jakie są dobre. A , że zostało mi trochę kaszy od wczorajszego obiadu i ser był w lodówce to raz-raz i mam pierożki. Czas : 30 minut Składniki : Na ciasto: 1 szklanka mąki + mąka do posypania 3/4 szklanki wrzącej wody szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów ( 1 płaska łyżeczka) 1 łyżka oleju Na farsz: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy(...)łyżka majeranku pieprz mielony do smaku Do odsmażania: 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Nastawić w garnku osoloną wodę z łyżką oleju na gazie by się zagotowała . Zrobić ciasto. Wsypać mąkę do miski , osolić, dodać olej i wlać wrzątek . Wymieszać początkowo łyżką a gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ciasto powinno być sprężyste .Zawinąć
Buniabaje w kuchnikremem truskawkowym posmakują wielbicielom małych wypieków, a także mniejszym lub większym maniakom truskawek i serników. Serniczki przyrządza się w łatwy sposób, choć jest to proces kilkuetapowy: przygotowanie i schłodzenie ciasta kruchego, skomponowanie masy serowej, a także stworzenie tzw. wisienki na torcie, którą w tym przypadku jest krem truskawkowy. Po tych czynnościach czeka nas 3-etapowe pieczenie i już gotowe serniczki(...)możemy studzić, przygotowując się do konsumpcji.Mini serniczki kuszą nie tylko swoim smakiem; kontrast między ciemnobrązowym spodem z ciasta kruchego, bielą masy serowej oraz soczyście różowym kremem truskawkowym, cieszy nasze oczy i sprawia, że serniczki bardzo efektownie wyglądają na naszym stole.Z podanej ilości składników można upiec 6 sztuk mini serniczków, natomiast krem truskawkowy wykorzystamy jedynie w połowie. Mini serniczki z kremem
Smakołyki Berenikiosiedlu, gdzie mieści się sklep już wiedzą, że gotuję i prowadzę bloga. Nim się obejrzałam, dostałam od Pana przepis na intrygujące pierniki. Są to pierniki dobowe, gdzie przygotowane ciasto zostawiamy na dobę. Nie byłam zbyt do nich przychylna, ale.. Zostałam mile zaskoczona. Tak mięciutkich pierniczków w życiu nie jadłam! (chyba,że te kupne). Wręcz jak biszkopciki. I co najważniejsze(...)kogel mogel. Wymieszałam je z mąką i kakao. 2 łyżeczki amoniaku Amoniak rozpuściłam dokładnie w odrobinie gorącej wody, wystudzić. Wszystkie składniki wrzuciłam razem do miski, wyrobiłam luźne, klejące ciasto. Zostawiłam na dobę, przykryte płócienną ściereczką. W tym czasie ciasto zgęstnieje, stwardnieje. Na obficie posypanej mąką stolnicy wykładałam porcje ciasta, posypywałam mąką tak, aby podczas wałkowania ciasto nie lepiło
W kuchni Karmel-itkiwyrośnięcia. Po ok 10 minutach, a tak naprawdę jak zobaczyłam, że rozczyn się ruszył i podwoił swoją objętość dodałam pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiałam do czasu, aż ciasto przestało się kleić do dłoni, wtedy dopiero wlałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto przestało się błyszczeć. Gdy ciasto miałam już matowe, miskę ponownie przykryłam lnianą ściereczką i pozostawiłam(...)wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Jak już ciasto podwoiło swoją objętość podzieliłam je na 3 równe części, rozwałkowałam na ok. 3-5 mm. Rozwałkowałam prostokąty, na które wyłożyłam masę makową zostawiając ok. 2 cm wolnych od maku brzegów ciasta. Następnie zwinęłam jak roladę końce podwijając pod spód. Zwinięte strucle zawinęłam w papier do pieczenia - dosyć ciasno
Blondynka Gotujeszklanka cukru pudru 50 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 250 g masła roślinnego Sposób przygotowania:Ciasto: Oddzielamy żółtka od białek.. Białka ubijamy na sztywną pianę . Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo do masy żółtkowej dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i z kakao(...)koniec łączymy pianę z ciastem , mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wylewamy na dużą piekarnikową blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. ( dobrze wyrównać wierzch ciasta łyżką ). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek sie nie przypalił ). Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce. Krem
Słodkości i nie tylkopozostaje raczej tradycjonalistką w tej dziedzinie, a dla mnie kuchnia nie ma ograniczeń. Źródło inspiracji: klik Składniki na keksówkę lub kwadratową formę 20 x 21 cm: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju 5 dag drożdży 100 ml ciepłej wody 150 ml ciepłego mleka Sos: 3 łyżki przecieru(...)Drożdże wymieszać z cukrem i zalać połową ciepłego płynu. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zrobić na środku wgłębienie i dodać olej oraz wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto ok. 10 min, w razie potrzeby dolać resztę płynu – ja to zrobiłam. Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwinąć je w kulę i zostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia
Fabryka pomysłówpizz z pizzerii (spód z blaszki przypomina w smaku bułę, gdy wersja z kamienia posiada chrupiący spód z miękkim środkiem dzięki właściwościom skały, która pochłania wodę/wilgoć z ciasta. Jednogłośnie 4 osoby, które jadły moje danie pieczone w obu wersjach przyznały wygraną pizzy z kamienia. c) Kamień długo utrzymuje ciepło. Muszę przyznać, że jestem(...)naturalną skałą potrafiącą wytrzymać bardzo wysokie temperatury, dzięki czemu unika pęknięć i długo utrzymuje ciepło. Plusem wg mnie są jego zaokrąglone boki oraz wypolerowana powierzchnia, która pozwala uniknąć przywierania ciasta. Po upieczeniu zaś łatwo je przesunąć w celu wyjęcia z gorącego piekarnika. Jak używać kamienia – kilka przydatnych rad: 1. Kamień należy włożyć do piekarnika
Fabryka pomysłówdziś zapraszam na bardzo smaczne bułeczki z makiem , takie sobie zażyczyła moja córka , a więc do roboty , zapraszam wszystkich bardzo serdecznie do wypróbowanie przepisu , na tegoroczne święta . Składniki na ciasto 2 ,5 szklanki mąki (1 szklanka mąki do podsypania ) 1 szklanka mleka 20 g drożdży 3 łyżki cukru 1 zapach śmietankowy 2 łyżeczki(...)Wykonanie lukru Białka ubijam na sztywno , następnie dodaję cukier puder , sok z cytryny , miksuję razem około 2 minut , po dwóch minutach miksowania , lukier gotowy do polania na ciasto . Wykonanie Do miski wsypuję mąkę , dodaję jajko , skórkę z cytryny , zapach śmietankowy , drożdże mieszam z cukrem , jak się rozpuszczą dodaję do naszej mąki , mleko podgrzewam lekko i zaczynam zagniatać , dolewając
Mój Smakustach i nadają sernikowi świątecznego charakteru i przytulności, a wyrazisty orzechowy spód wspaniale kontrastuje ze śmietankowym serem, przywołując wspomnienia orzechowych prezentów z dzieciństwa. Sernik to jedno z tych ciast, które kojarzą się z miłością i domowym kątem, a przecież te Święta właśnie na miłości najbardziej się opierają :) Bezglutenowy sernik śmietankowo- karmelowy na orzechowym spodzie na małą formę Potrzebujesz: Ciasto(...)serowa: 500g twarogu półtłustego 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1,5 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 opakowanie posypki karmelowej Decorada (Delecta) 120g cukru szczypta miłości Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć dość gładkie ciasto. 2. Gotowym ciastem wylep, lekko natłuszczoną, formę do ciasta i piecz prze 10min w 200*C. Masa serowa: 1. Twaróg
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMarchewkowe ciasto z dodatkiem kakao i przyprawy piernikowej to idealny zamiennik długo leżakującego piernika - jeśli nie nastawiliście jeszcze ciasta na piernik, to nic straconego! Ciasto smakuje wybornie, pachnie wspaniale a przełożone konfiturą lub posmarowane czekoladą idealnie wpasuje się w świąteczny klimat. Swój piernik przygotowałam w dwóch małych foremkach od PapilArt , dzięki temu jeden piernik (razem z jednorazową foremką) już powędrował(...)miksujemy z mlekiem oraz olejem, nadal miksując dodajemy powoli mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i mąkę. Na koniec dodajemy kakao i startą marchewkę, miksujemy przez 2 minuty. Ciasto powinno być gęste. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180*C (do suchego patyczka), termoobieg, środkowa półka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Rozkruszoną czekoladę rozpuszczamy
Gotowanie i blogowanieDżemowiec to bardzo proste i szybkie ciasto. Jest miękkie oraz wilgotne i bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Ciasto to nazywane jest też "szybkim piernikiem" bo przypomina go wyglądem i smakiem jednak nie zawiera miodu a ciasto jest wilgotne i raczej bliżej mu do murzynka. Dla nas właśnie to ciasto jest takim świątecznym piernikiem bo za tymi tradycyjnymi długo dojrzewającymi(...)przyprawę do piernika. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Na koniec dodać dżem i ponownie zmiksować. Keksówkę o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Do foremki przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 50 minut. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał można nakryć folią aluminiową. Po wystudzeniu dowolnie udekorować
Monia miesza i gotujeEksperymentalne ciasto bananowe z nietypowym dodatkiem kiwi i posmakiem masła orzechowego Chlebek bananowy - Banana Bread - jest popisowym wypiekiem kuchni amerykańskiej . Tak się on w USA zadomowił, że nawet obchodzony jest tam co roku 23-go lutego Dzień Chleba Bananowego - National Banana Bread Day . Istotą przepisu jest właśnie dodatek rozgniecionych bananów do ciasta, co wpływa na miękkość i wilgotność finalnego(...)bardziej sczerniały i nakrapiany banan, tym wypiek ten lepiej wychodzi, a chlebek ma bardziej wyrazisty smak. Do tej pory słodkość ta pozostała w USA jednym z podstawowych ciast, jakie pojawiają się w tygodniu na rodzinnym stole . Moja wersja chlebka bananowego, oprócz wspomnianej papki bananowej , zawiera również rozgniecione, dojrzałe kiwi oraz masło orzechowe. Kiwi - dla dodania wilgotności, zaś masło orzechowe
Grunt to przepis!składniki: 1 płat ciasta francuskiego 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru ok. 2 łyżki cukru trzcinowego truskawki ok. 3 kostki startej czekolady wykonanie: Z ciasta wykrawamy ok. 8 równych prostokątów lub więcej mniejszych. W każdym wycinamy mniejszy prostokąt, pozostawiając dwa kąty nie do końca przecięte. Następnie przeplatamy. Boki dociskamy (sklejamy) widelcem a środki nakłuwamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną
Domowy Smak Jedzeniawięc po powrocie od razu odkurzyłam kuchenne przybory. Dario kupił na mój powrót dorodne truskawki. Uwielbiam te czerwcowe owoce, soczyste i pachnące słońcem. Zjedliśmy je, ale część wykorzystałam do ciasta. Upiekłam je z przepisu Dorotus . Posypane chmurką cukru pudru, smakowało wyśmienicie. To co? Częstujcie się, proszę. Najlepiej smakuje z powitalną kawą. Składniki: • 120 g masła • pół szklanki drobnego cukru(...)wanilii • 700 - 800 g truskawek Kruszonka: • 180 g mąki pszennej • 100 g cukru • 16 g cukru z prawdziwą wanilią • 120 g roztopionego masła Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto przygotować wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej. 2. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć. 3. Masło i cukier zmiksować do powstania jasnej i puszystej masy maślanej
W mojej kuchninadzieniem waniliowym i z solonym karmelem, popcornu, draży śmietankowych oraz praliny czekoladowej. Czy to nie brzmi cudownie? :D * SKŁADNIKI na tort w formie o średnicy 18-20 cm Ciasto kakaowe: 150 g mąki pszennej 120 g cukru 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 jajka 125 ml maślanki 80 ml oleju rzepakowego(...)migdałów 75 g cukru pudru 75 g + 15 g cukru kryształ 25 ml wody kakao lub barwniki w proszku Dekoracja: makaroniki popcorn draże śmietankowe pralina toffee * PRZYGOTOWANIE Ciasto kakaowe Wszystkie składniki suche i mokre połącz w osobnych miskach i wymieszaj. Następnie zawartość obu misek połącz ze sobą, możesz użyć miksera lub po prostu łyżki. Ciasto wylej do formy
Food Square