wyrośnięcia.Mąkę przesiać najlepiej do większej miski, dodać cukier, szczyptę soli i wymieszać. Dodać jajko, żółtko, letnie mleko oraz wyrośnięty zaczyn i wymieszać wszystko łyżką, następnie dobrze wyrobić ciasto już ręcznie (można to zrobić również z pomocą robota). Na koniec dodać miękką margarynę i tak długo zagniatać ciasto, aż będzie gładkie i nie klejące się do rąk i miski(...)wyrobione ciasto włożyć do pojemnika lub tej samej miski wysmarowanej wcześniej delikatnie olejem. Przykryć szczelnie folią i włożyć do lodówki na 12-16 godzin.Wyjąć ciasto z lodówki ok. godziny przed robieniem bułek, aby się nieco zagrzało.przed formowaniem bułek ciasto odgazować (lekko zagnieść). Odrywać porcje ciasta wielkości jajka lub nieco większe w zależności jakie duże mają być bułki (moje
Mix smakuskładniki ciasto* 5 żółtek* 1 margaryna (250 g)* 2 szklanki mąki pszennej* 1/2 szklanki mąki krupczatki* 3 łyżki cukru pudru* 2 łyżeczki proszku do pieczeniapiana bezowa i owoce * 5 białek * 1 kisiel poziomkowy* 1/2 szklanki jagód (mrożone)* 3/4 szklanki czerwonej porzeczki (mrożona)* śliwkikruszonka* 50 g margaryny* 1/2 szklanki wiórków kokosowych* 1/3 szklanki cukru pudru* 4 łyżki mąki(...)pszennej Sposób wykonaniaMąkę, proszek do pieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 3/4 ciasta i druga 1/4 ciasta i włożyć do zamrażalnika do schłodzenia.Formę (24/30 cm) posmarować margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć równomiernie
Mix smakudrugie i to z bardzo prostej przyczyny. Były bogatsze i, moim zdaniem, ładniejsze. Ale smak, przecież był ten sam. I właśnie ten smak postanowiłam przypomnieć. Składniki na ciasto biszkoptowe: - 7 dużych jaj- 1,5 szklanki drobnego cukru- 1 szklanka mąki tortowej- ½ szklanki mąki ziemniaczanej- 4 łyżki ciemnego kakao- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 łyżeczki octu- esencja kawowa(...)łyżki alkoholu (wódki)- 1 łyżka syropu waniliowego Składniki na polewę czekoladową: - 125g dobrej czekolady- 3 łyżki słodkiej śmietanki- ok. 35g miękkiego masła Dodatkowo:- dżem lub powidła do posmarowania spodu ciasta (dałam morelowy) Przesiewamy obie mąki i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, partiami dodajemy cukier. Gdy piana jest sztywna, do żółtek dodajemy
mojewypiekiinietylkosię nie ścięło). Wymieszać i ewentualnie trochę podgrzać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Przelać do miski, dodać wcześniej wymieszaną mąkę gryczaną i mąkę z amarantusa oraz sodę. Wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, jak mamy czas to nawet na całą noc. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać kształty rogów renifera (powinny(...)połamały). Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 170’C ok 15 minut, zależnie od grubości (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi już się bardzo rumienią). Resztę ciasta rozwałkować, pociąć w kwadraciki i wyciąć jajowaty nosek (te mają być cieńsze). Piec ok 10 minut. Rogi pozostawić na raszkach w ciepłym piekarniku aby bardziej wyschły i stwardniały. Krok 2BISZKOPT Białka
CoolinarniePLJakiś czas temu przeglądając lodówkę, a dokładnie zamrażalnik, zobaczyłam że mam zamrożone świeże jagody. I od razu naszła mnie ochota na ciepłe drożdżowe ciasto z dużą ilością kruszonki i jagód. Długo się nie wahałam ;-).Zapraszam!SKŁADNIKI:- 1 kg mąki pszennej babuni- 1 paczka drożdży- 5 jaj- 1 - 1,3 szklanki mleka- 1 szklanka cukru- cukier waniliowy- masło 1 kostkaNa nadzienie(...)swoją objętość. Wlej pozostałą cześć ciepłego (nie gorące!) mleka. Jajka roztrzep trzepaczką, dodaj do miski.W rondelku stop masło, dodaj cukier i rozpuść go. Składniki energicznie mieszamy ze sobą. Ciasto drożdżowe wyrabiamy minimum 12 minut ciągle. Tak aby jak najwięcej je napowietrzyć.Ciasto ma się odklejać od ręki i być puszyste. Gdyby było zbyt tępe (twarde) dodaj 3 łyżki stopionego
SMYKWKUCHNIPizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym to wyśmienita alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Połączenie szpinaku z kurczakiem, serem blue i puszystym, przepysznym ciastem pizzowym to idealna kombinacja smaków, którą z pewnością warto wypróbować w domu. Pizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym - Składniki:Ciasto: (na ok. 3 spody)25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej(...)ilości oleju wraz z przyprawami (koniecznie przez jedynie chwilę - pamiętajmy, że mięso będzie się piekło jeszcze na pizzy i gdy je przesmażymy stanie się twarde i utraci soczystość).Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy
Słodka Stronawięc moją przygodę na blogu zaczynam z pleśniakiem. na ciasto namówiła mnie moja siostra, która jest fanką tego własnie ciasta. A że miałam w domu słoik dżemu to zabrałam się do pracy. Wyszedł naprawdę zjawiskowo, tylko dobrałam złą formę. Okazała się za mała, następnym razem nie popełnię tego błędu, tak więc radzę ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy(...)pieczeniacukier waniliowyszczypta soliPonadto:łyżeczka kakao1/3 szkl. cukru4 białka1 łyżeczka mąki ziemniaczanejdżem najlepiej wiśniowy lub jagodowyWykonanie:Wykonanie:Margarynę posiekać z mąką dodać resztę sypkich składników i jajka. Wszystko dokładnie zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części: - pierwszą od razu rozwałkować i włożyć do blaszki lub tortownicy (posmarowanej masłem i oproszonej bułką tartą),- do drugiej dodać kakao zagnieść w kulkę zawinąć
Moje pyszne gotowaniemoja propozycja na Tłusty Czwartek! Oponki! To szybkie pączki serowe. Będziecie zaskoczeni jak łatwo można je przygotować. Ciasto powstaje z połączenia mąki, sera, żółtek i śmietany. Spulchniaczem nie są tu, jak w przypadku tradycyjnych pączków, drożdże, a soda oczyszczona. Nie trzeba więc czekać, aż ciasto wyrośnie. Składniki ciasta wystarczy ze sobą połączyć, wykroić oponki i usmażyć. Szybko, łatwo i przyjemnie(...)łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka rumu lub spirytusu250ml gęstej śmietanyDodatkowo:1 l oleju do smażeniamały kieliszek spirytusu (dodajemy do zimnego oleju)cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Na blacie obsypanym mąką wałkujemy ciasto na grubość około 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy w cieście duże kółka, a w środku każdego kółka dziurkę za pomocą kieliszka
Smakowity Blog Kulinarnydworze zimno, postanowiłam więc zaszaleć z czekoladą. W końcu nic nie poprawia nastroju tak skutecznie jak domowe ciasto z duuużą ilością czekolady... Zapach pieczonego ciasta czuć na całej klatce schodowej jeszcze długo po przyrządzeniu. Potrzebne nam:*Na ciasto:- 1,5 szklanki mąki- 3 łyżki ciemnego kakao- 3/4 szklanki cukru pudru- 150 g masła- 2 żółtka- pół tabliczki deserowej czekolady(...)formy i bułka tartaPrzygotowanie: Mąkę przesiać z kakao i solą. Dodać pokrojone masło i posiekać na grudki. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę i płynną czekoladę. Posiekać i zagnieść ciasto, delikatnie rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną tartą bułką formę o średnicy 26 cm. Przykryć ciasto pergaminem i wysypać grochem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut
W poszukiwaniu inspiracjisól, pieprz do smaku jeśli lubimy możemy użyć naszych ulubionych ziół np. majeranek jajko 1 szt do mielonego plus 1 dodatkowe do posmarowania ciasta 1 bułkę, którą wcześniej namoczyliśmy w mleku olej do smażenia klopsów (używam rzepakowego )ciasto francuskie 1 opakowanie kawałek ugotowanego białka z jajka ( zrobimy z tego oczy ) plus słomka do napoju do wycięcia oczek(...)dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę oraz trochę zimnej wody wyrabiamy jednolita masę- obsmażamy je na patelni z każdej strony, gotowe wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu- ciasto francuskie tniemy na paseczki szerokości ok 3-4 mm- gdy mielone nam już przestygło owijamy je naszym ciastem wedle naszej fantazji tak, aby pozostawić miejsce na buźkę- tak przygotowane ciasto
Basia w kuchnityle dobry, że nie chcę eksperymentować dalej i to właśnie do tego przepisu będę wracać kiedy najdzie mnie ochota na ten właśnie sernik. Jest bardziej zbity i serowy a ciasto miękkie. Ideał! Przepis przekazywany z rąk do rąk, pochodzi od wiejskich gospodyń. :-)Ciasto:2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru + 2 czubate łyżki140g margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajkaMasa serowa(...)twarogu3 żółtka1 szklanka cukrucukier waniliowybudyń waniliowy1/2 szklanki oleju1 szklanka mlekaPianka:3 białka1/4 szklanki cukru1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy na blachę. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i do jeszcze zimnego wstawiamy blaszkę z ciastem. Pieczemy około 10 minut, czyli w czasie kiedy będziemy przygotowywać masę serową. 2. W wysokiej misce umieszczamy składniki na masę serową. Miksujemy
Szefowa kuchnipieczenia, bezcenny. Ciekawa jestem w ilu amerykańskich domach rozpoczęto wczoraj przypadajace Święto Dziękczyniena od słodkiego cynamonka, jak nakazuje tradycja... JCynamonki- Cinnamon rollsSkładniki na 2 duże blachy bułeczek.Składniki na ciasto:250 g mąki pszennej luksusowej typ 550.250 g mąki Manitoba( można zastąpić chlebową)20 g świeżych drożdży1 szklanka letniego mleka2 jajka60g cukru70 g roztopionego i ostudzonego masłaNadzienie:1/4 kostki roztopionego(...)mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia( powinien podwoic objetośc). Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, resztę mleka i cukru, oraz zaczyn. Dobrze wyrabiamy i wlewamy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy, aż będzie lśniące i zacznie odchodzić od ręki. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2 h. Po tym czasie wykładamy na stolnicę. Dłonmi nadajemy
Mia Cucina Sofietaciasto jest już powszechnie znane w wersji z orzechami. Dzisiaj trochę zmodyfikowane, zamiast orzechów słonecznik.Ciasto: 50 dag mąki20 dag margaryny2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 łyżki mleka15 dag cukru2 łyżki mioduZ podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Upiec 2 placki oddzielnie w tej samej blaszce (23x32 wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 15 minut(...)stopni), na trzeciej części ciasta rozłożyć masę ze słonecznikiem i upiec (ok. 25 minut). Wystudzone placki przekładać masą kakaową. Placek ze słonecznikiem ma być na górze. Pozostawić na kilkanaście godzin, aby ciasto skruszało.Masa ze słonecznikiem:30 dag łuskanego słonecznika3 łyżki miodu15 dag cukru10 dag masłaWszystko razem króciutko przesmażyć. Masa do przełożenia:25 dag margaryny3/4 szklanki cukru6 łyżek wody2 duże
Praktyczna plSzybkie w wykonaniu ciasto do którego składniki praktycznie zawsze są w domu, przepis znalazłam na blogu Moje Kucharzenie.Składniki :pół kostki margaryny1 szklanka cukru pudru2 jajka2 łyżki słodkiego dżemu2 szklanki mąki2 łyżeczki sody1 łyżeczka kakaopół łyżeczki cynamonu1 szklanka mlekaMargarynę , cukier, jajka i dżem utrzeć mikserem na gładką masę. Nadal miksując dodawać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i kakao oraz wlewać
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasodą, kakao, przyprawą do piernika, następnie wlewamy do niej mleko, miód, olej i wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę.Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do ciasta i na końcu dodajemy dżem, wszystko ponownie miksujemy. Foremkę o wymiarach ok 30 x 12 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.Pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)stopni Przez ok 60 minut, do suchego patyczka. W trakcie pieczenia można przykryć ciasto folią, żeby się nie przypaliło
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia