Salmon with leek-caper sauce Składniki. 4 filety z łososia bez skórki Ostra marynata cytrynowo-pieprzowa. 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 2 szalotki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek Sos porowo-kaparowy. 1 por mały 2 łyżki kaparów konserwowych 5 dag masła 100 ml wina białego wytrawnego sól pieprz(...)łyżka natki pietruszki Wykonanie. Pieprz syczuański prażyć na patelni, aż zacznie pachnieć, następnie utłuc w moździerzu. Szalotkę posiekać. Połączyć z resztą składników marynaty. Łososia posmarować marynatą i odstawić przynajmniej na 3 h. Sos. Stopić masło, dodać pokrojonego pora i osączone kapary. Smażyć, aż por zmięknie, nie rumienić. Dolać wino i gotować 3 minutki. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki
Kulinarny karnet Christopherałyżka oleju do smażenia (opcjonalnie skórka z cytryny) szczypta soli farsz : 1 kostka białego sera 1/2 cytryny 1 zielony ogórek 200 g łososia wędzonego 2 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Tradycyjnie wszystkie składniki na ciasto łączymy i mieszamy mikserem na jednolita masę, odstawiamy do pooddychania . Ser blendujemy(...)Odstawiamy na pół godziny do lodówki a w międzyczasie smażymy najlepsze naleśniki pod słońcem :-) Gotowe placki smarujemy grubą warstwą sera, na to kładziemy ogórka pokrojonego w kostkę,plastry łososia i skrapiamy drugą połówką cytryny. Składamy według upodobań. Pycha
pieprzny smaczekWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam do mojej kuchni na pyszną i zdrową wersję burgerów z łososia. Podane w domowej bułce z sezamem z tego przepisu , pysznym pomidorowym sosem BBQ z śliwką oraz warzywami. Zachęcam do zrobienia w swojej kuchni, są naprawdę bardzo pyszne Post Burgery z łososia pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotujeparametrów technicznych zaczyna się od 100 złotych i dochodzi do nawet 800 i więcej. Tyle na dziś teorii- mam nadzieję, że przydatnej, a teraz pora na ukochanego łososia. Pyszny i aromatyczny bo przygotowany na parze. W mojej wersji- z warzywami(gotowanymi na parze i konserwowymi), które możemy dowolnie zastąpić lub dodatkowo urozmaicić dodając jeszcze kaszę lub inne dodatki. SKŁADNIKI(...)140g filetu z łososia ze skórą koperek suszony mały ząbek czosnku natka pietruszki suszona pół plasterka cytryny sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Czosnek drobniutko siekamy Filet skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy ziołami, posiekanym czosnkiem Na wierzch kładziemy plasterek cytryny Gotujemy na parze przez 15-20 minut Tak przyprawiony filet możemy również upiec w piekarniku, uprzednio zawijając go w folię aluminiową
peanutbuttermonsterWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny łosoś z dodatkiem sosu śliwkowego, salsą z mango i śliwki podany z kaszą kuskus. Bardzo smaczna i elegancka propozycja na obiad. Przepis zaczerpnęłam z strony Kwestii smaku. Polecam każdemu Post Łosoś z sosem śliwkowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSkładniki: 2 opakowania Almette śmietankowego 2 opakowania łososia wędzonego (200g) 1 opakowanie szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 łyżeczka masła Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy czosnek, następnie dodajemy szpinak, sól i pieprz. Smażymy do całkowitego rozmrożenia szpinaku. Odsączamy na sitku i studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka, łyżkę mąki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)stopniach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i na ściereczce zawijamy w roladę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Placek rozwijamy, smarujemy Almette, kładziemy równo plastry łososia i znowu zawijamy. Owijamy sreberkiem i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego! :) Wskazówka: Do rolady idealnie pasuje sos balsamiczny (jak na zdjęciach
My Culinary Artsumie to bardziej siekany łosoś z przyprawami, bo tatar to raczej wołowina. Albo łosoś a’la tatar. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że pyszne, lekkie i dobre pod alko Swoją drogą to nazwa tatar wcale nie pochodzi od Tatarów, tylko … Czytaj dalej
slodkokwasnaplstole i uważam że jest znakomitą przystawką na imprezy urodzinowe szczególnie jako dodatek do zimnej płyty. Składniki : opakowanie mrożonego szpinaku ( bez żadnych dodatków ) czosnek ok. 6 dużych ząbków opakowanie łososia wędzonego 150 g serek typu Philadelphia ( np. kanapkowy ) 4 jajka 1 stołowa łyżka masła 1 stołowa łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Szpinak rozmrażam, po czym(...)się później łamać przy zwijaniu. Pozostałe 3-4 ząbki czosnku ścieram na tarce na małych oczkach i mieszam z serkiem którym następnie smaruję ostygnięte ciasto szpinakowe. Na serek układam łososia i zawijam w roladę. Zawiniętą roladę w folię aluminiową wkładam do lodówki. Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej przed podaniem
Mechanik w kuchnikrótkie rurki2 małe cebule lub 1 średnia - pokrojona w piórka2-3 ząbki drobno posiekanego czosnku150g pieczarek pokrojonych w plasterki1 opakowanie (200g) mrożonych, obranych krewetek kotajlowych1 opakowanie (200g) wędzonego łososia - pokrojonego w paseczkiok. 40g masła + do posmarowania naczyniakilka łyżek oliwy z oliwek lub innego tłuszczu do smażenia2 - 3 duże pomidory pokrojone w plastrysos beszamelowy (wg. przepisu Julii Child) :2 łyżki(...)mieszania i finalnie doprawiamy. Odstawiamy sos beszamelowy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Do ostygniętego już sosu beszamelowego dodajemy makaron, krewetki z czosnkiem, pociętego łososia oraz podsmażone pieczarki z cebulą. Całość mieszamy, przyprawiamy wedle smaku i wykładamy na 2 formy - dokładnie wysmarowane masłem. Wierzch obkładamy plasterkami pomidorów-zostawiając miejsce na środku.Całość posypujemy startą mozarellą
Symfonia SmakówKilka dni temu dostałam wprost z jednej z naszych nadmorskich miejscowości porcję pysznego, bałtyckiego, wędzonego łososia. Mąż, który przepada za łososiem, w przeciwieństwie do mnie, poprosił o zrobienie z niego czegoś innego niż tylko kanapki i sałatki. Dlatego po chwili namysłu na stole pojawiła się taka oto kolorowa kolacja. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik03/2010 - autorką przepisu jest Pani M.Chmielewska z Warszawy. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku (posiekanego); 1 łyżeczka masła; 4 jajka; około 300g puszystego serka śmietankowego lub chrzanowego; 200 g łososia w plastrach; sól i pieprz do smaku; 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego; około 20 czarnych oliwek; Wykonanie: Szpinak podsmażyć na maśle, doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Odparować i wystudzić. Oddzielić(...)pieczone ciasto) w rulon (jak na roladę). Wystudzić. Po wystudzeniu należy rozwinąć ciasto szpinakowe, następnie posmarować je twarożkiem na całej powierzchni, posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami i wyłożyć plastry łososia. Ciasto zwinąć w rulon (jak roladę) i ciasno zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na kilka godzin., aby rolada zastygła. Uwagi: - ja użyłam w tym przepisie serka śmietankowego, który
In my kitchensiły. Małżona nie karmię, sobie i dzieciom gotuję niewiele, zupa na szybko i naleśniki. Dzisiaj całkiem na zimno ale nie na słodko. Z cytrynowo-koperkowym serkiem i wędzonym łososiem. Pyszne, orzeźwiające połączenie! Rolowane naleśniczki z serkiem i łososiem 2 placki naleśnikowe o średnicy ok 26 cm. po 2 łyżki białego sera i greckiego jogurtu łyżka posiekanego koperku pół
Dzieje kuchennej WiewióryNa romantyczną kolację polecam włoskie smaki, zresztą moje ulubione smaki :)...składniki:1 op. makaronu Tagliatelle150 g wędzonego łososia2 garści czarnych oliwekok. 10 suszonych pomidorów1 mała
Bon Appetit MałgorzatyNaszła mnie ostatnio ochota na łososia, bo już dawno nie jadłam. Znalazłam ekspresowy przepis, zmieniłam według własnego gustu, zrobiłam, wyszło pysznie. Dziś z Wami dzielę się tym przepisem :)Składniki:300-400 g łososia1 duża łyżka masłasok z połowy cytryny1-2 łyżki siekanego koperkusól do smakusłodka mielona paprykaSposób wykonania:1. Rybę nacieramy słodką mieloną papryką.2. Masło roztapiamy, uważamy
Kuchnia domowa Ani