sycący i gęsty krem z batatów. Perfekcyjnie smakuje z drobnym makaronem jak i grzankami. Przypadnie do gustu fanom lekko słodkich dań obiadowych. Krem z batatów w kolorze przypomina zmiksowaną dynię. Składniki na 4 porcje: 3 średniej wielkości bataty 1 l rosołu (lub wywaru warzywnego) 1 cebula sól, pieprz papryka ostra ewentualnie 1 łyżka śmietany do zupy olej Cebulę obrać
UgotowaćKocham rabarbar. Pisałam to już wielokrotnie, i nie zawaham się powtórzyć znowu. To moje absolutnie ulubione warzywo (zaraz za nim plasuje się dynia), a i do kategorii owoców niektórzy go zaliczają. Bo tradycyjnie ląduje przecież w ciastach (najchętniej drożdżowych) i kompotach. No to jak nie owoc...? Dyskusję tą jednak pozwolę sobie zostawić nierozstrzygniętą, bo, szczerze mówiąc, jej wynik średnio
Pożeraczka, czyli raz adobrzedowolnie urozmaicić ulubionymi suszonymi owocami lub orzechami. U mnie dodatek stanowiły fistaszki. Przepis: - opakowanie Czystoziarnisty Whole&Pure /zakupiłam w Biedronce - 200g pestek z dyni - 80g miodu - 80g oleju - 25g soli - 900g wody /temperatura pokojowa Połączyć wszystkie składniki w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałą masę umieścić
upichconanototenię z ziarnami. Pyszne białe mięsko bez problemu odchodzi od ości, których w gruncie rzeczy też nie ma zbyt wiele. Składniki: - 4 mrożone tuszki nototenii - ziarna: słonecznik, owoce goji, dynia - olej lniany - oliwa z oliwek - 1 łyżka majonezu - 1 łyżka musztardy - listki melisy Tuszki moczymy w zimnej wodzie aby się rozmroziły. Obieramy ją z łusek. Suszymy ręcznikiem papierowym z obydwu
upichconapół szklanki płatków owsianych - 2 banany - 3 łyżki miodu - 2 paski gorzkiej czekolady/ 8 kosteczek - 2 i pół łyżki masła - ok. 3/4 szklanki ziaren: dyni, słonecznika, owoce goji, suszona żurawina Banany rozgniatamy albo miksujemy za pomocą blendera, kostki czekolady rozgniatamy na mniejsze kawałki. Dodajemy miękkie masło, płatki owsiane i pozostałe ziarna. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w misce
upichconaPrzekładamy jajko na talerz. Sadzenie z dodatkami: Jajka idealnie komponują się z rozmaitymi dodatkami. Warto nieco poeskperymentować i poszukać własnej ulubionej kompozycji. Poniżej moje propozycje: - z ziarnami słonecznika oraz dyni Wybieramy którąś z klasycznych metod i dodajemy ziarna od razu po wbiciu jajka do patelni. - z kiełbasą, słoniną, szynką lub boczkiem W zestawieniu z mięsem sadzić można na różne sposoby
upichconaspód wyłóż pokrojone w plastry brokuły, kukurydzę i indyka. Zalej masą jajeczną. Piecz około 20 minut (po 15 minutach ułóż na tarcie połówki jajek). Możesz posypać szczypiorkiem, prażonymi pestkami dyni czy tartym serem. SMACZNEGO! Energia (1 sztuka) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 314 kcal 15 g 18 g 24 g 3,6 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej
Powiedz dietom niemigdały sezam oliwa z oliwek Warstwa I: 1 puszka cieciorki 5-6 plasterków jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sok z cytryny łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka pestek dyni pieprz, sporo suszonej bazylii Warstwa II: 2 buraki gotowane 3 duże łodygi selera naciowego garść słonecznika garść płatków żytnich pieprz, oregano Zaczynamy od przepłukania ciecierzycy z zalewy. Następnie wszystkie składniki
vegetaniekratce. Smacznego :) * korzystałam z mąki pszennej typu 650 i 750 ** proponuję dać trochę więcej soli, chleb jest mało słony *** zamiast oliwek możemy dać suszone pomidory, pestki dyni, słonecznika czy zioła
Plate of Joyspróbujcie! Składniki: 150 g suszonych moreli, 75 suszonej żurawiny, 70 g wiórek kokosowych, 30 g płatków migdałowych, 2-3 łyżki miodu / syropu z agawy, 1 łyżka oleju z pestek dyni, 100 g gorzkiej czekolady Do pojemnika blendera włożyć bakalie - morele, żurawine, wiórki i płatki migdałowe. Dobrze zmiksować na drobne kawałki. Zmiksowaną masę wyłożyć do miski, dodać olej i miód
Plate of Joytalerzu. Można udekorować listkiem różowej melisy. Wszystkie składniki dania układać na talerzu. Smacznego :) Zobacz także: Polędwiczka z gorącymi wiśniami Kurczak w musztardzie z pestkami dyni
KreatywnePinykońcowy trzeba poczekać trochę dłużej, ale warto. Na 2 bochenki (2 keksówki dł.36cm) Potrzebujemy: 1kg mąki krupczatki 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek pestek słonecznika 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki sezamu 1szkl. otrąb pszennych lub żytnich 1,5 łyżki soli 1 łyżka cukru 5 dkg świeżych drożdży 1 litr ciepłej wody Do dużej miski wsypujemy mąkę i pozostałe
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/ricotty i skórką z cytryny. Delikatnie słodka. Idealna na popołudniowy deser. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Zamiast orzeszków pinii na wierzchu, możemy obsypać płatkami/słupkami migdałów, podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Składniki (na formę na tartę o średnicy 23cm): * ciasto: - 1 szklanka mąki pszennej (170g) - 4 łyżki cukru (60g) - 50g zimnego masła - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
CookYourselfherbatę Książka Vol.I (niebieska) w puszce 100g liściasta – PPHU Vitacorn Sp z o.o. za Trój-Pak (pakiet z trzema i olejami o pojemności 100ml każdy – olej z pestek dyni, olej rzepakowy i olej z orzecha włoskiego) – Khortytsa- Otobus Sp z o.o. za wódkę Khorysta Platinum i Khorysta Ice – firma Intenson za młody jęczmień – trawę suszoną mieloną (Hordeum vulgare L.) – PHUP
Parowar Facetaurzeka. Tym razem risotto powstało spontanicznie. Na tyle spontanicznie, że nie miałam nawet bulionu, ani białego wina. Przypomniałam sobie, że robiłam kiedyś risotto na wywarze z dyni, więc postanowiłam zrobić podobną wersję, ale ze szparagami. Polecam. Składniki: 3/4 pęczka szparagów 150 g ryżu do risotto pół niewielkiej cebuli parmezan sól, pieprz kawałek masła
Sto kolorów kuchni