Uwielbiam przepisy, które mogę wykorzystać do wielu różnych dań. Jednym z nich jest uniwersalne ciasto drożdżowe, z którego możemy zrobić… wszystko. Lub prawie wszystko. Macie ochotę na bułeczki? Pizzę? Chleb pszenny? Bagietkę? A może – jak ja dzisiaj – stromboli z „resztek”? Zapraszam do przepisu. Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być(...)parzyć po włożeniu do niej palca. ½ łyżeczki soli Do pizzy można śmiało dać więcej ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Uniwersalne ciasto drożdżowe'; listonic_content='3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g)'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól
Proste-przepisy.plrano z nowym, siwym włosem na głowie. Rok 2011, tak piękny bo zakochałam się po raz pierwszy i tak trudny bo mieszkałam z dala od najbliższych. Pierwsze było też ciasto z awokado. Było dobre, ale pamiętam, że już nigdy potem mi nie wyszło. Na szczęście sporo eksperymentowałam z innymi warzywami. Przyszedł czas na brownie z fasoli, cukinii, buraka. Burak jest(...)owoców w domu. Chciałam by to brownie było totalnie proste, dlatego nie ma w nim mąk. Są tylko mielone orzechy, które można łatwo przygotować samemu lub kupić w sklepie. Ciasto jest zrobione na bazie kakao, a nie czekolady, co też ułatwia sprawę wielu osobom, w tym mnie, bo roztapianie czekolady nigdy nie wychodzi mi tak jak powinno. Inna sprawa
Fill The BowlWilgotne blaty ciasta czekoladowego, skropione aromatycznym likierem, przełożone kremem truflowym i ozdobione płynną czekoladą oraz świeżymi truskawkami... Mój Walentynek był wniebowzięty :) P.S. Pierwszy raz robiłam taką czekoladową dekorację wokół tortu i pewnie nie ostatni. Wygląda fajnie a przy tym jest bardzo łatwa do zrobienia. Ciasto na tortownicę o śr. 24 cm: 5 jajek 2 szklanki mąki(...)gorzkiej czekolady ( dwie tabliczki) świeże truskawki Do nasaczenia użyłam likieru Amaretto - po 2 łyżki na każdy blat. Można nasączyć likierem rozcieńczonym z kawą lub wogóle nie ponczować, bo ciasto jest wilgotne. Przygotowanie ciasta: Piekarnik rozgrzać do 170st. C. Wodę zagotować razem z masłem,cukrem i kakao. Wszystkie skadniki powinny się połączyć. Wystudzić. Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem. Białka
Maślane ciasteczkoCiasto przygotowane i lekko zmodyfikowane przez moją Mamę. Słodkie, świąteczne i niestety pracochłonne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie cudeńka ;) Składniki: Na blaszkę o wymiarach 24x36cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżek mąki krupczatki 4 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g(...)proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy do suchego patyczka w temp 180st C (ok 20-25minut). Studzimy. 2. Kruche ciasto z wkładką serową: Przesianą mąkę siekamy z margaryną, kwaśną śmietaną, jajkiem, żółtkiem, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce min. pół godziny. W tym czasie
Kuchnia w czekoladzieZobaczyłam ostatnio na Pintereście fantastyczne zdjęcie choinki z ciasta francuskiego na słodko. Utkwiło mi w pamięci i cały czas o nim myślałam. Jadąc dzisiaj samochodem wpadłam na pomysł by wykonać podobną choinkę, ale nie na słodko, tylko wytrawnie. Szybko w myślach zrobiłam przegląd lodówki i okazało się, że wszystkie składniki mam w domu. Po powrocie z pracy szybko zrobiłam choinkę(...)samego dnia piszę dla Was post z przepisem (banalnie prostym dodam) byście zdążyli go przed świętami wypróbować :) Ilość porcji: 1 choinka (porcja dla 2-3 osób) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Ok. 100 - 150g mrożonego szpinaku ( waga przed rozmrożeniem) 2-3 suszone pomidory Garść pokruszonej fety 1/2 jajka lub 1 malutkie 1/2 cebuli 1 malutki ząbek czosnku 1 łyżka oleju
