 zabek czosnku 250ml smietany swiezy koperek sol, pieprz szczypta chili wykonanie:Do mielonego miesa dodajemy zoltko, posiekana i podsmazona wczesniej cebulke, koperek i przyprawy. Wszystko razem wyrabiamy i formujemy(...)czasie gotujemy makaron al dente.Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Cebule siekamy w kosteczke i podsmazamy przez chwile na masle z dodatkiem oliwy z oliwek. Dokladamy posiekany czosnek i pieczarki. Wszystko dusimy az do chwili gdy plyn z pieczarek odparuje. Dolewamy smietane, dokladamy posiekany koperek i przyprawy. Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognien i dokladamy usmazone wczesniej klopsiki. Calosc gotujemy
Przysmaki KarolkiWitamy wszystkich czytających :) Dzisiaj wracamy do nadziewanych pieczarek. Temat przerobiony wzdłuż i wszerz przez wszystkich gotujących. Jednak postaramy się zainteresować Was naszą wersją. Jednak zanim zaczniemy pichcić coś wspólnie, chcielibyśmy jeszcze wtrącić kilka słów o pieczarkach. Wiecie, że warto je jeść ? Oto kilka faktów na ich temat. 1. Zmniejszają apetyt, hamują wchłanianie tłuszczów 2. Ekstrakt z pieczarek ma właściwości antynowotworowe(...)Obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi 4. Wzmacniają odporność 5. Dobre naturalne źródło witaminy D 6. Naturalne źródło kwasu foliowego Ze względu na wyjątkowe właściwości prozdrowotne, pieczarki zaliczają się do tzw. żywności funkcjonalnej. Oprócz wartościowego białka (zawiera prawie wszystkie aminokwasy), dobrze przyswajalnych węglowodanów i tłuszczów (w tym korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), pieczarki są dobrym źródłem potasu, miedzi
vegetanieMoje córki , ja zresztą też , lubimy takie oto schabowe z pieczarkami i serem żółtym..u mnie były to akurat schabowe z marynaty, ale można także zrobić je w tradycyjny sposób..i usmażone posmarować majonezem ,wyłożyć pieczarki, przykryć serem i lekko zapiec.1,20 kg schabu sól i pieprzolej do smażeniaMarynata:3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)wstawić do lodówki na 2-5 dni.Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju.Pieczarki oczyścić, pokroić i wraz z cebulką poddusić na oleju, doprawić.Usmażone kotlety posmarować majonezem , wyłożyć trochę pieczarek z cebulą , przykryć serem żółtym i wstawić do nagrzanego piekarnika lub mikrofalówki, aby ser żółty się rozpuścił
Moje domowe kucharzeniejajka (oddzielnie białka i żółtka)50 g bułki tartej (na wszelki wypadek przygotowujemy 100 g)przyprawy:sól, pieprz (według uznania) (ja dałam płaską łyżeczkę soli do gotowania pieczarek i płaską do gotowej masy) majeranek, szczyptatymianek, delikatnie po całej powierzchni masygałka muszkatołowa, 1/3 łyżeczkisłodka papryka, 1/3 łyżeczkikolendra, 1/3 łyżeczkiimbir, do 1/3 łyżeczki (2 sztuki) liście laurowe(3-4 ziaren) ziele angielskie2(...)łyżki oleju do smażenia Przygotowanie:1. Pieczarki kroimy na mniejsze cząstki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. 2. Na oleju smażymy pokrojoną w pióra cebulę, posiekany czosnek i startą marchewkę.3. Pieczarki odsączamy z wody, dodajemy usmażone warzywa, sól, pieprz wszystko razem mielimy przy pomocy blendera.4. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy, 50 g bułki
Malowane smakiemłupinach wpół miękko(ziemniaki wrzucamy do wrzątku a solimy pod sam koniec żeby zachować wartości odżywcze). Filety rozdrabniamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka a pieczarki w drobną kostkę. Ugotowane ziemniaki obieramy z łupin, wydrążamy środek i w to miejsce dajemy farsz. Farsz składa się z rozdrobionej ryby, pieczarek i cebuli. Nafaszerowane ziemniaki pieczemy w 200 stopniach(...)około 20 - 30 minut.Faszerowane ziemniaki rybą i pieczarkami
