Ostatni dzwonek na świeże maliny zbliża się nieubłaganie. Polecam Wam upiec bardzo mocno czekoladowy, sycący, wilgotny tort z malinami i bitą śmietaną. To prawdziwa uczta dla fanów czekoladowych pyszności także tych na diecie bezglutenowej. Ciasto nie zawiera grama mąki, glutenu i jest prawie bez cukru. Nie trzeba go nasączać niczym bo samo w sobie jest bardzo gęste i wilgotne. Dodam(...)oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron, ewentualnie rzepakowego 100 g mielonych migdałów bez skórki 5 jajek (L) 1 łyżka ciemnego kakao duża szczypta soli oraz: 660 g schłodzonej śmietany kremówki 36% zdrowy słodzik (ilość wedle uznania) 500 g świeżych malin Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle wrzucić do miseczki, zalać wrzątkiem, tylko tyle pokryła
maniapieczeniadeser bannoffee będzie nawet super szybki ;) Szybki deser bannoffee to po prostu inna odmiana ciasta bannoffee (bannoffee pie) – jednego z klasycznych angielskich deserów – połączenia bananów, kremu (z bitej śmietany) i toffi (w postaci dulce de leche – przepis poniżej, lub ugotowanego skondensowanego mleka). Bazą są albo kruszone ciasteczka, najlepiej zbożowe, albo ciasto półkruche. Toffi w bannoffee może występować(...)krówkowa (zwykle bardzo gęsta). Osobiście najbardziej lubię szybki deser bannoffee z dulce de leche, które po prostu przygotowuję co jakiś czas i przechowuję w lodówce. Składniki: 500 ml śmietany kremówki 36% 1-2 łyżki cukru ok. 150 g ciasteczek graham lub zbożowych (kruchych) 3 banany 350g dulce de leche*/ masy kajmakowej** ok. 80 g czekolady, najlepiej gorzkiej *dulce de leche
Pociąg Do KuchniPrzepyszne i nieco pracochłonne czekoladowe ciasto z bananami, galaretką i bitą śmietaną. Z kawałkami czekolady - ja czekoladę zmieliłam w malakserze na grubsze okruszki i były idealne, można też ją zetrzeć na tarce. Trafiłam na ciasto Jamajka na tym blogu, troszkę je zmieniłam m.in. nie dodawałam serka mascarpone, bo go akurat nie miałam ale mimo jego braku wyszło(...)cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa bananowa: 5-6 dużych bananów 2 galaretki cytrynowe dżem ulubiony (u mnie z mirabelek) sok z cytryny Masa straciatella: 600 ml. śmietany kremówki 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2,5 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijać dalej. Następnie dodać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanielody, które dzisiaj wyciągnęłam z zamrażalnika to najlepsze domowe lody owocowe jakie udało mi się zrobić. Lody są na bazie malin ugotowanych w syropie cukrowym z dodatkiem bitej śmietany i całych malin, wszystko wymieszane ręcznie na tworząc owocowe smugi. Zrobione tym sposobem lody owocowe są porównywalne w smaku i konsystencji do tych z najlepszych firm lodziarskich. Samodzielnie zrobione lody(...)lody malinowe, ale te z całymi owocami sa jeszcze lepsze. Polecam! Przepis na domowe lody owocowe, korzystajcie bo to najlepsze lody owocowe bez maszynki malinowe Składniki 330 ml śmietanki kremówki 30 % 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka domowego cukru waniliowego 500 g świeżych malin leśnych Przygotowanie: Z wody i cukrów przygotowujemy syrop. Maliny przebieramy, płuczemy i odsączamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłoneczne dni zagościły u mnie w domu.Składniki: 3 jajka pół szkl. cukru pół, szkl. mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml śmietanka kremówka cukier waniliowy 200 g truskawek Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtka. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Do ubitego białka kolejno dodajemy (wciąż mieszając) żółtka i przesiane mąki. na końcu dodajemy proszek(...)naszego biszkoptu). Upieczone zostawiamy do ostygnięcia, w tym czasie możemy ubić śmietankę z cukrem waniliowym. Truskawki płuczemy i kroimy na małe kawałki. Przestudzone ciasto smarujemy bitą śmietaną i posypujemy truskawkami. Delikatnie przy użyciu silikonowej maty zawijamy nasz biszkopt i gotowe. Smacznego
cookplPołączenie ciasta kruchego z bitą śmietaną zawsze daje świetny efekt :) zwłaszcza na drugi dzień kiedy to ciasto zwilgotnieje od śmietany . U mnie wszyscy uwielbiają Krówkę więc z reguły robię z powiększonej o 1/3 porcji na większej blaszce :) W większości przepisów jest jedynie mąka pszenna ale dodając mąki krupczatki sprawimy ,że ciasto będzie miało lepszy smak i przyjemniejszą konsystencję(...)miodu twardego lub 4 łyżki płynnego - 250 g zimnego masła - 125 g cukru - pół łyżeczki sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka olejku waniliowego Do przełożenia : -1 litr kremówki 30% - 5 szt śmietan-fix - pół szklanki cukru pudru (można więcej lub mniej ,kwestia smaku) Dodatkowo : - 500g - puszka masy kajmakowej rozrzedzonej w kąpieli wodnej - 100 g płatków migdałów
Wypieki Renelitr borówek amerykańskich2 szklanki pokruszonych herbatników (pół na pół zwykłe z kakaowymi)kostka stopionego masła2 łyżki cukrupuszka schłodzonego mleka skondensowanego4 żółtkasok z 1 cytryny1 cukier waniliowy200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% Spód: rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Herbatniki kruszymy na piasek, dodajemy masło i cukier, i wyrabiamy masę. Masę wykładamy na dno tortownicy (u mnie naczynie(...)połowę borówek na wierzch tarty. Piec 15 minut. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie a następnie chowamy tartę do lodówki do stężenia. Można zajadać z bitą śmietaną ale to są dodatkowe kalorie :) Tarta z borówkami na herbatnikach "Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl
Bon Appetit MałgorzatyNiepoprawna rozkosz? Oj, tak. Ciasto niby niewinne, po prostu kakaowy biszkopt z kremem czekoladowym i wiśniami, pokryte warstwą bitej śmietany w stylu straciatella, bo z potartą gorzką czekoladą. Ale nieee, nie, to nie tak! Jest zbyt czekoladowe, zbyt słodkie, zbyt kuszące. Każdy kęs.. i wołasz o jeszcze jeden, kolejny. Niepohamowana rozpusta. CIASTO "CZARNY LAS" wg Karmel-itki biszkopt(...)opakowania "śnieżki" 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny odrobina gorącej wody szklanka wiśni bez pestek (z syropu najlepiej) śmietana: 1/2 startej tabliczki czekolady (lub 1/2 szklanki wiórków czekoladowych) 2 kremówki 30% (po 375ml jedna) 2 czubate łyżeczki żelatyny odrobina wody 3-4 łyżki cukru pudru biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę
W kuchni Karmel-itkibyć nieco mdłe... Myślę, że wspaniale sprawdziłyby się kwaskowate wiśnie.Spód tym razem to niezawodne kruche ciasto od Michela Roux (z jego Ciast pikantnych i słodkich). Na wierzchu chmura bitej śmietany z dodatkiem galaretki, dzięki temu jest bardzo świeża w smaku. Na wierzch reszta owoców (można dać więcej, ja nie miałam) zanurzonych w galaretce - dzięki temu ładnie się błyszczą(...)wanilii1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek)150 g borówek amerykańskich85 g malin1 łyżka mąki pszennejdodatkowo:40 g malin50 g borówek amerykańskich1/2 opakowania (37 g) galaretki morelowej200 ml wrzątku350 ml śmietany kremówki (38%)Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać, a następnie szybko zagnieść. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto.Z ciasta uformować kulę, owinąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut aż czekolada nabierze temperatury i wymieszać. Ciepłą czekoladę wlewać cienkim strumieniem do kremu i wszystko razem dobrze zmiksować. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 125 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę i cukier puder ubić na sztywno za pomocą miksera, dodać serek mascarpone i jeszcze raz wszystko razem dobrze ubić. Dodatkowo: ½ słoiczka wiśni w żelu(...)biszkoptowy nasączyć ajerkoniakiem i wyłożyć na niego cały krem czekoladowy. 2. Całość przykryć drugim blatem, na który wyłożyć wiśnie w żelu i startą gorzką czekoladę. 3. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę (można sobie pomóc workiem cukierniczym). 4. Całość przykryć bezą, którą lekko docisnąć do śmietany. Ciasto przechowywać w lodówce
