z miesem - 434 przepisów (strona:24/29)

Wołowina duszona po włosku jak osso bucco, podana z gnocchi i cytrynową gremolatą 189

Lekkie i świeże warzywa. Delikatny, słono-słodko-kwaśny sos. Ziemniaczane kluseczki. I soczyście zielona, intensywnie pachnąca gremolata. Prawie jak osso bucco. Prawie, bo giczy cielęcej w

Karo in the Kitchen
Sajgonki z kurczakiem, warzywami i trzema sosami 456

Naleśniki wiosenne. Spring Rolls. Popularne w Chinach i południowo-wschodniej Azji małe krokiety z owocami morza, mięsem i warzywami. Smażone w głębokim tłuszczu lu surowe, jedzone

Karo in the Kitchen
Tortilla española – tortilla de patatas. Hiszpański omlet z ziemniakami 241

Bazą tortilli hiszpańskiej są zawsze jaja i ziemniaki. A to, jak potraktujemy ziemniaki – czy je usmażymy, czy ugotujemy, czy pokroimy w plastry czy kostkę – i co

Karo in the Kitchen
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 194

To jedna z tych potraw, która praktycznie robi się sama. Wymaga jedynie wstępnego pokrojenia składników a potem wymieszania wszystkiego razem i włożenia do piekarnika. Prosta, lekka

Karo in the Kitchen
Pieczeń z mięsa wieprzowego i warzyw 181

Pieczeń smakuje bardzo dobrze na ciepło, jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką, a także na zimno z pieczywem, pomidorem czy ogórkiem kiszonym. Składniki: pół kg

e-PrzepisyKulinarne
Pieczony boczek na ostro 155

Pyszny boczek na kanapki z lekko ostrą nutą. Składniki: kawałek surowego boczku pół łyżeczki chili w proszku, pieprz, sól, papryka słodka, pieprz ziołowy 3 łyżki oleju

e-PrzepisyKulinarne
Biała kiełbasa z chrzanem i żurawiną 204

Święta już się skończyły, ale na pewno jeszcze dużo jedzenia, z którym nie wiadomo co zrobić, zostało. To moja propozycja na białą kiełbasę w słodkiej marynacie

e-PrzepisyKulinarne
Pieczeń cielęca 246

Pieczeń cielęca Cielęcina to bardzo delikatne i kruche mięso, zdecydowanie mniej wyraźne w smaku niż wołowina. Według mnie najlepiej smakuje w najprostszej postaci. Bez wielu przypraw

Pełny talerz
Cukiniowa zapiekanka 228

Zielone młode cukinie z cienką skórką, dojrzałe i bardzo czerwone pomidory, soczysta papryka, młode ziemniaczki, chrupiąca fasolka szparagowa. Do tego świeżutka cebula i odrobina naszego młodego

Pełny talerz
Kurczak pieczony na butelce piwa 320

Dzisiaj rano na zakupach przeszłam obok rożna z kurczakami. Jak mi zapachniało... Jednak zakup rano mijał się z celem. Podgrzewany to nie to ( o ile by

Pełny talerz
Naleśniki zapiekane z jarmużem, bryndzą i boczkiem 240

Dzisiaj w roli głównej JARMUŻ. Na początek może bardzo krótko o głównym bohaterze tego dania. Jarmuż to odmiana kapusty bezgłowej. Bardzo popularny jest w kuchniach brazylijskich

Pełny talerz
Leczo prawie klasyczne czyli prawie lecsó 223

Klasyczne leczo węgierskie to cudownie wyważona kompozycja węgierskiej papryki, pomidorów i cebuli z obowiązkowym dodatkiem wędzonej słoniny. Zdecydowanie nie powinny w nim się znaleźć: cukinia, kabaczek

Pełny talerz
Mocno rozgrzewająca zupa z kurczakiem, mlekiem kokosowym i makaronem 252

Wraz z początkiem listopada do menu w moim domu powracają rozgrzewające potrawy. Poranki są co prawda słoneczne, ale po zachodzie słońca (który jest niestety coraz wcześniej

Pełny talerz
Pierś gęsi z sosem śliwkowym i karmelizowanymi buraczkami 235

W końcu zgodnie z tradycją 11.11. na świętego Marcina na naszym stole zagościła gęsina. Przyrządzona w wersji slow food i w staropolskim stylu - czyli ciemna w

Pełny talerz
Polędwiczki w orzechowej skorupce z pieczonymi jabłkami 169

Wiatr, który dzisiaj hulał nad morzem nie zachęcał do spaceru z dziećmi. Jedynym wyjściem było zaszycie się pod kocem i czytanie bajek. Nawet do kuchni było

Pełny talerz