wz przepis na ciasto - 6500 przepisów (strona:345/434)

BAŁAGAN W EATON Z BORÓWKAMI 193

Uwielbiam bezy, a jeszcze bardziej bitą smietanę, często więc taki prosty deser gości u mnie w domu. Zmieniając owoce zawsze może mieć inny smak. Składniki

Z Majeczką w kuchni
TRÓJKĄTY ZIEMNIACZANE PO STAROPOLSKU Z WARZYWAMI 34047

mieszanki Iglotex Warzywa po polsku1 jajkosól,pieprz10 dag żółtego seraWykonanie:Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę, ok 1 łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy, wykrawamy kwadraty 20x20 cm.Mieszankę po staropolsku podsmażamy na oleju na rumiano,doprawiamy solą i pieprzem studzimy, odcedzamy z oleju. Dobrze blenderujemy, dodajemy jajko, potarty zólty ser. Dokładnie mieszamy

Z Majeczką w kuchni
Ciasteczka kokosowe 231

ekstraktem (lub aromatem) waniliowym.W drugiej misce za pomocą miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.Łączymy ubitą pianę z białek z masą kokosową delikatnie mieszając łyżką. Wykładamy ciasto za pomocą łyżki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odległości 3 cm od siebie.Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy kokosanki przez około

W kuchni Katie
Przekąska z naleśników ze szpinaku posmarowanych kremem łososiowym 421

rozdrobniony szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia.2.   W misce za pomocą miksera łączymy wszystkie składniki na jednolite, gęste ciasto: mleko, wodę, olej, jajko, sól i mąkę. Dodajemy ostudzony szpinak i dokładnie mieszamy.3.   Na bardzo mocno rozgrzanej patelni na odrobinie oleju smażymy naleśniki. Naleśnik powinien sam odchodzić od patelni, kiedy

W kuchni Katie
Fantazyjna strucla makowa 204

łyżeczką cukru i odstawiamy.  W malakserze ucieramy margarynę z cukrem. Gdy stanie się puszyste, dodajemy żółtka i rozczyn stale mieszając. Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Utarte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok. 10 min, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło.Gdy podwoi objętość ponownie wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i kroimy na 4-centymetrowe pasy

Anioły w kuchni
Dyniowe babeczki 178

dyni2 łyżeczki sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki przyprawy do piernikaPrzygotowanie:Sypkie składniki wymieszać misce, a w drugiej mokre. Połączyć zawartości obydwu. Wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przełożyć do papilotek. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.Dyniowe babeczki na instagramie

Czarnawisienka
Poolish 207

wybrany przez francuskich piekarzy do wypiekania symbolu chleba francuskiego - bagietki.Poolish jest mieszaniną mniej więcej tej samej ilości mąki pszennej i odrobiny drożdży. Posiada konsystencję dość rzadką (podobną do gęstego ciasta naleśnikowego), która szczególnie nadaje się do rozwoju bakterii odpowiedzialnych za wytwarzanie kwasu mlekowego. Zaczyn jest gotowy do użycia, gdy powierzchnia pokryta jest dużą ilością drobnych pęcherzyków. Smak dojrzałego zaczynu przypomina

Grahamka, weka i kajzerka
Poznaj swojego blogera :) 161

formie lekkiej, żeby zachęcić do zabawy gotowaniem i wywołać czasem uśmiech. Głęboko zakorzeniony wstręt do miar i sztywnych ram powoduje, że rzadko będą pojawiać się przepisy na wypasione ciasta i 45-piętrowe torty, ale za to kulinarny free ride będzie na porządku dziennym. Z racji tego, że Najcierpliwszy sprzeda Lady K za czekoladę, desery się pojawiać będą w formie prostej.Lady

ladykitchen
Kokosanki 199

pieczenia wykładaj łyżką "kokosowe górki" w lekkich odstępach od siebie. Piecz około 15 minut w 175 stopniach.Uwagi:Lekko przestygnięte, ale jeszcze ciepłe smakują najlepiej. Warto podawać w towarzystwie piankowego ciasta - kontrastujące smaki: chrupkie i piankowe lub w towarzystwie lodów kokosowych, karmelowych, advocatowych.Dobre połączenie również z pieczoną gruszką.Jeżeli chcecie się czymś podzielić, piszcie w komentarzu. Smacznego

Eat Shrimps
Sernik na zielono BEZGLUTENOWY 202

Uwielbiam serniki, już chyba to gdzieś pisałam. Ale lubię też nowe wariacje na temat tego ciasta. Dlatego też postanowiłam stworzyć nową, zdrowszą "fit" wersję sernika dla sportowców, ale i dla bezglutenowców. Sernik ten nie posiada dodatku jakiejkolwiek mąki. Dziwne? - Tak może się wydawać. Jak więc zrobić kruchy spód i jak utrzymać masę serową w całości? Mnie się udało. Sernik jest

Eat Shrimps
Puszyste ciastka 149

Dodaj otręby, skrobię, proszek do pieczenia, 2 krople aromatu i jogurt. Zmiksuj. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Kładź na niego łyżką ciasto i wstaw ciasteczka do nagrzanego piekarnika (180 st.) na 15 minut. Zdejmuj, gdy całkiem ostygną. Maczałam je w kefirze z sokiem malinowym - nie wiem dlaczego ale to uwielbiam i jem kiedy

charlotte gotuje
Drożdżowe rogaliki 137

mąką. Gnieść do czasu aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto.Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia,  do czasu aż podwoi swoją objętość. Ciasto podzielić na kilka części ,rozwałkować na kształt koła i pociąć na 8 części tak aby wyszedł trójkąt. Na każdy trójkąt kłaść farsz i zawijać zaczynając od szerokiego boku

charlotte gotuje
3 Bit 186

mój 3 Bit :) Muszę się przyznać, że pierwszy raz robiłam te ciasto i jak na ten pierwszy raz to najgorzej mi chyba nie wyszedł :) Wygląd jak wygląd, ale w smaku był boski ! :) Następnym razem dam więcej śmietany, bo jednak wyszło jej według mnie za mało :) No i oto on ! :)Składniki:2 budynie śmietankowe1/2 l. mleka3 łyżeczki

charlotte gotuje
Pierożki z jabłkami 175

tego wszystkiego są mega smaczne ! :)Składniki :1 margaryna3 szklanki mąki3 dag drożdży1 jajko1/2 szkl śmietanyPrzygotowanie :1. Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. 2. Następnie rozwałkować i wycinać zwykłą szklanką kółka. 3. Na każde kółko kłaść kawałek jabłka i sklejać jak pierożki. 4. Piec w 180st. C do zrumienienia. 5. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego

charlotte gotuje
Szarlotka ze śmietaną 183

mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej0,5 łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na masę jabłkową:1,5- 2 kg jabłek2 galeretki cytrynowełyżeczka cynamonuopcjonalnie cukier  - w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były to 3 łyżki)Składniki na bitą śmietanę:2 śnieżki2 śmietan-fixy1 łyżka żelatynyPrzygotowanie:1. 3 jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy

charlotte gotuje