Kolizje Smakówużyłam cukru - raz dlatego, że serek homogenizowany jest wystarczająco słodki, dwa - na masie i tak jest obłędnie słodki kajmak. Całość nie jest przesłodzona i fajnie się komponuje. Kruche ciasto, sernikowe wypełnienie, kajmak i orzechy... ;) Zobacz również inne przepisy na ----> tarteletki Tarteletki z serem, kajmakiem i orzechami - jak zrobić? Składniki: (z podanych proporcji wyszło mi 9 tarteletek o średnicy(...)łyżki ciepłej wody Wierzch: masa kajmakowa (wykorzystałam kajmak solony ze słoika) 5 dag orzechów włoskich 5 dag orzechów nerkowca Tarteletki z serem, kajmakiem i orzechami - jak zrobić? Zarobić ciasto na babeczki - mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko oraz poszatkowane na mniejsze kawałki masło. Całość energicznie wymieszać ręką lub siekaczem. Kiedy masa będzie zwarta, uformować z niej kulę
Moje QulinariaJeśli barszczyk to pasztecik musi być obowiązkowo! ;) Przepis prosty a zarazem bardzo efektowny. Wystarczy trochę się pobawić z zawijaniem i voila! ;) Ciasto jest wspaniałe, puszyste, rosło mi jak szalone. Farsz mocno przyprawiony, ale prosty w wykonaniu. Na pewno wrócę do nich nie raz ;) Z przepisu wyszło mi około 35 sztuk dużych pasztecików. Składniki: Ciasto: 350ml letniego mleka 60g roztopionego(...)letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę
Czerwona Porzeczka470g mąki. Mąkę mieszamy z drożdżami instant, mielonym kminkiem i 300ml piwa w temperaturze pokojowej. Wszystko mieszamy razem i zagniatamy około 8 minut, żeby utworzyły się mocne wiązania glutenu. Ciasto podczas ugniatania robi się mniej lepkie i bardziej plastyczne. Ja wszystko zrobiłam w misie KitchenAida, hakiem do ciast drożdżowych i na koniec jeszcze zagniotłam ciasto ręcznie, podsypując je odrobiną mąki(...)Odstawiamy ciasto do pierwszego wyrastania, do podwojenia objętości. W przypadku tego chleba moje ciasto wyrastało przykryte wilgotną ściereczką lnianą przez ok.2 godziny, w piekarniku ustawionym na 50⁰C. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, formujemy bochenek (zerknijcie TUTAJ , pokazywałam jak). Po uformowaniu chleb ponownie musi wyrosnąć i podwoić swoją objętość – znowu włożyłam go do wyrastania pod ściereczką, do ciepłego piekarnika
Karo in the Kitchenszarości, deszcz i chłód. Ja już zaczynam sobie w myślach powtarzać "oby do wiosny", ale zanim ona nadejdzie trzeba sobie te niepogody jakoś umilić. Dlatego też dziś zapraszam na ciasto z darami jesieni, jabłkami, orzechami, marchewką i do tego z pysznym lekkim kremem na bazie serka almette. Musicie koniecznie spróbować, gwarantuję, że zrobi Wam się lepiej po takim ciasteczku. Dodam(...)jeszcze, że dzięki użyciu mąki orkiszowej i małej ilości cukru można zjeść je bez wyrzutów sumienia. ;) Ciasto: 4 jaja 5 łyżek cukru 7 łyżek mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek zmielonych orzechów włoskich 3 marchewki 1 łyżka oleju szczypta soli Ubijamy białka z solą, wsypujemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany.Dalej ubijając dodajemy żółtka
Cynamonowe szczęściebezwzględnie wszyscy , każdy z mojego kuzynostwa mógł mieć antypatie i sympatie co do innych pozycji jadłospisu , wątróbki , klusek czy twarogu , ale każde z nas łączyła miłość do tego prostego ciasta . Zapach jaki rozchodzi się po kuchni w trakcie pieczenia , to opowieść o wakacjach , ciepłych letnich wieczorach , długich wędrówkach z dziadkiem do lasu po rzęsę dla kaczek , uśmiech babci wyjmującej(...)musimy przyrządzić rozczyn z drożdży, 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżeczki cukru i 2 łyżeczek mąki. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu .. Następnie wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski ( oprócz tych które zużyliśmy na rozczyn ) , wlewamy rozczyn i wyrabiamy wszystko na puszystą gładka masę (ja wyrabiam w automacie do chleba) Ciasto powinno być lekko lejące
