kochani :) Dziś w menu proste zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadanie. Jak widać na obrazku, prosto i smacznie. Twarożek z rzodkiewką, płatki kalarepy, chleb z serkiem i dżemem z borówek, pomidory. Do tego kompot z jabłek. Smacznie jak u mamy : ) Miłego dnia
vegetanieSkładniki: jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, herbata zielona 1/2 szklanki, konfitura z borówki 250 ml, serek homogenizowany 180 ml, śmietana 30 % 1 szklanka, galaretka wiśniowa 1 opakowanie jajka, miękka palma, cukier mikserem utrzeć do spienienia, w masie będą grudki palmy
W Mojej Kuchni Lubiękażdy może wykorzystać swoje ulubione owoce. Słodkie, pachnące słońcem mandarynki i pomarańcze . Chrupiące, soczyste jabłka i gruszki. Kremowe banany czy mango . Kwaskowe kiwi , grejpfruty . A w sezonie truskawki, borówki , maliny . Ciężko wymienić je wszystkie, puść wodze fantazji i ciesz się smakiem :) Ciasto na naleśniki: Szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, 1 jajko, cukier waniliowy, odrobina oleju, otarta skórka z 1 cytryny
Mój Smak na Życiewybrałam pierwszą opcję. Było przepysznie:) Polecam włączyć ją do swojego jadłospisu, bo naprawdę warto! Składniki (2 porcje): 120 g kaszy jaglanej 1 jabłko 1 gruszka łyżeczka cynamonu kilka borówek/jagód kilka suszonych śliwek woda opcjonalnie miód do posłodzenia Kaszę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą kilka cm ponad wysokość kaszy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut, dorzucamy pokrojone
Powiedz dietom niegłąb biszkoptowego ciasta. Pieczemy przez 20-25 minut, aż babeczki staną się lekko brązowe i sprężyste. P.S. Babeczki można posypać cukrem pudrem lub podawać z pozostałym kremem ozdobione borówkami amerykańskimi lub malinami- PYCHA
Luźna Kuchniachłodne wieczory proponuję deser TRUSKAWKOWĄ PYSZNOŚĆ sezon truskawek minął, ale możemy skorzystać z mrożonych lub zastosować maliny borówki... smakuje pysznie . TRUSKAWKOWA PYSZNOŚĆ SKŁADNIKI: 500gr maskarpone 125ml. ajerkoniak 50gr. cukru 1 cukier waniliowy 250 ml. śmietanki 30% 50ml. rumu lub wódki wg. uznania płatki migdałów kakao lub czekolada gorzka do posypania truskawki około 500gr. WYKONANIE: Mascarpone zmieszać z ajerkoniakiem, cukrem
Kuchnia BeatySkładniki: 1 kg sera w wiaderku (u mnie z Biedronki) 50 gramów żelatyny 3/4 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru pudru paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie w puszce borówki Tortownicę wyłożyć biszkoptami Żelatynę rozpuścić w mleku, wymieszać i odstawić Twaróg i cukier puder przełożyć do malaksera i zmiksować Żelatynę podgrzać w mikrofali lub kąpieli wodnej, dodać 2 łyżki masy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comRobiłam już sernik na zimno z brzoskwiniami i borówkami , z serka naturalnego, a teraz sernik z truskawkami i galaretką. Tym razem z serka waniliowego. Wykonanie jest podobne, ale ten sernik jest smaczniejszy. Składniki: 1 kg serka waniliowego w wiaderku 1,5 szkl. cukru pudru 50 g żelatyny 2 galaretki truskawkowe 600 g truskawek Przygotować obie galaretki w niecałym litrze wody
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comopakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 1 szklanka mleka 3 łyżki mąki kukurydzianej 6 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 żółtka 3 łyżki masła owoce (u mnie maliny, borówki, porzeczka) Ciasto podzielić na 12 części, pozawijać boki w taki sposób, aby powstały miseczki Nagrzać piekarnik do 180 st. C i piec przez 15 minut. Jeśli podczas pieczenia ciasto w środku
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMogą też być zwykłe chrupki czekoladowe lub tym podobne śniadaniowe płatki. Jeśli zaś chodzi o owoce to u mnie były akurat zmiksowane maliny, ale mogą być truskawki czy borówki. Wszystko zależy od naszych upodobań i kubków smakowych:) Składniki: musli typu crunchy - u mnie tropikalne (można zastąpić każdymi innymi) serek homogenizowany waniliowy owoce - u mnie końcówka malin (owoce wedle upodobań
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjuż trzeci przepis na sernik, który podaję:) Były dwa z galaretkami, na zimno: z truskawkami i z brzoskwiniami i borówkami . Teraz sernik z gotowanego sera przekładany trzema plackami kruchego ciasta. Składniki: na kruche ciasto: 400 gramów mąki 200 gramów masła 150 gramów cukru pudru 3 jajka 1/2 proszku do pieczenia na ser: 1 kg sera waniliowego z wiaderka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsię wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty,ciasta biszkoptowe,kruche ciasteczka itp. Do kremu możemy również dodać pogniecione owoce ( około 15 dkg )np.truskawki,borówki,maliny. Będziemy wtedy mieć krem owocowy. Rada : Kakao dodawane do kremu po wystudzeniu powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany
Przepisy i porady kulinarneBorówki - niezwykle cenne dla oczu. W sezonie warto je spożywać codziennie, a w zimie pijmy dużo soku z tych cennych i smacznych leśnych owoców. Można je też mrozić, w niskiej temperaturze zachowują większość swoich wartości i witamin. Zawarte w nich garbniki normują pracę układu pokarmowego, zapobiegają zaparciom i powstrzymują biegunki. Neutralizują także toksyny pokarmowe i blokują wchłanianie ich przez błony
Przepisy i porady kulinarnewody około 1 kg świeżych owoców np. : czerwone porzeczki czarne porzeczki zielony agrest dojrzałe wiśnie jagody leśne (borówki) itp. cukier Sposób wykonania : Wodę wlewamy do dużego garnka. Owoce obieramy z ogonków, myjemy, wszypujemy do wody. Dodajemy cukier około 0,5 kg w zależności jaki chcemy zrobić kompot nisko czy wysoko
Przepisy i porady kulinarne