zasypać je cukrem. Gdy drożdże się rozpuszczą dodać pozostałe składniki, krótko wyrobić. Uformować kulę, włożyć do naczynia, przykryć i umieścić w lodówce na 5-6 godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Wycinać kółeczka szklanką, nadziewać owocami. Sklejać tylko boki, środek pozostawić otwarty. Upiec na złoty kolor (180 stopni ok. 20 minut). Posypać cukrem pudrem
Praktyczna pljako talarki czy w ćwiartki pokrojone, grillowane bezpośrednio na rożnie lub w folii pieczone. A ja Wam polecam babeczki ziemniaczane, do których fasolka i boczek zostały dodane. Ciasto to foremek tylko przelewamy, na górne rożno do grilla wkładamy, temp. odpowiednią ustawiamy, pokrywę przykrywamy, 30 min czekamy i nowy smak ziemniaków na grillu odkrywamy. Składniki:6 porcji
Moniki Smakołykimuszę z nich nie przyrządzić :) Dziś propozycja naleśnikowa, ale z nadzieniem trochę niecodziennym... Ilość składników na farsz tak trochę orientacyjna, a to dlatego, że kremu użyłam przede wszystkim do ciasta. Na taką wersję urozmaicenia naleśników wpadłam tak przy okazji :) 100 g serka mascarpone około 1/2 szklanki śmietany tortowej 36 % truskawki krople miętowe spożywczy barwnik zielony Przygotowanie : Usmażyć naleśniki
Proste Potrawyczarnuszką i majerankiem Najlepsze na świecie gofry! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Koktajl jeżynowy
Moja smaczna kuchniaczubata łyżka kakao4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny Winiary)Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, zmniejszyć obroty, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Połowę ciasta wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Drugą połowę wymieszać z kakao i wylać na wierzch. Upiec w temp. 190 stopni 30 do 40 minut (sprawdzać patyczkiem). Przestudzić, wyjąć
Praktyczna plproszku do pieczenia 4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny Winiary)Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, zmniejszyć obroty, dodać kisiel, mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Upiec w temp. 190 stopni 30 do 40 minut (sprawdzać patyczkiem). Przestudzić, wyjąć z formy, oblać lukrem.Przykładowy przepis na lukier
Praktyczna plSezon na przetwory w pełni. Śliwki obrodziły w tym roku tak obficie, że aż trudno się z nimi uporać. Trafiły już do zamrażarki, do kompotu, do ciasta. Dzisiaj kolej na powidła węgierkowe. 4 kg śliwek węgierek4 łyżki octu2 szklanki cukruDo garnka wlać 4 łyżki octu 10%, następnie włożyć umyte, obsuszone i pozbawione pestek śliwki. Garnek przykryć, postawić na najmniejszym płomieniu
Praktyczna pluzupełnieniem prezentu z ich zawartością, do paczki ciasteczek możemy dołączyć foremkę którą były wycinane, do słoiczków urocze etykietki. Najfajniejszy moim zdaniem pomysł to podarowanie słoiczka ze składnikami na babeczki, ciasto lub ciasteczka. Do słoiczka warstwami wsypujemy wszystkie suche składniki, pakujemy pięknie i dołączamy przepis. Drugi pomysł jaki przypadł mi do gustu to sole aromatyzowane zapakowane w małych buteleczkach. Mi zostały
Kraina Tysiąca Smakówtruskawkami, cukier do posypania.PrzygotowanieMąkę przesiać, zmieszać z cukrem, solą, proszkiem. Dodać posiekane masło. 3 jajka rozkłócić, wymieszać ze śmietaną, dodać do suchych składników. Wymieszać z otrębami. Odrywać kawałki ciasta, formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ostatnim rozkłóconym jajkiem, posypać cukrem. Piec ok. 20-25min w temp. 200st. Ostudzić na kratce. Smacznego:) Przepis dodaję
Z miłości do słodkościSezon truskawkowy trwa w najlepsze, a ja mam ich tyle, że pomysłów zaraz zabraknie;) Tym razem powstał bardzo prosty i szybki deser, do tego tak
Z miłości do słodkościludziom. Fajna filozofia, zwraca uwagę na drugiego człowieka i dzielenie się najprostszymi rzeczami, a dodatkowo uczy cierpliwości - na upieczenie poczekamy 7 dni. Oczekiwanie wynagrodzi smak chlebka (a właściwie to ciasta), który możemy uzupełnić ulubionymi dodatkami. Jeśli nikt was nie lubi, nie macie przyjaciół albo chociaż znajomych skłonnych przekazać wam zaczyn, nie smutajcie - można zrobić samemu. Zaczyn: 10 g świeżych drożdży
sama złodyczPrzygotowanie :Drożdże rozpuścić w wodzie i cukrze, odstawić do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką, dodać drożdże i zagnieść. Odstawić do lodówki na godzinę. Cienko rozwałkować, podsypując blat mąką. Z ciasta wykroić serduszka. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować dżemem, przykryć drugim serduszkiem. Ciasteczka delikatnie posmarować roztrzepanym żółtkiem jajka, posypać cukrem trzcinowym. Piec 15 minut, wystudzić na kratce
Magiczne Życie Martyziemniaków 05. kg twarogu mąka pszenna 3 jajka Wykonanie: Ziemniaki i ser przekręcamy przez maszynkę lub wyciskamy praską, do tego dodajemy jajka i mąki ile zajmie. Ciasto powinno być miękkie , ale nie może się kleić się do rąk. Tak wygląda po wyrobieniu Podsypujemy mąką ziemniaczaną, robimy wałek i kroimy kluski. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody , mieszamy , jak wypłyną
W kuchennym oknie Ewymoja druga propozycja na wykorzystanie kwiatów cukinii. Pierwsze były w cieście naleśnikowym. Dzisiaj zjemy nadziane pysznym kurczakiem i kremowym sosem. Polecam, póki jeszcze są! Składniki :* kwiaty cukinii* pierś z kurczaka* łyżka oliwy z oliwek* 2 łyżki kwaśnej śmietany* ulubione zioła - u mnie bazylia* ulubione przyprawy * roztrzepane jajko, bułka tarta do panierowaniaPrzygotowanie :Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić i usmażyć
Magiczne Życie Martymasę. Dodajemy stopniowo żółtka, cukier puder, sok z cytryny, cukier waniliowy i śmietanę. Masę łączymy z ubitą pianą z białek oraz mąką przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do babki, Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu babki z piekarnika i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Salonik smaków