połączeniem smakowym zainspirowałam się w trakcie rozmowy z koleżanką z pracy i postanowiłam go wypróbować przy najbliższej okazji. Dodatek banana spowodował, że znacznie uległa zmniejszeniu ilość cukru do ciasta, a poza tym jego słodycz doskonale uzupełnia się z kwaśnym rabarbarem. Składniki na ok. 12 sztuk: 1 banan 150 g rabarbaru 2 łyżeczki brązowego cukru 1,5 szklanki mąki pszennej
Fabryka pomysłówJakiś czas temu dostałam od mamy z działki piękny rabarbar. Część zużyłam na przepyszne ciasto truskawkowo-rabarbarowe (niedługo na blogu), a resztę spożytkowałam na doskonały chutney do mięs. Gdy zobaczyłam na niego przepis na tej stronie, wiedziałam że muszę go wypróbować, tym bardziej, że całe danie okazało się ekspresowe w wykonaniu. Takim też sposobem, po długim dniu pracy, przygotowałam szybkie
karmelowyDzisiaj przepis na pyszną i o wiele zdrowszą wersję ciasta czekoladowego, z pysznym kremem z nerkowców, cudownie pachnącym miodem wrzosowym oraz ciecierzycą, która idealnie smakuje również na słodko. Niedawno dostałam do wypróbowania od firmy miody polska kilka pysznych produktów i muszę przyznać, że bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie ta firma, miody już po wyciągnięciu z pudełka zachwycają pięknymi opakowaniami, mają
zdrowa vege kuchniamiksujemy znowu. Na koniec wsypujemy na przemian mąkę i kefir - mieszamy łyżką do połączenia składników. Papierowe papilotki wkładamy do blaszki na muffiny, nakładamy po 1,5 łyżki ciasta i pieczemy w 170 stopniach przez około 20 minut. Babeczki są mięciutkie, delikatne, o lekkim cytrusowym zapachu
apetytnapieczeniecukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Do przygotowanej masy dodajemy przestudzone masło i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blachy o wymiarach 24 cm x 24 cm i pieczemy około 25 minut w 180 C. Wystudzony biszkopt kroimy w kostki. Wszystkie składniki na polewę przekładamy do garnka
Zainspirowana w kuchnidzieci lub osób starszych, zmielić różne strączki na pasztety i pasty, zrobić lody, zmielić orzechy, bakalie, kawę, zrobić pyszne i zdrowe masło orzechowe bez zbędnych dodatków albo uformować ciasto na makaron! Wydaje się, że urządzenie dzięki któremu można zrobić tyle rzeczy, jest skomplikowane, trudno się używa i jeszcze trudniej myje. Nic bardziej mylnego! Na korpus zakłada się błyskawicznie
Co na wege obiad?śpiewała Kasia Klich. Jeśli Wy jednak macie dużo zapału i energii, a brakuje Wam konkretnych planów, proponuję przygotować dżem. I to nie byle jaki - bo z rabarbaru. Uwielbiam ciasta i przetwory z rabarbarem, tę jego wyjątkową, kwaśną nutę, która idealnie balansuje słodycz. Wypieki z tymi różowymi łodygami, nawet te najprostsze, nigdy nie są nudne. A dżem z rabarbaru
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieprzem, czosnkiem, ziołami wedle upodobań i wedle potrzeby)150 g 1 płaską łyżeczkę soli ziołowej SPOSÓB WYKONANIA : Mąkę przesiewamy do miski dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Gdy jest już jednolite rozwałkujemy na cienko na omączonym blacie. Wycinamy kwadraty, koła zależy to od naszej fantazji. Ja dziurki robię słomką mój stary sprawdzony sprzęt do dziurkowania :)) układamy
Basia w kuchniprzesianej mąki 2 roztrzepane jajka 2 łyżeczki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 30 g roztopionego i ostudzonego masła szczypta soli 300 ml mleka PRZYGOTOWANIE Składniki ciasta mieszamy dolewając stopniowo mleko. Odstawiamy na 15-20 minut. Smażymy na suchej rozgrzanej patelni okrągłe placuszki. Kiedy na górze pojawią się bąbelki przekręcamy naleśniki na drugą stronę. Złote pancakesy
Moje Kuchenne Rewelacjemieszam mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Suche składniki stopniowo wsypuję do mokrych. Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Mieszam. Ciasto przekładam łyżką do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek na muffinki. Piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem
Tradycyjna kuchnia Kasicałe - będzie słodsze 5 łyżek mąki 3-4 łyżki cukru bułka tarta Ziemniaki, twarożek, jajko, cukier waniliowy, mąkę i cukier mieszamy w malakserze lub miksujemy. Ma powstać ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk Z powstałej masy formujemy kotleciki i panierujemy w bułce tartej z obu stron Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy na złoty kolor Zjadamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compochodząca z Bliskiego Wschodu. Przyrządza się ją z ziaren sezamu podprażonego lub nie i zmielonych na gładką pastę. Jest konieczna do przyrządzenia indyjskiego sosu hummusu. Używa się ją do ciast, sosów wszelakich, jako masła do chleba no i do czego dusza zapragnie, pasuje do wszystkiego. Dlaczego warto jeść sezam? bo ma minerały takie jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk, mangan
Moje Małe Czarowaniechciało mi się nic robić...tak więc w ruch poszedł automat do chleba..wystarczy wrzucić składniki , ustawić odpowiedni program i gotowe...nic więcej nie trzeba robić ..Przepis na na ciasto drożdżowe podpatrzyłam tutaj .. ja dodatkowo dodałam pokruszoną czekoladę i pokrojone śliwki, daktyle i rodzynki..Ustawiłam program wedle autorki przepisu na jasną skórkę, ale mi się nie upiekła tak jak trzeba
Moje domowe kucharzeniedrożdże, dodać po łyżce mąki i cukru. Wymieszać i odstawić, aby wyrosło. Krok 2 Mąkę, sól i oliwę przygotować w dużej misce. Wlać wyrośnięty zaczyn. Wymieszać łyżką i zagnieść ciasto ręką. Podzielić na 8 kulek. Każdą kulkę rozwałkować na 3-4 mm placek. Odłożyć na chwilę. Krok 3 2 duże blachy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200*C na parę
CoolinarniePLapetyczne potrawy bezmięsne, które posłużą nie tylko naszemu zdrowiu, ale także portfelowi. Znajdziemy w nim m.in.: tęczową surówkę, racuchy z fety z sezamem, makaron na kaca, pieczone cebule w cieście itp. II – dania z kurczaka. Ten dział na pewno zyska wielką popularność, dowiemy się jak w całości wykorzystać kurczaka niczego nie marnując. Otrzymamy także wskazówki jeśli chodzi o porcjowanie kurczaka
noteskulinarnyfiga