wz przepis na ciasto - 6500 przepisów (strona:92/434)

Q... Quiche z pesto, szynką, porem i szparagami! 158

Ciasto francuskie uwielbiam w każdej postaci! Tarty na słodko to jedne z nielicznych deserów, które toleruję, a słone quiche mogłabym jeść codziennie :) słyszałam opinię, jakoby tarta była "narodowym daniem francuskim" zaraz po serach i bagietce, co z całą pewnością potwierdzam! Aczkolwiek moja druga połówka ma inną teorię na ten temat... tarta, quiche i tego typu rarytasy są wg niego... HIPSTERSKIE(...)trochę polskiego akcentu do pysznego dania :) quiche z pesto, porem i szynką, w masie jajecznej z 2 rodzajami sera (emmentaler + rolada ustrzycka = świetny pomysł!). Zapraszam! Składniki: 1 x ciasto francuskie (przyznaję się bez bicia: kupiłam!) 1 por 6 plastrów szynki (u mnie prosciutto) 2 jajka 1/2 opakowania sera Emmentaler* 1/2 opakowania Rolady Ustrzyckiej* 3 łyżki pesto 1 duża łyżka

Kitchens Alphabet
drożdżowiec śliwkowy... 129

ciepłym miejscu jajka, cukier, szczypta soli, sok z cytryny utrzeć w robocie do jajek wsypać mąkę przesianą, mleko, stopiony letni tłuszcz /palma/, wyrośnięty zaczyn w robocie spiralami wyrabiać ciasto z 10 minut i zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę ciasto wyrośnięte przez 1 minutę wyrobić i 3/4 ciasta dać do płaskiej formy silikonowej 24cm z kominkiem na cieście ułożyć(...)połówki śliwek i dać resztę ciasta piec w 200C około 40 minut LUKIER: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na dość płynny lukier i polać nim ciasto taki drożdżowiec lubimy z masłem do kawy zbożowej z mlekiem............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
kakaowiec rabarbarowy ze śmietana galaretkową... 151

opakowanie, cukier 1 szklanka olej, jajka, mleko, cukier dobrze roztrzepać rózgą i wsypać kakao, mąkę, proszek i "byle jak" wymieszać - nie za długo do płaskiej formy silikonowej 22cm przełożyć ciasto i dodać pokrojony, obrany rabarbar ciasto piec w 200C około 35 - 40 minut i zostawić w formie do wystudzenia śmietanę zimną 30% ubić na sztywno i połowę śmietany nanieść(...)jeden przekrojony blat ciasta i przykryć drugim galaretkę wymieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzić - wlać do reszty bitej śmietany i nanieść na ciasto - schować do lodówki na 2 godziny ciasto jest przepyszne i szybko się zjada..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
ucieraniec z makiem... 125

jajka "L", miękka palma, cukier utrzeć w robocie z 5 minut - masa będzie grudkowata ale to mat być wsypać make z proszkiem i utrzeć ze 2 minuty na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować palmą i dać do blaszki połowę ciasta na ciasto rozsmarować połowę z puszki masy makowej, na mak dać resztę ciasta piec(...)200C około 40-45 minut i ciasto wyjąć z blaszki jak będzie wystudzone - posypać pudrem cukrem ciasto jest wilgotne i smacznie makowe............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
jabłka z budyniem z nutą kurkumy... 170

jabłka 1 kg, budyń śmietankowy 2 opakowania, kurkuma mielona 1 łyżeczka miękka palma, cukier, jajka "L" utrzeć mikserem z 7 minut, wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć na gęste ciasto z 2 minuty tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i na dnie rozsmarować z 3/4 ciasta na ciasto rozsypać pokrojone ze skórką w kawałeczki jabłka BUDYŃ(...)mleka wymieszać budyń - 700 ml mleka zagotować z kurkumą, 3 łyżkami cukru i wlać wymieszany budyń i zagotować, gorący wyłożyć na jabłka resztę ciasta dać na budyń i piec w 200C około 45-50 minut ciasto wyjąć z blaszki całkiem zimne ciasto jest lekkie a jabłka z budyniem smacznie smakują i dzięki kurkumie jest złocisty budyń.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
z kokosową kruszonką śliwki w ucierańcu... 146

kruszonka - w opisie jajka, cukry, miękka palma wszystko dobrze mikserem ubić - masa będzie "zważona", ale to ma tak być wsypać mąkę, proszek i mikserem utrzeć na dość gęste ciasto tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i rozsmarować ciasto śliwki umyte wypestkować, posypać je mąką i ciasno układać na cieście KRUSZONKA: po 10 dag - masło miękkie, cukier, mąka pszenna(...)łyżki wiórek kokosowych mikserem zrobić kruszonkę i posypać nią śliwki ciasto piec w 200C około 40 45 minut, ciasto z blaszki wyjąć całkiem wystudzone ciasto jest tak smaczne, że szybko zniknęło z talerza.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Strudel grzybowy 142