Trzeci talerzmakowa z bitą śmietaną i marmoladą. Jest to niewątpliwie wypiek prosto z serca, bo rozpieszczam w ten sposób moją mamę (i przy okazji samą siebie), bo uwielbia bitą śmietanę. Rolada ta łączy więc idealnie smak Świąt z tym co najbardziej smakuje domownikom. Uwielbiam przygotowywać świąteczne wypieki, bo w ten sposób nie tylko czuję magię Świąt, ale również mogę(...)Biszkopt makowy: 6 jajek szczypta soli 100 g cukru 70 g maku niebieskiego 100 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie i dekoracja: 500 g śmietany kremówki 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru 2 śmietan-fixy 160 g marmolady wieloowocowej kuleczki zbożowe w różowej skorupce Decorada (Delecta) dodatkowo: cukier puder WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki
Passions hobbies lifegodzinę i 30 minut. Studzimy powoli, w uchylonym tylko piekarniku. Składniki na masę kremową: - 500 mililitrów śmietany kremówki - 1 łyżka cukru pudru - opcjonalnie: żelatyna lub śmietan-fix Przygotowanie masy kremowej: Śmietankę ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder. Przy wyborze śmietan-fixu postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Masę wykładamy na całkowicie wystudzoną bezę. Składniki na masę owocową: - 700 gram(...)Zasypujemy całość cukrem i odstawiamy na 30 minut dla puszczenia soków. Następnie owoce podsmażamy oraz dusimy w wypuszczanych przez nie płynach aż rabarbar będzie odpowiednio miękki. Studzimy. Wykładamy na bitą śmietanę. Całość dekorujemy listkami mięty. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Życie zamknięte w smakuMałe piwo, czyli galaretka z bitą śmietaną i owocami. Deser bardzo prosty, a jednocześnie smaczny. Jeśli macie owoce i nie wiecie co z nich zrobić, polecam zalać je galaretką. W ten sposób owoce na dłużej utrzymują świeżość, a zawsze można zrobić deser na kilka dni :) Ja właśnie tak zrobiłam ostatnio, podczas pobytu w Niemczech, gdy się okazało(...)kuflach, które zajęły mniej miejsca niż zajmują miseczki . Składniki: 2 galaretki o ulubionym smaku Ok. 70dag (lub więcej) różnych owoców (u mnie truskawki, brzoskwinie, banany i różowe winogrona)* 200ml śmietany kremówki** 1 łyżeczka cukru waniliowego * Przy doborze owoców pamiętajcie, że świeży ananas i kiwi powodują, że galaretka nie chce stężeć, dlatego nie zalewamy ich płynną galaretką, a dodajemy do deserów
Smakowy Rajtaki pyszny i prosty deser ;) Babeczki kakaowe z mąki orkiszowej z konfiturą żurawinową a na górze pyszna czekoladowa bita śmietana. Jeśli nie macie mąki orkiszowej możecie użyć mąki pszennej np. mąki tortowej. Babeczki nie są zbyt słodkie, bo uznałam, że śmietana jest już wystarczająco słodka, ale jeśli chcecie możecie dodać do nich więcej cukru. Składniki na 12 muffinek: suche(...)jogurtu naturalnego lub maślanki 100 ml oleju rzepakowego 1 jajko dodatkowo: 12 łyżeczek konfitury żurawinowej do nadziewania 12 świeżych malin lub innych drobnych owoców do dekoracji 400-500 ml kremówki czekoladowej Przygotowanie: W osobnych naczyniach wymieszać łyżką suche i mokre składniki.Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką bądź szpatułką zawartość obu misek.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.Do foremek, najlepiej silikonowych nakładać
Ze smakiem i z pasjąKlasyka, prawda? Wisienka na bitej śmietanie :) Przepis na kruche jest przepisem mojej Świętej Pamięci Mamy. Co to oznacza? Oznacza, że przepis jest idealny i przepyszny. Jak spróbujecie z pewnością przyznacie mi racje ;) Sprawdźcie mnie, czy to co napisałam jest prawdą i czekam na komentarze :D Dlaczego babeczki na początku tygodnia? Robiłam bezy z dwóch jajek, zostały mi dwa żółtka(...)babeczki właśnie. Dodatkowo są bardzo smaczne, a włoży ć do nich można wszystko, ja jak wspomniałam nie chciało mi się z nimi długo bawi ć, więc złapałam kremówkę i wisienki i szybko się z nimi uporałam. To co? Zaczynamy? Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można
Blondynka Gotuje