z kremem budyniowym - 1000 przepisów (strona:9/67)

CYTRYNOWIEC 165

szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na poncz 1/2 szklanki letniej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru na krem budyniowy 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki soku z cytryny 1 1/2 szklanki wody 1 żółtko 1 szklanka cukru 200 g masła na piankę cytrynową 400 ml śmietanki(...)wody i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać mascarpone i miksować, aż składniki się połączą. Do powstałej piany delikatnie wlewać chłodną galaretkę, zmiksować i wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Przygotować polewę. W garnuszku roztopić masło, dodać sok z cytryny oraz cukier puder, połączyć, ostudzić. Na piankę wyłożyć herbatniki i polać z wierzch przygotowaną polewą. Ciasto schłodzić

Kuchnia w opałach
Kremówka budyniowo-śmietankowa 209

rozmiarom ciasta. Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni i włożyć do nagrzanego do 210 st.C piekarnika. Piec na złoty kolor około 15-20 minut. Upieczone ciasto przestudzić. Składniki na krem budyniowy: 1 l mleka; 200 g cukru kryształu; 2 cukry waniliowe; 4 żółtka; 120 g mąki ziemniaczanej; 60 g mąki pszennej; 0,5 l mleka zagotować z cukrem kryształem(...)serka mascarpone (również schłodzonego) i delikatnie mieszać ze śmietaną (najlepiej zrobić to tzw."rózgą".  Schłodzony napar z kawy wymieszać z amaretto, moczyć w nim biszkopty i układać na kremie budyniowym. Następnie wyłożyć krem śmietanowy, wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą. Przed podaniem ciasto należy schłodzić

In my kitchen
czekoladowe ciasto z kremem budyniowym i orzechami 581

patelni, dodajemy cukier, karmelizujemy. Dodajemy orzechy, które rumienimy. Masę przelewamy na papier do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa stwardnieje kruszymy ją. Na ciasto czekoladowe wykładamy 1/2 kremu budyniowego, przykrywamy drugim ciastem, wykładamy resztę kremu i posypujemy orzechami

Domowy Smak Jedzenia
Muffinki czekoladowo-orzechowe z kremem 202

Uwielbiam orzechy i czekoladę, dlatego dodałam je do muffinek. Górę pokryłam kremem budyniowym. Pyszne! 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka soli Odrobina sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 50 g orzechów włoskich 50 g czekolady mlecznej Masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu waniliowego 40g 5 łyżek cukru(...)mieszamy drewnianą łyżką. Czekoladę i orzechy rozdrabniamy blenderem i dosypujemy do ciasta. Muffinki przekładamy do silikonowej foremki i pieczemy 20 minut w 180*C. Po wyjęciu i ostudzeniu dekorujemy kremem budyniowym i kolorową posypką. Krem: W 200 ml mleka rozrabiamy budyń oraz mąkę pszenną. Pozostałą część wlewamy do garnka i gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze dolewamy proszek budyniowy

VioletoweKucharzenie
Babeczki arbuzy 231

nieco czerwonego barwnika, do kremu (np. takiego lub takiego) trochę barwnika zielonego - i voila! babeczki arbuzy gotowe :)Składniki na babeczkiSkładniki na krem budyniowylubSkładniki na krem maślanyJeśli decydujemy się na krem budyniowy warto przed zrobieniem babeczek przygotować sobie budyń i odstawić go do przestudzenia.  Babeczki przygotowujemy według przepisu. Do gotowej masy dodajemy kilka kropel czerwonego barwnika (lepiej mniej, zawsze można potem(...)piekarnika, pieczemy około 25 min.Krem przygotowujemy według przepisu. Dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy zielony barwnik, do drugiej zielony i żółty, żeby uzyskać inny odcień, dokładnie mieszamy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy z dowolnym dzióbkiem. Dwa kolory kremu powinny być rozłożone mniej więcej po dwóch stronach worka, tak, żeby tworzyć kolorowe zygzaki podczas wyciskania

Ciastkozercy
Creme Patissiere z jagodami 216

Krem ten jest gęsty, przypomina w smaku krem budyniowy. Można dowolnie pracować nad jego gęstością dodając więcej mleka bądź nieznajdującego się w przepisie poniżej masła. Krem nabierze  wtedy troszkę innego smaku i powiększy swoją objętość. Jest idealnym kremem do wszelkiego rodzaju deserów, owoców, ciast oraz tart. Może być w kolorze od mocno żółtego po jasno żółty a nawet białawy(...)bardzo gęstego budyniu Gdy krem przestygnie dekorować jagodami i listkami świeżej mięty Uwaga:  Jeśli krem jest za gęsty, należy dodać więcej ciepłego mleka. Krem powinien mieć konsystencję gęstego budyniowego kremu. Gdy krem przestygnie dekorować jagodami i listkami świeżej mięty. Można również podać maślane ciasteczka bądź herbatniki. Smacznego :) Zobacz także

KreatywnePiny
KARPATKA 912

wersję karpatki, którą przygotuje nawet niejeden mężczyzna! Składniki na ciasto 250 ml wody 125 ml masła 200 g mąki 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem krem budyniowy tradycyjny w proszku do gotowania 1 łyżka miodu rzepakowego 1 opakowanie 250 g serka mascarpone Przygotowanie ciasta. Szklankę wody zagotować z dodatkiem masła.Do wrzącej wody wsypać mąkę(...)stopni i podpiekać jeszcze 10-15 minut. Wyciągnąć. Z druga połową ciasta postąpić podobnie. Międzyczasie przygotować krem. Krok po kroku wykonać wszystkie zalecane czynności opisane na opakowaniu kremu budyniowego tradycyjnego w proszku. Kiedy krem będzie gorący dodać do niego miód, rozpuścić ciągle miksując i odstawić do wystudzenia. Do zmiksowanego z masłem kremu dodawać powoli, stopniowo- ciągle ubijając – serek mascarpone. Wystudzone

