Łosoś jest moją ulubioną rybą. Lubię go za to, że jest bardzo "uniwersalny" w smaku - pasuje do ryżu, makaronów, placków, naleśników, kanapek itp. Do tego zawsze wychodzi pyszny, bez względu na to, jakich przypraw i dodatków użyjemy. Świetnie sprawdza się w wersji wytrawnej (np. łosoś teriayki , pasta z łososia i avocado) jak i w towarzystwie słodkich owoców (np. springrolls(...)łososiem i mango ). Przepis, którym się dzisiaj z Wami dzielę podała mi moja Siostra. Muszę przyznać, że bardzo mi się spodobał i własnie w ten sposób najczęściej przygotowuję te rybę. Przede wszystkim dlatego, że łosoś zrobiony w ten sposób ma niesamowitą konsystencję-jest soczysty, kruchy, wręcz rozpływa się w ustach. W dodatku przygotowuje się go bardzo szybko. Po upieczeniu rybę
Zawsze głodna!Dzień dobry moi drodzy. Dzisiaj trochę odetchniemy w końcu od słodkich deserów i zaproponuję Wam pożywne i zdrowe śniadanie bądź kolację. Łosoś jest zaliczany do gatunku ryb tłustych i rzadko kojarzony jest ze zdrowym odżywianiem, fit i odchudzaniem. A to wielki błąd! Tak samo, jak makrela wskazana jest na diecie zbilansowanej, ze względu na swoje bogate „ wyposażenie". Zawiera selen(...)cynk, potas, jod, witaminy A, D, E, B, Omega-3 i 6. Choć wiele się słyszy, że łosoś nie należy do kategorii zdrowych, ze względu na wysoką ilość rtęci, ja jednak uważam, że ta informacja przez media została bardzo mocno naciągnięta i tak bardzo nie biorę jej pod uwagę, szczególnie że biorą wszystko do jednego worka. Co prawda, nie mówię
zdrowo i aktywnieOpis Tatar z łososia: Tatar z łososia to przystawka, którą jedni kochają a inni są jego zdecydowanymi przeciwnikami. Jeżeli lubicie tatar z ryb, ale boicie się używać surowego mięsa, możecie wtedy przygotować tatar z wędzonego łososia. Przygotowanie tej przystawki nie jest trudne do przygotowania, ani też nie wymaga wielkich umiejętności kucharza. Składniki: 200 g świeżego łososia Kapary(...)cytryny Sól, pieprz 1 cebula Gałązki koperku Sposób przygotowania: Łososia myjemy i dokładnie obsuszamy papierowym ręcznikiem. Z ryby musimy również usunąć skórę oraz wszystkie ości. Jeżeli mamy maszynkę do mielenia o dużych oczkach to możemy jej użyć. Jeżeli takiej maszynki nie posiadamy, rybę musimy drobno posiekać. Posiekanego łososia wrzucamy do miski. Następnie doprawiamy ją solą i pieprzem i skrapiamy sokiem
CookMagUwielbiam wędzonego łososia, kocham łososia. Działa na mnie w wyjątkowy sposób. Łososiem można mnie udobruchać, można mnie łososiem przeprosić, można mi łososiem dodać energii i bardzo, bardzo poprawić humor. Łosoś i jego smak ma w sobie to coś, czemu ja nie mogę się oprzeć. Kiedy jestem smutna ,robię sobie taką kolację. Kolorową i pełną optymizmu. Szybką i niezawodną.Na mnie(...)działa rewelacyjnie. Łosoś nigdy mnie nie zawiódł. Składniki wędzone plastry łososia świeży koperek oliwa z oliwek ulubiona sałata kozi ser trochę soli u nie różowa himalajska Plastry łososia ułożyłam na talerzu. Sałatę pokroiłam na wierzchu, posoliłam,skropiłam oliwą z oliwek w sprayu. Dodałam sporą ilość świeżego koperku. Jeszcze ser kozi i....wierzcie mi :działa! Pozytywna energia gwarantowana. Uśmiech na buzi
Z Kuchni Do KuchniUŚMIECH LATA I BURRITO, czyli SŁODKO-KWAŚNY ŁOSOŚ NORWESKI Z GRILLA W SOSIE Z PRAŻONYM MAKIEM W TORTILLI . Tej kolorowej potrawie nie sposób się oprzeć. Jedzenie różnego rodzaju "zawijańców" ma szczególny urok - tortille cieszą się nadzwyczajną popularnością nie tylko wśród dzieci. Imbir, limonka i odrobina miodu tworzą doskonałą marynatę dla łososia norweskiego. Słodko-kwaśny smak odpowiada i dorosłym i dzieciom(...)Potrawę z powodzeniem możemy przygotować podczas przyjęcia na świeżym powietrzu, a to kolorowe danie, z całą pewnością, zachwyci wszystkich gości. Polecam przepis ! ------------------------------------ Liczba porcji: 4 ------------------------------------ SKŁADNIKI: 500g filetów z łososia norweskiego bez skóry 8 pszennych tortilli 2 garście rukoli + 2-3 liście sałaty masłowej lub salonova 2 dojrzałe awokado+sok z jednej cytryny 2 pomidory duża kulka sera mozzarella
Moja Książka KucharskaMoja dzisiejsza propozycja, łosoś w cieście francuskim okazał się ogromnym hitem. Co roku staram się przygotować na Święta „coś nowego”. Danie, którym można mile zaskoczyć swoich bliskich. Dzisiaj zapraszam właśnie na taką nowość. Przygotowałam duży pieróg z ciasta francuskiego w kształcie ryby. Nadziałam nietypowym farszem z ryżu, jajek i marynowanego łososia z puszki. Jeżeli nie przepadacie za taką(...)rybą możecie dodać swoją ulubioną. Mi osobiście bardzo przypadł do smaku taki marynowany łosoś w cieście francuskim. Próba okazała się udana, wszystkim smakowało, więc i ja polecam Wam:). MARYNOWANY ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM 2 opakowania ciasta francuskiego 2 puszki marynowanego łososia 0,5 szklanki ryżu 3 jajka 1 duża cebula 50 g masła sól, pieprz, jajko do posmarowania Ugotować ryż
Pieguskowa KuchniaŁosoś w cieście francuskim ze szpinakiem – szybkie i pyszne danie. Obiad dla całej godziny bez brudnych naczyń! Wystarczy 15 minut przygotowań i trochę chęci Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 4 Składniki: 300 g łososia 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 60 g sera mozzarella 100 g mrożonego szpinaku szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej odrobina(...)oliwy 1 łyżeczka sezamu lub maku Przygotowanie: Z łososia zdjąć skórę, wypłukać i osuszyć. Szpinak rozmrozić, a ser mozzarella pokroić w kostkę. Na ciasto francuskie wyłożyć plaster łososia, rybę delikatnie posolić. Na łososia wyłożyć kawałki sera, a na ser szpinak. Szpinak przyprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Ciasto po bokach naciąć
KuchniaWeDwoje.plCarpaccio z łososia Prezentowałam na swoim blogu carpaccio z wędzonego łososia, dziś chcę pokazać inną odsłonę tej wspaniałej ryby, a mianowicie w formie marynowanej. Bardzo ważna jest jej świeżość, jak i pochodzenie. Jako przystawka bądź przekąska podczas uczty świątecznej oraz nocy sylwestrowej, podana z ulubion ą sałatą oraz bagietk ą uraczy niejedno podniebienie. Zapraszam również na pieczonego łososia(...)cieście francuskim (en croûte), który od wielu lat gości na moim stole i cieszy się wielkim powodzeniem: Filet z łososia z fenkułem włoskim i gorgonzolą w cieście francuskim Życzę Wszystkim Zdrowych, Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, ukochanych u boku oraz góry prezentów pod choinką. Składniki: 500 g świeżego łososia ze skórą (u mnie jest to szkocki wysokiej jakości
Wino Francja Kuchniablogu znajdziecie całą masę przepisów z łososiem ... bo to jedna z naszych ulubionych ryb i dań do przygotowania. Tym razem postanowiliśmy zrobić grillowanego łososia z pyszną, orzeźwiającą sałatką z kuskusu, pomidorów i ogórka zielonego. Cały ten przepis opiera się w gruncie rzeczy na przygotowaniu sałatki z kuskus. Sałatka z kuskus z pomidorami i ogórkiem - przepis: Kuskus zalewamy wrzącą wodą(...)kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek z cebulką drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Sałatkę wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Grillowany łosoś - przepis: Łososia myjemy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni grillowej, posmarowanej wcześniej odrobiną oleju kokosowego przez ok. 5 minut z każdej strony. Smażenie zaczynamy od strony bez skóry. Grillowanego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jest nawet zupełnie dobrze, gdyż taka zupa jest nie tylko łatwa i szybka do zrobienia, ale też niczego sobie wygląda i świetnie smakuje. Niektórzy mogą być także zdziwieni połączeniem łososia i mintaja. Cóż, kwestia gustu, można przecież użyć np. tylko samego łososia, ale naszym zdaniem takie połączenie smakuje naprawdę dobrze. Warto tylko pamiętać, że mintaj musi się gotować odrobinę dłużej(...)dlatego kroimy go nieco drobniej niż łososia. Niezależnie jednak jaką rybę lub ryby wybierzemy, dobrze aby ich mięso nie było podatne na rozpadanie się podczas nawet krótkiego gotowania jak również na etapie krojenia w stanie surowym. Z tego punktu widzenia mintaj (którego w praktyce kupujemy zamrożonego) i łosoś dobrze się do tego nadają – zachowują dostateczną spójność podczas krojenia oraz gotowania
