świeże sezonowe warzywa kojarzą mi się z leniwymi, letnimi wieczorami. Pewnie dlatego nawet jeżeli wieczór nie należy do szczególnie leniwych lubię przyrządzać tego typu dania. Oprócz klasycznego grillowanego łososia, od czasu do czasu stawiam na tuńczyka. Tym razem za dodatek posłużyła wariacja sałatki nicejskiej - przygotowałam ją na bazie sałaty i fasolki szparagowej a całość podałam z dodatkiem pokruszonej fety
Milion Smakówśniadanko albo kolację z wykorzystaniem pieczywa czystoziarnistego . Pełnowartościowy, bogaty w witaminy posiłek do przygotowania w 5 minut. Składniki: dwie kromki chleba z samych ziaren z żurawiną 1 wypasiony brzuszek łososia wędzonego 1-2 plastry sera żółtego typu szwajcar plaster cytryny szklanka soku pomarańczowego odrobina masła Przygotowanie: Robimy kanapki z wcześniej upieczonego chleba . Wykładamy rybkę. Kroimy cytrynę - ewentualnie pomidorka
Kuchnia po mojemudyni z oliwą z oliwek lub innym zdrowym olejem filety z kurczaka w marynacie z ziołami i oliwą z oliwek grillowane ryby np. pstrąg z cytryną i czosnkiem, łosoś w ziołach szaszłyki z mięsem lub warzywami czy owocami grillowane warzywa np. cukinia, pieczarki lub bakłażan grillowane owoce np banan, mango ciasta z bez mąki, cukru i masła
Truskawkowa Fiestahamburgery z grilla Szaszłyki: Z ryby i drobiu : Grill musi być gorący- grilujemy łącznie 8-10 min. odwracając co 2-3 min. przepisy: Szaszłyki z łososia i kurczaka Szaszłyki z grilla szaszłyki z ziemniaków - Kładziemy na rozgrzanego - gorącego grilla
Smaki Edytywyłącznie głodem a organizm traktujemy jak śmietnik?. Nic nie pozostaje bez odpowiedzi organizmu, dlatego też kiepskie samopoczucie bardzo często jest wynikiem diety. Spróbujcie przygotować sobie świeżą rybę np. łososia lub pstrąga, do tego przygotować sobie soczewicę i zetrzeć na świeżo marchew z której przygotujecie surówkę. Gwarantuję Wam bardzo szybki skok energii i samopoczucia zaraz po spożyciu. 5/ SUPLEMENTY - Czasem
Kuchnia PROzdrowotnapozorom bardzo łatwo rozłupać). Solna skorupa zatrzymuje wszystkie aromaty, którymi nadzialiśmy rybę. Metodę pieczenia ryby pod solną skorupą można zastosować do większości ryb za wyjątkiem ryb tłustych (takich jak łosoś, makrela). Składniki: (4 porcje) 2 dorady w całości (każda po 400-500g), wypatroszone i oczyszczone, z łuskami 1 cytryna 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1.5-2kg soli sól
Moja DelicjaDzisiaj mamy niewątpliwie dzień rybny. Na obiad była pyszna Zupa z łososiem , a na kolację Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana z wędzoną makrelą, soczystym grejpfrutem w towarzystwie kolorowych papryk bez skóry, rukoli i prażonego słonecznika . Taka sałatka to świetny sposób na wędzoną makrelę, która idealnie komponuje się z soczystym grejpfrutem. Sałatkę można z powodzeniem zapakować do pojemnika i zabrać
Moja DelicjaWszystkie składniki zmiksowałam blenderem. SKŁADNIKI 250 g sera twarogowego chudego 3/4 szklanki kefiru 100 g łososia atlantyckiego świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól himalajska
ClauditteMissCookingksiążąt. Klasztory, opactwa, właściciele posiadłości ziemskich zastrzegali sobie niejednokrotnie prawo własności złowionych jesiotrów. Podobnie w Polsce jesiotr przez szereg wieków, był najbardziej cenionym gatunkiem ryby obok łososia." Składniki: 1 kg jesiotra 1 cebula 2 jajka 1 bułka kajzerka 1/2 szklanki mleka 2 łyżki bułki suchej 1 pęczek natki pietruszki 2 marchewki 1 por 1 pietruszka 1/2 średniego
kgwjanczewoPstrąg łososiowy ma prawie taki sam smak jak łosoś. Robi się go bardzo szybko i jest bardzo smaczny. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 2 cytryny 1 filet z pstrąga łososiowego (około 500-600 g) przyprawy: tymianek, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb, sól WYKONANIE Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski lub głębokiego naczynia. Wycisnąć
Passions hobbies lifeDziś pomysł na szybki obiad. Zamiast piersi kurczaka można użyć łososia. W tym towarzystwie mile widziane byłyby również suszone pomidory.Czytaj więcej
bistro mamarelish z cukini. , Hania podała sałatkę z bobu z dodatkiem pomidorków i kuskus, Ania przygotowała pyszną szarlottę z bezą, Joasia przepyszne cebularze - tradycyjne i z łososiem, Agnieszka tartę z koziego sera, Gabryś przyniósł ze sobą hot dogi w cieście drożdżowym, Michał babkę ziemniaczaną, Daria czekoladowe ciasto z cukinią, a Przemysław z Luizą
Słodkie Przyjemnościstarej książeczki (z „Biedronki”), otrzymanej od mojej Mamy. Trochę go zmodyfikowałam, dopasowując do potrzeb ilość składników oraz zmieniając gatunek ryby. Składniki:- ok. 1kg filetów z dorsza i łososia - ok. 2 l wywaru rybno warzywnego (szkielety i głowy ryb, warzywa)- 1 czerwona papryka- 500g pomidorów- 140g przecieru pomidorowego- 1 puszka pomidorów- 3 łyżki oleju- 3 cebule- biała część pora
mojewypiekiinietylkotych na zbliżającą się Wielkanoc.Każdy przepis prezentowany w książce, opatrzony został dodatkowymi informacjami, dzięki którym wiemy, jaki wpływ na nasz organizm wywiera danie, np.: "Tatar z łososia z awokado i limonką"* posiłek poprawia myślenie, korzystnie oddziałuje na układ nerwowy* danie korzystnie wpływa na układ krwionośny* składniki zawarte w posiłku poprawiają odporność* pomoc w regeneracji mięśni,oraz wartością kaloryczną
kolorowotorcikowoWróciłam, zmęczona i wypoczęta zarazem. Dzisiaj tylko zapowiadam pysznego łososia z grilla i PRZYPOMINAM O CANDY (klik na link )!!! zapisy tylko do jutra do południa!!!miłego weekendu
Dzieje kuchennej Wiewióry