Dzisiaj w roli głównej JARMUŻ. Na początek może bardzo krótko o głównym bohaterze tego dania. Jarmuż to odmiana kapusty bezgłowej. Bardzo popularny jest w kuchniach brazylijskich
Pełny talerzKlasyczne leczo węgierskie to cudownie wyważona kompozycja węgierskiej papryki, pomidorów i cebuli z obowiązkowym dodatkiem wędzonej słoniny. Zdecydowanie nie powinny w nim się znaleźć: cukinia, kabaczek
Pełny talerzWraz z początkiem listopada do menu w moim domu powracają rozgrzewające potrawy. Poranki są co prawda słoneczne, ale po zachodzie słońca (który jest niestety coraz wcześniej
Pełny talerzW końcu zgodnie z tradycją 11.11. na świętego Marcina na naszym stole zagościła gęsina. Przyrządzona w wersji slow food i w staropolskim stylu - czyli ciemna w
Pełny talerzWiatr, który dzisiaj hulał nad morzem nie zachęcał do spaceru z dziećmi. Jedynym wyjściem było zaszycie się pod kocem i czytanie bajek. Nawet do kuchni było
Pełny talerzGulasz z dzika z piwem Pogoda ostatnio zniechęca do "wytykania nosa z domu", ale za to zachęca do konkretnego jedzenia. Nadchodzi czas potraw jednogarnkowych, gęstych zup
Pełny talerzKaczka pieczona z jabłkami Dzisiaj powrót do korzeni, do kuchni staropolskiej. Przyrządzana od stuleci kaczka z jabłkami. Z chrupiącą skórką i miękkim soczystym mięsem. Długo pieczona
Pełny talerzKurczak z rozmarynem, miodem i cytryną Dobrze zjeść coś dobrego i nie napracować się podczas przygotowania. Dlatego zapraszam na aromatycznego kurczaka, którego przygotowanie jest bardzo proste
Pełny talerzZima jest czasem, gdy w mojej kuchni królują zapiekanki. Dzisiejsza jest szczególnie zimowa, bo z pierzynką ;) A pod nią ukrywa się aromatyczna dziczyzna z warzywami. Gwarantuję
Pełny talerzSznycle z indyka w sosie pomarańczowym z soczewicą Coś dla miłośników połączeń mięsno-owocowych. To danie miało przekonać mojego pięcioletniego Syna, że sosy nie są "okropne
Pełny talerzFasolka po bretońsku, to danie które zna chyba każdy Polak, ale czy ma coś wspólnego z Bretanią? Co prawda określenie "a la bretonne" (po bretońsku) oznacza
Pełny talerzŻaden pasztet ze sklepu nie zastąpi smaku i zapachu tego domowego, gorącego, świeżo wyciągniętego z piekarnika. Próbowanego przy krzykach:"nie ruszaj, jeszcze za gorący!" Taki pasztet
Pełny talerzBiała kiełbasa pieczona na kaszy gryczanej z musem jabłkowo-chrzanowym Na Wielkanoc biała kiełbasa musi pojawić się na stole. Najczęściej podczas śniadania, w żurku lub białym
Pełny talerzŻur na polskich stołach gości już ponad 700 lat. Nie od początku jednak jego skład był taki bogaty. Na stoły wkroczył jako zupa postna i, zabielany
Pełny talerzPity z mięsem i warzywami Od kilku dni w radiu ciągle pity, pity, pity. Pomimo, że rozliczyłam się już w marcu, doszło do tego, że przyśnił
Pełny talerz