makowej ( lub więcej, jeżeli w czasie lepienia pierogów znika ona w dziwnych okolicznościach )Wszystkie suche składniki przesiewam do miseczki. Robię na środek mały dołeczek i wlewam wodę. Zagniatam dokładnie ciasto i pozostawiam przykryte ściereczką na kilka minut.Następnie rozwałkowuje i wycinam koła. Nakładam po łyżeczce farszu i zlepiam.Wrzucam na wrzącą, osoloną wodę i gotuje ok. 2min od wypłynięcia
More food, love and dreamsplany na dzisiejszą noc? :) Składniki:50g mąki pełnoziarnistej20g mąki pszennejok.45ml ciepłej wody szczypta soliok.100g wiśni + cukier, cynamonMąkę przesiewam, po środku formuję wgłębienie i wlewam wodę. Zagniatam, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, na oprószonym mąką blacie rozwałkowuje i wycinam szklanką koła. Na środku każdego krążka układam po kilka wiśni i zlepiam brzegi. Pierogi wrzucam
More food, love and dreamsżurawiny szczypta proszku do pieczenia, cynamonu, soliSuche składniki mieszamy dodajemy masło i rozgniatamy na coś na kształt kruszonki. Dodajemy jajko roztrzepane z mlekiem i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie pod sam koniec dodajemy żurawinę i formujemy okrągłe placuszki. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. *jeżeli go nie macie dajcie więcej mleka tak aby w sumie
More food, love and dreamsBananowe pancakes z sosem orzechowym**masło orzechowe + mleko(na zdjęcia nawet nie patrzcie, bo nie warto)W biegu smażę placki, gdzieś pomiędzy krojeniem chleba a mieszaniem ciasta dolewam zbyt dużo mleka. Sos robię zbyt gęsty, a placki smażę z płynnym wnętrzem.Choć z pośpiechu już ich smaku nawet nie pamiętam.Nie lubię takich poranków. Dni potem też za szybko
More food, love and dreamskilka kromek chlebajajko1/2 zmiksowanego banana2 czubate łyżeczki naturalnego kakaakapka mlekacynamon, sól, aromat waniliowyWszystkie składniki (oprócz chleba) mieszamy ze sobą. Do powstałej masy wkładamy kromki chleba obtaczamy je całe w cieście i pozostawiamy na trochę, aby wchłonęły masę. Smażymy tosty na rozgrzanej patelni
More food, love and dreamsgotujemy. Mąkę przesiewamy i miksujemy z ricottą, jajkiem, czymś do posłodzenia, cynamonem i kapką mleka. Daktyle kroimy i mieszamy z masą. Na łyżkę zamoczoną w zimniej wodzie nabieramy trochę ciasta i wkładamy kluski zagotowanego mleka. Gotujemy chwilę
More food, love and dreamsresztą składników. Drugie białko wkładam do lodówki. Miseczkę przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok.30min. Po tym czasie ubijam białko na sztywną pianę, delikatnie łącze z drożdżowym ciastem i smażę na maśle na rozgrzanej patelni pod przykryciem przez kilka minut, przewracam na drugą storę.**na małym ogniu
More food, love and dreamszaszkodzi spróbować ;)Przepis:40g kaszy mannyok.100ml mlekajajkoszczypta soli, coś do posłodzenia, aromatJajko miksujemy z mlekiem. Wsypujemy kaszę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie dokładnie rozgrzewamy patelnie, ciasto mieszamy(kasza opadnie na dno) i smażymy naleśniki na wcześniej przetartej masłem/olejem patelni
More food, love and dreamswieczorem wrzątkiem i wstawić do lodówki.Szpinak drobno posiekać. Do płatków dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło. Wyłożyć 1/2 masy, położyć ser kupkami, przykryć resztą ciasta. Smażyć na małym ogniu, pod przykrywką. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę
More food, love and dreamsKluski leniwe* smażone w miodzie z figami i malinami;jogurtem naturalnym*z sera i ziemniaków, smażone w miodzie i maśleinspiracjaI nieskromnie się pochwalę, że wczorajsze ciasto wygrało w konkursie szkolnym, choć mnie i tak bardziej cieszyły zwykłe słowa zachwytu od klasy
More food, love and dreamsłyżeczki proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta cynamonu, solicoś do osłodzeniagorzka czekoladadaktyleSuche składniki mieszamy ze sobą. W drugiej miseczce miksujemy mokre. Łączymy obie miseczki, dodajemy czekoladę i daktyle, przekładamy ciasto do foremki/papilotki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok.35min
More food, love and dreamsproszku do pieczeniaWykonanie:Białka oddzielamy od zółtek, miksujemy na sztywno.Stopniowo dodajemy po 1 żółtku,dalej miksujemy. Dodajemy po torchu cukier, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Wylewamy do wyłożonego papierem do pieczenia prodiża, pieczemy ok.25 minut. StudzimyRADA:Jeśli chcemy mieć ciemny biszkopt, razem z mąką mieszamy 3 lub nawet 4 łyżki ciemnego kakao
Z Majeczką w kuchnidodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia,a na koniec mleko.Miksujemy.Ciasto jest rzadki,ale po dodaniu cukini bedzie mialo konsystencję gęstej smietany.Dodajemy pokrojoną cukinię i cebulkę,mieszamy dokładnie.Tak przyrządzone ciasto wylewamy cienką warstwą do wysmarowanej tłuszczem gofrownicy.Zapiekamy ok.3 minut na rumiano
Z Majeczką w kuchniduze cebule5 łyżek mąki2 całe jajkasól ok.3 łyzeczkipieprz ok. łyzeczkiWykonanie:Ziemniaki tarkujemy,tarkujemy tez cebulke,dodajemy mąkę,jajka,sól pieprz,dokładnie mieszamy.Napatelni rozgrzewamy olej,łyżka nakładmy porcje ciasta,smazymy na rumiano po obu stronach.Podajemy polane śmietaną,z cukrem lub bez dodatków
Z Majeczką w kuchniPomału truskawki zaraz się skończą i pozostaną tylko te zamknięte w słoiczkach na zimę i zamrożone, wykorzystajmy te które jeszcze kuszą na krzaczkach i na niedzielę
Z Majeczką w kuchni