włoska - 3159 przepisów (strona:108/211)

Kruche grzybki z serem i wędzonym łososiem. 203

Łososia siekamy bardzo drobno, łączymy z serkiem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, świeżym koperkiem. Wstawiamy do lodówki. Nasze ciasto porcjujemy na kawałki wielkości małego orzecha włoskiego. Patelnię do pieczenia grzybków nagrzewamy i układamy nasze kawałki ciasta w otwory, zamykamy i pieczemy obracając patelnię. Kiedy uzyskamy kolor lekko brązowy wyjmujemy je. Jeszcze ciepłe pozbawiamy nadmiaru ciasta (najlepiej robić

Malinowe Pocałunki
Orzeszki. 263

żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie dzielimy nasze ciasto na małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Grzejemy naszą patelnię do pieczenia orzeszków. Kiedy jest dobrze rozgrzana układamy w niej nasze przygotowane wcześniej kawałki ciasta zamykamy i pieczemy na małym ogniu co chwilę obracając.Pieczemy do uzyskania lekko

Malinowe Pocałunki
Ostre, wytrawne ptysie. 163

Kolejna moja propozycja na ciasto parzone. Będą niebawem ptysie z cytrynową bezą włoską, była karpatka, a teraz czas na coś wytrawnego. Ostre jak diabli, ale ostrość, tę można śmiało dopasować do swoich preferencji. Składniki: 1 szkl wody  125 g margaryny  1 szkl mąki  4 jaja  ser biały kremowy ok250 g, szczypior, pieprz czarny świeżo mielony Kamis

Malinowe Pocałunki
Grillowane skrzydełka i warzywa z grilla. 238

można bardzo łatwo i szybko przygotować na grillu, a dwa to świetna przyprawa Kamis do skrzydełek.  Ale do rzeczy. Składniki: 1 kg skrzydełek przyprawa Brown Sugar Kamis warzywa włoskie na patelnię Iglotex Skrzydełka oczyszczamy i osuszamy składamy (tak aby nie było wystających części), opruszamy przyprawą i kładziemy na rozgrzanego grilla. Pieczemy do zrumienienia ok 30 min. (ważne, aby były

Malinowe Pocałunki
Carpaccio z dojrzewającej słoniny. 240

oraz ciężkostrawna. W związku z tym, iż Szwajcaria nie ma wielkich tradycji kulinarnych, w kuchni tego kraju można znaleźć dania podobne do tych z kuchni niemieckiej, francuskiej i włoskiej. Potrawy kuchni szwajcarskiej są ciężkostrawne oraz bardzo sycące, co jednak jest zaletą w klimacie alpejskim, zwłaszcza zimą. Dlatego też pomysł na  tą przekąskę powinien na stałe wpisać się

Malinowe Pocałunki
Czak Czak 340

wlewamy na patelnię, dosypujemy 100 g cukru i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie do gorącego miodu dodajemy lekko posiekane prażone bakalie (u mnie migdały, orzechy włoskie i laskowe) chwilę razem to smażymy. Dodajemy do tego usmażone wcześniej ciasteczka i dokładnie wszystko mieszamy, tak aby ciastka pokryły się mieszaniną miodu i bakalii. Całość wykładamy np na talerz

Malinowe Pocałunki
Ciasteczka owsiane z pestkami dyni i słonecznikiem z nutą zielonej herbaty 143

mąkę,ice tea i proszek do pieczenia.  Chwilę miksujemy. Na koniec wrzucamy płatki owsiane, słonecznik i 1/2 szklanki pestek z dyni. Całość mieszamy łyżką. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem lekko spłaszczamy ciastka. Posypujemy pozostałymi pestkami dyni wciskając je lekko, żeby nie odpadały  gotowych ciasteczek. Pieczemy  w temperaturze

Moje Kuchenne Rewelacje
Barszcz ukraiński 255

najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień. Teraz w okresie jesienno - zimowym taka zupa to idealna dawka ciepła i energii dla naszego organizmu. Składniki: 1/4 małej główki kapusty najlepiej włoskiej 2 suszone prawdziwki 6 średnich buraków 3 -5 łyżki domowego przecieru pomidorowego 2 - 4 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 4-5 łyżek octu 10 % 50 dag białej fasoli

Apetyczna babeczka
Szybkie ciasteczka czekoladowe 348

sobą i szybko zagniatamy ciasto. 2. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy, aby równomiernie się rozłożyła. 3. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem  do pieczenia w dużych odstępach, gdyż pod wpływem temperatury rozpuszczą się na boki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia

Apetyczna babeczka
Snikers 1346

CIASTO mąka -  600 gramów cukru - 3/4 szkl margaryny- 200 g 2 jajka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu soda oczyszczona - 2 łyżeczki POLEWA ORZECHOWA  120g margaryny orzechy włoskie posiekane: 200 gramów 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu KREM I śmietana 24% 1 kubek śnieżka na mleko 1 szt  KREM II masa krówkowa - 1 puszka  PRZYGOTOWANIE: CIASTO

Kuchnia Danusi
Rogale marcińskie (świętomarcińskie) 210

łyżki białego cukru, 3 łyżki masła + 200g do wałkowania ciasta, szczypta soli. Nadzienie: 100 g masy marcepanowe, 3/4 szklanki cukru pudru, 350 g białego maku, 150 g orzechów włoskich, 100 g migdałów Piątnica, 70 g suszonych daktyli bez pestek 70 g suszonych fig, 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 2 białka, 4 podłużne biszkopty, pokruszone

Aga w kuchni
Ciasteczka jaglano-cytrynowe z migdałami i żurawiną 224

migdałowe, jaglane i żurawinę. Dodać do masy jajecznej i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić ok. 2 godzin w lodówce. Po tym czasie odrywać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować kulki i delikatnie spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ok. trzy centymetrowych odstępach. Piec ok 15 minut, na lekko złoty kolor w piekarniku nagrzanym

Czerwień i błękit
Sałatka z karmelizowanymi gruszkami i serem pleśniowym 186

słodka, jest słona, świeża i niepowtarzalna, o doskonale zrównoważonych smakach. Wspaniała! Składniki: opakowanie świeżego szpinaku 4 gruszki pół kostki masła (100 g) 200 g sera pleśniowego pół szklanki orzechów włoskich 4 łyżki białego octu winnego 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: Szpinak myjemy, osuszamy i wykładamy na naczynie, w którym będziemy podawać sałatkę. Odrobinę skrapiamy oliwą z oliwek. Gruszki obieramy, kroimy

Taste Of My Day
Piernik z jabłkami i orzechami 560

oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 5 średniej wielkości jabłek winnych 20 dag posiekanych orzechów włoskich Składniki na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Jajka z cukrem i miodem ucieramy do białości, nadal miksując dodajemy olej, kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę

Animelka Blog
Pyzy 185

formujemy małe kulki i wrzucamy na wrzątek (osolony i z odrobiną oleju). Kiedy kluski wypłyną należy gotować jeszcze 10 minut i wyłowić je. U mnie pyzy były dodatkiem do włoskiej kapusty duszonej z wieprzowiną

prawdziwe jedzenie

Proponowane wyszukiwania