będzie Wam smakowała. Potrzebne będzie : 1 puszka cieciorki 5-6 plasterków konserwowej jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sok z cytryny łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka pestek dyni pieprz, sporo suszonej bazylii Wszytko razem miksujemy na gładką masę i gotowe. Prosto jak zwykle, a jak smacznie i zdrowo :) Pozdrawiamy i sorry, że dzisiaj tak krótko
vegetanieteż na jego bazie przygotować pyszny dip, dodając do niego jogurt naturalny. Będzie on doskonałym dodatkiem do dań przygotowywanych na grillu. Składniki: pęczek czosnku niedźwiedziego 1/2 szklanki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Liście czosnku dokładnie myjemy, kroimy i z pozostałymi składnikami wkładamy do naczynia. Miksujemy blenderem. Jeśli pesto jest zbyt
Smakowity Blog Kulinarnydanie, które zawsze sprawdza się w sytuacji "nie wiem, co ugotować" :) SKŁADNIKI 350g makaronu spaghetti pęczek bazylii (standardowa doniczka marketowa :)) 4 łyżki orzeszków piniowych (mogą być też pestki z dyni) 2 ząbki czosnku tarty parmezan 5-6 łyżek oliwy z oliwek sól PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Obrywamy listki bazylii i wrzucamy do blendera. Dodajemy
Moje Kuchenne Rewelacjejarmużowych liści bez łodyg, - 1 łyżkę oliwy z oliwek z bazylią, - 1 ząbek czosnku, - sól do smaku, - trochę wody, żeby lepiej się blendowało. Chętnie dołożyłabym pestek dyni ale akurat mi się skończyły, więc to "pesto" to w zasadzie samo zielsko :) Pod spodem kryją się ziemniaczki z piekarnika (zrobione tak, jak tutaj ) upieczone razem z podzielonym na różyczki kalafiorem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEkorzeniowe i rzepowate - marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew, rzodkiewka, rzepa, - warzywa kapustne - kapusty wszelkie łącznie z brukselką, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, - warzywa cebulowe - cebula, czosnek, por, szczypiorek, - warzywa dyniowate - dynia, ogórki, kabaczek (cukinia), - warzywa psiankowate - pomidor, papryka, bakłażan - ale zapomnijcie o ziemniakach!!! - warzywa liściowe - sałata, rukola, roszponka, szpinak, boćwina, seler naciowy, natka pietruszki, cykoria, warzywa przyprawowe, zioła. O strączkach
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbędzie również doskonałym dodatkiem do past kanapkowych lub zup. W tradycyjnym pesto znajdziemy orzechy pinii, które również kosztują niemało. Zamiast nich używam migdałów, orzechów arachidowych, włoskich, a nawet pestek dyni czy słonecznika. Składniki pesto: 3 łyżki płatków migdałowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny i skórka z połówki 2 pęczki natki pietruszki 1 łyżeczka ziół włoskich oliwa extra
Czerwień i błękitczasu do czasu mieszając do momentu gdy dżem uzyska gładką, gęstą konsystencję. Uważaj by nie przypalić dżemu. Smacznego :) Polecam na śniadanko : Chleb żytni bądź pełnoziarnisty z ziarnami słonecznika i dyni z kremem z mleka kokosowego i dżemem ogórkowym (gdy mleko kokosowe stoi długo w puszce rozwarstwia się tworząc krem kokosowy i wodę, dopiero po zmieszaniu jak sugeruje
KreatywnePiny150g sera białego -> 2 jajka -> 2 łyżki mąki pełnoziarnistej -> 1 łyżka wiórek kokosowych -> 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -> Dżem z dyni -> 1/3 owocu granatu -> 1 łyżeczka miodu Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Ser, żółtka, kokos i miód dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy ubite białka i miksujemy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!rukoli 1 l bulionu warzywnego 3 łyżki świeżo startego parmezanu ewentualnie sól do smaku do podania: jogurt naturalny lub śmietana, mieszanka ziaren (u mnie siemienia lnianego, pestek dyni i sezamu) Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż 3-4 minuty aż zmięknie. Dodaj ziemniaka, pokrzywę, rukolę oraz bulion warzywny. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek
Chilli Czosnek i Oliwazimno - w formie sałatki też się sprawdzi. I wiecie co? Spawdza się;) Składniki: Opakowanie młodego szpinaku 8 pomidorów susznych w oliwie ser feta garść pestek słonecznika lub dyni Przygotowanie: Pomidory pokroić, fetę pokruszyć, wymieszać ze szpinakiem i pestkami słonecznika. Wlac łyżkę oliwy z pomidorów. Można dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną pierś kurczaka, ale nawet w wersji podstawowej sałatka
Kulinarne Inspiracjeprzygotowania tej formy posiłku. Kiedy przeglądałam i czytałam przepisy z mojego urodzinowego prezentu ("Szybko, świeżo, prosto" Donny Hay) w oko wpadła mi zupa z soczewicy, krem z dyni oraz ten szybki i łatwy w przygotowaniu krem z zielonego, mrożonego, groszku. Świeży smak, przyjemna konsystencja i ta chrupiąca szynka... niebo w gębie! Krem z groszku, z szynka dojrzewająca 1 łyżka
Dzieje kuchennej WiewióryKotlety z selera jak wszystkie warzywne kotleciki są nie tylko bardzo zdrowe, ale naprawdę smaczne. Pestki dyni nie tylko wzbogacają je smakowo, ale są dodatkowym atutem zdrowotnym. Świetny dodatek obiadowy, nie tylko dla wegeterian. Bardzo łatwe do przygotowania. Polecam! Składniki: 1/2 selera 4 łyżki pestek z dynii 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżki mleka 3 łyżki mąki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!moja wersja zawiera łyżke miodu. Chciałam też aby mój chlebek był mniej mokry wiec dodałam więcej mąki. Składniki: 4 banany 1 łyzka miodu Ćwierć szklanki słonecznika Ćwierć szklanki dyni 1.5 szklanki mąki orkiszowej 0.5 szklanki mąki gryczanej 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki domowego kefiru (może być kupny oczywiście, kefir lub kwaśny jogurt jest potrzebny żeby zareagować
Lubczyk i Waniliadorosłych. Kaloryczny dodatek syropu klonowego można zastąpić miodem, dżemem lub serkiem. Składniki: 1.5 szklanki płatków owsianych górskich szklanka jogurtu 1 jajko łyżeczka sody oczyszczonej łyżka oleju 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki czarnego sezamu 2 banany trochę wody dla poprawienia konsystencji Wykonanie: Owsies blendujemy koło minuty (Nie musi być idealny). Dosypujemy do niego resztę suchych składników i mieszamy. Dodajemy miód
Lubczyk i Waniliaobiecuję pokazać kilka przepisów świątecznych z serii "jak u mamy" właśnie od mamy...;P Składniki: 3 szklanki mąki orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki słonecznika lub dyni (lub mix) 3 łyżki siemienia lnianego 2 i 3/4 szklanki wody zakwas łyżeczka soli duża łyżka miodu Wykonanie: Dzień wcześniej aktywuję zakwas: mieszam go ze szklanką mąki żytniej i wodą
Lubczyk i Wanilia