włoska - 3159 przepisów (strona:100/211)

Snikers 409

mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy Skworcu 2 łyżki płynnego miodu 1,5 łyżeczki sody 1 kostka margaryny 3 jajka  1 puszka masy kajmakowej 210 g orzechów włoskich Skworcu 1/2 kostki margaryny 2 łyżki miodu 120 g cukru trzcinowego Masa budyniowa: 1 litr mleka 3 budynie waniliowe  1 łyżka mąki  1 cukier waniliowy Skworcu 3 łyżki

Sama słodycz i szczypta chili
Pasta paprykowo- orzechowa 220

Taka pasta przydać się może na jutrzejsze imprezy Andrzejkowe :) Składniki : 3 czerwone mięsiste papryki 1/2 szklanki bułki tartej 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól, mielona ostra papryka Przygotowanie: Papryki umyć, osuszyć i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 *C przez około 30 min. - z termoobiegiem (ok. 200*C w zwykłym

Proste Potrawy
Pychotka 3852

białka  1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: słoik dżemu lub konfitury, u mnie  frużelina truskawkowa , ale może być wiśnia lub brzoskwinia garść orzechów włoskich od www.Skworcu.com.pl Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanka cukru kryształu cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 20 dag masła 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą

Apetyczna babeczka
Espresso....czy caffe? 146

Włochy to kawa ,to morze kawy. To kultura, to zapach ,sposób parzenia, ciśnienie w maszynie, podgrzewane filiżanki, dzwięk wytrzepywanej kapsułki ...Styl parzenia, ruchy baristy, swoistego rodzaju rytuał. Wchodząc do włoskiego baru, nigdy nie zamawiaj „Espresso, per favore!” czyli „Espresso poproszę!”. Może się to skończyć niepowodzeniem na całej linii, albo dostaniesz...gazetę o tej nazwie, albo zostaniesz skwitowany drwiącym uśmieszkiem

Z Kuchni Do Kuchni
Chłodnik z zielonego ogórka 155

smaku. Podajemy mocno schłodzony. Ja uwielbiam z młodymi ziemniaczkami ale sposób podania według Twoje fantazji. Zamiast oliwy można dodać łyżkę oleju lnianego a tuż przed podaniem posypać prażonymi orzechami włoskimi

pieprzny smaczek
Szarlotka jaglana :-) 197

szklanki suchej kaszy jaglanej  1 duże wiejskie  jajko ewentualnie 2 mniejsze od szczęśliwej kurki 2 łyżeczki olejku waniliowego 1 łyżeczka cynamonu garść posiekanych orzechów włoskich  1 duża łyżka rodzynek  Sposób przygotowania: Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Kaszę dokładnie płuczemy aby pozbyć się goryczki  - oba składniki mieszamy w dużej misce. Całość przez

pieprzny smaczek
Banany w cieście 158

dokładnie wymieszać i następnie przekrojone wzdłuż banany zanurzyć w cieście. Smażyć z obu stron na oleju kokosowym  do uzyskania złotego koloru. Opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi i orzechami włoskimi.Polać rozpuszczoną gorzką czekoladą. Podawać na gorąco

pieprzny smaczek
Spaghetti z łososiem 178

już wiecie, że za niego dałabym się pokroić. Zaczynamy. Składniki: 100 g makaronu 100 g łososia wędzonego  1/2 cebuli  2 ząbki czosnku  duża garść orzechów włoskich  4 duże łyżki śmietany 18% pół cukinii  sól, pieprz oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Cukinie pokroić w plastry, zamarynować w przyprawie do ziemniaków z łyżką oliwy. Grillować na suchej

pieprzny smaczek
Sałatka z czerwonych buraczków 219

zjadałam sama :-)  Składniki : 3 średniej wielkości ugotowane lub upieczone buraczki czerwone  2 garście rukoli  2 serki pleśniowe typu camembert 3 łyżki pestek dyni lub orzecha włoskiego  Sos:  łyżeczka musztardy łyżeczka miodu  łyżka ostu balsamicznego  szczypta soli  3 łyżki oliwy lub oleju dobrego gatunku ( może być orzechowy)  Ser i buraki kroimy

pieprzny smaczek
Zupa ogórkowa z ryżem 141

pół pora 3 ogórki kiszone  szklanka kwasu z ogórków  1 łyżka masła  ząbek czosnku  liść laurowy  ziele angielskie  posiekana natka pietruszki i kopru włoskiego  100 g brązowego ryżu  łyżka śmietany  Sposób przyrządzenia:  W dużym garnku zagotować korpus w ok. 2 litrach wody. Gotować ok. 30 min aż mięso będzie odchodzić

pieprzny smaczek
Kotlety mielone z kaparami 164

mielonego z indyka  1 mała cebula  5 dużych ogórków konserwowych  5 łyżek kaparów  1 ząbek czosnku  garść posiekanej natki pietruszki  garść posiekanego kopru włoskiego  malutka papryczka chilli  sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki czerstwa kajzerka korzenna (może być biała)  bułka tarta  oliwa do smażenia  1 dużo jajko od szczęśliwej kurki

pieprzny smaczek
Warsztaty stylizacji i fotografii z Malmą 144

bardzo kreatywnych i klimatycznych w arsztatach stylizacji i fotografii. Odbyły się ona w przepięknym anturażu domu stylistki Gosi Krasuskiej, właścicielki  Secret garden . Gosia opowiadała nam, między innymi, o włoskim savoir vivre przy jedzeniu i o tym jak prawidłowo nakryć do stołu. Druga część warsztatów została podzielona na dwie części, a blogerki na dwie grupy: w trakcie kiedy jedna

Kulinarne przygody Gatity
Kruche rogaliki z makowym nadzieniem 209

Następnie podzielić na kilka 4 części, każde z nich rozwałkować ma kształt koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów. Nadzienie makowe: 150g zmielonego maku,  1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,  1/2 szklanki mielonych migdałów,  łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,   łyżka rodzynek,  100g cukru,  łyżka miodu,  łyżeczka cynamonu,  2 białka,  1/2 łyżki masła

Z miłości do słodkości
Makowiec z bezą 373

wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Masa makowa: 300g maku,  2 białka,  szklanka cukru, łyżka powideł śliwkowych, 1 i 1/2 szklanki bakalii ( u mnie orzechy włoskie, rodzynki, migdały, suszone morele, skórka pomarańczowa). Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić i przekręcić przez maszynkę. Dodać cukier, posiekane bakalie i powidła śliwkowe. Białka ubić

Z miłości do słodkości
Pieczony dorsz z warzywami i puree ziemniaczanym czyli przenosimy się na Sycylię 165

  Ten i kolejne przepisy to trochę taka podróż po Europie. Ponownie zainspirowana moim ulubionym programem kulinarnym i faworytką w tych zawodach postanowiłam ugotować jej danie

Mango Papaja