Prosty a zarazem doskonały obiad. Idealne placki ziemniaczane podane z pesto, wędzonym łososiem i jajkiem w koszulce w towarzystwie odrobiny kiełków rzodkiewki i rukoli. Lekki, sycące i pyszne. Niemalże moje ulubione połączenie. Z Prosecco smakuje wyśmienicie w ogóle! I chyba sekret perfekcji tego dania polega na tym, że oprócz koordynowania przygotowywania przepisu i układaniu kwiatków, nie robiłam zupełnie nic, relaksowałam(...)ząbek czosnku 2 jajka 4 łyżki mąki orkiszowej szczypta soli i pieprzu 1 łyżka masła oliwa z oliwek do smażenia Dodatkowo do podania: 100 gram łososia wędzonego jajka ugotowane w koszulkach* (3 sztuki) garść rukoli kiełki rzodkiewki 3 łyżki pesto z bazylii * Jajko wbijam do niewielkiej miseczki. W garnku średniej wielkości gotuję wodę, kiedy
Mango PapajaScones przekrój na dwie części. Jedną posmaruj serkiem Almette. Ułóż warstwowo liście szpinaku, smażone pieczarki i ułóż delikatnie jajko w koszulce. Serwuj od razu! 3. Grzanka z wędzonym łososiem i serkiem Almette z rzodkiewkami Składniki: 4 kromki bagietki, 4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami, 4 plastry wędzonego łososia, kilka listków świeżej kolendry, 2 rzodkiewki, 1 cytryna. piklowana cebula(...)wystygnięcia. Rzodkiewka pokrój na bardzo cienkie plastry. Cytrynę pokrój na ćwiartki. Posmaruj każdą kromkę serkiem Almette z rzodkiewkami. Ułóż warstwowo: plasterki rzodkiewki, po jednym plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków piklowanej cebuli. Udekoruj listkami kolendry. Podaj z cytryną. 4. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi Składniki: 1/2 selera
Poezja Smaków - blog kulinarnyłosiem i szpinakiem lub tartaletki. Farsz szpinakowy można przygotować dzień wcześniej, podobnie jak kruche ciasto. Tartaletki będą świetną zimną przekąską, tartę możemy podać na ciepło. Tarta z łososiem i szpinakiem Składniki na formę 26cm: Na kruchy spód: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 żółtko pół łyżeczki soli 3-4 łyżki zimnej wody Na nadzienie: 200g wędzonego łososia 400g(...)wystudzoną cebulę, posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty ser i mieszamy. Na kruchym spodzie układamy szpinak (najlepiej po małej łyżeczce w różnych miejscach). Pomiędzy szpinakiem układamy wędzonego łososia. Całość zalewamy masą śmietanową. Tartę pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut, aż cała powierzchnia się zetnie. Po upieczeniu odstawiamy na kilkanaście minut do przestudzenia. Można serwować na ciepło
Smak mojej kuchniuwielbiam domową pizzę to już wiecie! I doskonale wiecie o tym, że robię ją z różnymi dodatkami. Cienkie ciasto i pyszne dodatki tworzą smaczną pizzę. Chudy wędzony łosoś, jajka, pieczarki, wędlina i kukurydza sprawiają, że pizza ma niepowtarzalny smak! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3/4 szklanki letniej wody 25 g świeżych drożdży(...)łyżki oleju Wierzch: 3 łyżki passaty pomidorowej Przyprawa do pizzy i zapiekanek Galeo Suszona bazylia Galeo 400 g pieczarek 150 g łososia wędzonego na ciepło 5 łyżek słodkiej kukurydzy 5 plastrów chudej wędliny 200 g żółtego sera 4 jajka Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do miski. Całość zagniatamy
VioletoweKucharzenieTarta z wędzonym łososiem, jarmużem i fetą. Przepyszne połączenie smaków na delikatnym spodzie z ciasta francuskiego. ok. 250 g ciasta francuskiego 100 g łososia wędzonego na ciepło 200 g mrożonego jarmużu 180 g fety 2 ząbki czosnku sól pieprz 200 g śmietany 18% olej do smażenia łyżeczka masła Dodatkowo: płatki suszonego chilli do posypania Formę o średnicy(...)Dodać sól, pieprz, wyciśnięte ząbki czosnku i pokruszoną fetę. Całość dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę, ponownie wymieszać. Smażyć, aż farsz lekko się zagęści. Na podpieczony spód tarty wyłożyć rozdrobnionego widelcem łososia. Całość zalać przygotowanym farszem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec kolejne 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać suszonym chilli. Odczekać ok. 10 minut
BullioCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na pożywny i szybki makaron z dodatkiem mrożonego szpinaku i łososia z puszki. Mrożonki oraz puszki warto mieć w zapasie i wykorzystywać za każdym razem, gdy nie ma się ochoty na długie gotowanie. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu (u mnie razowe rurki) - 250 g mrożonego szpinaku - 1 puszkę łososia(...)całkowicie się rozmrozi, a woda odparuje. 3. Do usmażonego szpinaku dodajemy 1 chochlę wody z gotowania makronu, a następnie pokrojony w kostkę ser typu feta oraz odsączonego łososia z puszki. Wszystko delikatnie mieszamy i jeszcze przez chwile podsmażamy. 4. Jako ostatni na patelni ląduje odcedzony makaron. Całość doprawiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz pieprzem, mieszamy i podajemy. SMACZNEGO
Bez Cebulizapuściłam blog ze względu na chorobę,ale co począć , takie życie.Moze powoli ,powoli dojdę do siebie i przepisy będą wstawiane świeże na bieżąco.Dziś proponuje państwu smażonego , pysznego łososia z lekkim , kremowym sosie na bazie śmietany,kopru,natki i musztardy sarepskiej. 4 dzwonki łososia 1 pęczek koperku 1 pęczek natki 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka soli 2 łyżki(...)oliwy z oliwek 2 szklanki śmietany Sól morska ************************************** Rybę opłukać i osuszyć.Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i usmażyć posolonego łososia na złoty kolor z obu stron po 10 minut z każdej strony na niewielkim gazie. Zdjąć rybę z ognia , wyłożyć na półmisek, przykryć talerzem aby nie wystygł.Teraz robimy sos. Musztardę, sól, oliwę połączyć jak najdokładniej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwymyślona na szybko, lecz każdy składnik bardzo dobrze ze sobą współgra. Polecam na kolację bądź lunch do pudełeczka! Składniki: * 1 garść rukoli * 1 garść mieszanki sałatkowej * 2 plastry wędzonego łososia * 2 jajka * 1 plaster sera pleśniowego blue * 1 plaster sera typu feta * łyżeczka siemienia lnianego Sałatkę wykładamy na talerz. Łososia kroimy w kostkę i układamy na sałacie. Jajka gotujemy(...)pół miękko i zostawiamy w zimnej wodzie. Na sałatce kładziemy kolejno sery oraz łososia. Całość posypujemy siemieniem lnianym a na sam wierzch układamy jajka. Opcjonalnie możemy dodać grzankę chleba pokrojoną w kostkę
Klasyka Gotowaniakolejna sałatka z makaronem i łososiem wędzonym :) Składniki: makaron, brokuł, wędzony łosoś, jogurt, czosnek, sól, pieprz Przygotowanie: makaron i brokuła ugotować al dente, ostudzić i przełożyć do miseczki. W między czasie zrobić sos z jogurtu i czosnku posiekanego lub przeciśniętego. Wyłożyć łososia na brokuły i polać sosem. Posolić i popieprzyć do smaku
Państwo Wojtczuk gotująlodówki na 30 minut. Po tym czasie tortille kroję na kawałki o grubości ok 1 cm. Ja zazwyczaj robię dwie wersje smakowe: - salami chilli, sałata lodowa, papryka - łosoś, ogórek zielony, rukola lub inna sałata. Sałatka ala Caprese. Jak zrobić prostą sałatkę caprese każdy wie. Moja jednak jest jeszcze prostsza w wykonaniu. Plasterki pomidorów i mozzarelli układam(...)niego żółtko do którego dodajemy jakiś ulubiony składnik, majonez, chrzan, ketchup w zależności od gustu i wypełniamy przygotowanym farszem żółtko. Ja zazwyczaj przygotowuję następujące farsze: - Ok 50 g. łososia, łyżka majonezu, łyżka jogurtu, łyżeczka musztardy, łyżeczka soku z cytryny, sól oraz pieprz. Łosoś kroję bardzo drobno, dodaje żółtka oraz resztę składników, mieszam. Za pomocą łyżeczki nakładam farsz do wcześniej
Pani domowamoje quinoa sushi będzie ładniejsze, bardziej dopracowane i różnorodne. Składniki: 250 gram białej quinoy 4 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru (ja dałam kokosowy) 120 gram wędzonej polędwicy z łososia 1 zielony ogórek kilka grzybków mun 3 arkusze nori 2 łyżki kawioru z pstrąga (opcjonalnie) 1 łyżka czarnego sezamu wasabi marynowany imbir sos sojowy BG Wykonanie: Quinoę moczymy(...)ilości wody). Następnie odstawiamy quinoę pod przykryciem do ostygnięcia. Przygotowujemy zaprawę do sushi - podgrzewamy ocet ryżowy i rozpuszczamy w nim cukier. Taką miksturę dolewamy do quinoy i mieszamy dokładnie. Łososia, ogórek i namoczone wcześniej grzyby kroimy w paski, starając się, aby miały ładny równy przekrój. Na macie do sushi rozkładamy arkusz nori i nakładamy na nim równomiernie quinoę, zostawiając kawałek
Quinoa Raz!coś mnie naszło na Sushi z łososiem. Tak dla rodziny, coś innego i smacznego.Może to nie jest tradycyjne danie ale można zjeść sobie we dwójkę lub większym gronie gdyby komuś się zachciało. Składniki: ryż do sushi 400 g algi nori 6 szt łosoś, 200 g ogórki 3 szt pasta wasabi sos sojowy sól cukier(...)folię spożywczą, a następnie Algi .Kiedy ryż ostygł przełożyłam go na algi nori (Algę nori układam na matce bambusowej stroną matową do góry).Rozprowadziłam równomiernie. Posmarowałam pastą i położyłam łososia oraz ogórka. Zwinęłam ciasno, pomagając sobie matą do rolowania. Sushi pokroiłam w plastry. Podałam z sosem sojowym i odrobiną pasty. wasabi
Różowa kuchniaSzybki sposób na obiad. Wystarczy makaron, brokuł, kawałek łososia zalać to wszystko śmietaną i gotowe. Polecam jest naprawdę pysznie. Składniki: 300 g makaronu spaghetti 250 g łososia wędzonego 1 brokuł 1 cebula 200 ml śmietany 2 ząbki czosnku masło sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Brokuł umyć, podzielić(...)różyczki, wrzucić do wrzątku i gotować 4 minuty. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na masełku razem z czosnkiem. Dodać łososia pokrojonego w dużą kostkę i podgrzewać wszystko przez 5 minut. Dodać brokuł, podlać śmietaną, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Chwile razem dusimy. Na koniec do wszystkiego dodajemy makaron, mieszamy by wszystko razem się połączyło. Podajemy od razu. Smacznego
magiczna kuchnia KasiDzisiaj podsuwam Wam pomysł na lekki i zdrowy obiad dla najbliższych z łososiem w roli głównej- w pomarańczach 🍊 Marynatę stanowi głównie świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy z dodatkiem soku z limonki, sosu sojowego oraz miodu, a jeszcze dodatkowo po upieczeniu proponuję skropić kilkoma kroplami soku z pomarańczy- dla wzmocnienia smaku. Danie równie proste, co pyszne! 4 porcje: * łosoś atlantycki(...)limonki- 1 łyżka * oliwa- 1 łyżeczka * sól i pieprz- po 1/4 łyżeczki Wyciśnięty sok z pomarańczy połączyć z sokiem z limonki sosem sojowym, miodem, oliwą, solą oraz pieprzem. Z łososia ściągnąć skórę, wymyć i pokroić na 4 porcje, a następnie zalać marynatą, wymieszać i odłożyć na 30 minut (w międzyczasie kilkakrotnie polewając wierzch marynatą). Rybę (wraz z marynatą) przełożyć
Kraina Miodem Płynąca