Witam Was serdecznie…może zdjęcie nie jest zniewalające, ale smak super;)  Składniki (na 1 formę)Ciasto:- 250g mąki pszennej- 12g drożdży- 12g cukru- 2,5g soli- 1,5g proszku do pieczenia- 25ml mleka- 125g masła- 3 jajkaFarsz:200g pieczarek100g boczniaków10g suszonych podgrzybków10g czosnku5g tymianku50g cebuli20g masłasól i pieprzPrzygotowanie:Zagnieść wszystkie składniki na ciasto oprócz masła. Miękkie masło podzielić(...)trzy równe części i po kolei dodawać do ciasta dobrze je wyrabiając pomiędzy kolejnymi porcjami dodawanego masła.Ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Obraną cebulę, czosnek i grzyby rozdrobnić. Całość wysmażyć na patelni używając masła. Dodać tymianek, sól i pieprz, smażyć na bardzo dużym ogniu, aby jak najszybciej odparować wodę z grzybów. Odstawić do schłodzenia.Ciasto oprószyć mąką, wyrobić ponownie. Przełożyć

Anioły w kuchni
Babeczki kokosowe z borówkami (bez glutenu, mleka i jajek) 327

Babeczki z kruchego ciasta, wypełnione waniliowym kremem z mleka kokosowego i borówkami. Warto było poświęcić trochę czasu - dzieci były nimi zachwycone :) Składniki: ciasto kruche: bezglutenowa mieszanka Mix C lub inna na ciasto kruche 250 g cukier puder 125 g masło lub margaryna bezmleczna 125 g karob mielony lub kakao 1 łyżeczka wiórki kokosowe 3 łyżki proszek do pieczenia bezglutenowy(...)zamiast siemienia lnianego i mleka można dodać dwa żółtka. Zamiast mieszanki bezglutenowej Mix C można użyć  skrobi kukurydzianej (2/3)  z drobno mieloną mąką kukurydzianą (1/3). Przygotowanie: ciasto: Siemię lniane rozmieszać z mlekiem, pozostawić do spęcznienia. Mąkę wymieszać z karobem, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać masło i kleik z siemienia lnianego. Wyrobić ciasto, po połączeniu składników dosypać wiórki

głodny alergik
Sernik przekładany z polewą i kokosem 196

Trzy smakowite warstwy ciasta i dwie warstwy sera w polewie czekoladowej z kokosem...można się skusić na małe co nie co :) A po piękne i klimatyczne dodatki do kuchni zajrzyjcie na www.ziołowo.plCiasto - składniki: 4 szklanki mąki pszennej 10 dag smalcu 10 dag margaryny 4 jaja 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kwaśna śmietana,(tyle(...)zabierze ciasto) szczypta soli Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany z jajami, proszek do pieczenia, sól, wyrobić ciasto, wstawić do lodówki na 1/2 godz. Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na złoty kolor w tem 180C przez 15-20 minut. Masa serowa - składniki: 1 kg zmielonego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

Apetyczna babeczka
Sernik złota rosa 297

Pyszny serniczek do kawy z kropelkami złotej rosy. Fajna wersja serniczka, nie potrzeba tak dużo sera jak do normalnego sernika.Sernik złota rosa SKŁADNIKI:CIASTO:margaryna - 3/4 kostkiżółtka -3 sztcukier - 0,5 szklcukier waniliowy - 1 opakowaniemąka - 2 szklproszek do pieczenia - 1 łyżkatłuszcz do formyMASA SEROWA:3 jajkaser trzykrotnie mielony - 3 kostkibudyń śmietankowy - 1 opakowaniesok z 1 cytrynyolej - 1/2 szklmleko - 2 szklBEZA1/2(...)szkl cukru3 białka jaj PRZYGOTOWANIE:CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać. Następnie dodać oba cukry i żółtka, zagnieść ciasto. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem Ciastem wyłożyć spód i boki blachy. MASA SEROWA Do miski wyłożyć ser, dodać budyń

