Omlet z łososiem i sosem tzatziki SKŁAD: 2 jajka L 50 g łososia wędzonego 50 g jogurtu przyprawa tzatzyki (użyłem z prymatu najlepsza jest) PRZYGOTOWANIE : Oddzielamy żółto od białek Ubijamy białko na sztywno Dodajemy żółtko do białka, lekko mieszamy Dodajemy łososia pokrojonego w kawałki, sól,pieprz Na patelnie wlewamy niewielka ilość oleju i rozsmarowujemy papierowym
Sylwetka Od KuchniSezon kalafiorowy nadchodzi, wiec warto po niego sięgać zastępując np. ziemniaki. Pomysł na banalnie prosty obiad, czyli grillowany kalafior, a do tego pyszny łosoś. Po formy do zapiekania i grilowania zajrzyjcie na stronę homemart.pl Składniki dla 4 osób: 1 kalafior 50 - 60 dag filetów lub medalionów z łososia płatki czosnku sól pieprz cytrynowy lub czarny oliwa z oliwek 2 łyżki(...)piekarniku ustawiamy grill lub termoobieg, rozgrzewamy piekarnik na 175 C, i zapiekamy kalafior przez 60 minut, obracając często aby równo się opiekał. Oliwę dozujemy wg. potrzeby. 2. Filety z łososia solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym i majerankiem, skrapiamy kilkoma kroplami cytryny. Na talerzu przygotowujemy mąkę i obtaczamy w nich przyprawione filety. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety. Podajemy z grillowanym
Apetyczna babeczkaŁosoś, szpinak i to wszystko zapieczone w cieście francuskim... jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę! Składniki: 500 g mrożonego szpinaku, 2 łyżki masła, 1 ser feta, 1 ząbek czosnku, 600 g fileta z łososia, 1 ciasto francuskie, 1 jajko, 100 g płatków migdałowych, szczypta soli. Przygotowanie: Na maśle smażymy mrożony szpinak. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi dodajemy(...)mieszamy, aż do całkowitego jego rozpuszczanie. Na koniec dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe części. Układamy na nich 4 posolone kawałki łososia. Na łososiu układamy szpinak i rozsmarowujemy go rybce. Brzegi ciasta z prawej i lewej strony sklejamy razem. Sklejamy też delikatnie górę i dół naszej koperty. Takie koperty układamy na papierze
Aga w kuchniSkładniki: 250 g filetu łososia, 2 plasterki masła czosnkowego, sól morska, pieprz czarny, tymianek, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, ćwiartki cytryny i limonki. Przygotowanie: Filet łososia myjemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie łososia przyprawiamy solą, pieprzem z obu stron oraz tymiankiem. Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy filet łososia z obu stron. Przed podaniem
Aga w kuchniSkładniki: 200 g filetu z łososia, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól morska, pieprz czarny, 1 plasterek cytryny, 1 woreczek ryżu basmati. Przygotowanie: Filet z łososia myjemy pod zimną wodą. Nacieramy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Łososia gotujemy na parze w parowarze ok. 20 minut. W rondelku gotujemy ryż w osolonej wodzie. Przekładamy na talerz filet z łososia, podajemy
Aga w kuchniSkładniki: 350-400 gram filetu z łososia 200 gram brokuł garść roszponki pół mango 1 mała gruszka 50 gram koziego sera, u mnie francuski, kremowy Les Croises Saine-Maure 1/4 pęczka natki pietruszki sól grubo mielony pieprz sok z limonki Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze, bez dodatku soli. Filet z łososia pozbawiamy skóry i ości, doprawiamy(...)grube paski a gruszkę na ćwiartki lub ósemki. Patelnię grillową rozgrzewamy dość mocno i grillujemy na niej owoce z każdej strony, tak długo aż uzyskamy charakterystyczne paski. Następnie grillujemy łososia: 4 minuty od strony skóry+ 1 minuta z drugiej strony, ponownie przekładamy go na stronę skóry i pozwalamy mu odpocząć kilka minut. W tym czasie układamy na nim pokrojony
Mango Papajawiększą porcję ciasta na chlebki i przechować je w lodówce przez dzień czy dwa. Do chlebków można włożyć praktycznie wszystko, moja dzisiejsza wersja to panini ze szpinakiem i wędzonym łososiem. Panini z łososiem Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 90 minut Na chlebki: 250 g mąki pszennej 550 1 łyżeczka suszonych drożdży ok. 3/4 szklanki letniej wody(...)łyżki oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki morskiej soli Nadzienie: 150 g świeżego młodego szpinaku 100 g wędzonego łososia 1 opakowanie serka śmietankowego Almette świeżo zmielony pieprz ew. sól morska Wykonanie: Wszystkie składniki na chlebki wkładamy do miski i zagniatamy dosyć luźne i lekko klejące się ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia
Kulinarne przygody GatityKolejna potrawa z cyklu "weekend u Mamy" :) Składniki (5 porcji): 500 g filetu z łososia, świeży, bez ości 1 cytryna 1 łyżka octu balsamicznego 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Sok z jednej cytryny, ocet, oliwę, sól i pieprz łączymy w misce. Wkładamy łososia i dokładnie pokrywamy go naszą marynatą. Zakrywamy szczelnie folią spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce(...)całą noc. Następnego dnia łososia wyciągamy i drobno siekamy. Dodatkowo: 1 cebula czerwona 1 łyżka miodu 1/2 słoiczka kaparów 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka serka śmietanowego odrobina soku z cytryny sól i pieprz dla smaku Cebulę oblewamy wrzątkiem i jeszcze ciepłą obtaczamy w miodzie, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i łączymy z tatarem
My Culinary ArtProsty przepis na pyszną i aromatyczną sałatkę z łososiem wędzonym i szpinakiem.SKŁADNIKI 100 g świeżego szpinaku125 g łososia wędzonego125 g sera feta75 g czarnych oliwekmały ogórek zielonypół pęczka koperkuoliwa(...)oliwekpieprz cytrynowyPRZYGOTOWANIEUmyty szpinak mieszamy z pokrojonymi w kostkę ogórkiem,fetą i łososiem.Dodajemy posiekany koperek i przekrojone wzdłuż oliwki.Doprawiamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy oliwą. Prosta i pyszna sałatka gotowa
Moje Kuchenne Rewelacjepołowy cytryny1 łyżka oleju lub oliwy z oliweksól, pieprz kolorowy, pieprz cytrynowyPRZYGOTOWANIEZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kroimy w kostkę, obsmażamy chwilę na oleju, posypujemy kolorowym pieprzem. Studzimy.Ogórka i łososia kroimy w kostkę. Koperek siekamy. Mieszamy wszystkie składniki sałatki, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny
Moje Kuchenne RewelacjePyszny pomysł na imprezę czyli pieprzne koreczki z cukinii i łososia SKŁADNIKI1 średnia cukinia150g łososia wędzonego w plastrach80g serka Almette z kolorowym pieprzem 2 łyżki posiekanego koperkupieprz cytrynowyoliwa z oliweksól PRZYGOTOWANIE Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry - najlepiej nożem z ząbkami.Układamy na patelni grillowej, solimyi spryskujemy oliwą. Zrumieniamy z obu stron. Studzimy. Układamy wąskie paski łososiawędzonego
Moje Kuchenne RewelacjeSzybkie danie makaronowe z delikatnym, kremowym sosem z wędzonego łososia i śmietanki.Składniki na 3 porcje:250 g makaronu pappardelle2 cebule200 g wędzonego łososia200 g śmietany 18%2 łyżki whisky (niekoniecznie)2 łyżki oliwy lub oleju2 łyżki soku z cytrynysól, pieprzMakaron ugotować al dente, cebulę pokroić w kostkę, a łososia na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić(...)niej cebulę. Dodać pokrojonego łososia i chwilę podsmażyć. Wlać whisky, przemieszać i poddusić około 3 minuty. Następnie wlać śmietankę i całość podgrzać. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać z makaronem i podawać
wyzwania kuchenneSmaczne i szybkie połączenie warzyw z wędzonym łososiem i winegretem z dodatkiem czosnku.Składniki na 2 porcje:150 g wędzonego łososiamix sałatgarść kaparów2 pomidoryogórek zielonyna sos: 6 łyżek oliwy łyżeczka octu winnego 2 ząbki czosnku sól, pieprzPomidory i ogórka pokroić w półplasterki(...)łososia na mniejsze kawałki. Na talerzu ułożyć sałatę i warzywa. Czosnek rozgnieść. Wszystkie składniki sosu zmieszać w małym zamkniętym słoiku, potrząsając nim. Skropić sosem ułożone warzywa, następnie dodać łososia i kapary. Podawać z ulubionym pieczywem
wyzwania kuchenneSoczysty łosoś ugotowany na parze i podany z sosem na bazie śmietanki, masła i cytryny. Zdrowa i bardzo szybka propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny.Składniki na 2 porcje:2 kawałki świeżego fileta lub dzwonka z łososiapieprz cytrynowysól morskapieprz białyśmietana 12%3 łyżki masłaskórka i sok z 1/2 cytrynyłyżeczka mąki - ewentualnieŁososia posolić i posypać pieprzem cytrynowym. Ugotować na parze(...)pieprzem, solą i sokiem z cytryny.Można go ewentualnie zagęścić. W tym celu należy mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do sosu i ponownie podgrzać ciągle mieszając.Łososia przełożyć na talerz, polać przygotowanym sosem.Podawać np. z ryżem i ugotowanymi na parze brokułami
wyzwania kuchennezaczyna być po jakimś czasie nudne. Ryby nie zawierają dużo tłuszczu, a te przygotowywane na parze nie dość, że są smaczne to nie tracą wszystkich wartościowych składników.Łosoś świeży może nie należy do ryb o niskiej zawartości tłuszczu bo około 12- 14%, ale mimo to polecam tą rybę. 100 g łososia na parze to około 170kcal. składniki(...)chwilkę się podpraży, podlewamy wodą, i dusimy na małym ogniu, aż będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem kolorowym, podlewamy sokiem z cytryny, dodajemy przygotowaną kaszę, i wcześniej przygotowanego na parze łososia (pokrojonego w sporą kostkę). Wszystko delikatnie mieszamy. Smacznego
SMYKWKUCHNI