Bardzo prosty tort na wyjątkowe okazje :) Spód, na którym został przygotowany to moje nowe odkrycie. Jest zdecydowanie lepszy niż tradycyjny biszkopt kakaowy, z którego do tej pory korzystałam. Ciasto jest bardzo wilgotne i nie wymaga już nasączania, chociaż można to zrobić. Krem to połączenie najlepszej frużeliny malinowej i kremowego serka mascarpone. Pięknie się trzyma i prezentuje, a przede wszystkim jest(...)bardzo prosty w wykonaniu. Przygotowanie tortu można rozłożyć na dwa dni, a w dzień przed planowaną uroczystością jedynie go poskładać. Moja wersja udekorowana skromnie okruszkami ciasta czekoladowego i świeżymi malinami. Mam nadzieję, że Wam posmakuje :) Przepis ze strony mojeywpieki.com. Spód: 200 g mąki pszennej 1 szklanka cukru brązowego 80 g kakao pół łyżeczki sody 1 i 1/4 łyżeczki
Chocolate Muffin BlogTarta Jabłkowa Kruche ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonem, najlepiej na ciepło a do tego lody śmietankowe, mmm... chyba nie ma osoby, która mogłaby się oprzeć takiemu połączeniu. Składniki 300 g mąki pszennej 150 g masła 1 żółtko 4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg jabłek cukier waniliowy 1 łyżka cynamonu Mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia wysypać na stolnicę, dodać żółtko i pokrojone w kostkę masło oraz wodę, szybko zagnieść ciasto. Odstawić na ok 30 minut do lodówki. W tym czasie jabłka obieramy ze skóry, kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu z dodatkiem cukru waniliowego, cynamonu i odrobiną wody. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę
Słodka Kraina Wypiekównią jest kolorowa tarta warzywna połączenie cukinii, marchwi, czerwonej papryki z nutą tymianku, czosnku, gałki muszkatołowej oraz parmezanu. Pyszna na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI : ciasto kruche (24 cm blaszka) 300 g mąki pszennej (450 używam) 150 g masła 90 ml zimnej wody szczyptę soli farsz 2 cukinie średnie 5 marchwi(...)smaku świeżo zmielony pieprz do smaku tymianek 4 gałązki czosnek 2 ząbki parmezan do posypania ok 3 łyżki SPOSÓB WYKONANIA CIASTO Mąkę przesiewamy, dodajemy pocięte w kostkę zimne masło, szczyptę soli, gdy już połączymy mąkę z masłem (będą takie grudki jak przy kruszonce) Można też to tego wykorzystać robot kuchenny
Basia w kuchniPrzetrząsając internet w poszukiwaniu przepisów z wykorzystaniem czerwonych porzeczek natrafiłam na przepis na maślankowe ciasto. Przepis naprawdę warty polecenia! Słodkie ciasto z orzeźwiającymi porzeczkami jest naprawdę idealne na lato! Mniaaam! Maślankowe ciasto z porzeczkami Składniki: 2 i 3/4 szklanki mąki, szklanka cukru, szklanka maślanki, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukier puder. Wykonanie: Przez 5 minut jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy olej i maślankę i ucieramy jeszcze 3 minuty. Do masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, posypujemy umytymi, osuszonymi i obranymi z gałązek porzeczkami. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut
paapilotkaajest z rybami? często je jecie? Czy omijacie szerokim łukiem? Ryby są lekkie i zdrowe, warto uwzględnić je w swoim codziennym menu, proponuję zrobić je w cieście kukurydzianym z ziołami, potrawa jest łatwa do przyrządzenia i smaczna. Polecam na piątkowy obiad, ale nie tylko. Składniki: 6 kostek mintaja Ciasto: 10 dag mąki kukurydzianej 10 dag mąki pszennej 1 płaska(...)łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml zimnej wody 1 łyżeczka mieszanki ziołowej do ryby - RAFEX sól do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z ziołami i mąką kukurydzianą dodajemy sól do smaku, wlewamy zimną wodę i miksujemy mikserem do uzyskania gęstego ciasta-jak na naleśniki. Kostki mintaja-mrożone zanurzamy w cieście. Następnie kładziemy na gorący olej
