mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych składników zrobić torcik w kształcie kwadratu o boku 20 lub 21 cm. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki , troszkę go zmodyfikowałam. Składanki(...)obręcz tortownicy. Wystudzić całkowicie, po czym pokroić na dwie równe części. Składniki na krem: 500 gr śmietany 30 lub 36 % schłodzonej 2 łyżeczki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Polewa: 100 gr gorzkiej czekolady 100 gr śmietany kremówki 30 lub 36 % wiśnie z nalewki (wyciśnięte z nalewki) W małym garnuszku podgrzać śmietanę, prawie do wrzenia
moj przepis nachrupać całe migdały. Migdały i beza to idealne połączenie tworzące bezowy torcik migdałowy. Blaty bezowe mają w swoim składzie mielone migdały. Migdały mielone z pysznym słodkim kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone również idealne pasują do przełożenia blatów bezowych. Torcik jest najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, gdy postoi całą noc w lodówce, robią się miękkie od kremu(...)przerwę gdyż lekko podrosną. Posypujemy blaty płatkami migdałów. Pieczemy z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150ºC. Wyjmujemy blaty z piekarnika, studzimy. Krem migdałowy: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka mielonych migdałów 2 łyżki likieru migdałowego Śmietanę kremówkę i serek mascarpone chłodzimy przed przygotowaniem w zamrażarce. Śmietanę kremówkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCo tym razem wymyślić dobrego? dobre pytanie i bardzo szybko znalazłam na nie odpowiedź. Tym razem sięgnęłam po nowe inspiracje za ocean i wypróbowałam typowy tort
ciastkarnia na kruchym spodziePo cieście Snickers znów przyszła pora na odrobinę cukierniczej klasyki czyli Raffaello – wariantów jest sporo, większość z alkoholem, ja mam dla Was jednak dzisiaj wersję
CiastkozercyTym razem mam do zaproponowania nowe połączenie smaków, bardzo zaciekawił mnie też przepis podczas akcji amerykańskie ciasta. Bardzo ładnie wyglądał i tylko czekałam na okazję żeby
ciastkarnia na kruchym spodzieTarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady – prawdziwe niebo w gębie. Lekka kwaskowatość porzeczek przełamana aksamitnym kremem z białej czekolady (który wcale nie jest
Pociąg Do Kuchniwdzięczną nazwą nie ma swojego własnego szlagierowego deseru. Tak więc powstał ten przepis. Uwierzcie mi robione całkowicie w ciemno. Ale efekt końcowy zdumiewający. Ciasto fenomenalne, połączenie czekolady, musu truskawkowego, bitej śmietany i malin.... Koniecznie musicie wypróbować! Składniki na spód sufletowy: 4 jajka 150 g cukru pudru 45 g kakao Wszystkie składniki, których używamy powinny być w temperaturze pokojowej(...)upodobań 3 łyżki żelatyny 300 ml śmietany 30%zimnej. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i odstawić. W garnku umieścić truskawki, cukier, sok z cytryny. Podgrzać, wymieszać, zagotować. Zmiksować blenderem na puree. Zdjąć z palnika. Do gorącego sosu dodać żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła. Wystudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do sosu
Malinowe Pocałunkiśmietany 36%-ubitej na sztywno- do pistacji garść pistacji zmielonej w młynku do kawy na proszek-bardzo drobno łyżeczka wina, które zostanie z duszenia gruszek połączyć z 2 łyżkami śmietany ubitej na sztywno plus łyżeczka wina do polania dwie szczypty chilli w proszku 2 paseczki suszonej bądź świeżej papryczki chilli- ja użyłam suszonej chips czekoladowy- odrobina czekolady rozpuszczonej(...)kilku miejscach na talerzu by wytworzyły się ciekawe delikatne ozdoby. 2. Posypać od góry począwszy od ogonka pistacjowym proszkiem i odrobiną chilli w proszku 3. Ubitą mocno schłodzoną bitą śmietanę położyć po jednej stronie gruszki, położyć na niej chipsa czekoladowego i posypać delikatnie pistacjowym proszkiem 4. mocno schłodzoną ś mietanę z winem położyć po drugiej stronie i polać
