kapustę i zawijam.To ostatnie lubię najbardziej, bo to sama przyjemność patrzeć jak rośnie góra kapuścianych zawijańców :) Osobiście wolę gołąbki ze zwykłej kapusty, ale w lecie, gdy na działce urośnie włoska, Mama natychmiast wie co z nią zrobić :) Zapraszam po przepis. Składniki: _________________ 1 główka kapusty około 1,5 kg 300 g ryżu 800 mięsa ( u nas z reguły łopatka
Gosia gotujeposiłek bez gotowania, idealny na obecne upały. Składniki na 2 osoby: 2 garście rukoli i radichio 150 g sera pleśniowego rokpol 6 połówek brzoskwiń z puszki 1 garść orzechów włoskich Sos: 3 łyżki oleju kujawskiego tłoczonego na zimno 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka soku z brzoskwiń 1 /2 łyżeczki musztardy francuskiej 1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu 1 ząbek czosnku przeciśnięty
Gosia gotujepszyne i znacznie mniej pracochłonne niż te tradycyjne. Polecam zwłaszcza osobom, lubiącym połączenie gołąbków z sosem pomidorowym. Składniki: 400 g łopatki wieprzowej 100 g ryżu 300 g kapusty włoskiej ( jasna część) 1 mała cebula 1 puszka pomidorów pelati (300 g) lub 3 świeże pomidory bez skórki 1 łyżka masła 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek do smaku szczypta gałki
Gosia gotujemineralna 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki czekolady w proszku olej do smażenia Farsz: 300 g mascarpone 2 łyżki jogurtu greckiego 1 żółtko 50g zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego listki miety starta czekolada Sposób przygotowania: Składniki na ciasto połączyć ze sobą za pomocą miksera na gładką masę, na końcu dodać
Gosia gotujeDzisiaj na blogu sałatka z jego udziałem, choć ten tradycyny też uwielbiam. Składniki: 200 g makaonu kokardki 250 g bobu garść rukoli 3 łyżki grubo zmielonych orzechów włoskich Desing: sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy bazyliowej 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę sól i pieprz do samaku Sposób przygotowania: Zagotować wodę, lekko osolić i ugotować makaron
Gosia gotujeekspresowe ciasteczka z dodatkiem orzechów i masła orzechowego. Są przepyszne, zwłaszcza jeszcze ciepłe. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( u mnie 250 g) kilka łyżek masła orzechowego garść orzechów włoskich drobno posiekanych cukier puder Sposób przygotowania: Ciasto lekko rozmrozić i pociąć na równe kwadraty. Każdy kwadrat naciąć ukośnie w czterech rogach i zawinać do środka. Orzechy wymieszać z masłem orzechowym
Gosia gotujeprzygotowaniem śmietany. Połączyłam schłodzoną śmietanę z serkiem i cukrem pudrem i ubiłam mikserem na sztywno.Do pucharków na dno wyłożyłam zmiksowane truskawki a na nie śmietanę.Udekorowałam rodzynkami i orzechami włoskimi.Desery ustawiłam w lodówce uprzednio każdy z osobna przykrywając folia aluminiową ...śmietana bardzo szybko łapie zapachy z lodówki
Gosia gotujesię prawie powtarza, to wypełnienie już niekoniecznie. Dzisiaj zapraszam na tort z puszystą masą budyniową. Składniki na biszkopt: 600 g suchego maku 200 g orzechów włoskich 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 2 żółtka 1 opakowanie budyniu
Gosia gotujewszystko, nie licząc jeszcze obecności marchwi w zupach jarzynowych. A ja marchew kocham. Czym byłaby wołowina po burgundzku bez wielości marchwianych krążków, czym bez marchwi byłaby włoska minestra, jak bez marchwi wyobrazić sobie kuskus, jagnięce ragout, ossobuco i wiele innych, równie wspaniałych rzeczy?! Kończę, bo muszę coś dosłownie schrupać. Twój Robert Von Karotex Makłowicz * Robercie! Rzeczywiście
KUCHARNIAprzechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze :) Składniki : 150 g schłodzonego masła 75 g cukru pudru 230 g mąki pszennej 1 żółtko szczypta soli 75 g drobno posiekanych orzechów włoskich skórka otarta z 2 pomarańczy* Masło, mąkę, cukier puder, żółtko oraz sól umieszczamy w misce. Siekamy łopatką na drobniejsze kawałki, tak aby składniki się przemieszały. Z przygotowanej mieszanki zagniatamy ciasto
Chocolate Muffin Blogkawałkami chrupiących orzechów. Zachęcam do wypróbowania! Być może zakochacie się w nich tak jak ja :) Składniki na 1 porcję : 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego Rozgrzewany patelnię*. W misce umieszczamy wszystkie składniki i łyżką dokładnie mieszamy. Nakładamy małe porcje i smażymy na złotobrązowy kolor
Chocolate Muffin BlogMięciutkie, mocno czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów włoskich, przełożone domowymi powidłami śliwkowymi, pachnące jak najlepszy piernik robiony przez mamę. Idealny na świąteczny stół :) Składniki: 125 g masła 150 g ciemnej czekolady 125 g cukru pudru 4 jajka, podzielone na białka i żółtka oddzielnie 115 g mąki pszennej 1 łyżka przyprawy korzennej
Chocolate Muffin BlogBłyskawiczna włoska propozycja na małże w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki, czosnku i pietruszki. Najlepsze są oczywiście świeże mule, ale mrożone również się nadadzą. Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych muli cebula 2-3 ząbki czosnku 50 ml białego wytrawnego wina puszka krojonych pomidorów pęczek natki pietruszki sól i świeżo mielony pieprz papryczka chilli - opcjonalnie 2 łyżki oliwy Cebulkę
wyzwania kuchenneroboczo : Zawijaniec warzywny w cieście francuskim :) Strucla warzywna w cieście francuskim : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 mieszanka warzywna (dowolna) w naszym przepisie użyliśmy mieszanki w stylu włoskim z Biedronki. oliwa z oliwek pieprz, zioła prowansalskie sos sojowy Na początek włączamy piekarnik, aby rozgrzać go do 200 C. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwy
vegetanieprzypomina kształtem nasz makaron. Fusilli podaje się jako składnik sałatek makaronowych, zapiekanek , a także samodzielnie z zawiesistymi, ciężkimi sosami . Jest to jeden z najpopularniejszych kształtów włoskiego makaronu. Dzisiejsze menu : Fusilli z cukinią (4 osoby) Składniki: opakowanie makaronu świderki 1 młoda cukinia 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki kukurydzy z puszki szczypior cebula mały jogurt naturalny oliwa
vegetanie