Wanilia i KardamonRavioli uwielbiam, i chyba to wszystko w tym temacie! ;-) heheheh Pyszotka świeże truskawki, biały ser, troszkę śmietanki i letni obiad, aż się uszy trzęsą! ;-)) Ciasto na ravioli przygotowuje według przepisu Gwyneth Paltrow (po lekkim zmodyfikowaniu, tj. mniej żółtek, a dokładnie o 2 mniej ;-))) ) SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 1 duże jajko - 4 żółtka - 150 g mąki - łyżeczka oliwy - łyżka letniej wody(...)stolnicę wysyp mąkę, zrób kopczyk, wpij jaja, wlej olej. Widelcem powoli zasypuj mąką jajka, i zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gdyby było za mokre, dodaj mąki (wszystko zależy od rozmiaru jaj i wilgotności otoczenia). Ciasto wyrobione włóż do woreczka foliowego. Niech odpocznie 15 minut. Ciasto wałkujemy. Zagniatamy ravioli. (najlepiej kupić sobie takie kółeczko
SMYKWKUCHNIJako wielcy fani tart (tych na słodko i tych wytrawnych) uznaliśmy, że nie może jej zabraknąć w naszym tygodniu kawowym więc przygotowaliśmy propozycję na słodko Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 50 g cukru pudru - 10 g kakao Składniki na masę: - 250 ml śmietanki 30% UHT - 250 g czekolady gorzkiej - 50 g miękkiego masła - 4 łyżeczki(...)kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: kilka kostek startej czekolady do posypania Forma do tarty – prostokątna 33cm x 10cm. Tartę zaczynamy od zrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę i łączymy z cukrem pudrem oraz kakao. Następnie zimne masło (najlepiej zetrzeć na tarce na dużych oczkach) łączymy z suchymi składnikami do momentu połączenia. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut
Kuchenne WariacjeTradycja się tu kłania, gdyż nasze babcie piekły ciasta kruche, których podstawą byłe tłuszcze takie jak smalec, sadło, słonina, skwarki ze stopionych tych tłuszczy. Te ciastka właśnie trącą tradycją z tego względu, pieczmy takie ciasteczka, można je długo przetrzymywać w zamkniętym pudełku, do filiżanki herbatki czy kawy nie trzeba kupować, zawsze można mieć je pod ręką Składniki: 1 kg sadła(...)cytryny i limonki gruby cukier do dekoracji 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Sadło oczyścić z osłonki przekręcić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach. Z mąki i mleka zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu łączymy z mielonym sadłem, dodajemy startą skórkę z cytryny, limonki które rozcieramy razem z cukrem. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto napowietrzając je. Rozwałkowujemy wyrobione ciasto na stolnicy o grubości
kgwjanczewomoja wyczekana forma CRUSTY BAKE firmy Kitchen Craft . Dlaczego ta a nie inna? Crusty Bake posiada perforowaną podwójną powłokę non stick, z doświadczenia wiedziałam już, że dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejało, nie będę musiała formy niczym natłuszczać ani posypywać i co najfajniejsze, mycie będzie lekkie i przyjemne, bo forma po upieczeniu wygląda jakby była czysta(...)był miękki, więc tu widzicie, że forma jest również funkcjonalna, bo można osiągnąć w niej to co się chce. Dzięki perforowanej strukturze formy możemy nasze wypieki w niej studzić, ciasto nie wilgotnieje. Forma jest solidna, dobrze, wyważona i trudno Wam będzie ją wygiąć ;) Na koniec taka ciekawostka, produkty linii Crusty Bake firmy Kitchen Creaft w 2014 roku zdobyły odznaczenie Master
