lubię pierogi pod każdą postacią - pewnie już wiecie :) Dlaczego by nie spróbować zrobić pierogów z wędzonym łososiem i kremowym serkiem? Zrobiłam i przepadłam! Są przepyszne! Delikatne, łososiowe i kremowe. Na naszym stole zagoszczą nie raz. 'pierogi z wędzonym łososiem' Składniki: (na ok.30szt małych pierożków) - ciasto na pierogi zrobione wg tego przepisu (połowa porcji) - 200g wędzonego łososia - 100-150g kremowego(...)serka (Philadelphia, Twój Smak itp) - świeży/suszony koperek - cytryna - S&P Wędzonego łososia rozdrobnić, dodać do serka i dokładnie wymieszać. Dopieprzyć do smaku i dodać 1 łyżeczkę koperku (jeżeli użyjecie świeżonego, to mniej). Ciasto przygotować wg przepisu , następnie rozwałkować i wycinać krążki (wielkości standardowej szklanki). Pierogi nadziać farszem (ok.1 czubata łyżeczka) i wrzucać na gotujący i osolony wrzątek
CookYourselfPyszne i szybkie danie z rybką. Łososia zrobiłam na dwa sposoby - z dwoma różnymi serami. Dla mnie wersja z mozzarellą a dla mężusia wersja z serem pleśniowym i oliwkami. Każdy ma to co lubi. składniki: 2 kawałki łososia bez skóry po ok 250 g 50 g sera pleśniowego ( u mnie z niebieską pleśnią) 1/2 kulki mozzarelli suszone pomidory z czosnkiem(...)bazylią sól i pieprz kilka czarnych oliwek 250 g pomidorków cherry natka pietruszki kuskus Kawałki łososia oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut. W między czasie pokroić sery, mozzarellę pokroiłam w plastry a ser pleśniowy w małe prostokąciki. Po 20 minutach zapiekania na jednym
Monia miesza i gotujeKoreczki z jajek przepiórczych, wędzonego łososia z dodatkiem majonezu i koperku, fajne na imprezę albo dodatek do wielkanocnego śniadania :) SKŁADNIKI 18 jajek przepiórczych 100 g wędzonego łososia w plastrach majonez koperek biały pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy ok. 4 minut na twardo. Studzimy i obieramy. Łososia kroimy w kilkucentymetrowe paski i składamy w kostkę. Na każdą stawiamy jajeczko, które
Moje Kuchenne Rewelacjerobimy z kaszą, która zostanie z obiadu? Placuszki <jupi> :D dodatki do placków możecie dobrać przeróżne. U mnie z łososiem i szpinakiem. Składniki na ok 6 placuszków:1 woreczek kaszy gryczanej100 g wędzonego łososia100 ml naturalnego jogurtu2 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera)1 jajkokilka listków świeżego szpinaku albo koperekpieprz, sól1 cytrynaolej do smażeniaKaszę(...)placuszki układamy na papierowym ręczniku żeby pozbyć się nadmiaru oleju oraz studzimy. Następnie dorabiamy kleksy z jogurtu, układamy liście szpinaku albo koperek oraz plasterek wędzonego łososia. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.Placki można także upiec w piekarniku - jest wtedy mniejszy problem z przewracaniem
Bon Appetit MałgorzatyTarta nie jedno ma imię. Można zrobić ją z jakichkolwiek składników. Jednak moją ulubioną jest ta łososiowa. Ale z łososiem wędzonym na ciepło. Cała tarta kusi pięknym pomarańczowym kolorem, a rukola dodaję świeżości i lekkości. Mniam :) Składniki na kruche ciasto:30 dag mąki pszennej1 jajko1 żółtko 20 dag roztopionego masła1 płaska łyżeczka soliodrobina lekkiej wodySkładniki na nadzienie(...)wędzonego łososia na ciepło (ew. na zimno)6 - 7 pomidorów suszonych1 pęczek szczypiorku1 duża kulka mozzarelli250 ml śmietanki kremówki3 jajkasól, pieprzDodatkowo:1 opakowanie rukolimargaryna i bułka tarta do wysmarowania formySkładniki na kruche ciasto zagniatamy. Formę o śr. 28 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na duży placek i następnie wylepiamy nim dno i boki formy. Nakłuwamy widelcem
