spód: 125 g mąki pszennej 125 g mąki owsianej 50 g cukru pudru trzcinowego 4 łyżki zimnej wody 100 g zimnego masła szczypta soli Składniki na nadzienie: 500 g mascarpone 100 g cukru pudru trzcinowego 2 jajka skórka z 1 cytryny 10 śliwek robaczywek ;) CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie suche składniki na spód mieszamy ze sobą. Dodajemy(...)obciążamy ryżem lub grochem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 4. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Mascarpone, jajka, pozostały cukier oraz skórkę cytryny wkładamy do miski i dokładnie razem ubijamy. Następnie przekładamy masę na upieczony spód. Śliwki kroimy na połówki, wyciągamy pestki i układamy na masie, lekko dociskamy
My Culinary Artsuszone pomidory nadają mu unikatowy smak. Za polecenie Nam tego wspaniałego przepisu podziękowania należą się Oli :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Szynka Szwarcwaldzka – opakowanie Serek Mascarpone – opakowanie Suszone pomidory – ok. 200gr (najlepiej w oleju) Cebula 2 ząbki czosnku Makaron Najpierw kroimy cebulę i smażymy na patelni. Idealnie jeśli mamy suszone pomidory w oleju, gdyż do smażenia cebuli(...)cebula nam się zarumieni, kroimy suszone pomidory i szynkę szwarcwaldzką i dorzucamy do cebuli. Po chwili dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Na to wrzucamy serek mascarpone i całość trzymamy nad średnim ogniem. Czekamy aż serek się całkowicie rozpuści. Na talerz wykładamy makaron, polewamy go powstałym sosem i zajadamy
Kolizje Smakówsoli opcjonalnie: pół tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej Składniki „mokre”: 1 szklanka mleka 1 duże jajko // 2 małe jajka ½ szklanki oleju roślinnego Składniki na krem: opakowanie serka mascarpone opakowanie śmietanki 36% 3 łyżeczki cukru podru 3 krople aromatu waniliowego Przygotowanie babeczek (15 min + 25 min pieczenia): Po pierwsze potrzebować będziemy 2 misek. W jednej będziemy mieszać składniki(...)babeczek. Jest kremowy i pyszny, dobrze utrzymuje się na babeczkach! Opakowanie śmietanki 36% przekładamy do wysokiej miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Po ubiciu dodajemy opakowanie serka mascarpone, 2-3 krople aromatu waniliowego i miksujemy do połączenia i powstania jednolitej, kremowej masy. Krem gotowy, pozostaje go tylko nałożyć. Jeżeli nie mamy specjalnego urządzenia do tego celu
PastelFoodNiby nic a jednak COŚ :) Pierwszy raz udało mi się w zimie kupić naprawdę smaczne truskawki, pierwszą myślą jaka mi przyszła do głowy było przygotowanie deseru z mascarpone, bo żeby stworzyć pyszny deser wcale nie trzeba użyć wielu wyszukanych składników ani poświęcić wiele czasu na jego przygotowanie. Wystarczy 15 minut, świeże owoce i dobry serek. Zobaczcie sami ;)Składniki(...)porcje: 250g serka mascarpone 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżeczki cukru pudru (u mnie Kupiec) 2 kiwi garść truskawek Przygotowanie:Serek wymieszać z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Truskawki pokroić w plasterki. Zostawić dwie ćwiartki do dekoracji.Kiwi obrać, odkroić 1 plaster do dekoracji, resztę zmiksować z łyżeczką masy serowej.Nakładać do pucharków/lampek/miseczek warstwami: serek-> plasterki truskawek
Ze smakiem i z pasjąbiszkopt bez dodatku mąki. Składniki na spód biszkoptowy: 100 g drobno zmielonych płatków migdałów 4 jajka L 2 łyżki ksylitolu/syropu z agawy bądź ew.cukru na krem: 250 g mascarpone 250 ml kremówki 150 g gładkiego twarożku 200 g borówek 2 łyżki dżemu malinowego (u mnie bez dodatku cukru) 3 duże łyżki żelatyny *opcjonalnie słodzik lub cukier do smaku(...)formy o średnicy 28 cm i piec przez 13-15 minut. Po tym czasie wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na kilka minut. KREM: Serek mascarpone zmiksować z twarożkiem. Dodać borówki oraz dżem i miksować do połączenia składników. Można także zmiksować borówki w blenderze i przelać powstały mus do masy. Kremówkę ubić ze słodzikiem
Ze smakiem i z pasjądomowego)2 całe jajaMasa serowa 2(dodatki do masy serowej 1)łyżka gorzkiego kakaołyżka masła orzechowego (użyłam domowego)kilka orzechów laskowych Mielimy biały ser na gładką masę, łączymy z mascarpone i dodajemy wszystkie składniki po kolei. Mieszamy blenderem wszystkie składniki aż osiągniemy gładką, jednolitą masę. Dzielimy masę na 2 części, jedną przekładamy do miski (białej zostawiamy więcej), resztę zostawiamy
Symfonia Smakówpiec 15 minut. Następnie z ciasta zdjąć papier z grochem i ciasto dopiec na złoty kolor (około 10-15 min.). upieczone ciasto dobrze wystudzić. Składniki na nadzienie: 500g serka mascarpone; 0,5 szklanki cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 200 ml śmietany 30% lub 36%; sok z połowy limonki lub cytryny; dżem truskawkowy; Wykonanie: Serek mascarpone delikatnie wymieszać z cukrem pudrem
In my kitchenrobieniu tego deseru, a zapewne moja mina w trakcie nieoczekiwanej zamiany miejsc była bezcenna. SKŁADNIKI: 2 galaretki o różnych smakach (ja wykorzystałam truskawkową i wieloowocową różową) 1/2 opakowania serka mascarpone 1 banan kiwi lub inny owoc do dekoracji A jak to zrobić: Jedną z galaretek zrobić według przepisu na opakowaniu. Drugą zrobić podobnie ale z 1/2 ilości wody. Obie(...)galaretki odstawić do ostygnięcia. Tą w której mamy mniej wody można odstawić do lodówki, aby szybciej stężała. Gdy już będzie lekko ścięta, dodajemy do niej mascarpone i przy pomocy miksera łączymy składniki. Tak przygotowana masę wykładamy do połowy foremki. I tu w moim przypadku zadziałały prawa fizyki. Ułożyć plasterki banana i całość zalać drugą galaretką. W tym momencie moje galaretki
Kuchnia w opałachrównież banany i winogrona:) ciasto: 160 g mąki 60 g cukru pudru 30 g kakao 100 g zimnego masła 1 jajko 1 opakowanie cukru wanilinowego krem 500 g serka mascarpone pół szklanki śmietanki 30% 3 łyżeczki cukru kilka kropel aromatu waniliowego 10 sztuk truskawek pół banana czerwone winogrono kilka kulek Mąkę , cukier puder i kakao przesiać przez sitko, dodać(...)wysypać równomiernie fasolę. Piec przez 15 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie zdjąć fasolę i piec jeszcze 5 minut. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone , cukier i aromat waniliowy, wymieszać. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem,wsadzić do lodówki. Owoce pokroić i ułożyć tuż przed podaniem. Smacznego
Cukier&Puderszybką pastę. Przepis pochodzi z "Nigellissimy" i poddałam go małemu tuningowi. Danie robi się w 15 minut, jest smaczne, sycące choć niezbyt urodziwe, najlepsze prosto z rondla!Makaron z mascarpone i podgrzybkami15 g suszonych podgrzybków120 g wrzątku125 g mascarponespora szczypta gałki muszkatołowejpieprz2 łyżki posiekanej natki
Dzieje kuchennej Wiewióryszparagów ( u mnie białe )2 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka)1 średnia por (cała)1 duży ziemniak1 średnia cebulaOk. 100 gmasła lub 2 łyżki oliwy z oliwie5 łyżek mascarpone lub cały serek topiony (opcjonalnie śmietana kremówka) sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, sos sojowy, imbirpestki dyni Szparagi umyć, obrać obieraczką i drobno pokroić. Cebulę i por pokroić i zeszklić(...)zagotować. Następnie dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę. Gotować przez 15 i i po tym czasie dodać pokrojone szparagi. Gotować aż wszystko będzie miękkie. Później zdjąć z ognia. Dodać mascarpone albo serek topiony następnie żółtka utrzeć w kąpieli wodnej i dodać do zupy. Później wywar z warzywami zmiksować i w razie potrzeby utrzeć przez sito ponieważ szparagów nie da się dokładnie
Bon Appetit Małgorzatyukładamy po parę biszkopcików i nasączamy je kawą oraz likierem. Na nasączone biszkopciki układamy krem. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi (czekoladę trzemy na tarce), cukiereczkami, wiórkami kokosowymi oraz dżemem.deser z mascarpone
Bon Appetit Małgorzatypieprzoliwa do smażeniaŁososia kroimy w paseczki i podsmażamy przez chwilkę na oliwie, dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na połóki i całość podsmażamy przez jakiś moment. Następnie dodajemy serek mascarpone oraz suszone pomidory przekrojone w paseczki oraz połówki oliwek. Całość przez chwilę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Cukinię kroimy w cienkie plasterki przy pomocy obieraczki i blanszujemy
Bon Appetit Małgorzatyuznania1/2 tabliczki gorzkiej czekoladykilka listków mięty do dekoracjiUbijamy na sztywno śmietanę, dodajemy pokruszoną chałwę oraz skórkę i sok z połowy pomarańczy. Nadal przez chwilę miksujemy. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Jeśli deser jest dla nas za mało słodki dodajemy odrobinę cukru pudru. Dekorujemy tartą czekoladą. Dekorujemy listkami mięty, plasterkami pomarańczy. Przed podaniem chłodzimy min. 30 min w lodówce
Bon Appetit Małgorzatyobieramy i miażdżymy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy szpinak i dusimy, aż woda prawie cała wyparuje i liście będą miękkie.3. Do szpinaku dodajemy serek mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.4. Podajemy na ciepło z ugotowanym makaronem.Smacznego
Kuchnia domowa Ani