włoska - 3159 przepisów (strona:116/211)

Orzechowe babeczki z karmelem i bezą 154

szklanki cukru pudru szczypta soli  Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier puder i cukier kryształ. Karmelizowane orzechy; 15 dag orzechów włoskich skworcu.com.pl 2 łyżki masła 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki miodu Masło, miód i cukier roztopić, dodać orzechy i smażyć na wolnym ogniu do czasu zgęstnienia masy. Gotowy karmel delikatnie nakładać

Apetyczna babeczka
Sałatka z kurczakiem i białą fasolą 3080

puszka kukurydzy 1 słoik selera marynowanego w wiórkach   1 puszka białej fasoli 4-5 jajek kilka łyżek majonezu lub jogurtu naturalnego sól  pieprz można dodać orzechy włoskie Piersi udusić w lekko osolonej wodzie, następnie obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron, ostudzić i pokroić w kostkę. Ugotowane jajka drobno pokroić. Kukurydze i seler odcedzić. Jeśli dodajemy orzechy

Apetyczna babeczka
Cynamonki orzechowe 130

Domowe ciasteczka, które nie wymagają zbyt wiele czasu :), są pyszne i bardzo prosto się je robi :) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 1/2 kg masła 25 dag mielonych orzechów włoskich 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki kakao 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu cukier puder do obtaczania ciasteczek  Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy

Apetyczna babeczka
Chrupiące kulki mięsne z carry i kurkumą 162

kolendrę, sos ostrygowy, bułkę tartą, jajko, carry i kurkumę. Cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. 2. Wilgotnymi dłońmi uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. 3. Zagotuj wodę, posól ją i włóż makaron na 2-3 minuty. Odlej, przelej zimną wodą i starannie zawiń nitki makaronu na kuleczkach z mięsa. 4. W naczyniu do głębokiego

Apetyczna babeczka
Ciasteczka czekoladowe z melasą 175

wodzie aby zmiękły. Połączyć wszystkie składniki, zanieść ciasto i dać na ok. pół godziny do lodówki. Rozdrobnić czekoladę, odcedzić rodzynki, wmieszać do wystudzonego ciasta. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko przygnieść i układać na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeśli ciasto klei się do rąk, oprószyć dłonie mąką. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C, przez 15-20 minut

Apetyczna babeczka
Babka pomarańczowo orzechowa 287

babkę to koniecznie zajrzyjcie na stronę homemert.pl firmy Guardini , która posiada szeroki wybór form i blaszek do wypieków. Składniki: 7 jaj 3 pomarańcze ze skórką 15 dag orzechów włoskich 10 dag herbatników 25 dag cukru 10 dag miękkiego  masła 15 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag marmolady pomarańczowej lub z pomarańczy  kandyzowana skórka pomarańczowa

Apetyczna babeczka
Szybki chleb razowy na drożdżach 161

wyjęciu z piekarnika. Najlepszy jeszcze ciepły z masłem. Składniki na 1 dużą blachę, lub trzy małe keksówki: 1 kg mąki razowej 5 dag otrębów żytnich 5 dag orzechów włoskich 10 dag drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 1 litr letniej wody sezam do posypania  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i dwiema łyżkami wody, odstaw aby drożdże ,,ruszyły

Apetyczna babeczka
Czym zagryźć stres?, ciasteczka zdrowia! 156

cukier trzcinowy niezmiennie od stałego dostawcy www.Skworcu.com.pl . Składniki: 50 dag mąki razowej 20 dag masła 20 dag cukru trzcinowego 15 dag mielonych orzechów brazylijskich, można je zastąpić orzechem włoskim 3 jaja 10 dag błonnika jabłkowego 1/2 łyżeczki cynamonu świeżo starta gałka muszkatołowa szczypta soli 1. Orzechy zmielić. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść zwarte ciasto. 2. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować

Apetyczna babeczka
Suszone pomidory w oliwie 163

Do suszenia wybieram podłużną odmianę pomidorów Lima. Smak i aromat po przygotowaniu odstawiają te ze sklepowych półek daleko w tyle. Warto wybrać bardzo dojrzałe okazy. 

Apetyczna babeczka
Pawi ogon 146

drugi placek: Składniki: 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 jajo 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 dag orzechów włoskich mielonych powidła śliwkowe Zrobić ciasto kruche i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto podzielić na  4 części. Z jednej upiec cienki placek w tem. 180 C. Trzy

Apetyczna babeczka
Krem z białej czekolady i świeżą miętą 223

Przepis ten znalazłam w książce z włoskimi przepisami .Dodatek czarnego pieprzu do musu z białej czekolady wydawał mi się trochę dziwny .Efekt końcowy jednak mocno mnie zaskoczył ; deser ten jest prosty , smaczny a dodatek pieprzu daje specyficzny smak. SKŁADNIKI: 300g białej czekolady 300 ml śmietany kremówki  1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu 14 listków świeżej mięty ( kilka zostaw do dekoracji

Gorący kąsek
Bakaliowy Milky Way 348

Lubię eksperymentować w kuchni, dlatego też powstało oto takie pyszne ciasto, które szybko znika z talerza. Bakaliowy Milky Way  SKŁADNIKI: KRUSZONKA orzechy włoskie posiekane -270 g herbatniki w czekoladzie -250 g margaryna -2/3 kost MASA MILKY WAY batony milky way duże 3 szt mleko -1 szkl żelatyna 1 opak (na litr wody) śmietana 36%- 2 szkl cukier

Kuchnia Danusi
Miodownik orzechowy 122

kawy miodowo-orzechowe Miodownik orzechowy SKŁADNIKI: CIASTO cukier -1 szkl soda -1 łyżeczka miód -2 łyżki mąka -3 szkl margaryna -100 g jajka -2 szt WARSTWA ORZECHOWA orzechy włoskie posiekane -300 g miód -2 łyżki cukier -0,5 szkl masło -100 g KREM masło -200 g cukier waniliowy -2 opak mąka pszenna -2 łyżki mąka ziemniaczana -2 łyżki mleko

Kuchnia Danusi
Bakaliowiec 181

jajka - 3 szt mąka -4 łyżki cukier - 100 g mieszanka skórek - 100 g skórka z cytronu - 100g żurawina suszona - 100 g migdały słupki - 100 g    KRESTO orzechy włoskie - 100 g wiśnie kandyzowane - 100 g słonecznik łuskany - 100 g  KRESTO śliwki suszone - 200 g    KRESTO morele suszone - 100 g  KRESTO przyprawa do piernika -1 opak

Kuchnia Danusi
Orzechowiec 218

Pyszny orzechowiec do kawki, dzisiaj zrobiłam Orzechowiec Składniki: CIASTO mąka - 450 g cukier - 2/3 szkl 2 żółtka 2 całe jajka proszek do pieczenia - 2 łyżki MASA orzechy mielone włoskie - 200 g mleko - 1 szkl masło - 1 kost powidła śliwkowe - 1 słoik cukier - 3 łyżki POLEWA jajko - 1 szt cukier - 3 łyżki kakao - 3 łyżki margaryna - 0,5 kost tłuszcz

Kuchnia Danusi