wz ciasto - 1500 przepisów (strona:83/100)

Domowa masa makowa 158

wymagają od nas żadnych przygotowań. A domowa masa jest idealna do świątecznego makowca, strucli makowej czy chociażby drożdżówek. Zapraszam. A i można ją zamrozić i użyć do ciasta po rozmrożeniu.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sernik na Zimno Straciatella z Truskawkami i Galaretką 352

Orzeźwiający, przepyszny, kremowy sernik na zimno z kawałkami czekolady, puszystym biszkoptem i galaretką z kawałkami truskawek. Wyjątkowy smak, który urzeknie niejednego fana truskawek.Sernik przygotujemy jeszcze szybciej

Słodka Strona
Muffiny z Pieczarkami i Serem 196

następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy pieczarki, starty ser, oregano i bazylię. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche

Słodka Strona
Muffiny ze Szpinakiem, Żółtym Serem i Serkiem Brie 184

pokrojony serek brie. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie mieszamy, tak aby nie uzyskać gładkiej konsystencji tylko zielono-kremowe "zygzaki".Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche

Słodka Strona
Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem 1051

sodą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera, a następnie umieszczamy powstałą masę na ok. 2 h w lodówce lub na ok. 20 minut w zamrażalniku.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek.Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut (w zależności

Słodka Strona
Kruche czekoladowe pierożki z marmoladą 144

łyżki kakaoDodatkowo:marmolada truskawkowaWykonanie:Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać masło i razem posiekać. Następnie dodać brązowy cukier, jajko, kakao i razem wszystko dokładnie zagnieść.Następnie ciasto można podzielić na 3 mniejsze części i wstawić na jakieś 20 minut do lodówki. Potem każdą cześć rozwałkować na cienko i wykrawać za pomocą szklanki nieduże kółka.Na każdym krążku kłaść

Moje pyszne gotowanie
Kruche dwukolorowe markizy z marmoladą - maleństwa idealne dla dzieci 116

porządne)3 łyżki cukrumarmolada truskawkowaWykonanie:Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, cukier i proszek, przemieszać. Następnie dać masło i razem posiekać. Dodać jajka i dokładnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie jednakowe części. Do jednej dodać kakao. Wstawić dwie kulki do lodówki na jakieś 20-30 minut.Piekarnik nastawić na 180 stopni.Potem każdą z kulek rozwałkować i wykrawać małe

Moje pyszne gotowanie
Rurki cynamonwo - imbirowe z kremem piernikowym 188

cukruDodatkowosreberko (nie posiadam foremek do rurek więc posłużyło mi za foremki)Wykonanie:CiastoMąkę przesiać, dać cukier, przyprawy i wymieszać. Następnie dać smalec i margarynę, posiekać i dokładnie zagnieść ciasto, dodając jogurt.Z sreberka robić dłuższe grubsze paski.Ciasto rozwałkować i odcinać z nich długie prostokąty, o szerokość jakieś 3 cm. (długość wedle uznania)Następnie obwijać paskami sreberko.Piekarnik na 200 stopni

Moje pyszne gotowanie
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ 234

smażeniaWykonanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Ścieramy na tarce (ja przekręcam 2x w maszynce do mięsa). Dodajemy jajko, przyprawy i masę mieszamy dokładnie. Na gorący olej kładziemy łyżką ciasto, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku

Walijskie Pichcenie
Najlepszy makowiec na Święta Bożego Narodzenia! 211

Kochani, postanowiłam przypomnieć Wam moje sprawdzone przepisy na pyszne ciasto na Boże Narodzenie. Dzisiaj proponuję przygotowanie makowca na kruchym spodzie, z bezą kokosową, czekoladą i figami, jak dla mnie to jest najlepszy makowiec!Jak zwykle nietuzinkowy i jedyny w swoim rodzaju, a co! Zaskocz bliskich w te Święta kreatywnością ;-)Buziak!PRZEPIS NA MAKOWIEC KLIK

SMYKWKUCHNI
Obiadowy finał, czyli deser - najlepszy 522

wiem, że to już bliżej do następnego weekendu, ale jakoś tak wyszło... Nie martwcie się - następne tego typu menu nie pojawi się za szybko). Chciałam właśnie deser, a nie ciasto. Coś delikatnego, słodkiego, a jednocześnie.. Hmm... Wykwintnego? Niecodziennego z pewnością. I chyba mi się udało, bo C. był zachwycony. Cały obiad mu smakował (to, że sama piekę chleb

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny orkiszowe z truskawkami. I imieninowego prezentu historia krótka 184

cukrem, płatkami owsianymi, proszkiem i cukrem waniliowym. Jajko roztrzepać, wlać mleko i olej, wymieszać. Płynne składniki wlać do sucych, wymieszać niedbale, tylko do połączenia składników.Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować.Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. W każdą muffinkę wcisnąć truskawkę. Wierzch posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Przede mną jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Koniec i początek, czyli półmetek lata. I bułki 125

pozostałe mleko z masłem, aż się rozpuści. Przestudzić.Do zaczynu wlać mleko z masłem, wbić jajko, wsypać sól. Zagnieść gładkie, miękkie ciasto.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zganieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę.Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać zmiażdżonym w moździerzu pieprzem.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki z czosnkiem i letnie sentymenty 169

ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia (można też zostawić na noc w lodówce, a rano wyjąć 1/2 godziny przed formowaniem i ogrzać do temperatury pokojowej).Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i uformować podłużne bułeczki. Zostawić do napuszenia na 30 minut.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać czosnek i drobno posiekaną pietruszkę, połączyć.Wyrośnięte

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Malina z rozmarynem 165

minęła nam radośnie, z kawą, czekoladkami, które dostałyśmy, i muffinami, które dla nas zabrałam (moje towarzyszki podróży, wcinając z apetytem, wyśmiewały się z tego, że zawsze mam ze sobą ciasto. Ciekawa jestem, czy by się tak śmiały, jakby musiały całą drogę jechać głodne...).Wróciłam do domu wcześniej, niż myślałam, ale i tak byłam zmęczona okrutnie. Po niemal nieprzespanej nocy

Pożeraczka, czyli raz adobrze