włoskie ciasto na pizzę - 679 przepisów (strona:6/46)

Pizza w domu! Dla Niej i dla Niego! 244

być tu mądry. U mnie jest podobnie, więc czasami robię pół na pół, na połowę ciasta składniki dla mnie , na drugą połówkę dla Połówki ;-) CIASTO NA PIZZE XXL: - 500 g mąki typu 00 (włoska) - 5 g świeżych drożdzy - 5 g soli - 1/2 łyżeczka cukru do zaczynu - 300 ml przegotowanej letniej wody - 2 łyżki oliwy z oliwek Do miski wsyp mąkę(...)czasie zagnieć ciasto ze wszystkimi składnikami. Powinno być puszyste i miękkie! Odstaw na 40 minut. Potem uformuj blat, ułóż na blaszce lub na kamieniu do pizzy. SOS POMIDOROWY: - puszka pomidorów pelati - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka octu winnego z jabłek - sól - 2 ząbki czosnku w/w zmiksuj w blenderze, sos gotowy do pieczenia pizzy

SMYKWKUCHNI
Dietetyczna pizza z patelni - szybka, prosta i smaczna :) 150

Lubicie pizzę? Ja uwielbiam! Ale tylko i wyłącznie tą domowej roboty :) Wiadomo, żeby zrobić pizzę potrzeba troszkę czasu - wyrośniecie ciasta, przygotowanie farszu i upieczenie tego włoskiego przysmaku. Dziś proponuję Wam pomysł na szybką, a ponad to dietetyczną i zdrową pizzę niskotłuszczową! Cechy charakterystyczne: chrupiące brzegi i mięciutki środek wypełniony przepysznymi składnikami i aromatycznymi przyprawami. Po prostu pycha! Przygotujecie ją migiem(...)dzięki uniknięciu smażenia na tłuszczu zaoszczędzicie sporo kalorii, dzięki czemu pizza nie wpłynie negatywnie na Waszą sylwetkę a i świetnie sprawdzi się na dietach redukcyjnych! Polecam! Składniki na ciasto: 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej (2 łyżki) 1 jajko 30 ml mleka (3 łyżki) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia sól i pieprz do smaku  Dodatki: 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Zdrowie na języku :P
Pizza bianco z pesto i szparagami 178

coś dla wielbiciele kuchni włoskiej. Będąc we Włoszech w zeszłym roku znalazłam wiele inspiracji na pizzę. W każdym zakątku można było trafić na małe piekarnie i kupić kawałek pizzy, za każdym razem inny. Dlatego kiedy piekę pizzę w domu są one kolorowe i różne w smaku. Pizza bianco Składniki: na 1 podłużną pizzę ciasto na pizzę, tutaj przepis(...)philadephia 2 łyżki utartego parmezanu 1 łyżka oliwy szczypta soli 50 g włoskich orzechów 100 g koziego twarogu 12 zielonych szparagów 4 łyżki pesto 50 g zielonej sałaty killa listków mięty pieprzowej Zagnieć ciasto na pizzę , przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia. Szparagi pokrój i obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty, odcedź i opłukaj zimną wodą. Wyrośnięte ciasto

codojedzenia
Bezglutenowa pizza z kurczakiem i czerwoną fasolką 129

Próbowaliśmy już kilku pizz bezglutenowych robiąc i sami i z różnych przepisów z książek (na zdjęciu była piękna pizza a po dokładnym przyjrzeniu

Kuchenne Wariacje
Najlepsze „dojrzewające” ciasto na pizzę 314

Przepis na tę pizzę podpatrzyłam na blogu Babeczka Piecze i Gotuje. Szukałam przepisu na „leżakujące” ciasto na pizzę od momentu zobaczenia programu Top Chef. W jednym

Mania Gotowania
Pizza bianca z mascarpone, szparagami i prosciutto 189

Minimalistyczna pizza na jasnym i bardzo cienkim, chrupiącym cieście. A do niej pyszne dodatki - białe i zielone szparagi, włoska szynka prosciutto, szalotki i rozmaryn. Nie jest to klasyczna rzymska pizza bianca, jednak jest równie pyszna. Jej podstawą jest ciasto, zawierające dużą ilość wody, dzięki czemu po upieczeniu ma jasny kolor. No i oczywiście jak na biancę przystało próżno w niej