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto marchewkowe w formie marchewki 204

mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180*C przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy. Ścinamy górę ciasta, wycinamy kształt marchewki i kroimy ciasto na trzy płaty. Przekładamy kremem budyniowym i obkładamy ciasto przygotowaną masą cukrową. Krem budyniowy: W 200 ml mleka rozrabiamy budyń oraz mąkę pszenną. Pozostałą część wlewamy do garnka i gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze(...)dolewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Studzimy. Mikserem ucieramy margarynę, stopniowo dodajemy po jednej łyżce budyniu. Pod koniec dodajemy kakao. Miksujemy tak długo aż powstanie puszysty krem. Ważne! Margaryna musi mieć temperaturę pokojową dlatego dobrze jest wcześniej wyjąć je z lodówki. Lukier plastyczny do obłożenia: W garnku rozpuszczamy margarynę z wodą. Następnie dodajemy mąkę

VioletoweKucharzenie
Ciasto Marysieńka 225

Ciasto Marysieńka- czekoladowy biszkopt, pyszny placek orzechowy, a do tego smaczny kremem budyniowym. Kto nie jadł, ten koniecznie musi spróbować :) Przepis zaczerpnęłam z książki ciasta Siostry Anastazji. W oryginalnym przepisie z żółtek jaj (które zostaną z placka orzechowego) robi się budyń, ja jednak poszłam trochę na łatwiznę i użyłam gotowego budyniu w proszku,a 4 żółtka  które mi zostały(...)zgęstnienia. Gdy budyń ostygnie dodajemy masło i ucieramy do uzyskania kremu. Krem można spróbować i można dosłodzić w razie potrzeby. Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na 2 części. Wykładamy pół kremu budyniowego, układamy placek orzechowy, znowu pół kremu i przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy roztopioną czekoladą z mlekiem. Posypujemy do dekoracji orzechami startymi

Aga w kuchni
Eklery z kremem orzechowym 274

Eklerki…, ptysie… każdy zna i większość z nas je lubi. Można nadziewać je serkiem mascarpone, kremem budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam kremem budyniowym z orzechami włoskimi i polałam roztopioną czekoladą. Pycha Składniki:Ciasto parzone:4 jajka1 szklanka mąki1 szklanka wody125 g margaryny Palma „Bielmar”mała szczypta soliKrem orzechowy:2 i 1/2 szklanki mleka1/2(...)łyżką) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między eklerkami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Ostudzić i przekroić wzdłuż.Krem orzechowy:Zagotować 1,5 szklanki mleka. Mąkę, cukier, żółtka, 1 szklankę mleka zmiksować i powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu stale mieszając

Oryginalny smak
Ciasto warstwowe, przepyszne 9221

białka15 dag cukru20 dag kokosuUbić bezę, wyłożyć na pierwsze ciasto Piec kolejne 15 min.3) KREM1/2 litra mleka1 budyń śmietankowy1 jajko1/2 szklanki cukru pudrukostka masła 10 dag posiekanych orzechówWykonać krem budyniowy. Można oczywiście zastosować własny wypróbowany sposób na krem budyniowy. Wymieszać go z orzechami. Wyłożyć na wystudzone ciasto.4) BISZKOPT4 jajka4 łyżki cukru2 łyżki mąki2 łyżki kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaWystudzony biszkopt

Praktyczna pl
Ciasto w słoiku 323

wersja ciasta w słoiku to czekoladowe ciasto przełożone kremem i truskawkami – może takie prezent spodobałby się Waszym Mamom? :) Do przygotowania ciasta wykorzystałam przepis na ciasto czekoladowe , całość przełożyłam kremem budyniowym i udekorowałam świeżymi truskawkami. Z podanych składników zrobimy około 8 ciastek (w zależności od wielkości słoików). Składniki na ciasto Składniki na krem +truskawki do dekoracji Ciasto czekoladowe przygotowujemy według(...)minut w piekarniku rozgrzanym na 180 – 200 stopni. Po wyciągnięciu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze surowe. Czas kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu budyniowego. Po dokładną instrukcję można zajrzeć tutaj . Opcjonalnie do kremu można dodać odrobinę barwnika spożywczego. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto odstawiamy do wystudzenia. Za pomocą szklanki lub foremki wycinamy kółka, które

Ciastkozercy
Rafaello z kremem budyniowym na herbatnikach 294

skórki i płatkami migdałowymi :) Składniki: 400g herbatników (np. 8 opakowań po 50g, w każdym 10 herbatników, czyli 80 sztuk herbatników) 200g kokosu 300g masła 82% 2 łyżeczki cukru waniliowego Krem budyniowy: 1250 ml mleka 3,2% 5 płaskich łyżek mąki pszennej 5 mocno czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 4 żółtka 1 1/3 szklanki cukru Do dekoracji: Kokos, migdałowe płatki, całe migdały(...)blaszkę (około 23x34cm) lub deskę wykładamy pergaminem, a następnie układamy warstwę herbatników. Na mojej średniej blaszce wychodziło około 26 herbatników na jedną warstwę (odpowiednio przyciętych i dołamanych) Herbatniki przekładamy kremem budyniowym. Pierwsze dwie warstwy niezbyt dużą ilością kremu, większość pozostawiamy na wierzch ciasta (większą połowę na dwie pierwsze warstwy, mniejszą na wierzch ciasta). Wierzch ciasta dekorujemy według uznania. W wersji

Smakowy Raj