Lekki cytrusowy gulasz wołowy z ciecierzycą 237Ten gulasz to miła odmiana od klasycznych, mocno zawiesistych wersji z tłustym, śmietanowym sosem. Jest lekki i ożywczy, a przez użycie ciecierzycy — bardzo sycący i dodatkowo
Karo in the Kitchen
Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia 225Pâté de foies de volaille – szybki pasztet z kurzych wątróbek. Bez pieczenia, bez kąpieli wodnej, bez dodatku jajek. Prosty, nieziemsko pyszny, bardzo elegancki. Pasuje zarówno na
Karo in the Kitchen
Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu 264Danie restauracyjne. Idealne na niedzielny wykwintny obiad lub jako potrwa świąteczna. Wymaga większej uwagi, rozplanowania pracy i szybkości działania, ale odwdzięczy się wszystkim tym, co w
Karo in the Kitchen
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 258Szybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków
Karo in the Kitchen
Delikatny, mocno warzywny gulasz z karkówki 256Jesień to pora gulaszy. Mocno rozgrzewających, sycących na długo, jednogarnkowych kombinacji mięsa, warzyw i ziół. Ten gulasz z karkówki jest mocno jarzynowy i delikatny – mięso pozostaje
Karo in the Kitchen
Najlepszy klasyczny kotlet schabowy z kością 410Najbardziej polskie danie obiadowe. Klasyk klasyków. Złoty i chrupiący z zewnątrz, pysznie soczysty w środku. Kotlet schabowy w kanonie kuchni polskiej rządzi nieprzerwanie od początku dziewiętnastego
Karo in the Kitchen
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 254Gulasz pachnący lasem. Mocno aromatyczny, kryje w sobie bogaty smak grzybów, wędzarniczego dymu, przypraw i ziół. Jesienną porą taki gulasz będzie idealnym, bogatym daniem na obiad
Karo in the Kitchen
Szaszłyki z piekarnika – grillowanie w domu 404Lato się skończyło, sezon grillowy podobno też się już skończył. Niekoniecznie. Nowoczesne piekarniki elektryczne wyposażone są w większości w funkcję grillowania. Używaliście jej? Mój sposób na
Karo in the Kitchen
Steki wołowe, szparagi na maśle i sałata z miętowym dressingiem – obiad w 20 minut 250Jeden z tych obiadów na szybko. Na usmażenie dwóch steków, naszykowanie sałaty i szparagów nie potrzebujecie więcej niż 20 minut. Wróciliśmy z rowerów. Zmęczeni. To była
Karo in the Kitchen
Tagliatelle z prosciutto, w kremowym sosie pomarańczowym 272Kremowy cytrusowy sos do makaronu? Dlaczego nie! Ten bardzo ożywczy w smaku sos jest szybki, delikatny i niesamowicie inny od wszystkiego, co do tej pory jedliście
Karo in the Kitchen
Tatar – klasyczny befsztyk tatarski z sardynką i włoskimi dodatkami 317Mielony, skrobany, siekany. Tatara albo się nienawidzi, albo się kocha. To najbardziej bliski naturze sposób jedzenia mięsa – dla jednych zupełnie nie do przyjęcia, dla innych – przysmak
Karo in the Kitchen
Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) 246Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) Dzisiaj podsyłam Wam przepis i biorę się za pisanie o słynnym włoskim sosie (który nie do
Pełny talerz
Surf & Turf – stek wołowy i krewetki z rustykalnymi ziemniakami 261Surf and turf to połączenie w głównym daniu mięsa (najczęściej wołowiny) i czegoś, co pływało – krewetek, ryb, homara, małży, przegrzebków, etc. Najbardziej znane połączenie to pieczony
Karo in the Kitchen
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 214Na pewno znacie metodę pieczenia kurczaka na butelce. A czy znacie tą, która do pieczenia wykorzystuje puszkę zamiast butelki? Jeśli nie, to przeczytajcie jakie ma plusy
Karo in the Kitchen
Krucha tarta z budyniem i owocami – na zakończenie lata 265Kruche i delikatne, kremowe i tak jak lubię – nie za słodkie. Ciasto na pożegnanie truskawkowego sezonu. Przez tegoroczne suche lato truskawki towarzyszyły nam od połowy maja
Karo in the Kitchen