cotta: 300 ml śmietany kremówki 36% 150 ml mleka 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny+ odrobina gorącej wody Mus z czarnej porzeczki: 400 g czarnej porzeczki 1 galaretka malinowa 1 szkl gorącej wody Dodatkowo: 150 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru czarna porzeczka do dekoracji Przygotowanie: Panna cotta: Śmietanę, mleko oraz cukier umieścić(...)garnuszku, podgrzać. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Jeszcze ciepłą wlać do śmietany z mlekiem i cukrem, wymieszać. Pannę cottę przelać do 4 wysokich szklanek i umieścić w lodówce pod skosem, np. władając szklanki do formy keksówki i opierając o jej ścianki (patrz zdjęcie). Mus z czarnej porzeczki: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić
Nastoletnie Wypiekaniebardzo letnim produktem - truskawkami. Nazwa tego ciasta dźwięczy bardzo lekko i apetycznie - Chmurka Truskawkowa! Chmurka truskawkowa składa się z czterech warstw: ciasta kruchego, truskawek w galaretce, kremu na bazie bitej śmietanki i bezy. Całość komponuje się ze sobą po prostu pysznie. Może ciasto i jest trochę trudne w przygotowaniu, ale napewno tego warte. Podaję przepis na dużą blachę(...)mąki 100 g ziemnego masła 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % szczypta soli Truskawki z galaretką: 600 g truskawek 3 galaretki truskawkowe (na 500 ml) 1000 ml wody ( 4 szklanki) Krem: 700 ml śmietanki kremówki 30-36% 4 łyżki cukru 6 łyżeczek żelatyny + 12 łyżek wody Beza: 3 białka (w białkach
Kuchnia Łukaszainnego jak rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami. Smakosze bez, a wsród nich jestem i ja wiedzą o czym mowa. Bardzo prosta w wykonaniu a efekt smakowy zaspokoi najbardziej wymagających. Beza jest delikatna, chrupka z zewnątrz a idealnie piankowa wewnątrz. Do kremu pokusiłam się użyć bitej śmietany i serka mascarpone. Natomiast owoce to lekko skarmelizowane brzoskwinie(...)stopni piekarnika. Po 30 minutach zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy jeszcze około 1 h. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera. Końcówką do ubijania białek bijemy krem, dodając cukier i uważając by kremu nie przebić gdyż wtedy może nam się
Made By Mom And Sonminut. Po tym czasie, naczynie z żelatyną wkładamy do garnka z gorącą wodą i mieszamy, do czasu aż żelatyna będzie płynna. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem, gdy będzie prawie ubita dodajemy żelatynę, przy czym przed dodaniem jej do śmietany, mieszamy ją z zimnym mlekiem, chodzi o to żeby żelatyna nie była ani zbyt zimna, (bo wtedy zrobią nam się grudki(...)być przeznaczony). Następnie pokrywany śmietaną, na którą rzucamy wydrenowane wiśnie i przykrywamy górną warstwa ciasta (jeśli wyrosła zbyt wysoka możemy uciąć- spłaszczyć jej środek, by warstwa była równa), nasączamy, dajemy śmietanę i resztę wiśni. Górną warstwę również nasączamy, po czym przykrywamy cały tort śmietaną (górę i boki) i równo rozsmarowujemy, przy czym zostawiamy kilka łyżek bitej śmietany do dekoracji. Tort
Smakowy Rajkulek śniadaniowych Krem agrestowy: 500 g umytego i obranego z końcówek agrestu 250 ml wody 5 łyżek cukru 2 budynie śmietankowe 250 g miękkiego masła Krem wiśniowy: 300 ml śmietany kremówki 36%, 300 g wiśni 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny w proszku Dodatkowo: 2 szkl śniadaniowych kulek czekoladowych Przygotowanie: Biszkopt ze śniadaniowymi kulkami czekoladowymi(...)odłożyć do dekoracji ciasta. Pod koniec ubijania dodać tężejące puree z wiśni i dobrze zmiksować. Gotowy krem wysmarować na cieście, przykryć ostatnim biszkoptem. Wierzch przekładańca wysmarować odłożoną wcześniej bitą śmietaną i udekorować kulkami czekoladowymi. Schłodzić do stężenia kremów. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieodstawić na około 10 minut do przestygnięcia. 8. Truskawki pokroić, 2-3 rozgnieść widelcem na „papkę”. Banany obrać, pokroić w plasterki i polać sokiem z 1/2 cytryny. 9. Śmietankę kremówkę ubić z fixem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. 10. Do jogurtu dodać żelatynę, wymieszać. Następnie jogurt wlać do śmietanki, wymieszać. Masę jogurtowo- śmietanową podzielić na dwie części. Do jednej dodać(...)tort wstawić do lodówki na parę godzin (można na całą noc). Wierzch i boki: 13. Śmietanę ubić na sztywno z fixami, cukrem pudrem, cukrem z prawdziwą wanilią. 14. Tort ostrożnie wyjąć z tortownicy, ułożyć na paterze i posmarować boki oraz wierzch bitą śmietaną. Pozostałą bitą śmietanę przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton
Mała CukierenkaTort jest dość słodki :) już same bezy są słodkie a dochodzi masło orzechowe i powidła śliwkowe :) szczerze mówiąc to mój osobisty przepis i wydaje mi
Wypieki ReneDzisiejszy torcik figowy powstał właściwie tylko dlatego, że znalazłam taaakie piękne figi (ten nie lada wyczyn udał mi się w Kauflandzie gdybyście byli ciekawi). I nie
Ciastkozercypieczenia (opcjonalnie mama jednak dała) 60 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego (używamy swojego) Masa: 500 g świeżych truskawek 0,5 l śmietany kremówki 30% - 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy cukier puder do posypania rolady rozpuszczona czekolada do polania rolady Przygotowanie: Mąke i proszek do pieczenia mieszamy razem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)ścierkę i rolujemy. Zostawiamy tak do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie myjemy truskawki i kroimy je na małe kawałki. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fixem. Kiedy biszkopt już wystygnie rozwijamy go ze ścierki nakłądamy bitą śmietanę i kawałki truskawek. Tak przygotowane zwijamy. Posypujemy cukrem pudrem i jeśli chcemy możemy polać rozpuszczoną czekoladą. Wkładamy do lodówki żeby
Lili w kuchniZa oknem szaro i nieprzyjemnie, do tego jest poniedziałek, połączenie, które sprawia, że nie chce się wstawać z łóżka . Dlatego musiałam znaleźć sobie powód by jednak
ciastkarnia na kruchym spodzieporcje pistacji Galaretka malinowa: 500 g mrożonych malin (w sezonie świeżych) sok z jednej limetki 100 g drobnego cukru łyżka wody różanej 3 listki żelatyny Masa: 300 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki wody różanej 2 łyżki cukru pudru posypka Maczek Mango Delecty płatki kokosa Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrami, pamiętając by wsypywać je stopniowo(...)lodówce to znakomita opcja). Śmietankę, dobrze schłodzoną (przynajmniej 3-4 godziny, inaczej się zważy) ubijamy na sztywno z cukrem pudem i wodą różaną. Wykładamy na pierwszy blat połowę bitej śmietany (jeśli upiekliśmy trzy), a na nią kładziemy kawałki galaretki i przykrywamy drugim blatem, na który dajemy drugą połowę, obsypujemy maczkiem mango i płatkami kokosa. Całość przykrywamy ostatnim blatem. Jeśli piekliśmy
Karczma HonoriettyChłodzenie: 2 godz. Dla 6-8 osób Składniki na biszkopt : ● 4 jajka ● 90 g cukru ● 90 g mąki pszennej Składniki na krem: ● 30 cl śmietany kremówki ● 500 g serka mascarpone ● 50 g cukru pudru ● kilka kropli ekstraktu migdałowego Składniki na karmel: 125 g cukru 10 cl wody Do dekoracji: ● ok. 15 całych, nieobranych migdałów ● srebrne(...)papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia. Przygotowanie kremu: Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder*. Mascarpone ubij trzepaczką**, połącz je z bitą śmietaną, domieszaj ekstrakt migdałowy. Całość ubijaj aż do uzyskania jednolitego kremu. Wstaw na minimum 2 godziny do lodówki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaklasycznej wersji łączył bitą śmietanę (lub lody), truskawki, banany, z czasem w tym deserze pojawiły się pokruszone bezy. Dzisiaj ja Wam polecam przepis na Eton Mess z bitą śmietaną, truskawkami i bezami. Latem gdy królują już polskie truskawki nie ma lepszego deseru niż Eton Mess. Bezy wykorzystane do przygotowania przepisu są mojego autorstwa. Tłumacząc dosłownie z j. angielskiego(...)odpowiednia nazwa dla tych pyszności? Przygotowując ten pyszny deser nie musicie dokładnie trzymać się proporcji, gdyż nie one są najważniejsze, składniki mieszamy według swoich preferencji smakowych, możemy dać do śmietany cukier (ja nie daję) , możemy dołożyć więcej bezików, aby deser był słodszy, jeśli taki lubimy, możemy też truskawki delikatnie skropić octem balsamicznym, ale to tylko jedna z możliwości. Przygotujcie letni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzukacie przepisu na super deser na nadchodzący weekend ? Mam dla Was coś pysznego: obłędne ciasto kakaowe z kajmakiem, bitą śmietaną i prażonym słonecznikiem. Obiecuję, że będzie warto ;) Składniki (blaszka 24x35): - biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao budyń waniliowy (proszek 40g) 1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki(...)Pieczemy w temp. 180 stopni 30 minut (ustawienie pieczenia: góra/dół) Ciasto studzimy i przekrawamy na 2 części (ja robię to za pomocą nitki :) Śmietanę ubijamy na sztywno. Dolną część biszkoptu smarujemy kremówką, kładziemy kolejny biszkopt i rozsmarowujemy kajmak. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i prażymy słonecznik - ok. 5 min. Uprażony słonecznik rozkładamy na kajmaku. Ciasto chłodzimy
Alutka-Gotujewody 5-6 łyżek cukru Różowy kajmak rabarbarowy 150 ml mleka 40 g cukru białego syrop z rabarbaru opcjonalnie kilka kropli czerwonego barwnika Dekoracja: listek świeżej mięty łyżka śmietany kremówki 30% ubitej na sztywno grube wiórki czekolady gorzkiej do posypania całości Przygotowanie: Ciasto: 1. Mąki przesiać 2. Wszystkie składniki zmieszać z ugnieść z nich kruche ciasto 3. Owinąć ciasto(...)być dostatecznie różowy, można dodać kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego. Dekoracja: 1. Na tartę nałożyć różowy kajmak 2. Następnie nałożyć krem czekoladowy i rabarbar 3. Dekorować wiórkami czekoladowymi, bitą śmietaną oraz gałązkami świeżej mięty Smacznego :) Zobacz także: Tarta z kremem czekoladowym z gruszkami Tarta z kremem malinowym z bezikami
KreatywnePinyTo, co do niedawna było tylko marzeniem, dziś stało się rzeczywistością. Może nie do końca dziś, ale już od paru dni. Dzisiaj po dość długiej przerwie
My simple kitchenżółtek, aby sernik pozostał w tonacji ciastek, czyli czarno-biały i dodatkowo przykryłam go na czas pieczenia folią aluminiową, aby się nie zezłocił. Gotowy, schłodzony sernik przykryłam czapą z bitej śmietany i posypałam ciastkami. Efekt? Ciasto wyszło bardzo dobre, aksamitne, ciastka Oreo nadały mu ten szczególny posmak, ale nie dominowały nad całością. Świetnie smakowało z filiżanką gorącej kawy z mlekiem(...)wanilii lub aromatu waniliowego/śmietankowego16 ciastek Oreo (około 170 g)SKŁADNIKI NA SPÓD:10 ciastek Oreo (około 100 g) - (bez białego kremu)*2 łyżki roztopionego masłaDODATKOWO:300 ml śmietany kremówki 36% - bardzo dobrze schłodzonej1-2 usztywniacze do śmietany ("śąmietan-fixy)3 płaskie łyżki cukru pudru6 ciastek Oreo (około 70 g)WYKONANIE:SPÓD:Dno tortownicy o średnicy
Słodko-Słony Świat Ilony