Ostatnio zajadam się takimi deserami: mascarpone i zmiksowane owoce. Proste do bólu, a jakie pyszne! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyTaki dzień jak dzisiaj jest możliwy do przeżycia jedynie jak się go choć z lekka osłodzi:) Porządki w lodówce zaowocowały znaleziskiem w postaci pojemniczka mascarpone, który wymagał natychmiastowego wykorzystania. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPomysł na tego kurczaka spadł na mnie wraz z kończącym się terminem przydatności do spożycia serka mascarpone. Kupując go miałam pomysł na deser, ale ochota na deser mi przeszła, a w zamian przyszło mi do głowy danie, które Wam teraz prezentuję, a którego nigdy nie robiłam, bo kurczaka pieczonego z sosem dotąd nie serwowałam. Danie wywołało zachwyt w mojej rodzinie
Zdrowa Kuchnia SowySernik z mascarpone to jeden z pierwszych serników na moim blogu. Przepis na niego cieszy się dużą popularnością, czemu się nie dziwię, bo sernik jest pyszny. Aczkolwiek nie jest to typowy sernik, jest bardzo "mazisty" i przy krojeniu lepi się do noża i może komuś to nie pasować. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowymascarpone zaliczany jest do grupy najpopularniejszych włoskich produktów. Ten gęsty i kremowy produkt przypominający bitą śmietanę, nazywany też „włoskim serkiem topionym”, w niczym nie przypomina tradycyjnego, grudkowatego sera twarogowego pochodzącego z Polski. Jego właściwości doceniają smakosze na całym świecie. Ale jak powstaje i czym dokładnie się charakteryzuje? Popularność serka mascarpone Mascarpone to produkt, który ma szerokie zastosowanie wśród miłośników kulinariów(...)słodkiego smaku, który stanowi idealny balans między słonym, „wytrawnym” twarogiem, a bitą śmietaną, która przecież sprawdza się niemal wyłącznie w przypadku deserów. Przez wysoką zawartość tłuszczu, sięgającą nawet 80%, mascarpone jest często reklamowany jako zamiennik… masła. Mimo tego, że jest tłusty, to przy tym jest mało kaloryczny. Czym charakteryzuje się serek mascarpone? Ser mascarpone zawsze powstaje z wysokiej jakości świeżego
jakszef.plPoznaj łatwy i sprawdzony przepis na ciasto malinowa chmurka na dużą blachę. Kruche ciasto z dużą ilością malin zatopionych w galaretce, pyszna masa z mascarpone i chrupiąca beza z migdałami. Korzystając z mrożonych malin, ciasto możesz piec przez cały rok. Jest delikatne, aksamitne lekkie i rozpływa się w ustach. Deser nie jest za słodki, smaki idealnie się przełamują. Jestem pewna(...)wody) 3 szklanki gorącej wody (750ml) 500g świeżych malin lub 500 – 600g malin mrożonych (mrożone z pewnością tracą sok i objętość) Składniki na krem śmietankowy z mascarpone. Zarówno śmietanka jak i serek mascarpone muszą być oczywiście schłodzone (minimum kilka godzin w lodówce). 250g serka mascarpone 600 ml śmietanki 30% lub 36% 3/4 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki żelatyny
Ania gotujeMożecie zrobić klasyczny tort z kremem mascarpone i malinami....ale będzie zwyczajnie i nudno. A żeby nudno nie było - zróbcie zielony biszkopt ze szpinakiem ! Szpinakowy tort z mascarpone i frużeliną malinową zrobi furorę. Wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej ! Czy szpinakowy biszkopt smakuje szpinakiem ? No nie ! Szpinak nadaje biszkoptowy zielony kolor, ale smak biszkoptu bardzo się nie zmienia. Do mojego(...)właśnie listki bazylii nadały smak biszkoptowi. Jeśli nie lubicie - pomińcie składnik. Biszkopt szpinakowy wymaga dłuższego czasu pieczenia. Jest nieco wilgotniejszy i bardziej zwarty. Tort szpinakowy przełożyłam kremem z serka mascarpone oraz frużeliną z malin. Myślę, że frużelina z wiśni również by do niego pasowała. Także możecie wybierać - malina czy wiśnia ? PRZEPIS NA SZPINAKOWY TORT Z MASCARPONE I MALINAMI Składniki ( * szklanka
kolorowotorcikowoprzez mamę dla małej dziewczynki :) Tort w kształcie "Barbie - motyla" to okrągły biszkopt (średnica formy 24 cm ), który podzieliłam na 3 blaty. Na pierwszym z nich rozsmarowałam krem z mascarpone, konfitury jagodowej, białej czekolady i soku z cytryny, a na drugim taki sam krem z konfiturą truskawkową. Przełożone i schłodzone ciasto przekroiłam pionowo na 2 połówki, a następnie każdą połówkę(...)wygląda jak pacyfka ;) Zamieniając połówki miejscami (prawą na lewą stronę, lewą na prawą stronę) i lekko rozsuwając przecięte części, uzyskałam kształt motyla. Każdy z 4 kawałków obłożyłam kremem z mascarpone i śmietany kremówki z dodatkiem fioletowego barwnika w żelu. Na bokach zrobiłam pionowe fale za pomocą plastikowego „grzebienia” do dekoracji, który można zastąpić chociażby widelcem. Pozostały krem użyłam do wykonania
Trzeci talerzTroszkę zmieniona wersja włoskiego deseru. Chociaż wersji jest sporo Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaKorzystajmy póki są!Ten obiad to namiastka pierogów z jagodami.Na te niestety czasu brakuje... choć może inaczej -czas jest, ale nieprzewidywalność mojego ukochanego mężczyzny, i wcale
bistro mamaKiedy kupiłam pierwszą formę do wypieku muffinek,upiekłam w niej jak łatwo się domyślić - pierwsze babeczki.Wybrałam bananowe.Nie pamiętam dziś dokładnego przepisu na nie, ba! w
bistro mamaDo tego deseru przymierzałam się, żeby nie skłamać, od lat. Nie miałam odwagi upiec bezy ot i cała prawda!Względy ekonomiczne, czytaj zalegający w lodówce serek
Dzieje kuchennej Wiewióry