włoskie - 2041 przepisów (strona:71/137)

Sycylia naszym okiem 185

prawej tak zwane "ragu" czyli sos pomidorowy z groszkiem. A żeby nie wspominać tych smaków na sucho proponuję przepis na ciasteczka marcepanowe prawie jak z Erice. Jak wiele włoskich przepisów, ten jest banalnie prosty i bardzo satysfakcjonujący. Nie korzystałam z jednego przepisu- przeczytałam ich kilkanaście, żeby mniej więcej rozkminić proporcje i zrobiłam ciastka. I wyszły! Co więcej, według mamy

les mirabelles
Gnudi 127

szałwii. Przygotowując kolejną porcję, trzeba pamiętać, żeby patelnia była dokładnie wytarta z resztek masła, w przeciwnym razie tłuszcz się przypali. I jemy. Jak dla mnie gnudi jest kwintesencją kuchni włoskiej. Niewiele składników, w mistrzowskiej kombinacji tworzy niezapomniany zestaw smaków i aromatów. Nie da się tego przepisu przyspieszyć- trzeba gnudi dać czas na poleżakowanie w mące, inaczej kluski nie będą miały

les mirabelles
Karkówka pod pierzynką serową z pesto. 198

towarzysze karkóweczki. Pesto dodało niesamowitego smaczku, który przekonał biesiadników do tej nowej potrawy na moim stole.   SKŁADNIKI: 4 plastry karkówki, pesto bazyliowe 0,5 kg. pieczarek 10 dag. włoskiego sera (u mnie grana padano) oliwa z oliwek masło klarowane przyprawy: majeranek, sól, pieprz, odrobina chili, kilka kropli ciemnego sosu sojowego, vegeta WYKONANIE: z oliwy i przypraw zrobić marynatę, karkówkę

Kuchnia Beaty
Bulion wegetariański i Włościańskie Jadło 237

height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 łyżki oliwy/oleju 1 cebula 1 liść kapusty włoskiej 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 1 suszony grzyb ( wcześniej namoczony i drobno pokrojony) 1 por 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku natka pietruszki

Qlinarnie i Qlinarnie
Wegeburgery i Niebo w gębie 211

pieprz 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki drobno posiekanej cebuli 2 drobno posiekane ząbki czosnku ½ filiżanki bułki tartej 2 łyżki masła migdałowego (nie dałam) ½ łyżeczki zmielonego kopru włoskiego (nie dałam) olej W dużej misce zmiksuj/rozdrobnij ryż, buraki i soczewicę, ale nie na całkiem gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni. Formuj większe kotlety

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka Capri i w restauracji Sphinx 189

orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Ciekawa i szybka przekąska lub dodatek do głównego dania. Przepis pochodzi z książki Kuchnia włoska . Składniki: 4 pomidory 2 kulki mozzarelli kilka czarnych oliwek sól, pieprz 1 łyżka octu winnego 1 łyżka oliwy kilka listków bazylii Nagrzej piekarnik do 200°C. Pokrój w plastry pomidory

Qlinarnie i Qlinarnie
Gołąbki inaczej, parszywa dwunastka 184

chłodniejsze dni. Podawaj z sosem, np. pomidorowym lub grzybowym. Składniki: ½ szklanki kaszy gryczanej ½ szklanki kaszy jaglanej ½ szklanki kaszy pęczak całej 4 ząbki czosnku 2 cebule 3/4 średniej główki kapusty włoskiej (może być też zwykła biała) 4-5 kulek ziela angielskiego 4 liście laurowe sól, pieprz, sos sojowy 1 łyżka lubczyku 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 6 łyżek bułki tartej olej

Qlinarnie i Qlinarnie
Klasyczne brownies, Magiczne smaki 160

dostałam od… angielskiej rodziny, u której kiedyś mieszkałam. Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 200 g masła 100 g mąki 300 g cukru 6 jaj 1 duża garść pokrojonych orzechów włoskich W małym garnku umieść masło i drobno pokrojoną czekoladę. Gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia składników, często mieszaj, zestaw z ognia. Ubij białka na sztywno. Następnie dodaj żółtka, ubij krótko

Qlinarnie i Qlinarnie
Zimowy obiad wegański IV, Magiczne Smaki 215

zdjęciu: kasza gryczana, zasmażane buraczki , sos koperkowy (zamiast masła olej, a wodę zamieniłam na mleko roślinne), gotowany jarmuż posypany prażonymi orzechami włoskimi (pycha!) i pulpety soczewicowe. Przepis na nie poniżej – wychodzi około 15 sztuk. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy ok. 15 pieczarek olej 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonego siemienia

Qlinarnie i Qlinarnie
Chleb z soczewicowym pasztetem, Jestem miłością 189

dodaję do akcji:     W temat filmów o jedzeniu świetnie wpisuje się  Jestem miłością  (2010, Luca Guadagnino) z Tildą Swinton w roli głównej. Gdy Emma, żona włoskiego bogacza poznaje pewnego kucharza (przyjaciela swojego syna), budzi się w niej życie. Ta znajomość na zawsze odmieni życie całej rodziny.  Warto obejrzeć. Bread with lentil pate, I am love

Qlinarnie i Qlinarnie
TRUFLE CZEKOLADOWE Z AMARETTO I MIGDAŁAMI 196

symbol luksusu ;) W cukierniach i kawiarniach ciągle kosztują „krocie”, a w domu za niewielkie pieniądze możemy przyrządzić swoje ulubione. Dziś mam dla Was przepis przywodzący na myśl włoską krainę. Amaretto , migdały i czekolada – trio ideale, które połączone razem zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Idealne na prezent np. dla ukochanej osoby. Polecam! SKŁADNIKI: ( 10 szt. ) * czekolada ( dobrej jakości

Ostra na Słodko
ŁOSOSIOWA SAŁATKA Z CYKORIĄ, OLIWKAMI I POMARAŃCZĄ. 184

tatarski 3. Śledzie solone podawane w słoiku + ekspresowa sałatka paprykowa 4. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... 5. Sałatka/pasta kanapkowa z pora 6. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 7. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 8. Sałatka Jarzynowa 9. Sałatka Fasolowa 10. Sos tatarski mocno grzybowy 11. Sałatka 3 sałaty

Wypisz Wymaluj
13. Kotlety mielone z serkiem feta 109

jajkiem, wyrobić jednolita masę. Jeżeli masa będzie za luźna to dodać bułki tartej. Natkę pietruszki drobno posiekać i rozrobić z serkiem feta. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Z masy mięsnej uformować płaskie placki, na każdy włożyć serową kulkę, formować klopsiki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju

Jadło i czytadło
57. Zupa gulaszowa z pikantnymi bułeczkami - serduszkami 97

drożdżami a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz ketchupu) i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia.  8. Gdy ciasto wyrośnie, z kawałków wielkości dużego orzecha włoskiego uformować długie ruloniki, o średnicy ok 2 cm i długości 10-15 cm. Oba końce ciasta zwinąć do środka formując  serduszko. 9. Pikantny ketchup włożyć do szprycy z cienką końcówką

Jadło i czytadło
144. Sałatka z makaronem i fetą 172

Uwielbiam serek feta. Do czegokolwiek go dodam, zawsze smakuje!  1 kostka serka feta 2 pomidory 1 długi ogórek zielony makaron majonez lub sos włoski Oczywiście makaron gotujemy, pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić, ogórka obieramy i także kroimy, fetę kruszymy lub kroimy. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodając majonez lub ulubiony sos na bazie oliwy

Jadło i czytadło