cukru 80 gram wiórek kokosowych (małe opakowanie) 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 - 1 1/2 szklanki mąki ( opcjonalnie) marmolada- ja użyłam dżemu z malin oraz z dyni Wykonanie: Płatki ryżowe, jajka, cukier, wiórki, masło i proszek do pieczenia miksuję. W razie potrzeby dosypuję mąkę i ponownie miksuję. Łyżeczką do herbaty nabieram niewielkie porcje ciasta
Ciasteczkowy Potwórprawie w ogóle to jeszcze i zdrowo i słodko :) Polecam do pochrupania Składniki: 1 szklanka otrębów pszennych 1 szklanka otrębów żytnich 1 szklanka płatów kukurydzianych 1/2 szklanki pestek z dyni 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki ziaren sezamu 1/2 szklanki pokrojonych śliwek suszonych 1/2 szklanki rodzynek 500 ml mleka skondensowanego Polewa: 1/2 kostki masła
Ciasteczkowy PotwórDobrze doprawione i przede wszystkim idealnie pasują do wielu dań. Składniki : * szklanka dowolnego makaronu np kokardki * łyżka masła * 4 łyżki warzyw zasmażanych Orzech * jajko * dowolne pestki słonecznika bądź dyni * koperek Przygotowanie : Rozpuścić masło, przesmażyć warzywa, dodać do makaronu i wymieszać. Przygotować sadzone jajko. Wyłożyć na makaron. Podprażyć pestki, posypać. Przyprawić koperkiem. Podawać na ciepło
Magiczne Życie Martydodaję różne dodatki. Dziś była garść płatków orkiszowych. Lubię też chleb z ziarnami kminku, z czarnuszką, z żurawiną i świeżym rozmarynem, z siemieniem lnianym (trzeba uprzednio namoczyć), z pestkami dyni, ziarnami słonecznika itp. Zatem, co ma się pod ręką, można spokojnie wrzucić. Czasem chleb jest całkowicie pszenny, innym razem pszenno-żytni
Weekendy w domu i ogrodziemięsa. Składniki : 100 g zmielonej gotowanej ciecierzycy 10 zblanszowanych młodych listków jarmużu (u mnie fioletowy) 100 g rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku ćwiartka drobno pokrojonej czerwonej papryki 100 g startej dyni 2 jajka kilka suszonych śliwek łyżeczka mielonego kminku płaska łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku gałka muszkatołowa sól, pieprz odrobina oleju do nasmarowania
Weekendy w domu i ogrodzieniewielka laska chrzanu 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej lub soku z limonki 1/2 łyżeczki pasty z zielonej kolendry 1 garść pestek z dyni 1 duża łyżka zielonego młodego jęczmienia 1 łyżka jogurtu w typie grackim pieprz Wszystkie składniki wkładamy do jednego naczynia i blendujemy na gładką masę :) Gotowe ! Aha ! Co do chrzanu, to albo
vegetaniejeść masło orzechowe (własnej roboty). I zupełnie nie czuję się z tego powodu źle. Wszystko jest dla ludzi i we wszystkim trzeba zachować zdrowy rozsądek. Dobrą opcją są peski dyni, jogurt naturalny, wafle ryżowe czy gorzka czekolada. Ta to dopiero poprawia nastrój! Dajcie znać, jakie są Wasze sposoby na niepodjadanie :) Buziaki, Kats
Katsuumisody oczyszczonej 2,5 szklanki płatków owsianych 2 szklanki wiórków kokosowych 80 gram rodzynek 80 gram żurawiny 250 g masła 5 łyżek miodu 2 jajka 1 szklanka pestek słonecznika / dyni / posiekanych migdałów Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. W rondelku roztopić masło z miodem. Ostudzić. Pozostałe składniki wsypać do miski, wymieszać. Dodać ostudzone masło z miodem, całość dokładnie wymieszać
cooklifeSkładniki: 500 g brokułów, 150 g fety lub mozzarelli, 150 g pomidorów, 50 g sezamu i pestek z dyni (mogą być orzechy), 100 ml oleju lub oliwy z oliwek , 70 – 80 ml octu (6%), łyżka miodu, łyżka musztardy, ząbek czosnku, pieprz, sól. Przygotowanie: Brokuły podzielić na najmniejsze kawałki jakie się da. Ser pokroić i dodać do brokułów. Przełożyć do pojemnika
kulinarnajamka.blogspot.combananów (waga po obraniu) 150 g suszonych owoców - ja użyłam 100 g domowej skórki pomarańczowej i 50 g suszonej żurawiny 100 g pestek - u mnie pół na pół dynia ze słonecznikiem 120 g płatków owsianych (dałam górskie) 20 g brązowego cukru trzcinowego demerara (opcjonalnie) Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Suszone owoce kroimy na nieduże kawałki. Banany obieramy
Ratunku obiadsię już po ugotowaniu, a tuż przed podaniem – co do zupy?! Unikam makaronów, klusek i grzanek, a, chociaż ciecierzycowe grzanki są pyszne, to jednak nie zawsze pasują. Albo pestki dyni czy inne mieszanki ziarenkowo-orzeszkowe. Tak właśnie było
Gotuj z Blue Ravenkolację. Nie mieliśmy możliwości ugotowania już niczego w domu, więc postawiłem na szybki lunch. Działamy z zapiekankami. Jak je przygotować? -kilka kromek chleba; u mnie sojowo-dyniowy z pestkami dyni -plastry szynki pokrojone -żółty ser posiekany na grubych oczkach -żurawina moczona w syropie wiśniowym -ząbek czosnku -majonez -śmietanka 30% -sól, pieprz Ser łączymy z szynką, umieszczamy na chlebie i zapiekamy
BaRepasdrożdży 600 ml przegotowanej letniej wody 400 g mąki gryczanej 100 g mąki żytniej 100 g płatków owsianych 100 g wyłuskanych pestek słonecznika 100 g wyłuskanych pestek dyni 100 g siemienia lnianego 1 łyżka soli 1 łyżka octu balsamicznego Drożdże pokruszyć do miseczki i całkowicie rozpuścić w szklance wody, odstawić. Mąki i sól wymieszać w dużej misie. Mieszając łyżką
Pełny talerzDesernik 'Malinowy Ogród' lub Charlotte z malinami Śliwki i dynie zapowiadają już co prawda nadejście jesieni, jednak lato w ten weekend wyraźnie podkreśliło swoją obecność obłędnym słońcem i wysoką temperaturą. W takie dni żal mi każdej minuty spędzonej w domu. Dlatego zamiast brownie z malinami lub szarlotki powstał bardzo szybki deser malinowy. W sumie ciężko jednoznacznie określić czy to deser
Pełny talerzDziś polecam Wam pyszne ślimaczki drożdżowe z grzybami i dynią. Idealne na przekąskę, do czerwonego barszczyku czy ciepłą kolację. Szybko się robi i szybko znikają. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni