wz przepis na ciasto - 6500 przepisów (strona:360/434)

Ciasteczka kakaowe 152

proszku do pieczenia 1 margaryna 3 łyżeczki kakao 12, 5 dkg cukru pudru Kupiec Margarynę utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.Zagnieść ciasto, rozwałkować.Wycinać foremką różne kształty [ u mnie serca], układać na blaszkę i piec około 10 minut w temperaturze 160 stopni.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.  Zostało mi trochę kruszonki

Moje domowe kucharzenie
Mufinki z suszoną śliwką 146

pokrojone śliwki i ponownie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem i posypać cukrem wymieszanym z orzechami. Piec w temperaturze 200ºC, około 20 - 25 minut, aż będą lekko złociste. Wyjąć z foremek jeszcze gorące i wystudzić na kratce. Śliwki kalifornijskie HELIO

Moje domowe kucharzenie
Pocałunek drakuli czyli Babeczki Red Velvet 189

Dzisiaj Światowy Dzień Pieczenia ,którego sponsorem jest Kasia..  "Podarowanie komuś domowego ciasta to świetny sposób, aby okazać jak bardzo nam tej osobie zależy. Często zapominamy mówić ludziom, którzy najwięcej dla nas znaczą, dlaczego nasze życie dzięki nim jest łatwiejsze, bardziej zabawne i niebywale interesujące!W Światowy Dzień Pieczenia chcemy sprawić, aby ludzie na całym świecie piekli dla swoich bliskich

Moje domowe kucharzenie
Recenzja książki "Kawa - sekrety baristy" 130

nich.Kolejna cześć książki pełna jest przepisów na słodkości, które idealnie pasują do kawy. Od lekkich jak puch bez, po ciastka przekładane pysznym kremem.Przedostatni rozdział zawiera wyśmienite przepisy na ciasta, które zawierają w sobie w różnym stopniu i formie dodatek kawy. Rolady, torty, przekładańce i babeczki - to wszystko znajdziecie w tym rozdziale wraz z fotografiami, które pobudzają do granic możliwości kubki

Emcia Pichci
Gnocchi alla Romana czyli tradycyjne włoskie kluseczki 170

się połączą. Na arkusz papieru do pieczenia, matę silikonową lub inną płaską powierzchnię wykładamy masę i rozprowadzamy równomiernie na grubość około 0,5-1 cm (ja użyłam wałka). Pozostawiamy ciasto do ostygnięcia. Kiedy masa się ochłodzi i zetnie, wykrawamy z niej kółka za pomocą małej szklanki. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i układamy w nim wycięte kółeczka, powinny delikatnie

Mania Gotowania
Wały Chrobrego , Odra od strony wody i Restauracja Ładoga 174

pielmieni z mięsem i śmietaną.Solianka pychota. Porcja tak duża ( podgrzewany kociołek) , że starczyła by na 3 osoby. A pielmienii to totalna porażka . Nie wiem czy kupne ale ciasto tak grube , że nie czuć mięsa , a zamiast kwaśnej śmietany jakiś sos serowy ( założę się , że kupny z torebki). Za ton piwo było zimne i smaczne, sala dobrze klimatyzowana

Buniabaje w kuchni
Cucina Romana i o tym jak wybrałam papieża. 151

lekkiego gotowania na pewno mnie zainteresował. Tak więc co możemy zjeść w Rzymie? Pizza, pizza i jeszcze raz pizza. Zupełnie nie taka jak ta nasza. Na cieniutki bardzo chrupiącym cieście z minimalną ilością składników ale jakich składników. Jedliście kiedyś pizzę z ziemniakami? Z cukinią? Ale nie jako jako jeden ze składników ale jako jedyny! Albo placek od pizzy z nutellą

Brzuszki Łakomczuszki
FANTASTYCZNY CHLEBEK JAGLANY, BEZGLUTENOWY, WEGAŃSKI 238

zimnej wodzie. Masę wyrównać i ponacinać nożem na kawałki (ułatwi nam to późniejsze krojenie), ja dodatkowo każdy kawałek ponakłuwałam jeszcze widelcem, posypałam także lekko grubą solą himalajską- z młynka. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.35-40 minut (program góra-dół, bez termoobiegu). Po wyjęciu z piekarnika, pokroić na kanapki i pozostawić do wystudzenia. Idealnie smakuje

Smaczne Zdrowe
Stanie przy takich garach? Lubię to! 248

torebkach, bo o gotowaniu na sypko mogłam zapomnieć. w stalowych trzeba mieszać, a i tak coś z boku przyklei się do dna. Granitium Ballarini i Ja: miód, masło do ciasta  miodowego nie przypala się, mleko i budyń - nie przywiera, kasza manna na mleku (uwielbiam) - nie przywiera, kasza, ryż gotowane na sypko, nie mieszana podczas gotowania - nie przypala się, makaron

Blondynka Gotuje
Puddingi yorkshire do mięs w sosie 279

często jest kłopot, gdy preferencje w rodzinie są różne. Ja parę lat temu na duży, rodzinny obiad zdecydowałam, że podam coś innego – puddingi yorkshire, czyli pieczone czarki z ciasta naleśnikowego. Wywodzą się z Anglii (podobno z hrabstwa Yorkshire – stąd nazwa). Są bardzo proste do wykonania i dość tanie. Potrzebujemy tylko blachy na muffinki. Po upieczeniu zapadają się

Poezja smaku
Biszkopt na migdałach z kremem borówkowym na bazie mascarpone 182

pianą szpatułką. Masę natychmiast przelać do formy o średnicy 28 cm i piec przez 13-15 minut. Po tym czasie wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na kilka minut. KREM: Serek mascarpone zmiksować z twarożkiem.  Dodać borówki oraz dżem i miksować do połączenia składników. Można także zmiksować borówki w blenderze i przelać powstały

Ze smakiem i z pasją
Szybka babka wielkanocna 712

mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut. Po upieczeniu otworzyć całkiem piekarnik i pozostawić babkę na 3 do 5 minut aby gwałtownie nie zmieniać temperatury. Po wyjęciu

Ze smakiem i z pasją
PRZEPYSZNE CIACHA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 117

Skończyłam studia 3 lata temu. Pomimo tego koniec stycznia powoduje lekkie uczucia strachu  - sesja.  Z przyjaciółką Gosią przez 5 lat studiów wypracowałyśmy swoje tradycje. Nauka przez

Przepisy Aleksandry
Owsiane ciasteczka z jagodami goji i orzechami macadamia 168

jaśniejsze i mniej zrumienione.Już przygotowałam sobie porcję jako prowiant drugośniadaniowy na jutrzejsze przebiegi po mieście ;) Laboratorium kuchenne...Jagody Goji to bardzo "modny" ostatnio składnik wielu potraw - od ciast i ciastek poczynając, przez dżemy i konfitury, na kotletach i pieczywie kończąc. Nie będę tu rozpisywać się o ich właściwościach prozdrowotnych - Google działa wszędzie :) Ciasteczka z ich dodatkiem wyszły

Grunt to przepis!
Powrót do dzieciństwa, czyli placuszki z jabłkami 246

posypania olej do smażenia (ja używam w spray'u) Wszystkie składniki (oprócz jabłek) umieszczamy w misce, a następnie miksujemy mikserem na gładką masę. Jabłka kroimy w ósemki, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy (już nie mikserem). Smażymy na lekko natłuszczonej patelni na rumiano z obu stron. Najlepiej na niewielkim ogniu, inaczej w środku mogą pozostać surowe. Podajemy oprószone cukrem pudrem

Ratunku obiad