z kremem budyniowym - 1000 przepisów (strona:11/67)

Kremówka z pianką 351

Delikatna kremówka z kremem budyniowym i lekką pianką. Koniecznie potrzebne są świeże jajka, gdyż do przygotowania pianki używa się surowego białka. Biszkopt upieczony z 5 jajek wg dowolnego przepisu (blacha26x34)Krem budyniowy:2 i 1/2 szklanki mleka5 żółtek3 duże łyżki mąki pszennej1 opakowanie cukru wanilinowego20 dag masła lub margaryny3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki kakaoOdlać 3/4 szklanki mleka, wymieszać z mąką(...)dodawać wystudzony budyń. Gładki krem połączyć z kakao, wyłożyć na biszkopt. Schłodzić.Masa piankowa:5 białek1/2 szklanki cukru1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku (polecam agrestową)1/4 szklanki wody Wodę zagotować, rozpuścić galaretkę. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Nie przerywając ubijania dodawać po 1 łyżce wystudzonej galaretki. Piankę rozprowadzić na masie budyniowej. Wyrównać powierzchnię, obsypać kakao

Praktyczna pl
Ciasto orzechowo - budyniowe 352

przepis na bardzo proste ciasto Snickers, niebawem już zaś zdradzę Wam przepis na bogatszą i bardziej pracochłonną wersję tego ciasta. Dzisiejszy Snickers składa się z kruchego ciasta przełożonego kremem budyniowym oraz chrupiącymi orzechami na wierzchu. Ciasto jest baaaardzo pyszne, śmiało może znaleźć się na liście ciast świątecznych...Kruche ciasto:3 szklanki mąki pszennej, 150g masła, 2/3 szklanki cukru(...)drobno posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić.Krem budyniowy:3 szklanki mleka, szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 250g masła. W 1/2 szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem

Z miłości do słodkości
Śliwkowo-budyniowa poezja 191

śliwkowy z smakiem pomarańczowej galaretki. Po prostu rozkosz dla podniebienia. Coś pysznego. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Olejek pomarańczowy Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy (na 3/4 litra) 50 g margaryny Masa śliwkowa: 500 g śliwek 0,5 szklanki cukru 2 galaretki pomarańczowe Polewa(...)zaczyna się gotować wlewamy pozostałą część mleka z budyniem. Studzimy. Margarynę rozcieramy i dodajemy po łyżce budyniu. 4.        Wyłożony biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego. Następnie przelewamy masę śliwkową i wstawiamy do lodówki (żeby masa dokładnie stężała). Wierzch smarujemy reszta kremu i przykrywamy odciętą reszta biszkoptu. 5.        Ciasto najlepiej

VioletoweKucharzenie
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami 257

Tarta z kremem budyniowym i truskawkami... Ciasto: 250 g mąki pół szklanki cukru pudru 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18 % Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40 g) 3 łyżki mąki pszennej 6 łyżek cukru 250 g masła lub margaryny Dodatkowo: ok. 500 g owoców Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na gładką(...)wsypujemy mąkę i proszek budyniowy, dokładnie mieszamy. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Kiedy mleko się zagotuje, wlewamy do niego wcześniej przygotowaną mieszankę i gotujemy na gęsty budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej, miksujemy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Na wystudzone ciasto wykładamy

Pelusiowa Kuchnia
91. Tort z okazji I Komunii Św. 181

Wszystkie placki skrapiamy Potrzebujemy dużą tece (sporo większą od blaszki w której piekliśmy biszkopty) na niej układamy dwa ciemne biszkopty w odległości od siebie ok. 7 cm . Placki smarujemy kremem budyniowym a na wierzch nakładamy cienką warstwę dżemu. Przykrywamy to następnie dwoma jasnym biszkoptami, z tymże placki kładziemy już bliżej siebie, czyli w odległości ok. 5 cm. Również smarujemy kremem(...)budyniowym i dżemem. Tak samo postępujemy z pozostałymi dwoma plackami. Ostanie dwa placki muszą już być tak blisko siebie aby się dotykały. Delikatnie formujemy środek księgi, tak aby był zapadnięty do środka. Boki tortu delikatnie ścinamy, aby nie było „schodów”. Wierzch księgi smarujemy białym jajecznym kremem, a boki różowym (tym z buraczków). Ozdabiamy wg uznania. Literki można zrobić z rozpuszczonej

Jadło i czytadło
Snikers inaczej wg. Siostry Anastazji 697

ciastem orzechowym , masą budyniową i kajmakiem . Przyznam się że jest mniej pracochłonne niż zwykły Snikers ale w smaku rewelacja .Troszkę jednak zmieniłam składniki w przepisie :) Mięciutkie , pulchniutkie i ten krem budyniowy , palce lizać(...)szklanki do posypania wierzchu ciasta 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku 1 cukier waniliowy 5 białek Krem budyniowy: 600 ml mleka 2 budynie waniliowe Winiary + 1 łyżka mąki 1 cukier waniliowy 5 żółtek 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 1 puszka masy kajmakowej Wykonanie : Ciasto kakaowe : Ubić białka z cukrem

Sama słodycz i szczypta chili
Croquembouche z profiteroli z kremem budyniowym 216

zdecydowanie mniej okazały. Może dlatego, że tym razem miałam w domu jedynie 30 stopni, a nie 40 i cały świat nie rozpływał się z gorąca?  Zdecydowałam się na krem budyniowy, bo te maślane nie należą do moich ulubionych. Piramida konstruowana była na urodziny chłopaka mojej kumpeli, więc, żeby wyglądała nieco bardziej urodzinowo zabarwiłyśmy krem na pomarańczowo. Potem nieco tego(...)żałowałyśmy. Ale smak pozostał doskonały :) CROQUEMBOUCHE Z PROFITEROLI Z KREMEM BUDYNIOWYM Składniki na ciasto do profiteroli: - 750 mililitrów wody - 375 gramów masła - 390 gramów mąki - 12 jajek Przygotowanie ciasta na profiterole: Wodę zagotować z masłem. Wsypać mąkę i mieszać energicznie, uważając, by nie przypalić masy. Ciasto jest gotowe, gdy staje się szkliste i odkleja się od ścianek garnka. Jajka

Życie zamknięte w smaku
Ciasto miodowe z masą budyniową 252

budyniową..i lekkim dodatkiem dżemu malinowego.. Ciasto: 3 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki mleka 20 dkg margaryny 2 jajka 3 łyżki płynnego miodu Krem budyniowy: 1/2 l mleka 1/2 kostki margaryny  1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo dżem malinowy Sodę rozpuścić w mleku(...)resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części i upiec 2 placki jednakowej wielkości. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180 stopni. Przygotować krem budyniowy. Odlać niepełną szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i margaryną. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka mieszając

Moje domowe kucharzenie
Kruche babeczki z kremem i truskawkami 183

Wyśmienite kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami . Są bardzo smaczne i efektowne , swoim wyglądem skuszą każdego . Składniki: Ciasto kruche: 330 gram mąki 100 gram cukru pudru 3 żółtka 150 gram masła Krem budyniowy: 0,5 litra mleka 2 żółtka 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 250 gram masła roślinnego Dodatkowo(...)miksujemy mikserem.Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym ,dodajemy rozmieszane mleko z budyniem i gotujemy budyń. Masło ucieramy do białości,ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Kremem wypełniamy upieczone babeczki. Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy i osuszamy . Dekorujemy babeczki wkładając w środek każdej babeczki po całej truskawce a po bokach układamy truskawki przekrojone na połowę . Babeczki są najlepsze

Bajeczna Kuchnia
Klasyka smakuje truskawą 211

wierzchu posypany kakao. Jogurtowy sernik- wiecie, taki w stylu jogurt plus galaretka, biszkopty na spód i owoce na wierzch. No i biszkopt z galaretką. Klasyk nad klasykami. Z kremem budyniowym. I owocami- latem głównie truskawkami, zimą z czymś z puszki. Z czasem przegrał z bardziej fikuśnymi ciastami i ptyśkami od Gondka. Nie było go na naszym stole od dobrych paru(...)postanowiłam zostawić szklanki. Jestem pewna, że mimo to sobie poradzicie:-) A! I podwoiłam ilość, bo coś mi jeszcze zostało z tego małego gadatliwego żarłoka. KLASYCZNY BISZKOPT Z GALARETKĄ I KREMEM BUDYNIOWYM Na ciasto 8 jajek (żółtka i biała osobno) szczypta soli 2 szklanki cukru 6 łyżek gorącej wody 2 budynie (przepis mówi 'żółte'- śmietankowe albo waniliowe) 2 szklanki mąki tortowej

les mirabelles
Kremowa kostka orzechowa 233

Ponieważ Wielkanoc zbliża się pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Dziś moja pierwsza propozycja - pyszna kostka na kruchym spodzie z lekkim kremem budyniowym zwieńczona pyszną masą orzechową z kawałkami orzeszków ziemnych od firmy Helio. Muszę Wam się przyznać, że ta masa, mi wielbicielce orzeszków ziemnych  bardzo posmakowała i coś czuję, że się pojawi jeszcze nie raz. A samo ciasto Prezentuje(...)makami. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Masło ucieramy na puch i dalej ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Złożenie ciasta: na kruchym spodzie rozsmarowujemy krem budyniowy, przykrywamy biszkoptem, a po wierzchu rozprowadzamy masę orzechową. Najlepiej odstawić ciasto do schłodzenia na kilka godzin. Smacznego

Cynamonowe szczęście
FALE DUNAJU Z TRUSKAWKAMI 240

Pyszne dwukolorowe ciasto z truskawkami, kremem budyniowym i galaretką. Czas na truskawkowe wypieki!!! SKŁADNIKI Ciasto: (blaszka 24x39cm) 3 szkl. mąki 1 1/2 szkl cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 250 g margaryny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 2 łyżeczki kakao aromat arakowy Krem budyniowy: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy 3 łyżki wiórek(...)masy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy białą. Na brytfankę wylewamy jasne ciasto, na wierzch ciemne. Układamy truskawki. Pieczemy 35 min. w 180 stopniach. Krem: W 1/4 szkl. mleka rozpuszczamy budyń. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Studzimy. Ucieramy margarynę, dodajemy wystudzony budyń, wiórki kokosowe oraz alkohol. Po upieczeniu ciasto odwracamy, smarujemy kremem. Truskawki kroimy

słodki bratek
Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką 437

Pokazałam smakowite zdjęcie , a po przepisie ślad zaginął! ;)Ale jest!Gotowy! I teraz Wy będziecie mogli cieszyć się smakiem tego pysznego ciacha! Delikatny biszkopt w połączeniu z lekkim kremem budyniowym , galaretką i czekoladą zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Całość tworzy lekką , ale nie przesłodzoną całość i śmiało można sięgnąć po dokładkę!Miękki biszkopt nasiąknięty od kremu budyniowego wręcz rozpływa

Ostra na Słodko
Mazurek czekoladowy 235

pewnie, że zgodnie z moją rodzinną tradycją mazurki wyglądają jak małe torciki – tak je pamiętam z dzieciństwa i takie prawdę mówiąc lubię najbardziej :) Dziś wersja czekoladowa z orzechami, kremem budyniowym i kajmakiem. Biszkopt piekłam z 3 jajek na dużej blaszce o wymiarach 32×22 cm i przekroiłam na pół, w ten sposób otrzymałam dwa cienkie spody. Składniki na biszkopt(...)Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki kakao + kawa na poncz (rozpuszczalna lub parzona), wiórki czekoladowe, pół tabliczki czekolady (ja dałam gorzką ze skórką pomarańczową), orzechy laskowe, pół puszki kajmaku – około 200 g, obrane migdały do dekoracji. Biszkopt przygotowujemy według przepisu , można zrobić to poprzedniego dnia

Ciastkozercy
Fale Dunaju 367

robione bardzo często w domu rodzinnym . Pasuje na co dzień jak i od święta . Prezentuje się na stole wspaniale, nie jest słodkie przez dodatek gruszek i wiśni z delikatnym kremem budyniowym. Znacie ? Lubicie? :)  źródło : " Przyjaciółka" Składniki:Ciasto: 125 g margaryny 200 g mąki 150 g cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 łyżki(...)mleka 2 gruszki szklanka wiśni ( w moim przypadku z kompotu )  Krem budyniowy: budyń śmietankowy łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1/2 l mleka 150 g masła Dekoracja : polewa czekoladowa gotowa albo  klik Sposób przygotowania   Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać mąkę

Słodkości i nie tylko