Food Square
Włoska pizza 141

ciasto pochodzi z programu "Buddy Valastro gotuje" i jest prawdziwym strzałem w dziesiątkę - polecam! Mówiłam już jak bardzo kocham włoskie jedzenie? Nawet pizzę wolę w wersji włoskiej niż amerykańskiej. Ta włoska jest cudownie pulchna, krucha, na cieńszym cieście. Smakuje mi dużo bardziej niż jej amerykański odpowiednik rozpadający się w dłoni z ogromną ilością sera. Lubię, gdy podczas jedzenia pizzy

Cooking Monster
Pizza ze skordalią i bobem 143

Pyszne ciasto, pyszna pasta z bobu wprost z Grecji oraz smakowite dodatki, oto i moja dzisiejsza pizza. Do pizzy użyłam pasty z bobu zwanej skordalią. Całkiem

Moje Małe Czarowanie
paluchy z ciasta francuskiego z sosem do pizzy 261

wykorzystać go chociaż w pewnej części. Dodatkowo pieczarki i serek, ale jakie przepyszne. A co najważniejsze, robi się w przysłowiowe 5 min. Składniki: ciasto francuskie roztrzepane jajko ser najlepiej parmezan lub inny włoskiego typu sos do pizzy kilka pieczarek Przygotowanie: ser ścieramy na tarce lub drobno siekamy  to samo robimy z pieczarkami ciasto francuskie smarujemy sosem do pizzy

Gotowanie z pasją
Sycyliska pizza „z czym popadnie” 165

wierzch.  Kilka kropel oliwy oraz bazylia na koniec i do piekarnika. Nagrzej go do 230 stopni. Pizza ma siedzieć około 15- 20 min.  Pizza jak z prawdziwej włoskiej pizzerii, na cienkim cieście, ALE Z CZYM POPADNIE! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Puszysta pizza z kiełbasą 96

Pizza, tym razem puszysta a nie klasyczna włoska na bardzo cienkim cieście. Samo ciasto jest tradycyjne, ale rośnie dłużej i piecze się krócej. Jak przy każdej pizzy o smaku decydują dodatki. Dziś po polsku - zwyczajna kiełbasa, a smak niezwykły

Milion Smaków
paluchy serowe 1577

smaku pizzy, ale z pewnością wypróbuję jeszcze wersję z czosnkiem i drugą - z kminkiem. Do przegryzania polecam Wam również, pysznie chrupiące, włoskie paluszki chlebowe grissini . składniki: płat ciasta francuskiego 2 łyżki keczupu pikantnego przyprawa do pizzy 100 g żółtego sera jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania oregano do posypania  wykonanie: Ciasto rozkładam na blacie (nie zdejmując

babka w formie
Pizza z szynką parmeńską, mozzarellą i gorgonzolą 133

Już od dawien dawna przygotowuję swoje pizze, a wariacji składników może pozazdrościć niejedna pizzeria. Uwielbiam pizzę na domowym cieście i żadna mi nie smakuje tak, jak właśnie taka - na lekko puszystym spodzie. Ostatnio wymyśliliśmy naszą "włoską" pizzę z wyłącznie włoskimi akcentami w postaci takich składników jak: szynka parmeńska, mozzarella czy gorgonzola. Kolorystycznie też wszystko się zgadza - Italia pełną gębą :) zatem(...)Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 5-10 minut. Po tym czasie łączymy drożdże z mąką, solą, jajkiem i wyrabiamy powoli wlewając oliwę. Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne. Odkładamy na 15 minut. Platerę do pizzy smarujemy dodatkowo oliwą, rozkładamy na niej ciasto i ponownie odkładamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy sosem pomidorowym, układamy fantazyjnie wszystkie składniki

Delicious Titbits
Sos do pizzy / baza 147

Podstawą dobrego smaku pizzy oprócz ciasta jest sos pomidorowy. Najlepiej taki sos zrobić samodzielnie. Jak dla mnie musi być gęsty i bardzo aromatyczny. W moim sosie

Bon appetit mon amie