włoskie - 2041 przepisów (strona:69/137)

pieguski, czyli ciastka w kropki 163

masę. Dodać jajko i wymieszać. Następnie mąkę, proszek do pieczenia, sól. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać rodzynki i pokrojoną w kostkę czekoladę.* Z otrzymanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce z zachowaniem odstępów. Ciastka spłaszczyć, np. łyżką zanurzaną w zimnej wodzie, następnie włożyć do piekarnika na ok 15 min. – ciastka mają być rumiane. PORCJE

zabawa smakiem
jabłka nadziane bakaliami 195

Świetnie sprawdzi się jako deser. Zdrowe i pożywne! Nabite bakaliami w zalewie miodowo – cytrynowej z cynamonem. Dla mnie super! SKŁADNIKI 4 szt. dużych jabłek 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych 3 łyżki posiekanych migdałów 8 szt. pokrojonych śliwek suszonych łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny cynamon PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzać

zabawa smakiem
Make cooking easier - książka inna niż wszystkie 200

domowe gofry z truskawkami - jajecznica z twarogiem i kminkiem Obiady: - knedle ze śliwkami i cynamonem - placuszki z cukinii ze szparagami - domowe lasagne z mozzarellą Desery: - krucha tarta z orzechami włoskimi - puszyste serniczki cytrynowe na zimno - czekoladowy pudding Przepisy z tej książki może przygotować w domu każdy. Nie wymagają specjalnych umiejętności ani specjalistycznego sprzętu. To książka, która nie tylko poszerzy zakres

Szefowa kuchni
Ciasto marchewkowe z orzechami i cynamonem 228

proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 szklanka oleju 4 jajka 1 szklanka cukru 2 paski gorzkiej czekolady 3/4 szklanki posiekanych grubo orzechów włoskich Sposób przygotowania Marchewkę zetrzeć na większych oczkach tarki. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier waniliowy, cynamon wymieszać razem. Jajka mikserem utrzeć z cukrem. Dodać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem

pink envelope
Brownie z cukinią 165

wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Nagrzać piekarnik do 175 stopni i piec ok. 30 - 40 min. Wystudzić i kroić. Można dodatkowo polać z góry czekoladą i posypać orzechami włoskimi. Smacznego

pink envelope
Truskawkowe studio 165

masełkiem Wersja z Truskawkowego Studio Niestety nie widziałam tych wypieków od lat, ich popularność skończyła się z pojawieniem się bardziej nowoczesnych piekarni. Dziś z łatwością kupimy francuską bagietkę czy włoską ciabattę, ale nie znajdziemy skromnego chlebka, który koło tureckiego pewnie nawet nie stał. Szkoda, bo choć myślę, że był on peerelowskim wynalazkiem turecko-podobnym, to za jego niepowtarzalnym smakiem często

les mirabelles
Gdyby to mango nie było takie soczyste... i inne sałatki 160

NIEBIESKIM SEREM PLEŚNIOWYM, MANGO, RUKOLĄ I ORZECHAMI ćwiartka sałaty lodowej pęczek listków rukoli opakowanie (ok 100g) sera z niebieską pleśnią (ja miałam Castello Danish Blue) garść grubo posiekanych orzechów włoskich 1 mango 3 garście młodego bobu ok 50g gotowych grzanek do zupy Na sos 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżeczki cukru 1/3 cytryny sól i pieprz do smaku odrobina

les mirabelles
Moja wielka, grecka jesień 159

próbowania! BLOK CZEKOLADOWY 125g masła 250ml mleka 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 100g ciemnej czekolady 1 paczka (około 250g) maślanych herbatników   (petite beurre) pół szklanki zmielonych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów itp.) Masło topimy na małym ogniu, dodajemy mleko i kakao. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Następnie wsypujemy cukier i mieszamy. Połamaną w drobne kostki czekoladę

les mirabelles
Janek Tym i ciasteczka 224

jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Dodajemy suche składniki i szybko wyrabiamy ręką albo mikserem. Dodajemy czekoladę i tymianek i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczone układamy na blasze (z tej porcji wychodzą około dwie blachy). Zostawiamy dość dużo miejsca pomiędzy ciastkami. Wierzch ciastek posypujemy solą- w oryginale to była fleur

les mirabelles
Czas na rabarbar 125

majowy weekend, rozpieśćmy się sami. Zapraszam na kawę i ciasto! RAB ARBAROWY PLA CEK (przepis zaczerpnięty ze strony BBC ) Kruszonka 100g różnych orzechów (u nas po równo włoskich, pekanów i niesolonych ziemnych) 100g cukru 1 łyżeczka cynamonu 15g masła Ciasto 1 jajko 250g brązowego cukru 85g masła w pokojowej temperaturze 225g mąki 1 łyżeczka sody 185ml maślanki 300g rabarbaru

les mirabelles
Kromka warta obiadu 223

RUKOLĄ NA CHLEBIE 250g kurek niewielki pęczek rukoli  ok 6 łyżek masła filet z łososia (ok 1/2 kilograma) sól mieszanka ziół prowansalskich 3-4 kromki pieczywa (u nas włoska biała bułka) 1-2 ząbki czosnku Kurki oczyszczamy, dokładnie i szybko płuczemy na sitku, żeby nie nasiąknęły za mocno wodą. Rozgrzewamy masło w rondelku i podsmażamy lekko posolone kurki

les mirabelles
Gruszkowe z bakaliami czyli "Redemption Cake" 181

sody 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/3 łyżeczki mielonych goździków 130ml oleju 160g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 jajko 1 żółtko 60g grubo siekanych orzechów włoskich 100g rodzynek Piekarnik nastawiamy na 180*C, kratkę umieszczamy na najniższym poziomie. Dno 20cm okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia (nasza forma ma 23cm i ciasto było trochę niższe niż

les mirabelles
Wielkomiejskie śniadanie na dalekiej północy 140

bajgle- nam to słabo szło, bo nie posypałam mąką pod ciastem. W rezultacie musiałam uformować bułki od nowa. A nasz związek w tej dramatycznej chwili przez chwilę wisiał na włosku...:) Osuszone bajgle kładziemy na wyłożonej papierem blasze, smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 200*C około 15 minut, aż nabiorą pięknego złotego koloru. Studzimy na kratce. Ewolucja bajgla. Bajgle

les mirabelles
Wielki test ciastek- czekoladowo orzechowe Nusstaler 198

oddzielnym naczyniu mieszamy mielone orzechy, mąkę, kakao i sól. Cały czas miksując dodajemy sypkie składniki do masy maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze, lekko spłaszczamy, dekorujemy orzechem i pieczemy około 10 minut. Wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu, podżerając w chwilach słabości. Są świetne- mocno czekoladowe i orzechowe. Można spokojnie polecić

les mirabelles
Sycylia naszym okiem 201

prawej tak zwane "ragu" czyli sos pomidorowy z groszkiem. A żeby nie wspominać tych smaków na sucho proponuję przepis na ciasteczka marcepanowe prawie jak z Erice. Jak wiele włoskich przepisów, ten jest banalnie prosty i bardzo satysfakcjonujący. Nie korzystałam z jednego przepisu- przeczytałam ich kilkanaście, żeby mniej więcej rozkminić proporcje i zrobiłam ciastka. I wyszły! Co więcej, według mamy

les mirabelles

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję