wz przepis na ciasto - 6500 przepisów (strona:361/434)

Restauracja hotelu Luxor w Lublinie - opinia 157

wino o głębokim, wiśniowym kolorze i wyczuwalnym aromacie czarnej porzeczki i maliny. Już po chwili okazało się, że świetnie komponuje się z podaną na danie główne polędwiczką wieprzową w cieście francuskim, z warzywami, bekonem i bardzo delikatnym puree ziemniaczanym. Jeżeli przystawka była świetna, to danie główne wprost rozpływało się w ustach.  Danie główne Chciałabym zwrócić uwagę zwłaszcza

Pasja Smaku
Ugryź Przegryź Bistro - opinia 183

cukinia, pesto, kozi ser i krewetki (prawie niewidoczne, czuć, że nie są to krewetki koktajlowe najlepszej jakości). Pizza w ocenie Męża, jak i mojej była mało wyrazista, a ciasto słabo wypieczone i ciężkie. Drugi raz nie dałabym jej szansy, chociaż w przyszłości może skuszę się na jakąś inną w tym lokalu.  W lokalu można zagrać także w kilka rodzajów

Pasja Smaku
XX Jarmark Hetmański w Zamościu - relacja 190

kulkami mięsnymi przygotowaną przez kucharzy Restauracji Padwa w Zamościu. Najlepszym drugim daniem były zrazy po obszańsku zaprezentowane przez Zagrodę w Obszy. W kategorii „wypieki, chleby i ciasta” komisja najwyżej oceniła gryczak kresowy z restauracji Carskie Koszary w Zamościu. Najlepszą nalewkę przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Zadnoga.  Wydarzenie przyciągnęło sporą

Pasja Smaku
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 230

silikonowych formach) lub posmarowanej i wysypanej mąką. Dokładnie poprzyduszać, wygładzić  łyżką maczaną w wodzie, obsypać makiem lub innymi ziarnami, spryskać wodą i odstawić na ok.15 minut.Po tym czasie ciasto powinno ładnie wyrosnąć.    Wstawiamy je do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy ok.35 minut          ( termoobieg).Wyjmujemy z formy i studzimy. Smacznego

Smaczne Zdrowe
KSYLITOL SŁODYCZ ŻYCIA 183

cukier we własnym domu. Świetnie nadaje się do słodzenia herbaty lub kawy oraz dosładzania wypieków, deserów, konfitur, napojów i innych dań. Uwaga – cukier brzozowy nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych (drożdże na nim nie wyrastają)*. Jest odpowiedni do gotowania, pieczenia, mrożenia – zakres temperatury w jego przypadku jest bardzo szeroki.Prowadzone na przestrzeni lat badania potwierdzają, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA BURACZANE Z ZIARNAMI, NA MĄCE JAGLANEJ 219

także pokruszone orzech laskowe, lub zrobić połowę z orzechami (wówczas 30g) a drugą połowę bez. Jedna i druga wersja jest przepyszna.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta i formujemy ciacha. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170* (termoobieg), ok.45 minut. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia na blaszce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
KONFITURA BARDZO TRUSKAWKOWA Z DODATKIEM KSYLITOLU I STEWII 179

truskawkowa, mnóstwo witamin w każdym słoiczku. Smak lata zamknięty w przetworach na jesienne i zimowe dni. Idealna do kanapek na śniadanko, kolację ale również do przygotowania np.frużeliny do ciast (tak było właśnie w moim przypadku, potrzebowałam pilnie konfitury by przygotować frużelinę do serniczka z truskawkami- będzie o nim w w jednym z następnych postów...;-) ) A skoro sezon na truskawki

Smaczne Zdrowe
MAŁE BEZIKI NA NIERAFINOWANYM CUKRZE TRZCINOWYM 250

razem poniosłam klęskę, wyszedł miękki placek :-(Tak więc na wyraźną prośbę mojego bezożercy małe beziki na dwa kęsiki... ;-)Ja przygotowywałam z 6 białek bo tyle akurat miałam (pozostałość od ciasta drożdżowego) ale można wykonać z dowolnej ilości, obowiązuje tylko jedna zasada na każde białko przypada ok.50g cukru. No i trochę octu jako stabilizator.Składniki:- 6 białek- 300g drobnego cukru trzcinowego

Smaczne Zdrowe
"Staromiejskiej" klimat wiecznie żywy... 192

Ryba nie wyróżniła się niczym szczególnym. Istotne było dla mnie to, że wszystko było ciepłe i naprawdę smaczne. Po obiedzie przyszedł czas na deser. Rafał wybrał kawałek kruchego ciasta - Tarta cytrynowa (7zł) Kruchy spód przełożony cytrynowym nadzieniem, a do tego lekka beza. Jakby tego było mało towarzyszył jej sos malinowy i kleks bitej śmietany. Kawałek odpowiednio duży, by zaspokoić swoją

Sajkofanka smaku
Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem 173

Figi z reguły kojarzą mi się z suszonymi owocami i Świętami Bożego Narodzenia, kiedy jako bakalie dodawane są do ciast. Przyznam, że nie często dane mi jest smakować tego śródziemnomorskiego przysmaku jako swieżego owocu, a szkoda, bo jest pyszny!! Dziś udało mi się zdobyć te ciemnofioletowe, spożywane na surowo. Pani w sklepie delikatnie dotykała każdej z fig i sprawdzała

Mia Cucina Sofieta
Trufelki tiramisu z ricottą 166

Trufelki wychodzą pysznie kawowe, z lekką nutą alkoholu i charakterystycznym miekkim środkiem. Za sprawą serka ricotta, są zdecydowanie mniej kaloryczne niż klasyczne tiramisu. Do zrobienia ich wykorzystałam resztki jasnego ciasta biszkoptowego (równie dobrze nadadzą się zwykłe pokruszone ciasteczka), filiżankę mocnego espresso i pół kieliszka rumu. Oczywiście możecie użyć Wasz ulubiony likier. Gotowe kuleczki polecam schłodzić przez noc w lodówce

Mia Cucina Sofieta
54. W kuchni zapach fiołków, czyli galaretka i fiołki w cukrze. 209

wstawić (jak u nas) do nagrzanego lekko piekarnika. Pozostawić otwarte drzwiczki i pół godziny/ godzinie wyjąć je. Będą twarde. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealne jako ozdoby do tortów, ciast, lodów, deserów. Składniki na galaretkę: Płatki fiołków (u mnie tylko kilka gramów) Ok. szklanka cukru Sok wyciśnięty z cytryny Szklanka wody ok. 1 łyżka środka żelującego

Symfonia Smaków
Jajko w szynce 176

mala i zyl moj Dziadek to zawsze na Swieta mielismy w domu pachnace, wedzone szynki, kielbase i rozne pieczone miesa i wszystko to wlasnej produkcji. Moja Mama piekla przepyszne ciasta, a wsrod nich wyjatkowa, bardzo wilgotna babke gotowana. W Wielka Sobote zawsze robila baranka z masla. Byly tez roznego rodzaju jajka.Dzis niektore z tych dan robie

Przysmaki Karolki
Swiateczna babka poswiatecznie 161

maslem i cukrem i stopic w kapieli wodnej.Zoltka, mielone migdaly, make i szczypte soli dokladnie wymieszac. Dodac przestudzona mase czekoladowa.Bialka ubic na sztywna piane i dodawac stopniowo do ciasta. Wymieszac.Foremke o pojemnosci 1,1 litra wysmarowac tluszczem i obsypac bulka tarta. Napelnic ciastem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175°C przez okolo 45 minut.Upieczona babke studzimy 10 minut w foremce

Przysmaki Karolki
Na co dzien i od swieta 127

sklepowej chlodziarki.Ciasto francuskie daje wiele mozliwosci, w mojej kuchni jest skladnikiem tart wytrawnych i slodkich, jest tez doskanale na roznego rodzaju przekaski gdy przychodza goscie.Innym gotowym produktem z ciasta francuskiego jaki kupuje w sklepie to suche babeczki wol-au-vent.Podoba mi sie to, ze za kazdym razem moga byc inne, wszystko zalezy od tego na co mam ochote i wybieram jaki smak

Przysmaki Karolki