KreatywnePinyCiasto toffi to przepyszny deser na bazie biszkoptu z masą kajmakową i orzechami oraz bitą śmietaną posypaną startą czekoladą. Przygotowanie tego smakołyku jest bardzo proste i nie sprawia żadnych trudności. Pięknie wygląda i doskonale smakuje tworząc bardzo smaczną kompozycję, która zadowoli nie jedno podniebienie. składniki na tortownicę 26 cm 4 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 szklanka(...)siekamy. Masę krówkową przekładamy do miski i łączymy z posiekanymi orzechami. Na biszkopcie równomiernie rozprowadzamy masę kajmakową z orzechami i przykrywamy drugą częścią ciasta. W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder oraz śmietan- fix. Ubitą śmietanę wykładamy na ciasto i równomiernie ją rozprowadzamy a na wierzch ciasta ścieramy na tarce o małych oczkach czekoladę
Smakowite DaniaSezon malinowy trwa...więc jest kolejne ciasto z malinami...przepis na to ciasto podpatrzyłam tutaj..no i jak to u mnie czasem bywa ..muszę coś "sknocić
Moje domowe kucharzeniejest jakimś epokowym odkryciem, ale smakuje wyśmienicie :) Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 łyżka kakao Nadzienie: 750ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 – 2 łyżki cukru pudru 3 śmietan – fixy ½ tabliczki czekolady np. deserowej ½ kg truskawek Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka i miksujemy na wysokich(...)zimną przegotowaną wodą. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy razem cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy śmietan – fixy. Gdy śmietana jest już dobrze ubita, smarujemy nią spód biszkoptu, układamy na niej całe, wystudzone truskawki, przykrywamy je śmietaną (pozostawiając około 3 łyżek śmietany, do posmarowania wierzchu ciasta) i następnym blatem ciasta. Wierzch ciasta smarujemy cienko bitą śmietaną, a następnie posypujemy czekoladą
Smakowy RajTruskawki królują wszędzie. Są tak sezonowe, że szkoda ich nie wykorzystać. W tej tarcie połączyłam je z kokosową panna cottą - co uważam za kolejny strzał w
Malinowe Pocałunkipięknie się prezentuje w mojej kuchni. Jest biały, smukły, wygląda nowocześnie i z klasą. Co najważniejsze wspaniale ułatwia pracę, szybko ubija pianę i dobrze wyrabia ciasto. Świetnie robi bitą śmietanę. Do ciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione i ma idealną konsystencję. Robot idealnie zastępuje ręczne wrabianie ciasta. Bardzo dobrze(...)łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker)Do nasączenia:1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej)1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa)1-2 łyżki spirytusu Środek:500g serka mascarpone250ml śmietanki kremówki 36%6 łyżeczek żelatyny5 łyżek wody100ml zaparzonej mocnej kawy100g cukru1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach4 żółtka Wierzch i boki:650g + 5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%250g serka mascarpone4
Mała Cukierenkawyjdzie odrobinę inne. Jeżeli podpieczecie ciasto za długo wyjdzie wam po prostu ciasto czekoladowe i też nie będzie katastrofy. Gdyby wyszło za suche, zaserwujcie je z lodami lub bitą śmietaną i nie przyznawajcie się, że to miało być brownie żartuje oczywiście. Muszę jeszcze tylko dodać, że było niesamowite. Połączenie smaków perfekcyjne, niebo w g… Polecam serdecznie Składniki(...)Dość gęsto układamy wiśnie (ale tak aby pomiędzy nimi zostawała malutka przestrzeń). Pieczemy 25 minut. Dodatkowo: jeżeli macie czas możecie przygotować polewę z mlecznej czekolady: – 4o ml śmietanki kremówki podgrzewamy delikatnie i wrzucamy do niej 50 g połamanej czekolady. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy ze śmietanką. Ja ułożyłam na cieście ozdobnie kilka sztuk wiśni i polałam
RelaxtimeSkłamałabym Was gdybym powiedziała, że moja Pavlova wyszła idealnie. Nie wyszła. A przynajmniej nie tak jak ją sobie wyobraziłam. I kiedy już skończyłam jeść moją
Ciastkozercy