roku na Wigilii będą u mnie dwie wersje krokietów, a właściwie dwa nadzienia. Jedno z kapustą i pieczarkami, a drugie z pieczarkami i żółtym serem. Polecam spróbować! Są idealne do barszczyku. Jutro na blogu pojawi się na pewno przepis na zakwas do barszczu czerwonego. Składniki :Naleśniki : * pół kilograma mąki pszennej * 2 jajka * szklanka mleka * 2 szklanki mineralnej wody gazowanej * łyżka(...)tarta i olej rzepakowy do smażenia krokietów Przygotowanie :Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej już bez dodatku tłuszczu. Farsz do krokietów : * pół kilograma pieczarek * pół cebuli * 4 łyżki oleju rzepakowego * 20 dag tartego sera żółtego * sól , pieprz Przygotowanie :Pieczarki ścieram na tarce w cienkie plasterki. Podduszam, aż puszczą cały
Magiczne Życie MartyPrócz tego proponują opiekę całodobową dla dzieci rodziców idących się pobawić. Świetna sprawa. Ale ja nie o tym. Dziś prezentuję kolejną propozycję. Tym razem na ciepło. PIECZARKI ZAPIEKANE Z MIĘSEM MIELONYM. (przepis autorski.) 12 dużych pieczarek, 300g mięsa mielonego, mała cebula, 2 łyżki śmietany 2 łyżki bułki tartej jajko, pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz, ostra(...)papryka mielona spora ilość majeranku, 12 plasterków żółtego sera (u mnie topiony w plastrach) Pieczarki umyłam. Pozbawiłam trzonków, wydrążyłam. Posiekałam drobno trzonki i to, co wydrążyłam.. Cebulę także drobno posiekałam. Podsmażyłam wraz z trzonkami. Dodałam do mięsa mielonego. Dorzuciłam posiekaną pietruszkę, wbiłam jajko, doprawiłam i wyrobiłam masę jak na mielone. Wypełniłam masą kapelusze. Ułożyłam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym
W kuchni Karmel-itkijajek 300 g pieczarek 1 duza cebula Obieramy pieczarki i myjemy Kroimy tylko kapelusze w drobna kostke Obieramy cebule i tez kroimy w drobna kostke Na patelni rozgrzewamy maselko przesmarzamy cebule, potem dorzucamay pieczarki Wszystko razem podsmarzamy W trakcie gotujemy jajka Ostudzone jajka obieramy i przekrajamy na polowki Oddzielamy zoltka(...)dorzucamy do przesmarzonych juz pieczarek z cebula Pieczarki z cebula i zoltkami mieszamy, az wszystko razem sie scali Nadziewamy jajka masa Jajka mozna przystroic majonezem. Smacznego
Klaudynkowa kuchniaupsss.... ktoś dorwał się z ketchupem przed sesją) ale ich walory smakowe zdecydowanie zrekompensowały tą małą wpadkę - a wszystko dzięki porowi, duszonemu z czosnkiem na masełku - mniam! Zapiekanki z pieczarkami i duszonym porem Składniki: 3 duże bułki - bagietki 1 kg pieczarek 1 średni por 4 łyżki masła + do posmarowania bagietek 30 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku suszone oregano sól(...)oczyścić i umyć pod bieżącą wodą, pokroić w plastry i dusić na rozgrzanej patelni z dwiema łyżkami masła i odrobiną soli, pod koniec duszenia odlać wodę a gotowe pieczarki doprawić pieprzem.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Bagietki przekroić wzdłuż na połowę, posmarować cienką warstwą masła, wyłożyć warstwę duszonego pora na nią warstwę pieczarek i starty ser. Posypać oregano
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaostatnich dniach kulinarnych inspiracji szukałam na stronach kuchni lidla. Znalazłam interesujacą propozycję, która dzięki interesującej gamie składników, od mieszanki sałat poprzez salami, czerwoną cebulę, suszone pomidory po marynowane pieczarki skomponowała się w niebanalną sałatkę - zapraszam:) Sałatka z salami, suszonym pomidorem i marynowaną pieczarką Składniki: małe ziemniaki, ugotowane: 4 szt. pieczarki w zalewie octowej : 0,5 słoiczka mała czerwona(...)słoiczka mieszanka sałat : 1 opakowanie listki bazylii: 1 garść oliwa: 4 łyżki ocet balsamiczny: 1 łyżka miód: 1 łyżeczka sól: szczypta pieprz: szczypta Ziemniaki kroimy w plastry, pieczarki na ćwiartki, cebulę w piórka. Odsączone z oliwy pomidory kroimy na paseczki. Plastry salami przekrawamy na pół.W salaterce układamy sałatę, na niej ziemniaki, cebulę i pieczarki. Dodajemy pomidory i bazylię
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś przepis na pyszne krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą. W sam raz do barszczyku na świąteczny stół.składniki:naleśniki1 l mleka1 jajko4 szklanki mąki2 łyżki oleju 1 szczypta cukru1 duża szczypta solifarsz0,5 kg pieczarek0,5 kg kiszonej kapusty2 łyżki majeranku1 duża cebuladodatkowoolej do smażenia3-4 jajkabułka tartaPrzygotować ciasto na naleśniki mieszając dokładnie wszystkie wyżej wymienione składniki. Ciasto(...)odstawić na pół godzinki, jeśli jest za gęste dodać odrobinkę wody. Po tym czasie usmażyć naleśniki.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki również pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli. Dodać majeranek. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Kapustę dobrze odcisnąć i drobno poszatkować. Dodać do podsmażanych pieczarek i cebulki. Wszystko dusić ok 30 minut
Monia miesza i gotujeProsta przekąska z dużych pieczarek. Kapelusze nadziane mięsnym farszem i zapieczone pod kołderką z żółtego sera.składniki:10 dużych pieczarek300 g mięsa mielonego1 cebulasól z pieprzem Kamisser żółty do posypaniaolej do smażeniaZ pieczarek usunąć ogonki i pokroić je w drobną kostkę razem z cebulą. Kapelusze z pieczarek ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i oprószyć solą z pieprzem. Pokrojone ogonki(...)cebulę zrumienić na oleju i przestudzić. Dodać do mięsa mielonego, doprawić solą z pieprzem i dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy uformować 10 kulek i nadziać każdą pieczarkę. Na wierzchu posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut
Monia miesza i gotujepyszny dodatek do obiadu ale również wyśmienicie smakują samodzielnie bez żadnych dodatków.składniki:1-1,5 kg małych pieczarekolej do smażeniaprzyprawa do pizzy (np. firmy Cykoria lub Prymat)Pieczarki dokładnie umyć i dobrze osuszyć. Najlepsze są małe sztuki mogą być też nieco większe przekrojone na pół. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pieczarki. Smażyć często mieszając aż pieczarki odparują wodę(...)lekko zbrązowieją. Następnie doprawić do smaku przyprawą do pizzy i jeszcze chwilę smażyć aby pieczarki nabrały aromatu z przyprawy
Monia miesza i gotujePieczone pieczarki smakują zupełnie inaczej niż grzyby smażone: są bardziej zwarte, soczyste i mają bardziej grzybowy smak. Czas : 30 minut Poziom trudności : Średnie Liczba porcji : 2 Pieczone pieczarki – jak je zrobić Od pewnego czasu eksperymentujemy z pieczonymi grzybami. Robiliśmy już pieczone boczniaki na kilka sposobów, m.in. boczniaki pieczone z kapustą . Ostatnio często do piekarnika wrzucamy pieczarki. Jak zrobić pieczone pieczarki(...)prostu polać stopionym masłem, posolić i wstawić do piekarnika. Są pyszne. Grzyby przed pieczeniem można zamarynować. Tu znajdziesz przepis na sałatkę z makaronu ryżowego właśnie z marynowanymi, usmażonymi pieczarkami. W przepisie poniżej znajdziesz sposób na marynowane, pieczone pieczarki. Marynata jest słono- słodka. W składzie jest cukier (albo miód), który pełni ważną rolę w marynacie, gdyż przełamuje gorzkawy smak upieczonych grzybów
Niedzielny kucharzDzisiaj zapraszamy Was na zapiekanki czy też nadziewane bułeczki. W roli nadzienia wystąpiły pieczarki, ale przygotowane według przepisu mojego taty. Same pieczarki są niesamowicie smaczne i u nas często podaje się je jako dodatek do mięsa na obiad a nawet nadzienie do naleśników. U nas w roli bułeczek wystąpiły bułeczki orkiszowe , ale doskonale nadadzą się każdego rodzaju bułeczki, szczególnie(...)które swoją pierwszą świeżość mają już za sobą. Bułeczki możecie podać razem z odkrojonym wierzchem, jako czapeczkami, albo bez. Ja na gorące pieczarki położyłam parmezan, ale możecie również wbić pod koniec pieczenia jajko i podać bułeczki ze ściętym jajkiem sadzonym na górze – coś jak w chaczapuri. Ale wróćmy do pieczarek. Jak tata zdradzał mi przepis, to wiele razy podkreślał
Mieszam w Garnkuplastry szynki drobiowejkilka pieczarek1/4 czerwonej papryki1/2 cebuligarść tartego żółtego sera1-2 łyżki koncentratu pomidorowegooregano+ keczup lub sos czosnkowySposób przygotowania:1. Przygotowujemy najpierw dodatki do pizzy: szynkę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w talarki. Obsmażamy pieczarki na oleju. Cebulę i paprykę siekamy w kosteczkę.2. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy(...)mąkę, olej, resztę letniej wody i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.3. Ciasto wałkujemy lub formułujemy placek rękami, układamy na blaszce, smarujemy koncentratem i posypujemy oregano. Nakładamy składniki: pieczarki, szynkę, cebulę i paprykę, posypujemy tartym żółtym serem. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15-20 minut (zawsze sprawdzam spód pizzy, by się za bardzo
Kuchnia domowa Aniprzygotowania:1. Obieramy warzywa. Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli lub kostki drobiowej.(ilość wedle uznania - byle nie za dużo bo krem będzie za rzadki)2. Cebulę siekamy, pieczarki kroimy na talarki i dusimy na patelni, aż zmiękną.3. Pod koniec gotowania się ziemniaków dodajemy cebulę i pieczarki (kilka uduszonych plasterków pieczarek można odłożyć do dekoracji).4. Całość gotujemy
Kuchnia domowa Anizalewy, przekładamy do miski i zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy na 1,5-2 godziny. Po tym czasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki.2. Cebulę obieramy, kroimy w talarki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chwilę dusimy, po czym dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem(...)papryką mieloną.3. Odstawiamy do wystudzenia.4. Paprykę konserwową kroimy na mniejsze kawałki.5. Mieszamy rybę, paprykę oraz pieczarki z cebulą. Ewentualnie doprawiamy do smaku.6. Całość odstawiamy do lodówki na noc lub 24 godziny do przegryzienia się smaków.Smacznego!!!Źródło: Bon Appetit Małgorzaty
Kuchnia domowa Aniniezliczone. Są naprawdę pyszne.Składniki:6 kotletów schabowychkilka pieczarekpół cebuli1-2 małe ogórki korniszone6 plasterków sera żółtegosól, pieprzolejwodaSposób przygotowania:1. Kotlety cienko rozbijamy. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.2. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, cebulę siekamy i razem z pieczarkami dusimy na patelni.3. Ogórki kroimy w kosteczkę, mieszamy z pieczarkami i cebulą.4. Na każdym kotlecie dajemy plasterek sera
Kuchnia domowa Anipieczarek3-4 ogórki kiszone (mogą być też korniszony)sól, pieprzolejSposób wykonania:1. Mięso umyć, osuszyć. Podzielić na 10 kotletów. Rozbić, posypać solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce.2. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki.3. Cebulę pokroić w kostkę.4. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, obsmażyć cebulę z pieczarkami. Lekko osolić.5. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Wymieszać z pieczarkami i cebulą
Kuchnia domowa Ani