Bon Appetit Małgorzatykwadraty)natka pietruszkisól, pieprzPieczarki pokroić w plasterki, cebulę posiekać i wszystko podsmażyć na oliwie lub maśle. Ziemniaki - obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i zagotować. Dodać podsmażone pieczarki z cebulą oraz 3 garści mrożonej włoszczyzny i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Na sam koniec gdy zupa się jeszcze gotuje dodać serki topione. Gotujemy na małym ogniu aż serki(...)się rozpuszczą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zupy zmiksować w blenderze, albo nie miksować jeśli ktoś lubi tradycyjne zupy. Udekorować natką pietruszki.zupa krem z pieczarek i serków topionychzupa przed zmiksowaniem
Bon Appetit Małgorzatypieprz1 łyżka octu (można pominąć jeśli śledzie są mocno słone)Śledzie moczymy z nadmiaru soli a następnie kroimy na mniejsze kawałki (ok. 2 cm) Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Kiedy sos wystygnie mieszamy go z pokrojonymi śledziami(...)Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby się smaczki "przegryzły".śledzie z pieczarkami i cebulką w pomidorach
Bon Appetit Małgorzatypodajecie na wigilię? Barszczyk? a może zupę grzybową?:) Spotkałam się już z różnymi wersjami.Pomyślałam więc, że może w tym roku spróbować lekkiego kremu z pieczarek?Zupa pyszna, aromatyczna, ale nie jestem przekonana czy dobrze wpasuje się w wigilijny klimat.Dobrze, że mam jeszcze trochę czasu do Wigilii ;))Składniki:300g pieczarekcebula2 ząbki czosnku 2-3 litry bulionu2 łyżki śmietanyziele angielskie, liść(...)kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek na mniejsze kawałki.Wszystko razem podsmażamy na maśle. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.Następnie dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem. Gotujemy około 40 minut.Ziele i liść wyjmujemy, a zupę miksujemy blenderem.Doprawiamy do smaku. Dodajemy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu.SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaDanie wypróbowałam i jest doskonałe. Można podać na święta lub inne okazje. Polecam.SKŁADNIKIpierś z kurczaka podwójna40 dag pieczarek 20 dag. sera żółtego - dowolny1 cebulaprzyprawa do kurczak2 opakowania ciasta francuskiego1 łyżka masła sklarowanego1 łyżka olejusól , pieprz do smakuWYKONANIEPiersi płuczemy, suszymy ręcznikiem. Każda przekrawamy na połowę. Dodajemy przyprawę do kurczak i dostawiamy na godzinęW tym czasie przygotowujemy pieczarki, płuczemy kroimy(...)paski. cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle sklarowanym. Dodajemy pieczarki. nakrywamy chwile , by puściły wodę. Odkrywamy i jeszcze chwile smażymy,ąż woda odparuje, doprawiamy do smakuMięso z kurczaka obsmażamy na gorącym tłuszczu.Gotowe płaty ciasta francuskiego kroimy na dwie części. Na każdej układamy pieczarki, na to pierś , na górę plaster sera.Nacinamy boki i zwijamy po skosie paski. Smarujemy rozmąconym
W kuchennym oknie EwyDziś zapraszam na pyszne, domowe krokiety :) Krokiety zazwyczaj robię z mielonym mięsem albo z pieczarkami. Takie smakują nam najbardziej. Tym razem farsz pieczarkowy wzbogaciłam o różnokolorowe papryki i ciągnącą mozzarellę. Wyszło pysznie :)) Krokiety można przygotować sobie wcześniej i zamrozić. Nie tracą one na swoich walorach smakowych. Oczywiście przy wyborze farszu możemy dowolnie kombinować i napychać nasze(...)stron, na jasny kolor Składniki na farsz:250g pieczarek1/2 papryki czerwonej1/2 papryki żółtej250g mozzarelli1 cebulasólpieprzsłodka paprykaolejNa oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone pieczarki. Smażymy mieszając, aż odparuje woda, którą puściły pieczarki. Solimy, pieprzymy, dodajemy słodką paprykę - do smaku. Studzimy, po wystudzeniu dodajemy starty na oczkach ser. Mieszamy całość.Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy
Walijskie PichcenieSosy śmietanowe i filet z kurczaka to świetne połączenie. A jeszcze jak do tego dojdą pieczarki to już mamy rarytas. oczywiście dla tych co lubią takie połączenia. My lubimy i to bardzo, bo mój mąż przekonał się do sosów śmietanowych, których nie cierpiał. 1 duży pojedynczy filet z kurczaka1 cebula200 g pieczarek1/3 pęczka natki pietruszki1 szk słodkiej śmietany 30%sól(...)mące. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić obtoczone w mące kawałki fileta. Chwilę je smażyć mieszając od czasu do czasu. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę a pieczarki w paski, natkę posiekać. Do lekko przesmażonych kawałków fileta wrzucić cebulę i pieczarki i smażyć 4 minuty. Wszystko oprószyć przyprawami, dodać posiekaną natkę a potem wlać śmietankę i zagotować. Śmietanka
Ewa w kuchnibiegiem po pracy wpadam do domu i nie mam nic zaplanowane na obiad (rzadko bo rzadko, ale się zdarza, skromnie dodam:D), a kaszę mam zawsze w szafce i pieczarki w lodówce, o cebuli nawet nie wspominam, bo z nią śpię. Z kurczakiem nie widujemy się zbyt czesto w tygodniu, dlatego nie zawsze go mam w zapasie i to danie(...)oliwek. Wrzuć na nią przyprawionego kurczaka i obsmaż go ze wszystkich stron przez około 5-7 minut.Kurczaka przełóż na osobny talerz lub do miski.Umyte i posiekane w większe kawałki pieczarki wrzuć na patelnię z tłuszczem po kurczaku, dodaj do nich posiekaną drobno cebulę, lekko posól i popieprz i podsmaż całość przez 4-5 minut.Po tym czasie do pieczarek i cebuli
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: 1,5 szklanki mąki do pizzy ok. 10 g drożdży łyżka oleju/oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli szklanka letniej wody Dodatkowo: kilka plasterków mortadeli 300 g pieczarek cebula łyżka masła Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miseczki, dać cukier i 1/2 szklanki letniej wody zamieszać i odstawić na chwilkę, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać, dać sól a następnie dać drożdże(...)tyle wody, aby ciasto ładnie się zagniatało i aby nie było za twarde, ani za rzadkie. Następnie dać łyżkę oleju i dokładnie zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, ok. godzinki. Pieczarki pokroić w kosteczkę, do garnka dać. Cebulę zeszklić z łyżką masła i dać całość do pieczarek dusić do miękkości. Doprawić pieprzem i solą. Kiedy ciasto wyrośnie, napierać dłonią nieduże
Moje pyszne gotowanieziemniaków można przyrządzić różne, ciekawe dania. My dziś proponujemy bułeczki ziemniaczane z farszem grzybowym; u nas będą to pieczarki. Składniki na bułeczki: -1,5 kg ziemniaków -1 mała cebula -1-2 jajka -mąka pszenna -warzywko -olej Składniki na farsz: -30 dkg pieczarek lub innych grzybów -1 duża cebula -1 jajko -bułka tarta( 1-2 łyżki) -warzywko lub sól -pieprz -olej(...)delikatnie przyprawiamy warzywkiem i szklimy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Zbieramy cebulkę i dodajemy do ziemniaków, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Przygotowujemy farsz. Drobno kroimy pieczarki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem i smażymy przez kilka minut. Grzyby
Maminek kulinarny