wz przepis na ciasto - 6500 przepisów (strona:82/434)

Orkiszowa tarta z rabarbarem 134

Ciasto kruche: 300 gram mąki orkiszowej typ 2000 100 gram masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić 2-3 łyżki stewii Farsz: 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy sok z 1/4 cytryny 2-3 łyżki (lub więcej) cukru 1 kieliszek whiskey Ciasto kruche Wszystkie(...)składniki zagniatamy krótko i intensywnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Następnie wyciągamy ciasto, odrywamy 1/4 i odstawiamy, resztę ciasta wałkujemy i rozkładamy w formie do tarty.   Farsz Rabarbar kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, wlewamy sok z cytryny, whiskey, wsypujemy cukier i karmelizujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż warzywo całkowicie się

Mango Papaja
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami 183

Sezon rabarbarowy w pełni. Rabarbar można z powodzeniem wykorzystać w ciastach ucieranych. Stąd pomysł na mocno jogurtowe ciasto z kwaskowym rabarbarem i soczystymi truskawkami. Bardzo proste do wykonania bo nie potrzebny jest mikser, wystarczy trzepaczka i duża łyżka do mieszania składników :-) Jogurtu w masie jest więcej niż mąki, smak rabarbaru podkreśla nutka cynamonu przewijająca się zarówno w cieście(...)dodać do masy. Dodać jogurt i kandyzowaną skórkę z limonki, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę mieszając masę łyżką. Masa będzie bardzo gęsta.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać wierzch. Na wierzchu ułożyć przekrojone truskawki i rabarbar. Piec ok. 50 min lub do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Przed

maniapieczenia
Zapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana 90

zapiekankę, która zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie smakiem :) doskonały sposób na sycący obiad lub kolację. Wbrew pozorom nie taki pracochłonna, a efektu warta :) Ja przy okazji chyba się przeproszę z ciastem drożdżowym, które kiedyś mi nie wychodziło, a teraz można powiedzieć - jestem zadowolona :) Zdjęcia niestety pozostawiają wiele do życzenia - to z powodu oświetlenia, które w tej porze roku(...)dodatkowo, jak pisałam, przygotowałam zapiekankę na kolację :) na pewno będę ją jeszcze nie raz robić, bo bardzo nam posmakowała, więc może wtedy uda się zrobić lepsze i wymienić :) Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki 50 g drożdży 3 ugotowane ziemniaki 6 łyżek ciepłego mleka 3 łyżki letniej wody 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka kminku Nadzienie: 250 g makaronu

Kolorowy Przepisownik
Sernik z brzoskwiniami 1072

szklanki cukru 0,5 kostki margaryny miękkiej Piana 5 białek 1 szklanka cukru ponadto 1 puszka brzoskwiń lukier Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy pozostałe składniki zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną połowę wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażarki na 1 godzinę. Masa serowa Jajka, cukier oraz margarynę miksujemy, następnie dodajemy po 1 łyżce sera dalej miksując(...)samym końcu dodajemy budynie. Część ciasta wyjętą z lodówki rozkładamy na spód blachy, na ciasto wylewamy masę serową, wierzch wykładamy pokrojonymi w drobną kostkę brzoskwiniami. Z białek ubijamy sztywną pianę razem z cukrem, wykładamy na brzoskwinie. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach na wierzch. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto można

kgwjanczewo
Zawijasy z ciasta francuskiego z jabłkami 154

mamy ochotę na coś słodkiego, prostego do zrobienia i jednocześnie efektownie wyglądającego. Zobaczyłam gdzieś na FB zdjęcie takich zawijasów i już dawno chciałam je zrobić, ale ciągle zapominałam kupić ciasto francuskie, w końcu się udało :) Warto było czekać! Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego, - 1 duże słodkie jabłko, - cynamon. Wykonanie: Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazdo nasienne, każdą ćwiartkę pokroić(...)bardzo cienkie plastry. Rozwijamy ciasto francuskie, pozostawiając je na papierze w które jest zawinięte. Na węższym brzegu ułożyć jabłka, tak by wystawały poza brzeg ciasta i zachodziły na siebie (na zdjęciu widać w jaki sposób to zrobić), posypać cynamonem. Ciasto obciąć ok 2 cm za jabłkami i nałożyć na jabłka, zrolować i ma końcu docisnąć, tak by się nie rozkleiło

Co na wege obiad?
Pizza z tuńczykiem 162

Przepis na ciasto zaczerpnęłam z bloga  Dzikowiec od kuchni i muszę przyznać że wyszło faktycznie fantastyczne. Tuńczyk miał byc w sosie własnym, jak się okazało w lodówce znalazł się jedynie w zalewie pomidorowej, postanowiłam go użyć... był tak dobry że zawsze będę go wykorzystywac do pizzy...   Ciasto  0,5 kg mąki pszennej  1 jajko(...)zeszklona na oleju cebula tuńczyk w zalewie pomidorowej groszek ser żółty Sposób Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklance ciepłego mleka (można zamiast mleka użyć oliwy), z pozostałych składników wyrabiamy jednolite ciasto, dodając mąki gdy będzie zbyt rzadkie. Po około 10 minutach wyrabiania, ciasto nadaje się do rozwałkowania. Ciasto układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem.  Ja zrobiłam 2 okrągłe pizze, można zrobić

Kuchenne aromaty
Quiche ze szpinakiem 168

Quiche ( czytaj kisz) to rodzaj kruchego  ciasta z nadzieniem warzywnym, mięsnym zalanym jajeczno - śmietanową masą. Można w takim razie zastanowić się na czym polega różnica między tartą i quiche? Tarta- to danie słodkie, którego podstawą jest ciasto kruche francuskie lub  drożdżowe.Do wypełnienia tarty używamy słodkich owoców, czasami mięsa, ryb, owoców morza. Quiche - podstawa to ciasto kruche, czasami(...)Popularne Quiche Lorraine wypełnione jest boczkiem i serem Gruyere, zalane jajkami i śmietaną. Quiche najczęściej pieczemy w ceramicznych formach , które długo otrzymują ciepło. Quiche nigdy nie jest słodkie. SKŁADNIKI: Ciasto: 200 g maki trochę do podsypania ½ łyżeczki soli 1 żółtko 100 g masła i trochę do formy Suszony groch, lub kasza gryczan do obciążenia spodu Na wierzch ciasta

W kuchennym oknie Ewy
Wegańskie ciasto z rabarbarem level 2 94

cieście warstwa kremowa jest rabarbarowa, wymaga trochę pracy a przed wszystkim cierpliwości (tężenie masy) ale smak tego ciasta warty jest oczekiwania. Składniki (na dużą prostokątna blachę) szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml oleju 200 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego waniliowego) 4 łyżki cukru (ideał to trzcinowy nierafinowany) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki białego octu winnego(...)cukrem wymieszać trzepaczką na jednolity płyn. Do oddzielnej miski przesiać mąki z proszkiem do pieczenia, dodać sól i wymieszane mleko z olejem. Wszystko dokładnie połączyć i dodać ocet. Ciasto powinno mieć konsystencję Nutelli ;-). Pieczemy je w temp. 180 C około 25-30 minut. Rabarbar wrzucamy na suchą patelnię posypujemy cukrem i smażymy około 5 minut. Po tym czasie przekładamy

greenscarf
Bułki na miodzie 126

koniec dodać roztopione masło,  miód i sól. Za pomocą łyżki składniki wymieszać ze sobą.   Przygotowaną masę przełożyć na blat delikatnie obsypany mąką. Wyrobić miękkie i gładkie ciasto (ja swoje ciasto wyrabiałam ręcznie przez około 10 minut). Następnie ciasto na bułki przełożyć z powrotem do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe musi dwukrotnie podwoić(...)swoją objętość (mniej więcej 1-1,5 godziny). Gdy ciasto wyrośnie, ponownie przełożyć je na blat i uformować wałek. Lekko go spłaszczyć i za pomocą noża pokroić na 9 części. Z każdego kawałka ciasta uformować kulki (łączenia ciasta muszą być na samym dole ). Przygotowane bułki przełożyć na formę do pieczenia (najlepiej wyłożyć go papierem do pieczenia). Ponownie przykryć ręcznikiem

Ugotować
Strudel pleciony z rabarbarem i truskawkami 139

dużej miski przesiej mąkę, dodaj roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz fermentujące drożdże z mlekiem. Jajo i żółtka ubij z cukrem na pianę, dodaj do reszty składników. 2. Ciasto wyrabiaj ok. 15 minut, aż na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza, wyrobione ciasto pozostaw w misce, szczelnie przykryj folią do żywności i pozostaw na ok, 2 godziny, aby podwoiło(...)swoją objętość.  3. Rabarbar obierz z wierzchnich łupinek i pokrój 1 cm kawałki. 4. Wyrośnięte ciasto podziel na połowę, każdą część wałkuj na prostokąt, natnij boki, a środek pozostaw w całości, aby nałożyć nadzienie. Wzdłuż ciasto posmaruj frużeliną, nałóż kawałki rabarbaru i ponownie na wierzch dodaj jeszcze trochę truskawkowej masy. Ciasto zaplataj na przemian, tworząc zwarty strudel. 5. Foremkę

Apetyczna babeczka
Makowiec 118

byłam małą dziewczynką z zaciekawieniem zaglądałam do kuchni, gdy przygotowywała go moja babcia. Myślałam, że jest to ciasto, którego nigdy nie odważę się przygotować. A jednak, stało się- mój pierwszy zwijany makowiec. Może nie wygląda idealnie, ale jest mega pyszny. Składniki: 500 g mąki pszennej (do ciasta drożdżowego używam mąki typ 550) 40 g drożdży 120 g cukru(...)resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczypta soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i resztę ciepłego mleka. Na koniec dodać ubite żółtka. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę. Dodać masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki lub ścianek misy miksera. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić

Wielki apetyt
Cynamonowe rolsy z migdałami 142

miło będzie dziewczynkom zjeść razem taką mini-drożdżóweczkę. Może przy okazji wybaczą Frankowi, który wiecznie puka do drzwi pokoju i błagalnym głosem prosi: dziewczyny wpuście mnie! Przepis na ciasto przetestowałam już kiedyś na rogalikach . Jest niezawodny! A mini-filmiki instruktażowe znajdziecie poniżej :)   składniki: 200 ml mleka 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 450 g mąki pszennej(...)mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na na ok. 15 min. wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, jajko, żółtko, szczyptę soli i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odkładamy je następnie w misce w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy tak, aby miało kształt prostokąta. nadzienie

bistro mama
Jak sprawić przyjemność dziecku. 291

czego chce. Od dłuższego już czasu chodziła za mną prosząc o tort malinowy z galaretką na swoje trzecie urodziny. Hmm, jak tu odmówić dziecku kiedy tak pięknie prosi. Ciasto z galaretką to w sumie nie tort, ja przynajmniej inaczej kojarzę torty. Jednak jako super mama staje na wysokości zadania i oto jest. Biszkopt przekładany masą malinowo-śmietanową jak prawdziwy tort(...)ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej rozmącone żółtka i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy połączone ze sobą i przesiane dwie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Energiczne mieszamy. Ciasto wykładamy na tortownicę wyłożona na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 ° C  Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczony. Gdy biszkopt całkiem wystygnie

Przysmaki Karolki
Krampety 217

Krampety Krampety, czyli pulchne placuszki z ciasta drożdżowego i sody, to danie kuchni angielskiej. Podaje się je na śniadanie lub podwieczorek, najczęściej z masłem lub dżemem. Choć trzeba trochę odczekać, aż ciasto drożdżowe wyrośnie, są tego warte! Najlepiej smakują na ciepło, ja swoje kosztowałam z konfiturą malinową, którą na co dzień dodaję do herbaty. Wyborne! Przepis pochodzi z książki "Wypieki(...)Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" autorstwa Anneki Manning, wyd. Świat Książki. Zobacz również inne przepisy na placuszki -----> puszyste placuszki z kaszy manny , jabłka w cieście kokosowym , placki z maślanki , placuszki z piersi kurczaka , placki ziemniaczane z marchewką i natką pietruszki , placki ziemniaczane z cukinią , placuszki z ziemniakami, marchewką i porem , placki po syryjsku Krampety - przepis: Składniki: (około

Moje Qulinaria
Cudowne naleśniki :) 114

banany 1 bita śmietana, może być spray 1 opakowanie borówek lub jagód Banany i kiwi kroimy w kostkę i mieszamy razem z serkiem i jogurtem. Mamy nadzienie do naleśników :) Ciasto na naleśniki mąka 1 jajko 1/2 litra mleka woda olej Do wysokiej miski wbijamy jajko i miksujemy na piankę, dolewamy mleko i dosypujemy mąki do uzyskania konsystencji dość rzadkiego ciasta(...)między czasie dolewamy trochę wody mineralnej i łyżkę oleju, aby ciasto było elastyczne. Na pewno każdy z Was ma swój wypróbowany sposób na odpowiednią ilość ciasta, aby było idealnie na Waszą rodzinę,  więc dostosujcie ilość ciasta do swoich potrzeb :) Rozgrzewamy patelnię i przed smażeniem pierwszego naleśnika nalewamy 3 krople oleju :), ale nie więcej. Resztę naleśników smażymy na suchej patelni

vegetanie