Bon Appetit MałgorzatySoczysty, delikatny i miękki łosoś, któremu ostrzejszego charakteru nadaje musztarda, podany na szpinakowym spodzie.Danie może i wygląda trochę 'ubogo', ale staram się nie łączyć produktów białkowych z węglowodanami, stąd brak na talerzu ryżu, makaronu lub ziemniaków do ryby czy mięsa (które z resztą jadamy bardzo rzadko).Oczywiście zdarza się, że łamię swoje zasady, bo nie wyobrażam sobie np. warzywnego(...)przymykam na to oko, dziś jednak powstrzymałam się od 'niezdrowego połączenia' :)Wam, oczywiście, w talerze zaglądać nie będę więc śmiało podajcie ryż, bo tutaj wspaniale pasuje wizualnie :)Polecam!* łosoś- 300 g* szpinak- (u mnie mrożony)** cebula- 1 szt.* czosnek- 4 ząbki* sok z cytryny- 1 łyżka* masło klarowane- do smażenia (lub oliwa + 2 łyżki masła)* musztarda- 2 czubate łyżki
Kraina Miodem PłynącaMój P. łososia niestety nie lubi, ale w takim wydaniu zjada go nawet nie kręcąc nosem :)Jak to dodatek ogórka kiszonego potrafi zdziałać cuda! ;)))Ja uwielbiam te burgery, smak łososia wyczuwalny jest bardzo delikatnie, ogórek wcale nie dominuje nad całością, ale nadaje bardzo ciekawy smaczek, a jeżeli zaserwujecie do nich jeszcze sos np. BBQ, to już bajka! ;)Z czystym(...)sumieniem mogę polecić te burgery, smakować Wam będą na pewno! :)* łosoś- 140 g* ogórek kiszony- 1 średniej wielkości* jajko- 1 szt.* koper- 2 łyżki* sól, pieprz* oliwa do smażeniaWymytego łososia zmielić.Dodać ogórka kiszonego pokrojonego w małą kosteczkę (wcześniej należy odcisnąć sok), wbić jajko, wsypać koperek i doprawić.Całość wymieszać i formować spore kulki, które następnie należy delikatnie spłaszczyć.Smażyć
Kraina Miodem Płynącaczosnku pieprz5 ziemniakówszczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mlekałyżka oliwy z oliwekZiemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy gałkę muszkatołową oraz mleko i ugniatamy tworząc puree. W tym czasie łososia pozbawiamy skóry, kroimy na pół i przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz sokiem z cytryny. Resztę cytryny kroimy w ćwiartki i układamy na filetach. Łososia umieszczamy w piekarniku nagrzanym(...)oliwek smażymy posiekany ząbek czosnku, dodajemy szpinak i dusimy kilka minut aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy puree, na nim szpinak a obok kawałki łososia. Gotowe
Mango PapajaPyszna sałatka dla miłośników łososia wędzonego w równie smacznym towarzystwie.SKŁADNIKI2 garście rukoli125g wędzonego łososiaw kawałku (u mnie z koperkiem)100g sera bluekilka suszonych pomidorów z zalewypieprz cytrynowyoliwa z oliwek PRZYGOTOWANIERukolę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i przekładamy na półmisek/do miski.Łososia dzielimy na kawałki, oprószamy pieprzem cytrynowym, dodajemy do rukoli.Ser kroimy w kostkę, pomidory na ćwiartki
Moje Kuchenne RewelacjeSmacznie, zdrowo, niskokalorycznie... :-) dla większości z nas (przynajmniej dla tej babskiej części) to bardzo ważne, aby właśnie takie cechy zawierał posiłek... Łosoś to tak szlachetna i delikatna rybka, że nie sposób jej nie lubić. Staram się, żeby chociaż raz w miesiącu królował na moim stole... Tym razem w otoczeniu ryżu i zielonej fasolki z wody Składniki: 600 g łososia(...)liść laurowy ziele angielskie odrobina cytryny Wykonanie: Warzywa czyścimy, kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do garnka z wodą, dodajemy trochę soli, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 20min. Łososia dzielimy na kawałki (wyszły 4szt), delikatnie skrapiamy cytryną, pieprzymy, przekładamy na miszeczkę i odstawiamy w chłodne miejsce na czas gotowania sie warzyw. Kiedy warzywka są juz lekko podgotowane, delikatnie przekładamy
Walijskie Pichceniemnie ochota na coś słodkiego. Wtedy serwuję je sobie w najbardziej tradycyjny sposób: z cukrem lub powidłami. Częściej robię naleśniki z wytrawnym nadzieniem - dziś z puszystą jajecznicą i łososiem. Pyszne zestawienie, polecam! Składniki na farsz : (na 2 naleśniki - są bardzo syte, i z reguły nie zjada się więcej niż 1 sztukę) 4 jajka szczypta soli szczypta pieprzu olej(...)łyżki mleka kawałki wędzonego łososia koperek lub szczypiorek Wykonanie: Upiec cienkie naleśniki wg ulubionego przepisu. Mój jest TUTAJ . Następnie jajka roztrzepać w miseczce, razem z mlekiem, solą i pieprzem. Proporcje uzależnione są od tego, na ile osób przygotowujemy naleśniki. Patelnię rozgrzać, nalać odrobinę oleju (lub łyżeczkę sklarowanego masła) usmażyć nie mocno ściętą jajecznicę. Łososia pokroić w paseczki. Gorący naleśnik
Walijskie PichcenieDelikatne mięso łososia nie wymaga jakiejś wyszukanej obróbki czy egzotycznych przypraw. Na pewno jest wiele przepisów na dania z łososia, ale ja najbardziej lubię tę pyszną rybkę przygotowaną w prosty, tradycyjny sposób: usmażoną na patelni na sklarowanym maśle. Do tego ulubione warzywa i cóż chcieć więcej? Składniki: filet z łososia cytryna pieprz cytrynowy majeranek przyprawa(...)masło klarowane koperek Wykonanie: Łososia dzielimy na kawałki. Każdy kawałek kropimy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym oraz odrobiną roztartego majeranku. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.Masło rozgrzewamy na patelni. Smażymy rybę najpierw stroną ze skórą (ok 5-7 minut) a następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut (długość smażenia
Walijskie Pichceniepaździernika to Światowy Dzień Makaronu. Zapraszam więc na przepis na kremowy makaron ze szpinakiem i łososiem wędzonym :) Szybki i smaczny :)SKŁADNIKI 350g makaronu - tagliatelle, pappardelle lub inny :) 500g świeżego szpinaku150g błękitnego sera pleśniowego 150g łososia wędzonego w plastrach200g śmietany 30%sól, pieprz, gałka muszkatołowaoliwa z oliwek lub olej do smażenia PRZYGOTOWANIEMakaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją(...)mniejsze kawałki i rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy śmietanę i mieszamy, aż do uzyskania kremowego sosu. Makaron wrzucamy na patelnię ze szpinakiem, dodajemy serowy sos i pokrojonego w paski łososia. Możemy jeszcze doprawić do smaku.Pyszny makaron gotowy :)Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeNapisała do mnie Pani Sylwia. Jak zrobić dobrego łososia w galarecie, takiego, żeby galaretka była smaczna i przezroczysta? Przygotowując łososia w galarecie, musimy ugotować wywar. Należy wykorzystać pozostałości po wyfiletowanym łososiu, czyli kręgosłup, głowę, ścinki. Zawsze tego trochę pozostaje. Do zimnej wody włożyć te pozostałości, dodać marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy. Pod koniec gotowania liść laurowy, ziele(...)specjalną wkładką ,obecnie są dostępne w sklepach. Jeżeli takiego nie posiadamy to wykorzystujemy inny, najlepiej szeroki i płytki. Podgrzać i do gotującego się wywaru, włożyć filety z łososia . Gotować około 10 minut na bardzo mały ogniu. Filety pozostawić do przestudzenia w wywarze, a następnie wyjąć i rozłożyć na półmisku. Mniej wprawnym proponuję ugotować filety ze skórą, którą
Kulinarny karnet Christophera500g ziemniaków3 marchewki 1 pietruszka1/4 selera1/2 małego poralistek laurowy3 ziarna ziela ang.1000 ml wywaru rybnego lub wodysól, pieprz do smaku200g (1 paczka) wędzonego łososia sałatkowego lub w plastrach100ml śmietany1 łyżka koperkuZiemniaki oraz warzywa obrać i drobno pokroić. Zalać wywarem rybnym lub tylko wodą. Dodać przyprawy.Gotować do miękkości pod przykryciem ok.20min.Zupę zmiksować, doprawić do smaku, dodać śmietanę(...)Kawałki łososia osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i pokroić w paseczki.Zupę wlać do talerzy ,dodać łososia i posypać koperkiem.Wędzony łosoś w tej potrawie nabiera nowego ,ciekawego smaku. Zupa ziemniaczana jest delikatna, sycąca i niecodzienna
Kulinarny karnet Christophera