Ogrodnik w podróżyoleju np. rzepakowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Jajka utrzeć z cukrem Dodawać stopniowo mąkę, ucierać W trakcie dodawania mąki wlewać po 1/4 szklanki wody i ciągle ucierać ciasto Dodawać stopniowo olej i proszek do pieczenia, nadal ucierać Utartą masę przelać do wysmarowanej blaszki o wymiarach 35 x 25 cm, ja ciasto upiekłam z połowy składników w prodiżu(...)wierzch ułożyć połówki śliwek ( skórką do dołu ), piec w temp. 180-190 *C do zarumienienia Czas pieczenia w prodiżu około 1 godz. Pomysł na upieczenie tego ciasta podsunęła mi Magda :) To ciasto można upiec jeszcze na 2 różne sposoby, jeśli do części dodamy kakao do otrzymamy ciasto marmurkowe. Można ewentualnie do całości dodać przyprawę do piernika i wtedy będzie ciasto
Proste Potrawyorzechy laskowe mielone Beach Flower-BACKMIT 5 łyżeczek mąkę krupczatkę, jajko, cukier, zimną palmę, proszek do pieczenia mikserem utrzeć jak na kruszonkę foremka żaroodporna do tart 17 cm - 3/4 ciasta dać do foremki, palcami przyklepać do dna, nakłuć widelcem umyte wiśnie wypestkować i wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszczą wiśnie soku do ciasta, wiśnie rozłożyć na cieście na wiśnie dać(...)resztę ciasta jak kruszonkę, posypać po wierzchu tartymi orzechami laskowymi Beach Flower-BACKMIT = "zobacz TUTAJ" wstawić do piekarnika i teraz piekarnik nastawić na 210C i piec około 35-40 minut, ciasto kroic jak będzie zimne - ciasto jest pyszne z posmakiem orzechów i wiśni..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwkładała, moje marzenia spełzły na niczym... Za to...Moja kulinarna pasja powróciła ze zdwojoną siłą. Mam już w kuchni chyba wszystkie możliwe do zrobienia przetwory, ciasta, ciasteczka, smoothies ...a nawet pomysł na moją jutrzejszą urodzinową wódkę ;P Kto by pomyślał, ile różnorakich przysmaków może człowiek wynaleźć na jedne, jedyne truskawki? I kiedy to zostało już powiedziane, porozmawiajmy o tym cieście(...)Przez chwilę zastanawiałam się, czy nie napisać "TYM cieście", bo zdecydowanie należą mu się wielkie litery, I wielkie oklaski. I zadowolone, najedzone, uśmiechnięte buzie. Uwielbiam je za, za...za wszystko! Za prostotę, za szybkość wykonania, za przystępne składniki...za nieziemski smak- lekko chrupiący na zewnątrz i rozpływający się w ustach środek. I czekoladę. Omm... i, oczywiście, a może i przede
Gotowanie to kochanietakie maniaki muffinkowo – tartowe jesteśmy więc dzisiaj kolejny wypiek z tego „gatunku” czyli tarta z jabłkami i cynamonem Składniki na ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1/2 kostki masła - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - szczypta soli Nadzienie: - 1,5 kg jabłek - 5 łyżeczek cukru - 2 łyżeczki cynamonu Robienie tarty rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki(...)kolei łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić również w robocie. Po wyrobieniu ciasta wkładamy go do lodówki na ok. 30 min. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy na małe kawałki a następnie wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i cynamon i dusimy kilka minut aż jabłka troszkę zmiękną. Ciasto na tarte wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy a następnie
Kuchenne WariacjeBabka to ciasto proste. Babka to ciasto smaczne. Babka to ciasto najlepsze do przemyśleń. Dlaczego akurat do przemyśleń? Ano ponieważ można wziąć kawałek ciacha do jednej ręki, kubek kawy do drugiej i nie przejmując się żadnymi spadającymi okruszkami bezkarnie się nią zajadać i dumać. To ciasto, które zawsze idealnie pasuje do nadrabiania zaległości w lekturach. I do ułamania kawałka(...)taka, jaką lubię) o orzeźwiającym aromacie limonki i jogurtowym smaku. Bardzo polecam szczególnie tym, którzy lubią nowe doznania smakowe :) Przepis znalazłam tu ( klik ). Autorka dodała jeszcze lukier na wierzch ciasta, ale ja z niego zrezygnowałam. Składniki: 250 g jogurtu naturalnego 5 jajek 1i 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 ml oleju skórka starta z 3 limonek sok wyciśnięty
My simple kitchen