Kulinarna PokusaŁosoś w kolejnej odsłonie. Tym razem pieczony w panierce z ugotowanej wcześniej komosy ryżowej. Pozostaje tylko dobrać do dania odpowiednią surówkę (lub zdać się na mnie i skorzystać z mojego przepisu na surówkę z marchewki, mango i kopru włoskiego ) i mamy super smaczny, pełnowartościowy posiłek. Idealnie sprawdzi się na późny obiad czy kolację, szczególnie dla osób z cukrzycą, bo jest(...)kolory. Dość często się zdarza, że zostaje mi porcja ugotowanej komosy. Mam kilka patentów na jej wykorzystanie. Jednym z nich jest zrobienie z niej panierki do ryby. Wybrałam łososia, bo to dość tłusta ryba, do której wszystko się klei. Po przyprawieniu ryby, wystarczy ją tylko obtoczyć w komosie, bez maczania w jajku i się trzyma. Gdybyście chcieli użyć innej, chudszej
Dietologoliwek i rozrzucić ziemniaki i dynię. Obsypać warzywa pieprzem ziołowym i skropić oliwą z oliwek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 20 minut. Zdjąć skórę z łososia pokroić w kawałki, doprawić solą i ziołowym pieprzem. Musztardę wymieszać z cremem frache lub kwaśną gęstą śmietaną. Rozsmarować wszystko na górnej części łososia. Wyjąć blaszkę z piekarnika i rozłożyć kawałki(...)łososia na warzywach. Obsypać świeżo posiekanym koperkiem. Zmniejszyć temperaturę do 200 C. Włożyć blaszkę do piekarnika i piec kolejne 12-15 minut. Tak długo ja piekłam, ale musicie sami ocenić kiedy łosoś jest przepieczony. Czas pieczenia zależy od grubości ryby. Na talerz wyłożyć warzywa i łososia, udekorować gałązką kopru. To jest pyszne, polecam
Kuchnia PokoleńŁosoś zapiekany w cieście francuskim może być niezwykle smacznym, a jednocześnie eleganckim daniem na wigilijnym stole. Szpinak i musztarda, która pokrywa łososia, nadaje mu pikantności i wyjątkowego charakteru. Tak przygotowana ryba z pewnością ucieszy nie tylko oko, ale i podniebienie ;) Polecam! SKŁ ADNIKI 600 g filetu z łososia bez sk ó ry 500 g szpinaku 3 łyżki musztardy(...)podsmażamy na maśle z drobno posiekanym ząbkiem czosnku; doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Tak przygotowany szpinak odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Filet z łososia myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na dużej blaszce pokrytej papierem do pieczenia rozwijamy pierwsze ciasto francuskie, na które wykładamy łososia. Wierzch ryby smarujemy 2-3 łyżkami musztardy
La grande e la piccola cuocaktórej podchodziłam mniej więcej co pół godziny w ramach przerwy w pracy ( tak wiem, dużo coś tych przerw miałam 😃😃😃 ), tęsknym okiem spoglądał na mnie wędzony łosoś... 😉 Dlatego w dosłownie 10 minut przygotowałam przepyszny obiad - makaron z łososiem w sosie śmietanowym... 💗 W czasie kiedy gotowałam makaron - (wybrałam pappardelle, czyli grube wstążki, bo tak mi się najbardziej(...)włosko kojarzyło to danie) - podsmażyłam na oliwie cebulę z czosnkiem, dodałam łososia, śmietanę kremówkę oraz odrobinę skórki z cytryny i soku, szczyptę rozmarynu, sól oraz pieprz. Wszystko "zagotowałam" przez kilka minut, aż sos się lekko zredukował i dodałam do całości makaron. Wierzch posypałam siekaną natką pietruszki, choć z koperkiem byłoby jeszcze pyszniej - niestety koperku nie miałam. Ale z pietruszką też
Słodko-Słony Świat IlonyRewelacyjny pomysł na szybki obiad. Cudowny makaron. Bardzo polecam. Składniki: makaron tagliatelle 1 opakowanie szpinaku baby łosoś norweski 250 ml śmietany 30% 3 łyżki śmietany 18% 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka masła Gotujemy makaron w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Na patelnię wrzucamy masło, rozpuszczamy, można dodać trochę oleju – masło nie będzie się tak paliło(...)Wkładamy łososie i smażymy z obydwu stron. Wyjmujemy łososia na talerzyk. Na patelnię wkładamy oczyszczony szpinak wrzucamy na patelnię, dusimy. Dodajemy rozgnieciony czosnek, solimy. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość dodajemy obydwie śmietany, mieszamy, czekamy aż sos zmniejszy swoją ilość. Na koniec dodajemy do sosu 1/2 pokrojonego w małe kawałki łososia. Wykładamy na talerz ugotowany makaron, nakładamy sos szpinakowy z kawałkami
MojaQchnia.pl