przygotowywaliśmy tylko, a nic jeszcze z tych słodkości nie jedliśmy :) Do tego spoglądałem nerwowo na zegarek, bo za chwilę zaczynały się w drugim końcu Warszawy, warsztaty kuchni włoskiej, z okazji urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool, na które wejściówkę wygrałem w konkursie. Miałem na nie już chwilę wcześniej wyjechać, ale nie chciałem jechać nie jedząc tych pysznych słodkości :) W końcu zapadła
Parowar Facetazaledwie kilka minut. Świetnym urozmaiceniem letniego chodniku są orzechy, które fajnie przełamują konsystencje i przyjemnie chrupią ;) Składniki 3 długie zielone ogórki 2 pęczki rzodkiewek 100g łuskanych orzechów włoskich pęczek koperku 1l kefiru lub jogurtu naturalnego ząbek czosnku sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania Ogórki i rzodkiewki myjemy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Orzechy i koperek siekamy (orzechy niezbyt drobno
Pyry na Gazkońca mi tutaj pasował. Wystarczyłaby oliwa. Drugi mały minus, choć sałatka bardzo dobra, porcja mała. Jak na 6.80 euro, mogłaby być odrobinę większa. BIANCO & ROSO Bardziej włoska restauracja, dlatego tutaj zdecydowałam się by spróbować risotto z warzywami. Strzał w dziesiątkę. Ryż idealnie ugotowany, całość delikatna, kremowa a zarazem wyrazista, dopełniona świeżym parmezanem. Była też już typowa propozycja, której
Mój Smak na Życieprzypadku eufemizmem :) Wyraziste i smaczne w cenie 9 zł każda. Uważam, że jest to absolutnie rozsądna cena. Żydowski kawior Żydowski kawior, czyli siekana wątróbka z przesmażoną cebulką, orzechami włoskimi i startym jajkiem na twardo. Jest to tradycyjne żydowskie danie szabasowe podawane z chałką. W karcie jest to przystawka, jednak dla mnie zupełnie wystarczająca :) Cena 12 zł. Wątróbka na miodzie
Taste Of My Daywykładamy papierem do pieczenia wylewamy najpierw jasne ciasto, następnie równomiernie rozprowadzamy na nim ciemne. Kulki kokosowe Wszystkie składniki łączymy ze sobą, z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kulki wkładamy na 30 min. do zamrażalnika. Schłodzone układamy na ciemnym cieście w rzędach, lekko je wciskając. Pieczemy w 180 stopni C 45 min. Upieczone ciasto studzimy. Schłodzoną
kgwjanczewopomysł na obiadek , który bardzo szybko przygotujecie ;-) składniki na 4 osoby 2 woreczki ryżu 2 piersi z kurczaka 1 por (jasna część) opakowanie warzyw na patelnie włoskich ( ja kupiłam w biedronce) puszka groszku cebula ok 3 łyżek curry 2 - 3 łyżki oliwy ulubione przyprawy do kurczaka Kurczaka myjemy kroimy w krótkie paseczki, przyprawiamy, polewamy oliwą i dostawiamy do lodówki
Cukier&Puderprzystawki idealnie pasuje wytrawne białe sherry Manzanila lub białe wino np.Muscadet Jeden kawałek fenkułowego sushi wynosi tylko: 70 Kcal białko 4g, tłuszcz 5g, węglowodany 1g SKŁADNIKI: 1 fenkuł (koper włoski) 100 ml dobrego wytrawnego wina 6 ziaren pieprzu pęczek koperku 4 gwiazdki anyżku 1 listek laurowy 1 szalotka drobno posiekana 3 podwójne filety oryginalnych holenderskich matjasów-maatjesharing
Sztuka gotowania w/g Samiryużywanych beczkach z dębu francuskiego a następnie starzone w tych samych beczkach przez kolejne 6 miesięcy. Dominują w nim intensywne aromaty pomarańczy, melona, letnich kwiatów polnych i kopru włoskiego. Intensywne i orzeźwiające z charakterystyczną mineralną nutą. Wspaniałe wino z przyjemnym długim finiszem. Bardzo dobre już dziś, ale zyska jeszcze podczas kilku kolejnych lat starzenia. Wspaniale połączy się z sałatką
królestwo garówDzisiaj zapraszamy Was na murzynka Dodatkowo chcielibyśmy się pochwalić, że nasz przepis można było znaleźć w sobotnim dodatku Gazety Krakowskiej Ciasto: - 1 jajko - 200 g cukru
Kuchenne Wariacjesiekamy. Szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso mielone łączymy z cebulka i porem, jajkiem, buka tarta oraz przyprawami. Dodajemy posiekaną kapustę. Z masy mięsnej formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy przecierem lub pomidorami pelatti. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Klopsiki
Pyry na Gazmasła szczypta soli 1/2 szklanki cukru 20 g brązowego cukru 2 jajka 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem (białym i brązowym) na gładką masę. Dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Przestawić mikser
Bulliopierwszej kolejności należy przemyśleć, czy wynajęcie włoskiej willi na pewno nam odpowiada. Czy nie wolimy spędzić urlopu w hotelu, gdzie mamy codziennie sprzątane, zazwyczaj gotowane, a i położenie jest dogodne. W willi nie będziemy mieli organizatora wycieczek, animatorów dla dzieci ani sklepiku z pamiątkami. Jednakże spędzając wakacje poza hotelem, sami wybieramy towarzystwo (są wille do wynajęcia już dla 4 osób
Bon Ton Italianimi trochę "zachodu" czyli trochę paprania ale są tego warte, zapewniam. Makaroniki to ciastka bezowo - migdałowe z chrupiącą skórką i mięciutkim wnętrzem przygotowane na bazie bezy włoskiej. No to zaczynamy. Makaroniki rabarbarowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKolejny grzybowy eksperyment. Tym razem z dodatkiem wytrawnego białego wina. Składniki: 1 kg świeżych grzybów ½ szklanki białego wytrawnego wina 10 dag orzechów włoskich Sól Pieprz Czosnek Tłuszcz do smażenia grzybów Wykonanie: Grzyby oczyścić, pokroić i smażyć na tłuszczu cały czas mieszając. Gdy woda odparuje, wlać wino, dodać orzechy i chwilę poddusić. Doprawić do smaku, dodać zmiażdżony czosnek
Tradycyjna Kuchniaszklanki otrębów owsianych firmy Kupiec 1 jabłko 3 łyżki miodu (chyba że jabłko będzie bardzo słodkie to wtedy mniej) kilka kropel olejku migdałowego garść rodzynek garść pokrojonych orzechów włoskich 2 łyżki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach dodajemy otręby, rodzynki, mak, orzechy, proszek do p., i mieszamy w oddzielnej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość