z dyni - 5000 przepisów (strona:246/334)

Zimowe menu w Le Victoria Brasserie Moderne 108

Menu, oparte jest na najlepszej jakości sezonowych produktach, pochodzących od sprawdzonych dostawców, przygotował Szef kuchni Maciej Majewski. Miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu prezentującym nowe menu. Zaprezentowane zostały nam: Łosoś, dynia, cykoria, chrupiący ryż Ostrygi z kurczaka, risotto ziemniaczane, trufla   Filet jagnięcy confit, topinambur, jarmuż Pistacje, oliwa z oliwek, zielona herbata Oprócz prezentowanych dań, w menu znajdziemy: lekko wędzonego łososia

królestwo garów
Odkrywamy kalifornijskie wina 130

sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim chlebem.   Sauvignon Blanc   Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs.   Riesling Do kurczaka z mango, marokańsko-korzennego halibuta lub dyni z kokosowym curry.   Viognier   Do owoców morza.   Teorię łączenia wina z jedzeniem mieliśmy możliwość skonfrontować z rzeczywistością podczas czterodaniowego lunchu. Dania zostały przygotowane przez Szefa kuchni warszawskiego

królestwo garów
Chile to nie tylko wino 125

Aresti. Idealne do ceviche. Przyjemna kwasowość, tropikalne aromaty i sporo ciała. Jako danie główne. Paila marina – zupa z małży, owoców morza i warzyw.  oraz smażony morszczuk, puree z dyni i ziemniaków, grillowane zielone szparagi i czerwona salsa . I wina - Reserva, Pinot Noir 2011 – Veramonte i Reserva Chardonnay 2014 – Montgras. Na deser zjedliśmy zapiekane owoce leśne do których piliśmy wino

królestwo garów
Wiosna w Tamka 43 116

popełniłam fatalny błąd. Najpierw zjadłam gołębia a potem cielęcinę:( Wspaniała delikatna pierś gołębia, do tego „gołąbek” z farszem z nóg gołębia i foie gras, a do nich ketchup z dyni i brykiet z kasztanów. Gołąb z kasztanami i foie gras. I kiedy już prawie zjadłam swoją porcję gołębia, przypomniałam sobie o cielęcinie. W sumie była smaczna, nawet bardzo, delikatna

królestwo garów
Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem 171

Najczęściej taką właśnie surówkę przygotowuję jako dodatek do krupnioka lub pierogów z mięsem. Podstawowe składniki to kapusta kiszona, cebula i marchew. Dzisiaj dodałam także szczypiorek. Inne surówki: Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Surówka z kiszonej

Moja smaczna kuchnia
PLANT IS FOOD - podsumowanie akcji 145

się swoim osiągnięciem na miarę kuchni fusion . Jej sałatka z buraczkowym makaronem i prażonym kalafiorem jest ucztą nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka. Chrupiący kalafior, prażone pestki dyni oraz podkręcający smak chrzan powodują, że nie można przejść obok niej obojętnie. O makaronie nawet nie wspominam, widać, że jest czaderski. :) RYŻOWA SAŁATKA Z KAPUSTĄ I SOSEM TAHINI Olka

Food Square
chłodnik z ogórka 179

razem z jogurtem do uzyskania jednolitej masy oraz efektu "spienienia" , dekorujemy potrawę. DODATKOWO krążki z sera mozzarella  plastry z ogórka świeżego 1 kromka chleba typu WASA z pestkami dyni - pokruszony 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej listki i korzeń młodej pietruszki 1 łyżeczka siemienia lnianego Smacznego

na gazie
DIETETYCZNA, ZDROWA OWSIANKA! 114

czubate łyżki płatków owsianych - 1,5 łyżki kaszy manny - 100 ml wody - 150 ml mleka 3,2% - 2 słodziki - 2 łyżki mieszanki (jagody goji, miechunka, morwa biała, pestki dyni, migdały, orzechy nerkowca) W rondelku zagotuj wodę i mleko, dodaj słodziki. Wsyp płatki i kaszę zmniejsz ogień, mieszając od czasu do czasu gotuj 10 minut. Wlej do miseczki posyp mieszanką

SMYKWKUCHNI
Lajtowe babeczki owsiano - jabłkowe 144

mogą być pełnoziarniste) 1 jajko 3 łyżki cukru 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka rozpuszczonego masła 2 łyżki śmietany 12% (może być jogurt naturalny) 1 łyżka domowej konfitury z dyni i jabłek 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jabłko solidna szczypta cynamonu garść drobnych rodzynek Przygotowanie: Składniki suche (mąka, płatki, cukry, proszek do pieczenia, cynamon

Kuchnia po mojemu
Zupa z jarmużu 120

kminu utłuc w moździerzu. Gotową zupę zmiksować blenderem na krem, doprawićdo smaku solą, sokiem z cytryny i przyprawami. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą i prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni. Smacznego

kolorowotorcikowo
chleb z chia-szałwią hiszpańską=== chia-pane con salvia spagnolo 159

łyżek pestek słonecznika 4 łyżki nasion chia-  szałwii hiszpańskiej      2 łyżki czarnuszki     3 łyżki sezamu 3 łyżki pestek z dyni 1 szklanka otrębów pszennych,lub innych 1½ łyżki soli  2½ łyżki   cukru

w mojej kuchni
Deser z domowym musli i musem truskawkowym 218

kukurydzianych w miodzie,  2 łyżki rodzynek,  łyżka suszonej żurawiny,  2 łyżki mieszanki ziaren (słonecznika, wiórków kokosowych, migdałów, orzechów arachidowych) Ziarenkowo Migdałowy Przylądek ,   łyżka pestek dyni,  mały jogurt naturalny,  200g mrożonych truskawek,  3 łyżki cukru,  2 duże bezy. Wykonanie Wszystkie płatki, ziarna i suszone owoce wymieszać. Nałożyć po łyżce na dno trzech

Z miłości do słodkości
Batoniki. Zdrowa przekąska 162

wilgoci, ale nie rośnie. Batoniki musli Składniki: 1 szkl płatków błyskawicznych żytnich Szczytno; 1/2 szkl płatków owsianych górskich; 2 łyżki wiórków kokosowych; 2 łyżki płatków migdałowych; 1 łyżka pestek dyni; 1 łyżka siemienia lnianego; 2 łyżki żurawiny suszonej; 1 łyżeczka cynamonu; 1 łyżeczka miodu gryczanego; 2 banany; 1 łyżka oleju kokosowego; 3 łyżki wody. Krok po kroku

Życie na widelcu
Konfituraz marchewki, jabłek, bananów i cytrusów 119

roku przegapiłam sezon na konfitury. Mamy już listopad więc ilość warzyw do przetworzenia jest ograniczona do warzyw korzeniowych, dyni, żurawiny i buraków. Wybrałam warzywa korzeniowe a konkretnie marchewkę. Poniżej przepis na konfiturę na bazie marchwi. Konfitura wyszła bardzo dobra, lekko kwaśna. Składniki: 5 marchewek (ok. 1 kg) 4 małe jabłka (ok. 400g) 2 pomarańcze 3 duże cytryny 3 nieduże banany

Mama Gotuje
Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą bulgur i mięsem mielonym 151

Lato powolutku dobiega końca... ale właśnie teraz najlepsze są bakłażany cukinie czy dynie Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą z mięsem mielonym SKŁADNIKI: 2 bakłażany 1 łyżka oliwy z oliwek 400 g mielonego mięsa garść kaszy bulgur sos pomidorowy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku  sól, pieprz, papryka, zioła, lubczyk 2-3 łyżki bułki tartej do posypania Bakłażany umyć i pokroić

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania