lodówce miałam paczkę wędzonego łososia i nieodpartą ochotę skonsumowania go w jakiś oryginalny sposób... postanowiłam przygotować go na azjatycką, słodko - ostrą nutę. I muszę przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania - sałatka pychota:) 200g wędzonego łososia pół zielonego ogórka pół dojrzałego, miękkiego awokado Dresing * 2 - 3 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 łyżeczka sosu sojowego "light" 1 łyżeczka oleju(...)wszystkie składniki, łącznie z drobniutko posiekaną papryczką chilli. Odstawić na około godzinę, żeby sos się "przegryzł" a cukier dobrze rozpuścił. Na talerzu ułożyć podartego na małe kawałki (wielkość kęsa) łososia, na nim pokrojony w kostkę ogórek i awokado, polać dressingiem, oprószyć koperkiem. *Uwagi - proporcje dressingu można zmieniać wg własnego smaku i upodobań. Najbardziej należy uważać z sosem
Codzienne Gotowanieprzekąska dla niezapowiedzianych gości :) Przygotowanie rolls'ów zajmuje bardzo mało czasu - pod warunkiem, że usmażymy wcześniej naleśniki. Przekąska inspirowana jest zawijańcami ze szpinakiem, które serwowane są w Pizza Hut :) Łosoś wędzony znakomicie komponuje się z serkiem śmietankowym, ziołowym lub chrzanowym. Całości dopełnia świeża roszponka lub rukola wg gustu. Składniki: 5 naleśników opakowanie serka śmietankowego, ziołowego lub chrzanowego np. Almette(...)opakowanie świeżej roszponki lub rukoli posiekany koperek 150 g wędzonego łososia Naleśnika położyć na desce. Posmarować równomiernie serkiem. Ułożyć plastry łososia, posypać koperkiem i roszponką, Ciasno zwinąć. Układać ciasno obok siebie w plastikowym naczyniu. Na drugi dzień rolls'y będą bardziej zwarte, ale można je podawać w ten sam dzień. Gotowe pokroić ukośnie w grube plastry. Smacznego
Chocolate Muffin BlogZiemniaki i łosoś to baza klasycznego dania obiadowego. Cykoria występuje jako ‘zielony’ zdrowy dodatek i dodaje charakteru. Beszamel łączy ze sobą wszystkie smaki – to, co zapieczone pod kremowym, gęstym sosem, zyskuje nowych barw. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Cykorie myjemy, kroimy na pół, wycinamy im gorzkiego głąba, a następnie kroimy je w grubsze półplasterki. Zaraz po skrojeniu cykorię mocno skrapiamy(...)sokiem z cytryny żeby nie ciemniała i mieszamy, żeby sok dotarł wszędzie. Filet ze świeżego łososia pozbawiamy skóry. Najłatwiej zrobić to ostrym nożem, lekko przyciskając rybę do deski, trzymając ją skórką do dołu. Filet kroimy w kostkę, posypujemy ulubioną przyprawą do ryb lub mieszanką soli i pieprzu cytrynowego. Cebule i czosnek obieramy. Cebulki kroimy w cienkie piórka, czosnek
Karo in the Kitchenziół. A razem z soczystym kawałkiem ryby tworzą prosty, aromatyczny i lekki obiad. Nam bardzo smakował, może i Wy tęsknicie za takimi smakami? Składniki: (3-4 osoby) łosoś, 1 żółta cukinia, 1 zielona cukinia, 1 bakłażan, 1-2 ząbki czosnku, świeży tymianek, świeża bazylia, rukola, szczypta płatków chili, sól, pieprz, oliwa Łososia umyć, oczyścić i osuszyć. Pokroić(...)przesmażyć lekko ząbek czosnku i dodać z powrotem warzywa - doprawić solą, pieprzem, delikatnie chili i sporą ilością świeżych ziół. Warzywa wyłożyć na talerz, a na wierzch wyłożyć kawałki przesmażonego łososia. Posypać jeszcze odrobiną świeżych ziół, rukolą i można dodatkowo zetrzeć trochę parmezanu. Zjeść bez dodatków lub np ze świeżą bagietką. Smacznego
Plate of Joykrem, czy puree, nafaszerować, a nawet użyć do upieczenia ciasta. Jest genialna w każdej postaci. Dziś proponuję cukinię w wersji placuszków podanych z lekko zmodyfikowanym sosem tzatziki oraz wędzonym łososiem i przepiórczymi jajeczkami - pycha! SKŁADNIKI ( około 20 niedużych placuszków) ciasto na placki: 1 cukinia 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 nieduża cebula 2 jajka 3 łyżki mąki(...)sól sos: jogurt 150 ml mały pęczek koperku świeża mięta bazylia ogórek gruntowy 2 ząbki czosnku łyżka musztardy francuskiej łyżka oliwy sok z połowy cytryny sól pieprz dodatkowo: wędzony łosoś przepiórcze jajeczka czerwona papryka czarny sezam SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Cukinie dokładnie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odcisnąć. Cebulę, chili i czosnek, posiekać drobniutko i dodać
DefinicjaSmakuprawdziwa bomba smaku i zdorowia. Pieczona ryba, sos z granatów i lekka sałatka z kaszą pęczak oraz grejpfrutem - po prostu nie można się oprzeć! :) SKŁADNIKI ( 2 porcje) 200g łososia sok z 1/4 cytryny 1 łyżka melasy lub miodu 1 gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz sałatka 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak 1/2 czerwonego grejpfruta 1/2 sera camembert ( u mnie o obniżonej(...)łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu lub melasy 40 ml przegotowanej wody sól i pieprz do smaku dodatkowo 10-15 pomidorków koktajlowych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Łososia zamarynować w soli, pieprzu, cytrynie oraz miodzie. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać listkami świeżego rozmarynu. Dookoła ułożyć pomidorki koktajlowe i delikatnie oprószyć je solą. Odstawić na minimum
DefinicjaSmakuogromne pole do popisu. Wystarczy odrobina kreatywności i oryginalny szaszłyk gotowy! Na blogu jest już przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej . A tym razem proponuję Wam cudowne szaszłyki z łososiem w marynacie barbecue - dzięki której ryba jest soczysta, aromatyczna i po prostu taka jak trzeba :) SKŁADNIKI (ok 6-8 szaszłyków) 400g filetu z łososia marynata 2 łyżki passaty pomidorowej(...)worchestershire 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 płaska łyżeczka kuminu 1 ząbek czosnku pieprz sól dodatkowo 1/4 świeżego ananasa 1 czerwona cebula patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Filet z łososia myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm ( usunęłam również skórę z filetów, ale nie trzeba tego robić przed grillowaniem). Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą
DefinicjaSmakuJeżeli znudziły się Wam tradycyjne pierogi, to mam coś fajnego i pysznego :-) Z łososiem, serem ricotta i odrobiną suszonych pomidorów. Od dawna chodziły za mną mączne kalorie ale musiałam poczekać na inspirację i oto jest - pierogowa fantazja, grzechu warta. Nieziemski smak. Ciasto zrobiłam trochę inaczej niż zazwyczaj także jak ktoś już pokochał moje poprzednie, to przepis jest(...)Zaczynamy!!! Składniki na ciasto : 30 dag mąki 2 małe jajka szklanka wody + 2 łyżki oliwy Składniki na farsz: 300 g świeżego filetu z łososia 280 g sera ricotta łyżeczka pieprzu cytrynowego odrobina soli 170 g suszonych pomidorów z zalewy Sposób przyrządzenia: Zagnieść ciasto z w/w składników, uformować kulę i odstawić
pieprzny smaczekciąży i na stypach. Dziś już nie mają znaczenia ani rytualnego, ani religijnego. Jako dodatki pasują najprostsze- śmietana i sól, ale sprawdzą się w bardziej eleganckich wersjach- z łososiem i kawiorem. Ja kiedyś podałam z tzatzikami, też smakowało. SKŁADNIKI NA PRZYSTAWKĘ DLA DWÓCH OSÓB: - 125 g mąki gryczanej - 250 ciepłego mleka - 15 g drożdży świeżych - łyżeczka soli - pół łyżeczki(...)cukru - olej do smażenia DODATKI: - kwaśna śmietana - łosoś wędzony - kawior DO CIEPŁEGO MLEKA DODAJ drożdże i cukier, mogą chwilę postać i zacząć pracować. MĄKĘ GRYCZANĄ wsyp do miski, dodaj jajko, sól i mleko. Dobrze wymieszaj trzepaczką lub mikrem. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce, ciasto powinno podwoić
Kuchnia bezglutenowa Loliszybka sałatka będzie doskonałą przekąską. Przygotowanie bajecznie proste. Składniki na dwie porcje duży kawałek świeżego łososia 8 pomidorków cherry 4 garści roszponki 4 cm pora 12 czarnych oliwek 4 łyżeczki sezamu 1-2 łyżki oleju do smażenia 2 łyżki oleju z pistacji sól pieprz ewentualnie oliwa chilli i sos balsamiczny Łososia umyć i wytrzeć do sucha. Pokroić(...)mniejsze kawałki. Obtoczyć w sezamie i obsmażyć z każdej strony na gorącym oleju. Roszponkę umyć i rozłożyć na talerzach. Na górze ułożyć łososia. Dodać pokrojone pomidorki, por i oliwki. Doprawić do smaku. Gotowe
Jemy Pijemywielu lat. Uwielbiam ją pod każdą postacią! Do wspaniałego sosu, który może stanowić bazę do wielu potraw, tym razem dobrałam dodatki w wersji deluxe, a są nimi filet z łososia opiekany w maku oraz cudownie czarny makaron. Mam nadzieję, że przepis spodoba się nie tylko "czarnym charakterom." Myślę, że pokochają go również Ci z Was, którzy cenią sobie prostotę(...)wersji luksusowej, bo takie właśnie jest to danie. Składniki: filet z łososia (ilość zależna od apetytu) mak świeżo zmielony czarny pieprz (młynek) świeżo zmielona sól morska (młynek) oliwa z oliwek do smażenia Opcjonalnie: czarny makaron Składniki na sos: 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka masła 2 duże szalotki 200 ml białego wytrawnego wina lub vermouth
Garniec MagalieOkazuje się że szparagi można całkiem spokojnie jeść na surowo, wiedzieliście? Wystarczy dobra marynata, kilka dodatków a staną się idealnym elementem tatara z łososia. Bo szparagi kochają łososia, a on je. Wszystko na prawdę się dobrze komponuje z dodatkiem winegretu. To ciekaw odmian dla popularnego tara z łososia. Zapraszam. Porcja na 2 osoby. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikOlej lniany to bogactwo kwasów wielonienasyconych (NNKT) OMEGA - 3. Wpływa leczniczo na układ trawienny, sercowo - naczyniowy i nerwowy. Według mnie idealnie komponuje się ze smakiem łososia, dzięki niemu uwydatnia się jego smak. Tę potrawę wykonywałam z myślą o moim 11 miesięcznym Oskarku, dlatego nie ma w nim ani grama soli, ja również zjadłam takie danie bez soli. Dopiero teraz, kiedy(...)koszyk hasła MamaOskarka, macie rabat na zakupy, taki prezent od sklepu :) (banner u góry, po prawej stronie) Potrzebujemy: 2 ziemniaki garść fasoli szparagowej, u nas jeszcze mrożona dzwonek z łososia łyżeczka suszonej natki pietruszki, u mnie od Rafex łyżeczka oleju lnianego, nasz pochodzi ze sklepu Olini Ziemniaki kroimy w słupki, jak na frytki. Ziemniaki, fasolkę i łososia wkładamy
MamaOskarkakanapkę ze wszystkim tym co lubisz! Ma być kolorowa i piękna! Dzięki niej masz poczuć się rozpieszczony/a. :) Mnie rozpieszczały surowe szparagi, pomidorki, zielony groszek, świeży szpinak, ricotta i wędzony łosoś. Pysznie, kolorowo i taak smacznie! Składniki: mała bagietka, 2-3 szparagi, garstka ugotowanego zielonego groszku, garstka świeżych liści szpinaku, kilka pomidorków koktajlowych, plaster wędzonego łososia, ricotta, oliwa(...)Oczyszczone szparagi należy pociąć na wstążeczki za pomocą obieraczki do warzyw, włożyć do miseczki polać oliwą i skropić sokiem z cytryny bądź octem winnym. Bagietkę smarujemy ricottą, układamy wędzonego łososia, listki świeżego szpinaku, groszek, przepołowione pomidorki oraz wstążeczki szparagów. Doprawić do smaku. Gotowe! Smacznego
Plate of Joyosób na przekąskę czy przystawkę, ale może też służyć jako porcja obiadowa - u nas tak właśnie było! Świeżo, smacznie i zielono! Pysznie! Składniki: (2-4 porcje) świeży łosoś - 200 g, 200 g fasolki szparagowej, zielony groszek - dwie garści, zielone szparagi - pęczek, jajka przepiórcze - 6 sztuk, szczypiorek, bazylia, melisa, wczesne ziemniaki - 5 - 6 mniejszych sztuk, roszponka, pesto bazyliowe + oliwa(...)oliwek, sól, pieprz, ostra papryka, suszone płatki chilli Łososia umyć i oczyścić, przyprawić solą, pieprzem, papryką i płatkami chilli i usmażyć. Fasolkę, zielony groszek i szparagi ugotować. Ziemniaki pokroić w talarki i podgotować, odcedzić i odparować, następnie przesmażyć na oliwie na złoto brązowy kolor. Jajka ugotować - 2,5 minuty we wrzątku, następnie włożyć do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania
Plate of Joy