Blondynka GotujeJestem pod wrażeniem przepisów, które od Was dostałam w związku z moim konkursem, już wiem, że będzie mi ciężko wybrać! dobrze, że mam pomocników ;D Składniki (około 2 porcji): ciasto: 1 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej do wypieku chleba 0,5 szklanki letniej wody 30g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy(...)ulubione dodatki (ja dałam): pieczarki kukurydzę paprykę mozzarella light sos: koncentrat pomidorowy oregano bazylia sól Sposób przygotowania: Drożdże, cukier rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy do pozostałych składników na ciasto wyrabiamy ciasto, ja dodałam jeszcze około 1/4 szklanki wody, żeby ciasto się lepiej kleiło wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, żeby wyrosło wyrośnięte ciasto formujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTaniutkie i szybkie w wykonaniu ciasto u mnie w wersji z jabłkami ale sprawdzi się także z innymi owocami np. truskawkami gdy mamy teraz na nie sezon. Pomocą przy obieraniu i wydrążaniu jabłek mogą być takie wynalazki nożyk do drylowania jabłek , krajacz do jabłek , lub dla tych co nie lubią ręcznego obierania jabłek automatyczny obierak (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPyszne ciasto zrobione na soczkach Kubuś- zrobiłam warstwy z czerwonego i zielonego Kubusia. Ostatnio robiłam ciasto z bananowym Kubusiem , też wyszło bardzo dobre:) Smaku nie da się opisać, to po prostu musicie spróbować :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru(...)czekolada. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. masa kubusiowa: Przygotowujemy sobie 2 garnki
Aga w kuchnijeszcze przez około 15-20 minut. I miejsce – Gofrownica MGO-13 Konstancji Woźniak się należy i niech w swoje zwycięstwo uwierzy ;) to za ciasto, które zjadłabym w całości, które u mnie w domu z pewnością zagości, bo do ciasta marchewkowego z bakaliami, owocami, mnóstwo przypraw dodała i dlatego mnie nim oczarowała(...)Ciasto marchewkowe Składniki (forma o średnicy 23 cm): 120 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 2 duże jajka, 60 ml oleju, 150 g tartej marchewki
Moniki Smakołykirozczyn: W kubku mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. W misce w mące robimy dziurkę -wgłębienie. Wlewamy płyn, mieszamy z cześcią mąki. Odstawimy na 25 minut. Zagniatamy ciasto : Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Energicznie zagniatamy ciasto, tak aby dostało się jak najwięcej powietrza do ciasto. Ciasto nie może być twarde ani "tępe". Ma być puszyste i miękkie. (wszystko(...)będzie zależało od mąki, jak jest za twarde dodaj troszkę mleka). Ciasto wyrabiamy co najmniej 30 minut. Nie skracamy tego czasu! Trenujemy mięśnie rąk ;-) Odstawiamy na 50 minut. Ciasto wyjmujemy na stolnicę. Rolujemy wałeczki o grubości 2-3 cm. Pleciemy w warkocze i splatamy w kółeczka. Włączamy piekarnik. Bajgle układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy makiem lub czarnuszką
SMYKWKUCHNIdania dla osób zabieganych - m.in. przepisy na szybkie makarony, frittatę, grillowane i pieczone mięsa, zupy, tortille czy sałatki, a dodatkowo propozycję szybkich owocowych deserów, musów, lodów czy nawet ciast. Drugi dział - ŚWIEŻO - klasyczne dania w nowej, świeżej odsłonie - np. sałatka Cezara czy caprese, burger, stek, makarony, pieczone kurczaki, pieczone mięsa, jajka na grzankach, kurczak w cieście, zupy, pierożki, żeberka(...)ryby i krewetki. Na końcu działu również znajdują się słodkości - np. bananowo-karmelowe ciasto, kruchy placek z brzoskwiniami, pudding cytrynowy, panna cotta, creme brulee czy czekoladowe brownie. Trzeci dział - PROSTO - dział przedstawia kulinarne triki, aby z podstawowych składników stworzyć przepisy na każdą okazję. Tu znajdziemy przepis m.in na jagnięce kotlety, wiele makaronów, sałatek, dań z rybami, zupy, owoce morza, tarty
Plate of Joy