Kuchnia Danusi
Kruche babeczki z dżemem malinowym! 201

Najwspanialsze kruche babeczki z dżemem malinowym, wspaniałe! Kilka słów o cieście kruchym... MUSICIE TO WIEDZIEĆ .... - stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha się od 35 do 100%... - lepiej nie stosować margaryny tylko masło, które daje niezastąpiony smak... - kruchość ciasta wzmagają żółtka... - śmietana nadaje niepowtarzalnego aromatu... - istotna jest technika, zawsze dodajemy schłodzone produkty... - nigdy nie zagniatamy dłońmi, zawsze nożem... - po wyrobieniu zawsze(...)mocno schładzamy - pieczemy zawsze w gorącym piecu 200-230 stopni C... SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: - 320 g mąki pszennej - 250 g masła schłodzonego - 5 żółtek schłodzonych - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 130 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 2 łyżki maślanki - plus mąka do podsypywania Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy

SMYKWKUCHNI
Ptasie mleczko w trzech kolorach i Wedel może się schować!:) 308

Ciasto się skończyło, pączki odeszły z tłustym czwartkiem no i co tu zjeść w niedzielę do kawy? Jeżeli na coś na pewno nie mam ochoty w niedziele to pieczenie. Lenistwo mnie dopadło po intensywnej produkcji pączków i ciast w tym tygodniu. Bardzo lubię spędzać czas w kuchni ale wszystko ma swoje granice. Dlatego dzisiejszej niedzieli postanowiłam zaserwować  moim łasuchom(...)nigdy się nie nudził:)  Jak sobie przypomnę gdy mama ręcznie ubijała śmietanę i dodawała galaretkę to rośnie mój podziw. Ile ja się  umarudzę gdy muszę wyrabiać ciasto drożdżowe  a to, że ręka boli a że trudno  itp. a tu proszę kiedyś nie było mikserów, robotów kuchennych i też w domu robiło się pyszne ciasta

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jabłecznik z budyniem 241

spowodowane, może kwestia dobrego ubrania nie przemakalnego? albo ludzi, którzy są bardziej uśmiechnięci? albo po prostu czystości na ulicach? Zdecydowanie jednak wolę norweską jesień od polskiej.  Składniki: ciasto: 600 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru 5 łyżek śmietany 200 g masła 3 jajka Masa: 2 budynie waniliowe 0,5 l mleka 180 g cukru(...)jabłek 200 g orzechów włoskich  Wykonanie: na stolnicy przesiewamy mąkę przez sitko. Dodajemy cukier, jajka masło i śmietanę. Wszystko razem zagniatamy w jednolite ciasto. Gdy będzie gotowe wkładamy je do lodówki na 30 minut. W tym czasie jabłka obieramy i kropimy na plasterki. Ciasto dzielimy na dwie nie równe części. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę. Następnie układamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Polvorones - migdałowe, kruche ciasteczka 226

puder do obsypania ciastek Przygotowanie: Przy pomocy robota kuchennego rozetrzyj cukier z roztopionym smalcem lub miękkim masłem. Dodaj mąkę, migdały, cynamon oraz kardamon i wszystko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto na tym etapie będzie przypominać kruszonkę. Dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i zmiksuj. Woda ma za zadanie zlepić nasze okruchy. Ja miksowałam chwilkę, po czym przełożyłam ciasto (jeszcze(...)okruchach) na kawałek folii plastikowej i łapiąc je przez folię uformowałam z niego kulę. Gotowe ciasto jest miękkie, więc wstaw je na co najmniej 2 godziny do lodówki, aby stężało. Obsyp blat mąką i rozwałkuj na nim ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Przy pomocy szklanki lub foremek do ciasta wycinaj niewielkie ciasteczka. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem

Chilli Czosnek i Oliwa
Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé 349

Dzień dobry, Ostatni przedświąteczny weekend minął mi pod znakiem francuskiej świątecznej kuchni. Upiekłam dwa rodzaje ciasteczek - kruche waniliowe sablé oraz cynamonowe palmier na bazie ciasta francuskiego, którymi mam zamiar poczęstować rodzinę w czasie wigilijnego wieczoru. Przygotowałam również kalafiorowe gratin, danie serwowane w Prowansji w czasie tamtejszej świątecznej kolacji zwanej gros souper. Tak, tak, sporo też czytałam na temat francuskich tradycji(...)pokrojone w kosteczki i rozetrzyj je szybko dłońmi z suchymi składnikami aż uzyskasz kruszonkę. Żółtka wbij do miseczki, dodaj wanilię i dokładnie ubij. Przelej do suchych składników i zarób ciasto. Ja to na początku robię łyżką, a potem wyrabiam już dłońmi. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 20 minut.  *Moje ciasto po wyjęciu

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania